Lov dravých ryb na jezerech a přehradách

Autor: Peter Kirkby

Nakladatelství: Fox
Rok vydání: 2004
Počet stran: 107
Cena: 199 Kč

kniha Lov dravych ryb na jezerech a prehradach, Peter Kirkby

      Tato kniha byla vydána nakladatelstvím FOX. Na pultech knihkupectví se objevila někdy během roku 2004. Autorem je dánský spisovatel Peter Kirkby. Celkový rozsah díla, když nebudu započítávat reklamní upoutávky na konci knihy, je 107 stran. Spolu s textem knihu vyplňují fotografie a nákresy.
      Včetně úvodu, kde autor popisuje, jak se dostal k lovu dravých ryb na jezerech, má celá kniha 8 kapitol. Některé kapitoly jsou rozděleny na několik podkapitol, ve kterých je ještě podrobněji popsána celková problematika. Bylo by asi zbytečné psát, co která kapitola popisuje. Jejich názvy jsou natolik výstižné, že každý čtenář ihned bude mít představu, o čem se asi v dané kapitole píše. Uvedu proto názvy, aby si každý udělal představu, co se může v knize dozvědět.

      Náčiní a vybavení
      Lov přívlačí na umělé nástrahy
      Lov na přirozené nástrahy
      Chytání ryb ze člunu
      Noční rybolov
      Kde jsou ryby?
      Zacházení s rybami

      Kniha je přeložena srozumitelným a výstižným textem. Pokud by nastal problém s pochopením (například: navazování montáže, způsoby vláčení), tak je kniha doplněna nákresy či fotoseriálem spolu s popisy pod jednotlivými fotografiemi, co kde bylo právě provedeno.
      Autor v knize píše o svých zkušenostech v lovu dravých ryb, které postupem doby získal nejčastěji na dánských jezerech. Nechybějí zde ani tipy a triky, které určitě stojí za vyzkoušení.
      Velice mile mě překvapil úvod knihy, kde je popsáno jak se autor dostal k lovu dravých ryb. Zde také děkuje svým přátelům, kteří mu předali své know-how. Ke konci úvodu si ještě stihne lehce zkritizovat nedostatky své knihy, což mě docela překvapilo. Ještě jsem se nesetkal aby si někdo kritizoval své dílo. Ke konci úvodu autor ještě dodá, že celá kniha je jeho prvotinou.
      Při čtení mě celá kniha příjemně překvapila. Autor zde dle mého názoru dostatečně rozebere problematiku rybolovu. Celé dílo bych doporučil jak potenciálním začínajícím zájemcům o lov dravých ryb, tak i rybářům, kteří již mají nějaké zkušenosti s lovem dravých ryb na stojatých vodách. Nejsou zde žádné odkazy na jiné knihy. Vše je přímo vysvětleno.
      Pokud se v některé části díla píše o nějaké problematice, která není v souladu s českým rybářským řádem, tak na konci textu je hned v závorce doplněné, že v ČR nelze takto lovit. V málo kterých knihách od zahraničních autorů jsem se s tímto setkal.
      Celá kniha je doplněna velice pěknými fotografiemi. Některé fotografie ryb chycených samotným autorem nebo jeho kamarády jsou impozantní. Počet fotografií zde není na úkor textu.
      Ještě se pokusím zmínit o nějakých chybách, ale abych řekl pravdu moc jsem jich nenašel.
      Celá kniha se zabývá spíše problematikou lovu trofejních dravých ryb, proto zde chybí kapitoly jako je např. UL – přívlač, lov na dírkách.
      Trochu zde postrádám kapitolu o muškařině, i když se o lovu na mušku párkrát v knize autor zmíní.
      Kapitola s názvem „Noční rybolov“ mi přišla dost krátká (přece jenom 2 stránky formátu A4 krátké jsou). Chtělo by to se v ní více rozepsat, vždyť lov v noci je mnohem problematičtější než ve dne.
      Celá kniha řeší problematiku pouze 3 druhů dravých ryb (štika, candát, okoun). Pro někoho to může být dostačující, ale naproti tomu někomu se to může zdát málo.

      Co říci závěrem? Až na některé nedostatky je to pěkně napsaná kniha a určitě bych jí na pomyslném žebříčku zařadil o něco výše, než je střední třída.

brčkoo, 2.3.2008

Diskuse ke knize

Žádné zápisy.