Lovíme okouny

Autor: Michael Kahlstadt

Nakladatelství: Víkend
Rok vydání: 2006
Počet stran: 141
Cena: 235 Kč

kniha lovime okouny      Kniha byla vydána nakladatelstvím Víkend. Na knižním trhu s rybářskou tématikou se kniha objevila během roku 2006. Autorem tohoto díla je německý spisovatel Michael Kahlstadt. Celkový rozsah díla je 141 stran a zbytek knihy vyplňují, jak je již zvykem, reklamní upoutávky. Celá kniha je doplněna mnoha barevnými nákresy a fotografiemi.
      Když nebudu započítávat autorovu předmluvu, tak má celá kniha 14 kapitol. Některé jsou tvořeny ještě dalšími podkapitolami, které většinou hlouběji rozebírají problematiku. Jenom pro představu zde uvedu názvy kapitol, pod nimiž si určitě každý rybář vybaví, o čem bude pojednávat. Tam, kde nebude z názvu jasné co si pod ní přestavit, ve zkratce připíši „o čem je řeč“.

  • Okouzlení okounem – v této kapitole autor popisuje, jak se během své rybářské „kariéry“dostal k lovu okoun.
  • Biologie a způsob života
  • Původ, rozšíření a vody
  • V pravý čas na pravém místě - je zde pojednáváno o ideálním okouním počasí, vodě a stanovišti.
  • Základy vybavení
  • Způsoby lovu
  • Lov s přirozenou nástrahou
  • Přívlač
  • Vláčení z člunu
  • Muškaření
  • Vertikální rybolov
  • Cíleně na kapitální ryby
  • Na háčku - popisuje o zdolávání a bezpečném vylovení trofejního okouna.
  • Zacházení a ochrana

      Kniha je sepsána, či snad spíše přeložena, srozumitelným textem. V některých případech je pro upřesnění problematiky doplněna barevnými nákresy a fotografiemi. Každý potencionální zájemce, ale i „ostřílený borec“ v lovu okouna, si v knize určitě najde nějaký ten námět na přemýšlení a posléze i na vyzkoušení na březích našich vod.
      Autor v některých kapitolách občas klade nejrůznější otázky na zvolené téma povolanějším osobám, nežli je on sám, čímž určitě rozebere hlouběji danou problematiku. Ve všech případech se ale téma týká jen některých německých lokalit a lovu okounů na zmíněných vodách.
      V závěru některých kapitol je v knize napsaný malý slovníček pojmů spolu s vysvětlením, aby i začínající rybář věděl, co si pod jednotlivými pojmy užívanými v kapitole představit.
      Mě osobně dost fascinoval lov okounů pomocí sbirulina a hlavně nejrůznější tvary a vlastnosti tohoto „plastového pomocníka“.
      Další věc, co mne zaujala, je v závěru knihy kapitola s názvem „Cíleně na kapitální ryby“, která slouží jako statistický přehled. Na začátku kapitoly je tabulka, ve které je zapsáno 50 nejtěžších okounů uloveno v rozmezí roku 1997 až 2001 na německých vodách. Z této tabulky pak autor pomocí grafů řeší, jaký je nejlepší měsíc k lovu okounů, jaké jsou nejlepší vody pro lov (stojaté, tekoucí či kanály) a jaká je nejlepší nástraha na okouny.
      Žádné dílo není bezchybné, tak se i já se pokusím popsat nějaké ty vady, které „dopomohly“ celé knize, že se v mé mysli usídlila spíše ve skupině s pomyslným názvem „horší knihy“.
      Ze všeho nejvíce mi vadilo, že se autor v jedné z kapitol odkazuje na jinou literaturu. Tento odkaz se objevuje v části knihy, kde se píše o Drachkovitchově systému. Přeci jenom je to dost podivné, když si někdo koupí knihu o okounech a při čtení zjistí, že si musí ještě přikoupit jednu či více knih, aby měl ucelený obsah informací.
      Kapitola o lovu okouna v Baltickém moři mi přijde poněkud ošizená. Určitě by si pro neznalce místních poměrů zasloužila být delší a ne jenom jeden rozhovor s německým odborníkem pro lov okounů v Baltickém moři.
      Další z věcí, co mne moc nepotěšila, je, že autor zde několikrát popisuje základní vybavení pro lov. Nejdříve si na to vyhradí samostatnou kapitolu, kde vše popíše a pak to znova popisuje v kapitolách mající názvy způsobů lovu okounů. Jestli byl jeho záměr takto celou knihu prodloužit, tak určitě ne všem čtenářům se to bude zamlouvat.
      Místo toho by zde mohlo být popsáno například lov na trochu netradiční pasivní gumové nástrahy (červy, rousnice, vosí hnízda). O lovu na tyto nástrahy se autor pouze lehce zmíní a pak napíše, že ho neprovozuje a tím celou problematiku ukončí.
      Kapitole o muškařině by možná neuškodily nějaké postupy s patřičnou fotodokumentací, jak si „umotat“ nějakou tu originální mušku na okouny.
      Chybí mi zde také zmínka o lovu okounů na dírkách. Vždyť soukromé lokality, kde je povolen tento způsob lovu, jsou snad všude?! Jestli je autor nenavštěvuje, tak měl o pomoc požádat nějakého svého přítele, odborníka.
      Další téma, které jsem postrádal, je lov na vláčecí gumové nástrahy typu smáčci, gumoví ráčkové a jiné gumové variace.
      A tak by se dalo pokračovat dále. Celou knihu jsem přečetl za bezmála 3 dny. Po přečtení mi celé dílo přišlo dosti „odfláknuté“. Pochopím, že celá kniha byla napsána a prodávána v Německu dříve, než byla přeložena do českého jazyka, ale určitý větší rozsah kapitol by si zasloužila. Za další zvážení by stálo, že než kniha byla u „nás“ vydána, měly být některé pasáže přepracovány a dopsány ať již samotným autorem nebo měl být přizván jiný odborník v lovu okounů, aby celé dílo „dorazil“.

      Co říci závěrem? Až na některé části mě kniha dost zklamala, a proto bych jí zařadil do méně kvalitní rybářské literatury.

brčkoo, 25.2.2008

Diskuse ke knize

Žádné zápisy.