Feeder po celý rok

Autor: Milan Tychler

Nakladatelství: Fraus - Fox
Rok vydání: 2007
Počet stran: 160
Cena: 350 Kč

kniha feeder po cely rok, Milan Tychler      Tuto kniho vydalo nakladatelství Fraus někdy ke konci léta minulého roku. Kniha je napsaná od renomovaného autora Milana Tychlera. Celkový rozsah díla je 160 stran (přesněji 151 stran, zbytek tvoří reklamní upoutávky firem, které na trhu prodávají feederové vybavení) a obsahuje více než 240 barevných fotografií. Nakladatelství Fraus jí zařadilo do své edice „Rybářův rok“.
      Celé dílo je velmi přehledné, obsahuje 13 kapitol. Ve 12 kapitolách, které mají názvy měsíců v roce, autor popisuje, jak lze pomocí feederového prutu v každém měsíci v roce ulovit nějakou tu rybku. Poslední 13. kapitola má název „LRU feeder“. V úvodu celé knihy se autor zmiňuje o tom, aby se kniha nebrala jako nějaké dogma, ale spíše jenom jako vodítko. S tím nezbývá než souhlasit.
      Každá kapitola je rozdělena ještě na další podkapitoly.
      První podkapitola mívá většinou název revíru, který autor ve zmíněném měsíci nejraději navštěvuje. Objevují se zde jak revíry z Moravy, jako jsou například řeky Malá Bečva, Svratka, Morava, tak i revíry z Čech - například řeky Labe, Lužnice, Vltava. Autor neopomněl ani na stojaté vody, takže si můžeme přečíst o Tovačovských jezerech a soukromé vodě Jestřábice. V každé podkapitole, která začíná názvem revíru, autor popisuje jednotlivý revír s jeho geografickými vlastnostmi (známé názvy měst či zákoutí kudy zmiňovaný revír protéká nebo kam se vlévá atd.), jaké ryby se zde dají ulovit, případně nějaké typy na výlet ať už s rodinou či přítelkyní.
      Druhá podkapitola má název „Kam nahodit?“ Zde je popsáno v jakých místech by se ve zmíněném měsíci autor snažil ulovit rybu, ať již by to bylo na řece nebo na stojaté vodě.
      Třetí podkapitola má název „Které ryby budeme lovit?“ Zde je popsáno, které ryby se dají téhož měsíce ulovit, nebo které ryby autor nejraději chytá v témže měsíci, ať již na řekách nebo na stojatých vodách.
      Jako další podkapitola je „Jaké nářadí boduje?“ Zde autor popisuje jaké nářadí by použil k lovu ve zmíněném měsíci nebo jaké nářadí by použil na zmíněné druhy ryb. O autorovi je známo, že je propagátor značky Shimano, tak se zde dost často setkáváme s výrobky této značky.
      V pořadí již 4. podkapitole je řešena koncová sestava, což je také její název. Zde je popsáno jak navázat sestavu, kterou autor rád používá ve zmiňovaném měsíci. Popis sestavy je doplněn o nákres a fotografii.
      Další dvě podkapitoly mají názvy „Nástrahy“ a „Návnady“. V obou kapitolách je popsáno jaké nástrahy a návnady autoru užívá v jednotlivém měsíci a které použít k ulovení „oblíbené“ autorovy ryby.
      Předposlední a poslední podkapitoly mají názvy „Tip“ a „Dobrá rada“. Dle mého názoru jsou spolu skoro totožné. Autor zde popisuje některé své pracně nabyté zkušenosti, které se dají uplatnit během lovu ve zmiňovaném měsíci. Některé rady lze uplatnit během celého roku.
      V poslední kapitole s názvem „LRU feeder“ autor v podkapitolách „Závodní pravidla“, „Vybavení závodníků“, „Jak uspět nejlépe“, „Příprava stanoviště“, „Příprava krmení“ a „Taktika lovu“ popisuje obecné zásady, pravidla a rady, které by mohly začínajícímu závodníkovi ulehčit jeho trnitou cestu na výsluní.
      Kniha má velmi srozumitelný a čtivý text. Je určena jak pro začátečníky, kteří zde naleznou mnoho cenných informací, tak i pokročilý feederař si sem tam něco najde. Jsou zde zmiňovány i oba feederové extrémy a to jak jemné chytání s pickerovým prutem, tak i zdolávání velkých kaprů na heavy či extra-heavy pruty. Mě osobně nejvíce zaujal lov tloušťů na drůbeží játra a lov se sbirulinem. Samozřejmě v knize nechybí zmínka o lovu dravců, kde autor popisuje nadlehčení rybičky pomocí lomené plastové trubičky s plováčkem a závěsem zátěže. Autor si občas v některých kapitolách povzdychne nad konáním některým „sportovních“ rybářů.
      Velice mě ale zklamala prosincová kapitola. Připadá mi dost ošizená od ostatních kapitol. Její délka je asi tak na ½ stránky. V druhé ½ je fotografie kapra s pickerovým prutem, podběrákem a batohem na sněhové pokrývce. Určitě by si také zasloužila nějaký ten „zimní“ revír (nebo snad autor navštěvuje v zimním období jenom Malou Bečvu, kterou popisuje v lednové kapitole). Možná by nebylo také na škodu rozepsat se trochu podrobněji o lovu mníka na mrtvé rybičky. Vždyť prosinci je v našich podmínkách poslední příležitost k tomuto lovu. Trochu mě také zklamali některé fotografie. Autor nejspíše neměl doprovodnou fotografii, a tak vytvořil pomocí grafického editoru na PC ze dvou fotografií jednu. Určitě by se mohl počet fotografií trochu zredukovat a volný prostor vyplnit textem.
      Co říci závěrem? Kniha mě až na nějaké nedostatky, o kterých jsem se již zmínil, velice příjemně překvapila. V knižním světě bych ji zařadil na pomyslný etalon střední třídy.

brčkoo, 8.2.2008

Diskuse ke knize

marmyš - Profil | So 26.5.2018 21:28:54

majkitos >> Je to už přes 10 let,co vyšla. Zkus ale nějakou větší knihovnu.

majkitos - Profil | Út 22.5.2018 12:12:27

Ahoj, dá se kniha ještě někde pořídit? Prohledal jsem knihkupectví i antikvariáty a nikde nic. Díky za info.

Hiram - Profil | Čt 14.1.2010 19:03:49

Brožurka za 250Kč.... Bohužel dodává pouze obecně známé a nerozvinuté informace. Avšak neurazí, Milan Tychler ví o čem píše.

fanatik - Profil | Ne 3.1.2010 13:32:05

Knihu jsem taky dostal k vánocům. Těd je to moje nej kniha.Je vidět že autor ví o čem píše a že skušenostma se vypracoval do této pozice. Kniha se mně jeví jako dobře vypracovaná

JohnMcE - Profil | St 13.2.2008 21:05:22

Knihu jsem dostal " pod stromeček ". Je pravda, že asi nejvíce informací k lovu feederem jsem našel zde na Mrku. Ale i tak jsem i předchozí publikace od Tychlera prostudoval několikrát a velmi mi pomohly v začátcích. Myslím, že Feeder po celý rok je jakési shrnutí, dosti přehledné pro běžného rybáře a vyznavače feederu, zvlášť mi vyhovuje členění po jednotlivých ročních obdobích a měsících. Kdo s feederem začíná - určitě přínosná kniha a proto doporučuji.