Lov tresek v Norsku II - DVD

Autor: Rybolov Norsko

Rok vydání: 2006

Dneska mě domu došlo DVD "Tresky II", které jsem si objednal už z toho důvodu, že mám doma první díl. Právě teď jsem filmek "dočučel" a abych mohl vyjádřit své pocity, tak jsem se rozhodl napsat kritiku k filmu, jak to vidím já.

ad 1) Technické zpracování je na vysoké úrovni a oko každého nejen rybáře to musí posoudit jako obrovský skok kupředu oproti prvnímu dílu. Opravdu profesionálně natočené. Výborný sled scén a i hudba na pozadí byla super. Kdybych se asi nedíval a jen poslouchal, tak si myslím, že je to nějaký akční-válečný film, ale myslím, že zvolit takový emotivní podklad byl dobrý krok.

ad 2) Ryby. I přes avizované tresky o hmotnosti nad 20 kg jsem viděl jen jednu. Možná jsem se špatně díval, ale fakt jen jedna. Což samozřejmě filmu neškodí, ale ... . V každém případě ryby byly nádherný.

ad 3) Masařina. Již v prvním dílu jsem viděl, že autoři jsou "rybožrouti", to je každého věc jak se k tomu postaví. Ale co se se mě přímo příčilo byla treska, která se ještě klepala na filetovacím stole!!! A jestli mě paměť neklame, tak i v prvním díle nebylo nouze o podobné záběry.

ad 4) Rady. V tomto bodu nemám, žádné připomínky. Dokonce i titul obsahoval jak filetovat ryby, které "pan XY" předvedl výborně. A i takový pouštěč, jako jsem já, se z toho mohl poučit.

ad 5) Herecké výkony. Asi nikdo nemůže očekávat profi herecké výkony od lidí, kteří natáčí filmy typu "rybář pro rybáře", což je samozřejmě v pořádku a nevidím v tom sebemenší problém. Myslím, že pan Michal Simčo se zhostil průvodce velmi zdařila a až na vyjímky se odpoutal od výrazu "joooooooo", který by na profesionálním titulu asi být nemusel. Pokud by šlo o filmek pro pár kamarádů, tak v poho, ale pokud jde o profi komerční titul, tak bych se asi od takových takových věcí odprostil. Oba hlavně aktéři, jak pan Simčo, tak i pan Brázda, změnili k lepšímu právě ty momenty, kdy oslovují diváka a snaží se jim popsat své zážitky a pocity.

ad 6) Reklama. Je mi vcelku jasné, že na natáčení filmu se podílely různé firmy, které mají vcelku jasné požadavky na to, aby byl jejich "výrobek" představen v tom nejlepším světle. Nebylo by špatné tyto skryté reklamky vkládat v nějakých sekvencích a né v jednolitém bloku, který možná nakopne i pasivního diváka.

Závěr: I když jsem se možná v některých bodech vyjadřoval kriticky, tak tento titul jako celek se mě líbil a pokud budou i Tresky III, tak si ho určitě koupím. Kritika nebyla myšlená, aby autory urazila, že by DVD odflákli, ale právě naopak, aby je motivovala na další díl. Po přímém shlédnutí filmu jsem chtěl popsat jen své pocity (tak jak jsem avizoval výše). Každopádně díky za to, že rybářské filmy vznikají v ČR z per (a prutů, že ... ;-)) českých autorů.

Jiří Kadubec - carpmaster

Diskuse ke knize

Žádné zápisy.