Plavaná s Vincentem

Autor: Vincent Kluwe-Yorck

Nakladatelství: Agentura FOX
Rok vydání: 1999
Originální název: Mit der Pose
Původ: Německo, 1994
Stránek: 160, z toho 4 reklamní
Cena: 229Kč

       Tato kniha od známého německého autora je celá věnována plavané. V úvodu knihy autor obsáhle popisuje jednotlivé typy splávků, jejich použití a vyvažování. Tato část zabírá celou úvodní kapitolu o neuvěřitelných 46-ti stranách. Je to zřejmě nejpodrobnější charakteristika splávků, jaká se kdy u nás objevila! Popisují se zde např. waglery, sticky, splávky pro chytání s děličkou nebo bičem apod. Praktickému lovu s nimi je věnována kapitola druhá (36 stran) a najdete zde všechny splávkové metody (bič, odhoz atd.). Třetí kapitola popisuje nástrahy a návnady (jen 20 stran). Návnady jsou především z "domácích" surovin, hotové směsi jsou zmíněny jen okrajově. V poslední kapitole je popisováno náčiní na plavanou (40 stran). Pro úplnou kompletnost metody lovu na plavanou však postrádám popis vhodných lokalit a specifika lovu jednotlivých druhů ryb.        Celou knihou vás provází komentář pana Maštěry (reprezentant ČR v LRU plavaná). Původně měl přiblížit německé metod našim, knihu zaktualizovat a provést odbornou korekturu. To se mu zřejmě povedlo. Neodpustím si ale poznámku, že nezůstalo jen u toho. Více než komentáře dělá reklamu na výrobky, které dováží jeho firma. Celkově to však není více jak 5 stránek textu a nechcete-li, nemusíte to číst (poznámky pana Maštěry jsou viditelně odděleny od ostatního textu). Pozoruhodné je ovšem to, že částečně komerčně píše i sám autor (zejména v poslední kapitole o náčiní). Jestliže to mělo snížit cenu knihy, tak zřejmě jen v německém vydání.
       Co se překladu týká, tak zde větší problémy nejsou. Němčina je přece jen naší řeči v tomto ohledu celkem příbuzná. I charakter německých revíru a styl rybaření je nám blízký, takže zde žádný znatelný problém v knize není a určitě zde najdete více u nás využitelných rad, než ve stejně kvalitních knihách např. z Anglie. Občas redakce do textu vložila upřesňující komentáře pro české čtenáře. Jedna výtka by se přece jen možná našla - pro biče a děličky je zde používán společný název "bič". Údajně kvůli zjednodušení pro pochopení (?).
       V knize jsou použity černobíle fotografie a barevná příloha (4 listy). Některé fotografie již čeští čtenáři znají z jiných knih od tohoto autora nebo z časopisů. Dále je zde velké množství kreseb (splavky, sestavy, vyvažování).

Hodnocení: Překlad: 1-
Obsah: 2
Fotografie: 2-
Kresby: 2

zpracoval: Martin Maťák

Diskuse ke knize

Hiram - Profil | Čt 14.1.2010 19:27:12

Martin M. >> To věřím, kamarád mě dokonce nedávno upozorňoval jakou super radu v ní našel. Bohužel za těch relativně krátkých 16 let se trh s rybářským nádobíčkem posunul a knížka teď působí tak aktuálně jako návod na obsluhu parního stroje. Dost začátečníků by to mohlo spíš poplést.

Martin M. - Profil | Čt 14.1.2010 19:17:48

Hiram >> original je 16 let stary, v te dobe to byla jedna z tech slusnejsich, nez prisla na trh "polozena" od polskych autoru, hltali jsme i tohle ;-)

Hiram - Profil | Čt 14.1.2010 19:12:38

Obdoba časopisu Trnky-Brnky..... Ačkoliv jsou do knihy vsunuty i komentáře Vojtěcha Maštěry moc informací v ní nenajdete. Fotografií pak ještě méně. Z recese se ale za 30Kč v levných knihách dá doporučit, aspoň můžete prach z lepších knih smést na tuto.