výroba granulí

Chci se zeptat, jestli máte někdo zkušenosti s výrobou granulí pro chov duháka (i jiných ryb)např.sušení,doporučené stroje atd.Děkuji.Tomáš
Autor diskuse: Tomáš 2 - Profil , 11.12.2005 všeobecné - domací dílna

pajda - Profil | Po 12.12.2005 11:57:47

Granulátor je stroj používaný především pro zpracování krmiv. Slouží k přeměně suroviny z přirozeného stavu, ve kterém se nachází, do granulovaného stavu stlačením samotné suroviny. V současnosti se začíná hojně využívat pro výrobu pelet z dřevěných pilin, slámy, energetických rostlin apod.

V případě suroviny v sypkém stavu dochází společným působením tlaku, tepla a vlhka. V případě suroviny obsahující vlhkost v původním stavu následuje po zpracování stlačením obvykle sušení a chlazení, jež zabrání znehodnocení hotového výrobku.

Moravák - Profil | Po 12.12.2005 11:30:10

Můžu se ti na ten stroj poptat, prootže se u nás v obci vyrábějí granule (ne pro ryby) mám ale za to, že tam nasypou, kukučici, ječmen, soju, pšenici a na na 2500 kg dají 50 l vody, ono se to všechno rozemele a protlačuje přes šajbu jakou v mlýnku na maso a skrz dírky vylézají vlhké granule, které se suší. Tyto se později mísí s vitamínama atd. Není to nic na nějaké šprýmování doma v garáži. Ještě se na to poptám, má to Agrodružstvo Jevišovice. Pro pstruhy to bude podobné a ani složení se nebude moc lišit.