Jak na jesetera

V dnešní době se rozmáhá vysazování jeseterů ,alespoň na komerčních vodách. Máte nějaké zkušenosti s lovem jeseterů na dirkách , co použít za nástrahu , jak tato ryba bere, co použít za krmení v jakém množství . V Olešný je vysadili , asi 40 ks , chystám se tam na lov na dírky, rád bych se nějakému podíval do tváře moc toho ale o lovu této ryby nevím. O nastražování loupaných krevet a kaviáru v punčoše jsem se dočetl na netu , zajímalo by mě jestli někdo z vás má co k této otázce říci. Předem díky
Autor diskuse: Rendy - Profil , 8.12.2005 všeobecné - nástrahy, návnady

šeptal - Profil | Po 12.12.2005 8:51:08

Petrson: Se zpožděním se tě ptám. Je jeseter u nás skutečně původní ryba?

A hned si sám odpovím. V povodí Dunaje ano, v povodí Labe nikoliv.

Igor - Profil | Po 12.12.2005 8:06:19

Ještě k tomu rozmnožování nepůvodních druhů: Když byly při povodních v 1997 zaplavené pole u Lanžhota - voda tam stála víc jak 1,5 měsíce a ohřála se určitě na 25 stupňů, tak po opadnutí vody se tam nachytalo velké množství malých amurků - je předpoklad, že došlo k přirozenému výtěru. Navíc mi bylo pracovníkem AV v Brně řečeno, že amur i Tb se od doby jejich dovozu v 60. letech hodně přizpůsobili zdejším "drsným" podmínkám - prostě se za tu dobu otužili.

Kato | So 10.12.2005 21:13:51

Ještě k tomu tolstolobikovi, tak na Dyji jich je fakt dost. Když jsme tam byli na pár dnů na kaprech, tak bylo až děsné, kolik jsem od nich měli přejezdů, nebo kolik se jich samo podseklo, i když jsme měli nahozeno na boilie.

švec - Profil | So 10.12.2005 8:27:33

Jedl jste již nekdo jesetera?Jaké to má maso,k čemu by jste to přirovnali?

Danek | So 10.12.2005 2:52:45

Co se týká rozmnožování nepůvodních druhů,tak si myslim,že je docela možné,protože příroda si cestu vždycky najde.Může to být za 10,20....50let,ale každopádně se násilné zásahy do ekosistému vymstí.

Vláďa S. - Profil | Pá 9.12.2005 23:26:46

mirmen, G.Moolis> Sice přiznávám, že jsem si rád chytil jesetera, ale pravda je, že vytahnout tam 50 lína, tak by radost byla nemenší. Ale hlavně chci říct, že bojujete s větrnými mlýny, víte to Vy, vím to já, ví to i dost dalších lidí, ale bohužel krátkozraká uvažování vždy vítězí, protože ono vysvětlit mase, že tohle pomůže budoucím generacím zachovat alespoň to co máme my, je hodně těžké, když druhá strana nabízí na pozlaceném podnose "Tohle je právě teď ... berte!" Že se pak často ukáže, že šlo o pozlátko? Kdo si vzpomene? A hlavně ono je to pozlátko nakonec stejně bližší, než něco co bude trápit naše vnuky - doufejme, protože možná to stihne už nás. Hmmm, skoro by se dalo říct, že příroda a politika jedno a totéž jsou, jak to tak po sobě čtu... :-(

thymallus | Pá 9.12.2005 22:46:06

Kaprobijec: ahoj, skoro bych se divil, ze se tolstolobik a tolstolobec u nas trou....pokud ano, bude se asi jednat o nejakou oteplenou vodu. V normalnich podminkach si nemyslim, ze by se generacni ryby trely a mnozily se jako belota :) - "nenatoci" dost stupnu, aby mohly dozravat jikry a mlici. Myslim, ze ten pludek utekl asi z nejake sadky, nebo z rybnika pri vylovu.

Martin M. - Profil | Pá 9.12.2005 22:43:49

Kaprobijec> ze se rozmnozuji zatim neverim, ale kazdopadne je to spatna zprava, ze jich tam je tolik. Z kazdeho bude za par let hora tuku k nicemu.

xycht | Pá 9.12.2005 22:30:24

Kaprobijec: tak to je fakt "dobrá" zpráva, že už se to už u nás množí.....vodu plnou tolstolobiků a jeseterů si fakt nepřeju. Nejhorší je, že se v případě jesetera opakuje stejná píčovina jako s tolstolobikem. Díky povodním jak tu někdo napsal, se to určitě dostane i řek...

Kaprobijec - Profil | Pá 9.12.2005 20:31:23

Martin M.: s tím nerozmnožováním u tolstolobika mám po nedávné zkušenosti vážné pochyby. Na kanálu v Ivani je letos malinkých tolstolobiků kolem 6-8 cm neskutečná spousta, lovili jsme do čeřenu červenky a oukleje a místy bylo chyceno víc tolstolobiků, než ostatních ryb. Že by jim utekl při výlovu plůdek, kterej nasazovali, to se mi nezdá. Sázeli by asi větší ryby, než ty, co jim projdou sítí. Máte někdo vysvětlení, popř. stejnou zkušenost?

Rendy - Profil | Pá 9.12.2005 18:56:45

Co vy víte ? třeba před x tisíci lety tady mohl být jeseter jako původní ryba , já to nepamatuju , třeba ho ty ryby co se tu teď chovají ve vodách jako původní vytlačily. Možná v nějakých fosíliích by se důkaz našel.
Ten kdo může tvrdit že jeseter není rybou původní ať se vsteká dál že ho někteří pro obohacení rybářských zážitků nasazují na své vody . Myslím si že když se rybářovi povede jesetera ulovit udělá mu to radost . Mě by to alespoň radost udělalo , zatím jsem ho ale nechytil.

Martin M. - Profil | Pá 9.12.2005 18:09:11

Jeseter ve mne vzbuzuje jednak zhnuseni nad komerci, jednak potencionalni riziko pro ekosystem. Takovy tolstolobik je "mene" rizikova ryba nez jeseter (mensi potravni konkurence, nerozmnozuje se, neryje dno) a i tak je jeho pritomnost v nasich revirech silne citit - uz jen treba tim, ze nekde tvori treba 50% biomasy a drasticky tak ubira z vody kyslik a pridava "dusik". Mene kysliku = mene vodnich zivocichu = mene potravy.
Mame dost svych vlastnich druhu ryb, ktere jsou na vzacne a rybari by je ocenili (lin, karas obecny, uhor, stika). Neni potreba sem tahat dalsi.
Ze jsou jeseteri jen na soukromacich neni pravda - viz. povodne, ktere zminuje mirmen.

mirmen - Profil | Pá 9.12.2005 17:52:57

pro: prosím nezaměňuj pojmy nenávist s lítostí na stupiditou některých .

Tohle není o nenávisti, to mi věř.
Je to spíš o lítosti nad nezájmem a sobeckostí "vševědoucích" odborníků, technokratů a dalších, kteří poroučejí přírodě.

Stopy jsou všude kolem, stačí se pozorně dívat ( nebo chtít vnímat).

Podíváš-li se do historie , tak zjistíš , že za cca 50-60 let přišla tahle země skoro o 30% kilometráže potoků a říček a díky regulacím i o části parmových a nížinných řek.
|Dáš-li si trochu času a zjistíš si historii oblíbené řeky ve svém okolí, tak se dozvíš o tůních, ramenech, trdlištích ryb, místech na štiky či vyhlášených místech na lov mníků ( která už mnohde nejsou).

Podobným způsobem se k přírodě chovají mnozí, rybáře či rybářské zájmové či komerční subjekty nevyjímaje.

K vysazování nepůvodních druhů - proč?
Například - nebylo by hezčí chytit mníka 60-80 cm než jesetera?

Jenže - někdo přišel s nápadem.
Jenže - někdo chtěl něco prosadit.
Jenže - někdo chtěl něco obohatit.

Výsledek péče o krajinu a životní prostředí?
Kde jsou remízky, křepelky a koroptve?
Kde jsou trdliště štik?

K nasazování jesetera , skutečně zůstane tam, kam ho nasadili? A ve všech uzavřených vodách? A co pár povodní , např. Vltava a Morava - neznamenaly mimo jiné i vyplavení některých rybníků a nádrží v údolní nivě?
Dokázali majitelé či provozovatelé chovných či sportovních vod zabránit průniku obsádek do povodí a na řeku navazujících systémů ramen?

A co třeba |Orlice, do níž se ze soukromých vod dostali po povodní například i kojáci?


G.Moolis - Profil | Pá 9.12.2005 14:19:25

Kocháč: hele, tady je hrozně nenávisti. Musím končit. jeden subtilní příklad: Kvůli tomu, že vyhubili blbouna nejapnýho, nevzchází na Mauriciu některý dřeviny. Pravděpodobně taky vymřou. Ten hnusnej holub žral jejich plody a v žaludku se mu narušovala skořápka, čímž pádem mohlo semeno vyklíčit. Čímž chci říct, že vztahy v ekosystému jsou složitý. A nemůžeš dopředu předvídat co se stane. respektive myslet si, že se nestane nic. Hezký odpol.

pro | Pá 9.12.2005 13:59:48

Je pravda,že jeseter vezme prakticky cokoliv.Chytám je nejradši ze dna nebo těsně nad ním.Trochu silněší silon 0,18-0,20.Podle mých zkušeností není potřeba chytat na hlubších partiích.

mirmen:Co se týče nasazování jeseterů na uzavřené soukromé revíry,myslím, že proti tomu nelze mít žádné výhrady.Je to nepůvodní ryba? A co amur,tolstolobik aj.aj.Rád se nechám poučit odborníkem,zvlášť když jen srší "odbornými" výrazy.
Tolik nenávisti jsem tu dlouho neviděl.

Kocháč | Pá 9.12.2005 13:57:52

G.Moolis: až tak brutální dopad to může mít? Potravní konkurence, rozrývání dna,....?

G.Moolis - Profil | Pá 9.12.2005 13:56:17

Kocháč: jsem v klidu, to mi věř. Všechny druhy, kterým bude jeseter konkurovat, můžou být potencionálně ohrožený. Problém je, že výsledek těchto experimentů můžeš těžko odhadnout dopředu. Vztahy v přírodě se tvořily tisíce let.

Kocháč | Pá 9.12.2005 13:56:15

karelc - mě se ta ryba teda vůbec nelíbí, ale jestli by to měli odskákat tzv. původní druhy tak souhlasím s těma kaprodromama:-)

karelc - Profil | Pá 9.12.2005 13:46:27

Kocháč: parma, podoustev, cejn, hrouzek, lín,..., člověk ... Do tekoucích vod ne, jen na tzv kaprodromy, tam mi to nevadí...

Kocháč | Pá 9.12.2005 13:43:23

G.Moolis : tak se hned nedurdi, nemyslel jsem to zle.
Robert(původní): byl to každopádně mazec, ale svět se nezbořil.
Řekněte konkrétně, který živočich odskáče vysazení jesetera ?

G.Moolis - Profil | Pá 9.12.2005 13:37:48

Kocháč: Proti tvým věcným argumentům se skutečně nedá nic namítnout. Máš v tom úplně jasno. Míchat ekologii se stěhováním národů může jenom vyspělý odborník.
K věci: myslím, že nasazování jeseterů do našich vod je ptákovina, která po čase vypluje na povrch. Pokud se tak bude dít jenom na uzavřených soukromákách, ještě to možná chápu, pokud jde o vysazování do volných toků, jde o protizákonné jednání.

Robert(původní) - Profil | Pá 9.12.2005 13:34:17

Kocháč: Myslíš, že příchod Slovanů nebyl pro místní společenství nářez? To byl větší fičák než příchod Rómů z Košic!

Kocháč | Pá 9.12.2005 13:15:22

Robert(původní) - ® : jestli si to dobře pamatuju z lavice, tak jsme sem napochodovali jako národ z dnešního Ruska a netvrď mi, že seš ochočenej kelt nebo germán. Jeseter je takový zlo?

Robert(původní) - Profil | Pá 9.12.2005 12:46:28

macin a jemu podobní: Vaše názory mne nikterak nepřekvapují, nicméně vždy mne zamrzí, když někdo chválí škodlivý počin a tak dává najevo svoji nevzdělanost. Dvojnásob mne mrzí, když se rybář projeví jako neználek v ekologii. O takových lidech si pak myslím, že by spíš měli chodit trávit svůj volný čas do krytých hal a na uzavřená hřiště.

mirmen - Profil | Pá 9.12.2005 12:14:38

>macin > jeseter je hezká ryba a samozřejmě nemůže za to, jakým způsobem se živí ( pohled na ústa - určená k probírání dna, nánosů...).
Každý revír má hospodáře, mezi jehož povinnostmi je ( mimo jiné) i sledovat rybí obsádku a kvalitu jejího prostředí - týká se nejen rybářsky ceněných rybích druhů, ale i těch "nezajímavých|", jakými jsou např. hrouzci, slunky....... atd.atd.).
V přírodě je prostředí ryb provázáno s ostatními živočichy a rostlinami, pro které rybník , řeka či potok jsou rovněž životním prostředím.

Necitlivé zásahy se dříve či později projeví
např. úbytkem rostlin, nedostatkem trdlišť, snížením potravní úživnosti revíru.
Právě potravní konkurence může a na mnoha místech má vliv například na populace línů a dalších druhů ryb.

Jsou revíry, které mají úživnost 50-100 kg/ 1 ha vody, jiné mají úživnost několikanásobně vyšší.
Zavlečení nepůvodních druhů se už mnohokrát vymstilo a i dále budou dopady vesměs negativní.
A je škoda, že kvůli pochybným pocitům z lovu vysloveně nepůvodních druhů ryb má pokračovat další vysazování ryb, které sem nikdy nepatřily a které nadělají víc škody než užitku.
Chápu ovšem, že spoustě lidí tyto souvislosti naprosto nic neříkají a už vůbec mne nepřekvapuje , že pro peníze jsou mnozí ochotni udělat cokoliv.
Proto bych se ani nedivil, kdyby se zanedlouho objevily další druhy, na nichž některé zájmové skupiny budou mít "své jisté".

Ochotný lovec se najde vždycky.
A na budoucnost se dívat?
Netřeba.

xycht | Pá 9.12.2005 10:56:17

karelc: ale jo proč ne...ale znám experty co chytnou rybu a převezou jí na svůj revír aby měli co chytat :-)))

karelc - Profil | Pá 9.12.2005 10:29:11

xycht: asi rozhoduje cena, velikost a rychlost růstu... Pokud je ale v rybníku, kde se nemá nárok vytřít, pak bych to neviděl jako nějaký zlo. Navíc mi říkali na jednom soukromáku, že se jedná o křížence, takže tam to s tou plodností asi nebude tak žhavý. Jiná věc by byla, sázet je do řek. Ale na uzavřené soukromé vodě, proč ne?

xycht | Pá 9.12.2005 10:26:14

stejně jako mirmen nechápu proč jeseter sibiřský...přijde mi to jak ten nápad s tolstolobikama

karelc - Profil | Pá 9.12.2005 10:16:34

Vláďa S: je to tak, v přírodě se živí hlavně tím, co jsi psal. Ale např. takovej duhák je taky dravec, i když žere hlavně kuku :-) Asi to bude tím, že vyrůstají v chovech na sádkách...

Vláďa S. - Profil | Pá 9.12.2005 10:14:31

Ono, já bych řekl, že jeseter se biologií blíží víc dravcům než bíložravým rybám, teď nemám čas hledat na netu, ale tipnu si, že jako hlavní potrava budou uvedeni drobní vodní bezobratlí, rybičky, ... Ale nechá se zlákat, jako třeba parma i na nějaké jiné nástrahy, i když převážně tam bude stále živočišný základ nebo aroma.