Škola vázání mušek

Přes zimu chci začít s vázáním mušek. Tady na MRKu je informací z této oblasti hodně, ale není nad osobní praktickou zkušenost. Uvažuji o účasti ve spec. kursu vázání. Máte někdo osobní zkušenost s těmito akcemi? Byli jste spokjeni, byl to přínos, cena byla přiměřená nabytým vědomostem? Díky Lubka
Autor diskuse: lubka - , 16.11.2005 muškaření - nástrahy, návnady

Bruno.fly - Profil | Pá 18.11.2005 10:38:35

Takovej kurz určitě není k zahození, ale když člověk opravdu chce, tak si ten čas na kamaráda, který pomoc nabízí a bydlí docela blízko, určitě najde.Nrhledě na to, že je to pouze o tom umotat si prvních pár základních typů za dohledu a rad zkušenějšího a pak už je to jen o praxi. Na netu i v knížkách se sice nezjistí všechno, ale pak je to o postupném nabývání vlastních zkušeností s případným využitím rad opět od zkušenějších. Jak píše Radim, každý se stále učí. Někomu to trvá déle, někomu to jde rychleji. Já sám jsem byl kdysi dávno na jedné návštěvě přez kámoše. Pan Vazač mi ukázal listokaze, jepku, rudořitku a klasickou nymfu. Vázal jsem hned po ukázce a taky vláknem vytaženým ze silonky. Byla to sice tenkrát dřina, ale vyplatilo se. Pak už je to o cviku a nápadech, ať už vlastních nebo vzniklých při občasných "vázacích seancích" atp.
Jestli můžu doporučit, tak na stránkách Mustadu ( samo i jných) je několik slušných videosekvencí s detailním vázáním několika mušek.
A po uvázání určitého množství mušek a nabytí praxe si myslím, že každý aspoň trochu zručný člověk dokáže už podle dostupné literatury i z netu uvázat mušku dost dobrou na to, aby ji ryby žraly. A ne vždy musí být jako z katalogu. Když se člověk na některé mušky v krámech podívá dost z blízka, tak na nich taky najde chyby.
Takže, koukej si na začátek najít aspoň trochu času a teď přez zimu ho určitě budeš mít víc, když nebudeš tak často na rybách.
Ať se daří a berou Ti na ně.

Sogi - Profil | Čt 17.11.2005 14:03:56

Pajda: moje řeč, proto o tom uvažuju, než si cokoli kupím a než si sednu ke svěráčku

pajda - Profil | Čt 17.11.2005 8:46:07

Osobně jsem začínal více než před 10 lety. Začátky byly těžké. Kurnocik mi sloužil jako vzorník. Později jsem sháněl dostupnou literaturu a videa. Jsem na 100% samouk. Mnoho hodin pokus-omyl. Mnoho desítek znovu a znovu rozebraných mušek.
Vím, že bych to asi znovu nechtěl zkusit. Ty začátky byly někdy i k smíchu. Třeba nítě ze silonek a háčky s očkem jsem nahrazoval normálními háčky, na které jsem před tím normálně navázal silon.

Škola je dobrým řešením a hlavně usnadní a zrychlí začátky. A odbourá chyby, které při samostudiu nekompromisně poznamenají výslednou práci.

Marcel - Profil | Čt 17.11.2005 8:02:30

Dalibor: takže si po 4 letech našel ztracený uzel :-)
Určitě je do prvopočátku vázání lepší ukázka od "profíka". A poté třeba samostudium s případnými dotazy nebo skupinové vázání v 3-4 lidech. 100% odpadnou chyby které vyplývají z neznalosti. Osobně mi vyhovuje otravovat místní MRKmany kteří mi většinou pomůžou, za což jsem vděčný :-)

Royal Wulff - Profil | St 16.11.2005 20:46:50

Viazacsky kurz urcite nie je zly napad, najma ak ho vedie skutocny odbornik.
Ja som s viazanim zacinal v roku prveho vydania Kurnocika. Nastastie som si zavcasu zohnal jednu z najlepsich knih o viazani ( Eric Leiser - The Complete Book of Fly Tying ) a uprimne som lutoval kazdeho, kto sa pokusal dodrzat postupy opisane v Encyklopedii muskarenia. Neskor pribudli nejake videokazety a casopisy ( tie by sa sice dali pocitat uz na metraky :-) ) a stacilo to.

Dalibor - Profil | St 16.11.2005 20:19:22

Lubka>Vazačská škola je dobrý nápad,ale pouze cvik dělá mistra.Když při vázání narazíš na problém zeptáš se prostě zkušenějšího kamaráda.
Vem si mne, 4 roky vážu a myslel jsem si, že vážu ztracený uzel a na poslední schůzce MUKu jsem zjistil, že ne :-) a i tak na mé mouchy chytám ryby.Možná kdybych se zúčastnil v začátcích Vazačské školy tak by se mi to nestalo, totéž kdybych si to nechal ukázat od někoho kdo to už umí. No co, tak dělám ztracený uzel o 4 roky později.
Jistě není nad učení se od mistra, ale osobité a originální postupy mají také něco do sebe. :-)

tomucha - Profil | St 16.11.2005 19:11:57

Pike - víš je to na kažém, někdo se v tom plácá, někdo jde do kurzu a přijde na vše dříve a pak se dle knížek zdokonaluje...někdo koupí knížku a učí se 2roky špatně a pomalu, někdo jde do kurzu a naučí se a pochopí rychle...je to na zvážení.
Když nemáš kam spěchat a chceš se v tom plácat tak prosím do to ho! já ti bránit nebudu hihihi :-))))

Pike | St 16.11.2005 16:35:21

TOmucha: Vazeny kolego,
ja zacal dle internetu a knizek. Prvni vytvory byly hnusne. Kdyz jsem neco nevedel, zeptal jsem se kolegu. Slo to, na par veci jsem si dosel sam, knizky, casopisy a internet mi pomohly hodne. S instruktorem je mozna cesta rychlejsi, otazka je, kam pres zimu spechat:-)

Holátko Josef | St 16.11.2005 16:29:33

Vážení kolegové muškaři,

můj první kurz byl v duchu návštěvy u mého gymnaziálního profesora. On uvázal jednu mušku, já druhou, kamarád třetí a večer byl za námi, pak už to bylo hodně o self trápení. Občas nějaká konzultace nad konečným výtvorem, nějaké postupy naživo, něco z knížek, něco z videa a výsledek? Stále je se co učit. Ono těch "základů" je tolik, že se to za víkend nestačí probrat.
Prosím nemyslete si, že jsem vám chtěl brát iluze.
Zdraví
HJ

tomucha - Profil | St 16.11.2005 16:22:04

nad dobrého kamaráda sece neí,a le ten pokud si čas udělá tak mi vězte že to nabude na 20hodin...ti co si za ušetřené peníze radeji koupí alkohol - no coment!
knížky jsou dobrá varianta ale naučit se podle toho sice dá, ale pomalu a odstraní kížka chyby které děláte??? asi ne...
Obkoukání na víkedech je možné ale je to čistě zdokonalovací věc ne na čisté naučení pokud člověk není přímo geniální :-))
závěrem mohu doporučit skupinový či individuální vázací kurz..

lubka | St 16.11.2005 16:10:37

Děkuji za iformace všem.
M.d. : je to od Tebe moc milé, leč já v současné situaci nejsem schopen v praze zařídit téměř nic, natož zajezt na Prosek. Doufám, že se to zlepší a já se stavím:-)

medvěd - Profil | St 16.11.2005 16:08:57

Učil jsem se podle videokazet:Kamarád mi ukázal dvě,nebo tři mouchy,trvalo to pár minut a pak všechno sám.Jestli to umím,nemůžu posoudit.To musí jiní,ale cesta ,že pomůže kamarád a pak technika je myslím nejlepší.

Rizek - Profil | St 16.11.2005 14:08:30

To Obcasny pijak: Jestli byly uspokojivy to sem nejak neresil, pro mne bylo hlavne na prvnim miste chytat na mouchu (musku:-) vlastni vyroby a kdyz sem pak dokonce i nachytal ryby, byl sem uz ztraceny. On je pocit uspokojivosti musky dost relativni, bratrovi sem skoro vzdycky daval "ty vosklivy" na ktery sem bud nic nechyt, nebo nechtel chytat, a pak sem se nestacil divit jak funguji, Tech 1000 je pouze klise, a o tom to neni. Za dulezite povazuji udelat prvni vazaci kroky pod vedenim nekoho (jedno koho a kde) zkusenejsiho, protoze se ten zacatek vyrazne urychli:-)

Toulovec | St 16.11.2005 12:14:22

lubka: brnkni šimimu, aspoň se bude mít na koho vytahovat :o)))))

ne, dělám si prdel, vázacích akcí je hafo, ale super je malej kolektiv aby sis to mohl hned vzít do ruky a pokoušet se sám, jak psal Pike. Jinak pokud nebudeš moct nikoho sehnat, ozvi se, můžeš přijet na akci co pořádám v únoru.

Miloš_Nukleoid | St 16.11.2005 12:07:25

lubka:

Milý kolego,

z Prahy 5 na Prahu 9 to máte cca 20 kilometrů, do Brna téměr 250.

S pozdravem Miloš_Dia Vzdááááálenýýýý, vzdááálenýýýý.....

Občasný piják | St 16.11.2005 11:43:07

Rizek - ® svý mouchy máš vždycky, ale ty uspokojivé jsou prý až po 1000 navázané. Nemohu soudit, tolik jich ještě nemám. Ovšem je pravda, že nejlepší školu ti může dát kamarád vazač, motač, knutloch. Mám takového a jsem za něj vděčný. Je to vazač který v dobách kdy nebylo na pultech ničeho, tak měl materiálů vrchovatě. Materiály které se sháněly nám již bájnými způsoby.

Rizek - Profil | St 16.11.2005 11:31:38

Prosel sem vazacskym kursem v bejvaly royal fishing, kde mne ucil hlavne Ivan Pucalik, snad to bylo jeste driv, nez sem vyjel poprve s mouchou k vode:-). Mohu podobny kurs jen doporucit. Vyhnul sem se omylum, naucil solidne zaklady, hned sem mel svy mouchy, co vice si prat?

Sogi - Profil | St 16.11.2005 10:58:20

Z.N. iluze jsem dávno ztratil. Kamaráda, se kterým bych se domluvil na nějakém intenzivním vázání zatím nemám:-(
Hraji: uvidím jak dopadnu s Rožnovem, bych se příp. ozval. Jinak pěkné stránky, je vidět ,že se snažíte se svitavou něco dělat:-)

ZN - Profil | St 16.11.2005 10:36:55

Drahý příteli Lubko,

nechci Ti brát iluze a ideály, ale... . Není nad dobrého kamaráda.

S pozdravem vazačské škole zdar
ZN

hraji - Profil | St 16.11.2005 10:32:34

Sogi: podívej se na www.momrs.cz/brno3, tam najdeš více informací o kurzu v Brně i kontakt na školícího

Sogi - Profil | St 16.11.2005 9:40:24

díky za informace. Já zatím uvažuji právě o kursu Hends Products v Rožnově. Zatím ale hoši nevědí , jestli zač. roku bude, bo nestíhají.Už jsem p.Macháčkovi psal,takže uvidíme. Jinak to Brno je pro mě z hlediska dopravy lepší, bo bych byl u rodičů.
Pokud máte někdo další zkušenosti, sem s nimi!!

hraji - Profil | St 16.11.2005 9:23:14

myslím, že tu zazněla zajímavá myšlenka, které jsme se u nás v MO chytili a děláme vázací večery s účastí 4-6 zájemců, kteří mohou hned na místě vázat. A co se týče připravované "vázací školy", o které píše kolega Tomucha, je to právě jen pro omezený počet zájemců, předpokládáme 3-5 lidí maximálně. Tedy to splňuje i náročné podmínky stanovené kolegou Pikem.

Občasný piják | St 16.11.2005 9:21:10

Moc těchto akcí neznám. Vím, že profi kurz zajišťuje firma Hends z Rožnova p. R. ale na konkrétní termín se musíš zeptat přímo u nich. Letos to bylo 21.-23. ledna. Více na http://www.hendsproducts.com/cz/index.htm
Další akcí jsou již zmiňované kurzy v Brně pod vedením Tomuchy.
Další akcí kde je možno se něco naučit je CW který pořádá Miloš Dia 2x ročně ve Vranově n. D. (jaro, podzim) Vázání předvádí mistři vazači Buko, Holátko a další. Info zde na MRKu
A poslední akcí je VV - tedy vazačský víkend který pořádá Toulovec. Zde budou učit mistři vazači Buko a Tomucha. Bližší informace o tomto víkendu získáš na chytej.cz. Ve fóru se to jmenuje 2. MUŠKAŘSKÝ VÁZACÍ VÍKEND

Sogi - Profil | St 16.11.2005 9:11:01

Děkuji zatím za odpopvědi. Jde mi o to, že nemám mnoho času a mám pocit, že to co bych se sám, třeba z knih a netu učil dost dlouho, tak po intenzivním kursu mi půjde líp a rychleji. Vázání v Praze, např. s Holátkem je urč. pěkná věc, ale ne pro začátečníka.Zvláš´t po pár pivech:-) Dle mne je dobré, když nad tebou někdo stojí a hned Ti říká co a jak, když vážeš intenzivně třeba celý víkend, který si pro to vyhradíš.Přijde mi , že zkrátka rychleji postupuješ dál.

Pike | St 16.11.2005 8:26:09

Vazeny kolego,

o danem kurzu neuvazuji. Ne proto, ze bych vse umel, to v zadnem pripade, ale sam osobne davam prednost kniham, internetu a primemu zkouseni. V pripade nouze se obratim na zkusenejsi vazace (Holatko, ano, mluvim o tobe) a postup si s nim overim.
Navic sam osobne nejsem priznivcem takovych masovych akci, akce ve 2 ci 3 lidech se mi zda zajimavejsi, obzvlast kdyz lze usetrene penize investovat do konzumace alkoholickych napoju.
Jak ale rikam, zalezi na vkusu kazdeho soudruha. Co se nelibi mi, muze se libit druhemu a tedy nikoho od toho neodrazuji
S pozdravem Vazani zdar
Pike - vice v karte

Rici - Profil | St 16.11.2005 8:23:39

Lubka: Třeba uděláme zase nějaký Vázací den v namátkou vybrané Pražské restauraci jako se to dělalo loni. Myslím, že to byla velice podařená kulturní akce.
Vraník má z těchto akcí dokonce DVD, viď Vraníku.
Tímto si ti dovoluji připomenout, zda bys mi to už konečně vypálil:-))))

S pozdravem
Rici

tomucha - Profil | St 16.11.2005 8:16:36

Kurz vázání mušek je dobrá věc jak pro začátečníky tak pro pokročilé na zdokonalení. Osobně jsem pořádal kurz vázání mušek v Brně a letos nebo zač. příštího roku bude pro velký uspěch další. Človek se zde přímo prakticky naučí věci se kterými by se trápil několik let a ještě špatně, nemusí otravovat a shánět věci s otázkou jak se co dělá a na co co je a co se z čeho váže-součášstí je i seznámení s materiály...kurz mohu jen doporučit! drobná investice se několikanásobně vráti