Pasivní hospodaření na svazových vodách

Drazí kolegové rybáři!

Nevadí vám stále se neměnící veskrze pasivní způsob hospodaření na svazových revírech?

Středobodem je jen vysazení a vylovení. Vrcholem funkcionářské invence je hájení či zvýšení míry, a to jen na malém počtu revíru s ohledem na obhospodařovaný objem. Objevují se zde sice do nebes vynášená jména osvícených hospodářů, ale můj subjektivní pocit mě vede k onomu známému přirovnání o jednookých mezi slepými. Totálně chybí proaktivní hospodaření. Kupříkladu na mé oblíbené Teplé Vltavě je již léta znám problém s nadměrným vytahováním dravých ryb (zejména štik), které decimují na jiné frontě bráněného lipana. Žádné efektivní regulační opatření nebo jejich sady nejsou uplatňovány. Oproti tomu se ovšem stále krmí hladové "hlasy lidu" vysazováním duháků do této relativně hladové vody, a to i přesto, že v o málo níže položené části, do kterého tyto ryby v nezanedbatelném množství sjíždějí, je nepůvodní ryba považována za nežádoucí (dokonce zákonem). A podobná situace není výjimkou ani jinde. Nehledě na další problémy, u kterých se jen smutně přihlíží (otravy, regulace) a doposud jsem se nesetkal s případem, že by našimi zástupci (hospodáři, jednateli...) byly dotaženy do pro rybáře vítězného konce. Dále se naši hospodáři, tajemníci, jednatelé a vedoucí neustále omlouvají nenakloněností úřadů a státu, ale nikde není vidět stálý kontakt s těmito subjekty a tlak na ně tak, aby mohla být vůbec podobná náklonnost nebo alespoň otevřenost k naslouchání vytvořena. Vždyť je ve všech sférách společnosti naprosto běžné, že se žádný dobrý vztah nevytvoří na ojedinělých schůzkách, kde se navíc, byt třeba asertivně a na racionálních základech, kritizuje práce druhé strany (kupř. státního úředníka).

Já sám se stavím (jak již mnozí vědí) na stranu destrukce velkých svazů, ve kterých postrádám běžný balans odpovědnosti, a přikláním se ke krystalizaci mnohem transparentnějšího prostředí malých hospodařících subjektů fatálně závislých na stavu obhospodařovaných revírů, na nichž visí jejich příjmy a potažmo příjmy zainteresovaných jednotlivých osob.
Nechci ovšem, aby se kdokoliv myšlenkově fixoval na jeden jediný směr (ani já). Nápady druhé strany, které nejsou součástí oponentní konstrukce, se do ní mohou často velmi efektivně zapracovat. Rád bych tedy slyšel od poměrně častých zastánců reformace svazů, kde vidí pro výše uvedené problémy v prostředí dobrovolnosti a hromadné anonymity velké části členstva řešení? Co vidí jako motivační faktor pro konkrétní tahouny reformy?

A závěrem také vyzývám všechny, kteří vědí o již realizovaném proaktivním hospodaření, aby zde takové jednotlivce či kolektivy vyzvedli.

Děkuji za věnovaný čas, zamyšlení a reakce!
Autor diskuse: XAXAP - Profil , 15.11.2005 všeobecné - RŘ, MO, svazy

A_Smitec - Profil | St 14.9.2011 13:16:19

osprey - 2.12.2005 14:47:08 >> Zdravím, poprosil bych o radu kde si mám „postěžovat“ že z Jihlavy 5b udělali jen revír s umělou muchou když dříve se tam smělo chytat všemi zpusoby. Kterého hospodáře mám oslovit popřípadě jaký orgán .. :).? Docela mě to štve nehledě na to že je tam teď hromada okounu a s pstruhem potočním co tam je po generace to vypada zle :(. Diky za rady.

osprey - Profil | Pá 2.12.2005 14:47:08

XAXAP:
Ach jo, tak tady koukám, kam až jsi mě povýšil (je to, pravda, už kousek vzadu).
Komunisty rád nemám - skoro jako Azbest, svaz chci zachovat jako funkční celek umožňující určitý servis hospodařícím subjektům (bude si snad hospodář revíru sám shánět půl kila monté, soudit se na svoje náklady se správcem toku apod.?).
Ve svém okolí nevidím nikoho, kdo by dovedl spravovat vody způsobem, jak si to představuješ a jen pár takových, kteří by si to byli ochotni platit (klidně budu jedním z nich - když to bude stát za to).
U mě je to víc realismus než komunismus, ty mi zas připadáš jako anarchista s tržními názory.

Přemýšlím, čím jsem si tvou pozornost zasloužil. Zvedly ti mandle zmínky o kaprovi na pstruhovce?
Bohužel znám pstruhové vody, kam proniká mraky ryb třeba z chovných rybníků (u nás na jihu prostě taková zařízení máme) a ty ryby tam zkrátka jsou. Můžeš je přijet vychytat, zrušit ty rybníky nebo na svou útratu nainstalovat na každou stoku zábrany, je mi to šumák. U Budějovic udělali pstuhové revíry na v podstatě parmové řece. Je tam obrovské spektrum mnoha druhů včetně salmonidů, ale taky tam najdeš toho kapra. Takže jsem na základě podobných zkušeností utrousil pár vět.
Ty bohužel vidíš jen to, co chceš vidět. Dobré i zlé. Je mi celkem jedno, jaké ptákoviny o mě ještě napíšeš. Průser je i v tom, že v jistém ohledu jsme spojenci (ty bojuješ za potočáka, já opěvuju parmu a tlouště - oba chceme posilovat populace původních druhů a snažíme se o spoustu dalších věcí obecně prospěšných).
Jisté je jedno. Na svém tažení budeš jen velmi těžko získávat spojence, zato velmi snadno nepřátele.
Možná uděláš revoluci v pár lidech (nevěřím, ale dejme tomu), ale jak známo každá revoluce "sežere svoje děti", protože ten původně oklamaný dav si svou vůli nakonec stejně prosadí.
On už si ji prosazuje i teď a změny postupně nastanou. Jenom si je prosadí lidi tak, jak to budou potřebovat nebo chtít a my dva to ovlivníme jen trochu.

brach - Profil | So 26.11.2005 12:32:51

Kam jsme došli, kdo to ví,
kdopak z vás mi odpoví....

xycht | Pá 25.11.2005 15:15:20

Alan: no uvidíme jak to dopadne

Bass | Pá 25.11.2005 13:01:40

XAXAP: se staršími příspěvky nemohu souhlasit ani ne tak pro obsahovou stránku věci jako spíše pro hrubost samotného vyjádření.Skutečný ,,bourák,,(bez urážky) by to bral přece jenom s jistým nadhledem.S úplně posledním příspěvkem souhlasím tak na 80%.Ať chcěš nebo nechceš přes nějaké programové prohlášení,jednací řád popř.název nové organizace (řekněme Občanské Rybářské Forum) se musíš zákonitě dostat k jisté podpoře v základních organizacích,mediálně známých lidí (možná Drápalík,Tomi apod..už teď vidím jak mne tady ostatní budou cupovat) musíš se postarat o samotnou medializaci a hodila by se i nějaká demonstrace u samotných svazových výborů.A to podle mého názoru 10 lidí nezvládne.Nehovořím tady ,ale o nějaké super velké podpoře od široké rybářské veřejnosti,ale o několika stovkách spřízněných duší.Kruci musím končit přivezli materiál.

Alan - Profil | Čt 24.11.2005 18:09:54

Ja ji mam. Tvuj predchozi prispevek byl tezka silenost.

xycht | Čt 24.11.2005 18:05:55

Alan: když budeš mít pravdu budu jedině rád :-)

XAXAP - Profil | Čt 24.11.2005 16:21:41

Alan: sermez uz na to :-) tahle otazka mela stejne jiny ucel :-) a kdyz se kouknes po Mrku, vetsinove publikum je i tady podobne ... nedostatek invence, nezvladnuta frustrace z vlastni reality atd.... nastesti se veskere prevraty nedeji na demokratickem principu a nehleda se hlas vetsiny. Proste to par lidi pripravi, revolucne ci v klidu nastoli novy stav a bazliva vetsina se pretoci taky a zavola bravo, protoze se bude bat, ze by jim soukromnik za zaskodnickou cinnost ci neprojeveny souhlas nedal povolenku :-) Lety proverene, jednoduche a funkcni :-)

Alan - Profil | Čt 24.11.2005 16:03:41

septal>Souhlas, ale to uz je jiny pribeh.
miskin>Evidentne pocita se stejne smyslejicim vetsinovym publikem a misto ostudy nejspis sklidi potlesk. Smutne.

miskin - Profil | Čt 24.11.2005 15:56:25

alan> jasne, tiez som to tak pochopil. Ale aj to nieco hovori. Ak si mysli ze takymito recami na niekoho zaposobi, znamena to, ze si myslim (alebo vie?) ze taka je podstatna cast citatelov daneho casopisu (polovnictvo a rybarstvo) detto jeho clenov... ci ti clenovia taki su alebo nie, je vidno komu sa chce pacit. Myslis ze sa takyto funkcionar bude uprimne snazit zmenit zakon tak, aby umoznoval rozumnu privatizaciu nim spravovanych zlatych bani?

šeptal - Profil | Čt 24.11.2005 15:55:48

Alan: K bodu a) mám silné výhrady - výběrovka zdaleka neznamená ideální výběr - dají se nastavit takové zadávací podmínky, jaké neumožní "normálním" uchazečům dostat se mezi hodnocené. S bodem b) naprosto souhlasím.

Alan - Profil | Čt 24.11.2005 15:48:43

No Chachare, jak ja tedka vypadam!?!? :-)))

Alan - Profil | Čt 24.11.2005 15:47:45

xycht>To je klasicka "papalaska paranoia". Jasne, ze se funkcionari svazu budou snazit, ale
a) privatizace uz asi tezko probehne bez vyberoveho rizeni
b) i kdyby se najemcem stal byvaly funkcionar Svazu, patrne by se musel zacit chovat uplne jinak. Spousta komousu to uz davno zvladla (priklad M. Stepan)

XAXAP - Profil | Čt 24.11.2005 15:47:30

xcyht: za 1. fuck-cionari nemaji zasadni moc a nelobuji, takze je vyplaca kdekdo
za 2. a i kdyby se k tomu dostali, radeji fuck-cionari v ramci trhu nez fuck-cionari schovani v davu stejnych a podobnych prasat

Kocháč | Čt 24.11.2005 15:37:15

xycht: :-))

xycht | Čt 24.11.2005 15:36:28

Jsem pro změny a vznik klubových vod, jen nejsem naivní a je mi jasný, že první kdo se dostane ke korýtkům a lukrativním revírům budou sami současní funkcionáři svazu, takže si nedělám iluze o nějakých změnách....budou tam stejný lidi, tohle přece nechceme ne?

Alan - Profil | Čt 24.11.2005 15:23:55

miskin>Myslim, ze to tajomnik (vynalezce Hradockeho tajomstva) myslel veskrze populisticky. Ohani se charitou kvuli zvyseni kontrastu "zly kapitalista" vs. "hodny svaz, co se, hele, stara i o nase nezamestnane". Coz ovsem nemeni nic na odpornosti vyraziva tohoto bolsevika.

MAGNUM | Čt 24.11.2005 15:00:28

miskin:
Máte tam stejný ZMRDY jako mi tady u nás - zlatej houpající se neškodný Vladko.

miskin - Profil | Čt 24.11.2005 14:53:15

Mne pride dost absurdne, aby som nasich milych nezamestnanych krmil rybim masom za svoje peniaze (ako keby som dost neprispieval cez dane :(( ), navyse sa tym este bude SRZ ohanat...

MAGNUM | Čt 24.11.2005 14:39:44

Xaxap:
jsou to všechno stejný rudý zmrdi jako u nás.