Kvalita tekoucích vod a ryb během poslednich 20 let

Zdravim všechny na MRKu, toto je můj první příspěvek zde. Po 20 letech nerybaření (roč.64) letos od července opět rybářem (MP, č celosv.p.).Chodím na Labe 22 - Poděbrady, spousta bílé ryby, občas kapřík,okouni, sumečci. Labe zde pamatuji naposled z roku 1983 jako student 1.roč.zdejšího ČVUT a tehdy mi čistota Labe i zdejší ryby příliš neimponovaly. Jak je to s kvalitou vody a ryb v Labi dnes? Tchánovi, který baští ryby a chce abych domů občas něco přinesl, se zatím vymlouvám, že jsou karcinogenní.Díky předem za odpovědi.
Autor diskuse: Jirin - Profil , 3.11.2005 všeobecné - ostatní

Michal | Pá 4.11.2005 10:42:32

brach: Jo jo, to věřím, psal jsem že v textilkách se nijak nevyznám, to o těch papírnách mám od mého táty, je vystudovaný chemik - obor papírenský průmysl a celej život v tomhle oboru dělal. Na druhou stranu,vem si že bys lovil červený lipany, modrý lipany, žlutý, kam se hrabe Tanganika :-))

brach - Profil | Pá 4.11.2005 8:34:43

mirmen: mutant je mutant:-))
Michal : 16 let jsem pracoval ve Vebě - textilce - která měla svého času 3 600 zaměstnanců. Řeka byla občas modrá, občas červená, málokdy žlutá.

Michal | Pá 4.11.2005 7:49:10

mirmen: No, u těch papíren, pokud to nebyla výrobna celuózy, to s tím znečištěním není tak horký. Odpadem je vláknina, škrob a barviva do papíru (samozřejmě pokud nějakej jantar nevypustí do řeky nějaký čistící saponát po jeho použití, ale to je problém u všech fabrik), která jsou na přírodní bázi a nejsou nijak toxické. Pokud ale papírna nemá pořádnou čističku na zachytávání vláken, pak vodou poplují chuchvalce slizu. Na druhou stranu znám revír, kde sice voda zapáchala (vlákna a škrob se v teplejší vodě samozřejmě více rozkládají) a dno bylo pokryto právě tímto slizem, na druhou stranu tento "bordel" vytvořil skvělou hostinu pro spoustu vodních živočichů, třeba šneků a nich si ryby přímo hodovaly, zejména lipani a že by byli vypasení a krásní :-)). Dokonce vím, že se dělal i rozbor těch ryb a nijak závadné látky v sobě údajně neměli. Já zkoušel chuťové vlastnosti a nějaké znehodnocení jsem nepozoroval. Teď se stav vody zlepšuje a ti velcí lipani nějak začali ubývat, asi si našli lepší stravovnu :-). Těch textilek bych se bál více, co ale přesně vypouští, tak to netuším.

mirmen - Profil | Pá 4.11.2005 7:01:56

brach: mne tenkrát jen překvapilo, že ve vodě obsahující odpad z papíren a textilek se dokázaly nějakým výběrem nejodolnějších jedinců udržet populace ryb, o nichž jsem na základě informací z knížek věděl, že mají žít jen v čirých potůčcích a rybníčcích

brach - Profil | Pá 4.11.2005 6:51:13

mirmen samozřejmě, že s tebou souhlasím v tom, že tyto ryby nejsou 100%-ním indikátorem čistoty vod. Pokud tyto ryby ve vodě bez problému žijí a vytírají se, znamená to, že je voda celkem v pořádku - i když?
Nakonec, co je vlastně čistá voda - jen , ta, co si kupujeme v lahvích?

mirmen - Profil | Čt 3.11.2005 23:32:10

brach: pamatuju doby, kdy přehrada v Lese království ( na Labi nade Dvorem Králové) byla znečišťována papírnou v Hostinném, textilkami na přítocích Labe apod.

Střevle potoční versus znečištění: na jaře vytahovala hejna střevlí z přehrady do tření proti proudu přítoku, textilkou znečištěného potoka. Zřejmě se tedy dokáže vyrovnat s některými druhy znečištění, proto bych ji za 100%indikátor nekontaminovaného toku nepovažoval.

Mřenka mramorovaná versus znečištění: pravostranný přítok téže přehrady byl desetiletí znečišťován textilkou Vigona ( výrobce dek, Dolní Brusnice). Voda jednou modrá, jindy žlutá .... .
V místě jeho vtoku do znečištěné přehrady se mřenka mramorovaná držela v bahnitých nánosech ( tehdejší loviště nitěnek) taky.
Proto ani u mřenky mramorované bych si nebyl jistý, že žije vždy v čisté, nezávadné vodě.

Tyhle vlastní poznatky jsou zhruba z let 1972-1975.

Lachtan: oslepnutí - důsledek napadení parazitem.

Lachtan | Čt 3.11.2005 18:55:46

Na L19 se mi poslední dobou daří chytat velké cejny 50cm a výše a dost z nich je slepé na jedno oko nebo i na obě. Náhoda? Vzít si rybu z Labe,nad tím jsem také uvažoval,zatím jsem si jí nevzal a nevím zda-li vezmu. Jinak ostatní druhy ryb jsou na pohled v dobré kondici a nemají náznaky nějakého "poškození".

Ottar | Čt 3.11.2005 17:16:48

http://elise.bafg.de/servlet/is/6951/
na této adrese je stav kvality vody na Labi v roce 2003

Marek.76 > prosím ozvi se mi na mail nebo icq.Rád bych se tě na něco zeptal Díky

miki - Profil | Čt 3.11.2005 16:33:59

Jirin: Nevím, jakje to s čistotou Labe u Poděbrad, ale třeba u nás na Labi v pardubicích jsou parmy, candáti a dokonce jsem chytil i duháka. Co se týká raků, osobně jsem je viděl onehdy pod jezem. Kousek níže (asi 4km) se ale vlévá do Labe odpadní voda z Parama a Semtína, tak-že níž bych už rybu asi nebral, i když se tvrdí, že se kvalita vody rapidně zlepšila (prý dokonce na kvalitu č.2). Kdysi jsem někde četl, že v bahně se těžké kovy a karcinogenní látky usadí a trvá x-let, než se voda, ale hlavně koryto, celkově vyčistí. Tyto látky jsou údajně usazeny i přímo v rybách, tak že je těžko říci, jestli rybu brát, či nikoliv. Můžeš jen věřit, že se při povodních v 97 roce koryto vyčistilo a ryby jsou nové- nasazené, ale jestli to je pravda, bůh suď. Jistotou by možná bylo odebrání vzorku dna a případně i kousek rybího masa a poslání to do laborky. Hned bys měl jasno.

Vláďa S. - Profil | Čt 3.11.2005 13:06:38

marek.76> Problém ovšem je, že 99,99% ne-li všichni raci v takových místech jako Labe, Vltava, přehrady, ... nejsou raci potoční či říční, ale přivandrovalci z východu či severovýchodu, raci bahení (nemýlím-li se, tak oproti dvoum předchozím mají užší klepeta) a především raci signální (dobře poznatelní podle oranžových, až červených skvrn).
Jinak obecně platí, že kvalita vod se zlepšila díky ustanovšímu intenzivnímu hospodaření, díky tomu, že se nepoužívají drahá umělá hnojiva, díky "odprůmyslnění" a zastavení starých provozů, ... Jak konkrétně Labe nevím, ale můj názor je, že dnes už pomalu začínají být větším problémem ekologické zátěže z minulosti než současné znečišťování - ovšem nejsem tak naivní, abych si myslel, že vše je OK.

marek.76 - Profil | Čt 3.11.2005 11:39:55

Já bydlím u Jizery a taky na ní většinou chytám ,ale rád si vyjedu i na Labe . Jezdim k Lysé nad Labem a i když ryby vetšinou pouštím ,tak se nebojím ňákou rybu z Labe vzít. Takoví množství raků a života ve vodě co tam je jsem ještě nikde jinde neviděl .

brach - Profil | Čt 3.11.2005 10:13:29

Zřejmě ti tady nikdo odborně neporadí. Zkus poslat mejl na povodí LABE, které má, pokud vím, svoji vlastní laboratoř.
Jinak dobrým přírodním (rybářským) indikátorem čistoty vody jsou:
rak říční a potoční
střevle potoční
mřenka mramorovaná
vranka obecná