Lak ny prut

Potřebuji poradit. Vlastní neopatrností jsem si odřel lak na skoro novém feeder prutu. Rád bych věděl čím to přelakovat aby to drželo a neoloupalo se to. Díky
Autor diskuse: Petr.J - , 24.10.2005 všeobecné - domací dílna

Iceman - Profil | Po 31.10.2005 8:03:10

Vážený kolego,

obrať se na stavěče prutů, většinou muškařských. Ti vědí co použít a určitě ti rádi poradí.

S pozdravem Šimkův odkaz je tu s námi stále

Jiří Šembera
Mimoň
iceman27@seznam.cz

pz - Profil | Po 31.10.2005 1:08:22

pokud lak tak, to musi byt lak, ktery je po vytvrdnuti mekky a respektuje podklad, tj. vzhledem k tomu, ze vetsina původnich laku je dvouslozka (syntetika) tak na to de dat dvouslozku ale pouze syneticke zaklad (ne epoxy) a nebo eventuelne alternativa akrylat na metalizy (viz jaromir m.)
vyvarujte se nitro lakum, lodnim lakum a nebo nejakem vodou reditelne.... hold tady s ekologii neobstojite :)
jinak pruty se lakuji bezbarve opravdu kvuli ochrane (ale nejen proti uv) a barevne i pro oko :)
doporucuji ten dvouslozkove sysnteticke bezbarve lak, dukladne odmastit technickym benzinem, ryhy vyplnit syntetickym cirym plnice (nejlepe dvouslozka), zacistit, ale blank nebrousit nikdy cely! (pouze v pripade potreby lapovacim papirem a nastrikat tim bezbarvim dvouslozkovym lakem)...
a nebo se na to vysrat, ale pokud to mermomoci potebujes pro pocit duse....

Jaromir M. | So 29.10.2005 10:13:55

Já jsem nastříkal pruty lakem,který se používá n¨jako vrchní lak na metalízy na auta.Pruty jsou jako nové i po celosezonním používání.I při kontrole lupou jsem nezaznamenal žádné trhliny ani na špičkách.

tatarybar | Út 25.10.2005 18:23:09

Petr.J-Hlavně to neposílej do Podivína p. M.Lakuje to lodním lakem,a ubral mi očko na prutě,(ukradl)na prutě 420 cm mi nechal 5 oček,a je prý to správné.Originál má 6 oček.Jo oprava trvala 7 (sedm) měsíců,vyvázání oček a lak.

Mirek S - Profil | Út 25.10.2005 16:53:42

Asi před 4 lety jsem natřel pruty pro běžnou bobkařinu epoxy bezbarvým lakem a pořád to drží, a že je nijak nešetřím (teleskopy cca 2,7m). Chce to dobře rozbrousit starý lak a víckrát odmastit ředidlem. První nátěr řidší, aby se to dobře propojilo.

miki - Profil | Po 24.10.2005 12:50:46

Petr.J: laky se tady už kdysi probíraly a myslím, že někdo doporučoval jakýsi " tixotropní" (nevím, jestli jsem to napsal správně) lak. Já jsem teď stříkal grafitový prut (bič)ze kterého jsem jemným smirkem obrousil starý lak a následně přelakoval-(ostatní prominou, že jsem barbar, ale prut byl opravdu starý a tak o nic nejde) obyčejným autolakem. Dal jsem 3 vrstvy a nechal 3 dny pořádně zavadnout. I když jsem s tím nastříkal i špičku, která se dost ohýbá a namáčí do vody, zatím se nic neloupe a vše perfektně drží---uvidíme jak dlouho.

Vláďa - Profil | Po 24.10.2005 11:52:24

Co já vím, tak například carbon není odolný vůči UV záření. Pokud tedy není barven, musí mít speciální UV lak. Takže z dlouhodobého hlediska to tak jedno není. Já jsem si takhle taky odřel prut a zamázl jsem to dvousložkovým lepidlem. Jen tak na prst a namáznout slabounkou vrstvičku, která spíž ulpí v těch rýhách. Je to velice tvrdé a lesklé ( to lepidlo )

Fery | Po 24.10.2005 11:12:34

Vykašli se na lak.Já mám lak na prutech skoro uplně odřenej a ničemu to nevadí snad jen jestli ti tolik záleží na kráse prurů.