Boleni na Lipně

Chci se zeptat jak vnímáte přítomnost této ryby na naší největší přehradě. Přijde mi totiž že poslední cca 3 roky se zde tato ryba značně přemnožila a vytlačuje osatní dravce (hlavně štiku) z míst kde byla vyhlášená loviště. Znát je to hlavně nyní na podzim a podle mého názoru pokud se to nezačne řešit tak tady za chvíli ani jiný dravec nebude.
Autor diskuse: Pete - Profil , 5.10.2005 všeobecné - revíry, cestování

Hamon - Profil | Po 17.10.2005 12:29:45

V pohode;~}Ja som povedal len svoj nazor.Mozno sa tam niekedy stretneme ;)

Pete - Profil | Po 17.10.2005 12:25:08

Hamon: otázku jsem směroval jen na ty co tam chytají aby mi to potvrdily nebo vyvrátili nezajímá mě jestli je někdo chytá nebo nechytá....jinak nic proti tobě :o))

Hamon - Profil | Po 17.10.2005 12:19:22

Pete:Preco bezpredmetne?Ked sa tam premnozia bolene, tak tam bude asi uzasna privlac,a ja velmi rad cestujem po cudzich reviroch,lebo na vlastnom reviry sa da chytit skoro vzdy ryba,ale ked si niekde inde,tak tam musis aspon vytusit spravanie tych ryb,ked nie poznat, a to je pre mna zaujimave.
A kedze pisete,ze na Lipne je mnoztvo bolenov,tak si ho pridavam medzi reviry,kam chcem ist na buduce prazdniny.Slovensko mam pobehane uz dost dobre,a mozem odporucit aj Vyslu v Polsku.Bohaty revir na ryby.

Pete - Profil | Po 17.10.2005 12:02:27

Hamon: vidíš neznáš revír a stejně na otázku reaguješ úplně bezpředmětně..

Hamon - Profil | Po 17.10.2005 11:55:00

Precital som si vsetky prispevky a zaujimalo by ma jedine, preco sa tu kazdy do kazdeho navaza,mam pocit,ze tu ide kazdemu o nieco ine.Otazka bola, ci je premnozeny vyskyt bolenov a vy tu rozoberate,kolko komu skapalo chytenych ryb.Myslim si, ze tu nie je nikto taky, komu by niekedy neuhinula po jeho chyteni pustena ryba,aj mne sa stalo,ze som vytiahol z vody 30 cm bolena a bol chyteny na krajiku a nedokazal to rozplavat.Odhackany bol vo vode a neviem, co by som mohol prenho spravit viac.
Co sa tyka otazky,nepoznam ten revir,ale viem si predstavit peknu 3-hodinovu rybacku,kde by som z vody vytiahol niekolko bolenov,ved ide o ten pocit mat na prute rybu,ktora dokaze mat velmi pekne uniky.A ked niekto si vybera revir podla toho,ze rozmysla,ci si domov vezme zubaca alebo stuku,mne to pripada ako prejav mesiarstva.
ALL: Nemam proti nikomu nic,tak sa nenahnevajte na tieto trochu silnejsie slova.

Pete - Profil | Po 17.10.2005 11:53:18

Milan:no comment :o((

Pete - Profil | Po 17.10.2005 11:52:49

rybomil: no jasně že jsem:o)) jinak to co píšeš je hrůza ale slyšel jsem už podobné prasárny.

Milan - Profil | Po 17.10.2005 11:13:30

Pete: Neprůstřelný určitě ne!!!! Jen je třeba se ptát těch kdo za daný problém zodpovídají. Je to "kraj"- ptej se delegáta z kraje.
Ono se při vysazování v JčÚS ČRS České Budějovice dějí různá zvěrstva. Vysadí se duháci do Lomnice 3 - Parkový. Jak krásně je pstruhům mezi stulíky!!! Sportovní využití ohromné - kolínko, kostňák, žížala. Pstruhové vody jsou prázdné - pro ty již pstruzi nejsou (hlavně na ně nejsou peníze).
Ten úbytek marén a peleďů je spojen se změnou hospodáře na revíru. Tehdy na Lipně hospodařilo Státní rybářství, hospodařilo špatně - podle funkcionářu svazu. Dnes je to ČRS a hospodaří super!!! Kdo tam chytal dříve a dnes ví jak to je.

rybomil | Po 17.10.2005 10:44:27

Pete: Hm, marény, kde jim je konec !Jestli jseš opravdu ten rok narození jak máš v kartě, tak to " boží " doby lovu marén moc nepamatuješ. Pamatuji doby před revolucí, kdy Rybářské učiliště v Třeboni " organizovalo " síťové odlovy marén vždy tak + - od konce října do půli listopadu, kdy marény "táhnou". Několik sítí bylo nataženo od Tajvanu až třebas skoro k Jestřábí. Někdy se jich ulovilo málo, jindy poměrně dost. Taky třebas 2 dny byly velké vlny, nebo nikdo ty sítě přes víkend nevybral, bo učňové měli víkend a pak v PO odvezli nějakých 170 kg marén do kafilerky. Když jsme to kritizovali,záleželo jak kdo se k tomu postavil.Někdo nás poslal kamsi, jiní nám klidně i dovolili za pomoc při vybírání sítí si nějaké marény ponechat. Taky vím o borcích, co se s tím jednoduše nepárali a odtáhli v noci lodí třebas celou síť i s rybama a basta. V sítích byli i candoši, zubatky, aj. a ne zrovna malé.Nejspíš žádný výkazy kolik se skutečně ryb ulovilo, prostě přijelo auto a ryby odvezlo do udírny, některé na prodej.Jo to byly časy pro určité lidi ! Jenže pak holt přišla revoluce, svazu a dalším vyschnul přítok peněz,na chovné rybníky dolétly kormoráni a zbytek se prodal dráž do ciziny, bo zprivatizovaný produkce si to uměj lépe zpočítat. A rybáři utřeli ještě víc.

Pete - Profil | Čt 13.10.2005 18:03:48

Milan: hmm takže myslíš že je to neprůstřelný? Podle mne by se to mělo řešit. Hlavně že marény kterých dřív bylo na lipně hodně skoro vymizeli.

Milan - Profil | Čt 13.10.2005 8:32:44

Pete: Dotaz vznést samozřejmě můžeš, ale budeš se ptát na nesprávném místě. Hospodářem v JČ tudíž i na Lipně je JčÚS ČRS České Budějovice - Ing.Hladík. To je ta pravá osoba pro tvé dotazy. Bolen zamořuje všechny vody v kraji, protože se dobře vytírá, odchovává a tudíž i vysazuje. Jde to tak daleko že pokud je MO odmítne, stejně je dostane k vysazení, "dekret" má kraj!!!!

Pete - Profil | Pá 7.10.2005 9:03:32

rybomil: chystám se tento dotaz vznést na každoroční schůzy MO ČRS České Budějovice , ale abych se přiznal tak si myslím že to smetou ze stolu.

rybomil | Pá 7.10.2005 7:32:18

Pete, Lachtan: Většinou se setkávám s tím, že mladší ročníky než já mají pokrokovější, modernější názory všeobecně. Mimochodem s chytáním na boleny se u sumcařů na Orlasu a Hněvkovicích setkávám docela běžně.
Jediné co mohu udělat je zavolat na JČ KV ČRS nebo ještě známým členům MO ČRS České Budějovice 1 a zeptat se jich jak oni
vidí to že " pokud se to nezačne řešit tak tady za chvíli ani jiný dravec nebude" a jak to vidí s " nuceným odlovem ". Pokud takové vyjádření již znáte sem s ním. Další diskus pokládám za nadbytečnou.

Pete - Profil | Čt 6.10.2005 16:14:08

Lachtan: jo a známej chytil štiku 114 a měla v břiše Bolena ....takže kdyby došli rybičky tak aspon Lipno trochu pročistíme

Pete - Profil | Čt 6.10.2005 16:12:05

Lachtan: vemu ještě nějaký perlíny a rejzáky

Lachtan | Čt 6.10.2005 16:10:53

Pete: jasně počítám s tím :-))))

Pete - Profil | Čt 6.10.2005 15:59:53

Lachtan: počítám s tebou za 14 dní na Lipno na štiku mám nádherný proudníky a sehnal jsem i ty 5/0 trojháky

Lachtan | Čt 6.10.2005 15:39:05

Rybomil: ještě jedna věc - opravdu to není o způsobu lovu a o přístupu toho rybáře. Ať už je vláčkař,rybičkář,kaprař,plaváčkář,feedrař,bobkař.....Každý z této skupiny může být s rybářskou zbraní (prutem) nebezpečný, neohleduplný k rybám a okolí, ale vždy je to o jeho přístupu.
Podle tvého přístupu jsou třeba všichni policajti svině,všichni cikáni kradou a flákají se atd...? Třeba z těchto skupin mám dobré i špatné zkušenosti,ale víš VŠICHNI NEJSOU STEJNÍ.
Takovýto jednostranný pohled fakt nemám rád.

Lachtan | Čt 6.10.2005 15:32:25

Rybomil: Máš opravdu klapky na očích. Nic jsem nevytrhával z kontextu a pokud by si mé řádky pěčlivě četl,tak já jsem tě k nikomu nepřirovnával,ty ostatní "nevláčkaře" házíš do jednoho pytle a to mě jediné vadí. Psal jsem,že se poškodit ryba může při jakémkoliv lovu ( proto ten tvůj příspěvek - banjo v prdeli a jedna s tím jezdí třeba dodnes),ale ty si si z toho vzal jen to co si potřeboval a já opravdu nemám sílu už proti tvým "anarchistickým" výlevům nic namítat,protože to nemá smysl. Prostě mi všichni kdo občas jde na dravce s rybičkou jsme hovada ( dívím se,že se třeba nepustíš do MM,který jak jsem četl,také občas zašel (zajde) na dravce s rybičkou - alespoň co jsem četl).
V žádném případě nechci vynášet soudy o tvém chytání,neznám tě (ale po těchto řádcích ani nechci), ale to sámé chci od tebe. Navíc nevím proč vstupuješ do této otázky,když dá se říct nemáš k tomu nic co říct jen narážky.
Jinak osobně kdybych byl zadavatelem otázky,tak bych tvoje příspěvky v žádném případě nemazal,naopak bych je tady nechal jako vrchol tvé tolerantnosti,tvým jednostraným názorům........

rybomil | Čt 6.10.2005 15:09:43

Lachtan: Joóóó...chytáš na 1. šlápnutí.Na Lipně jsem strávil X celých rybářských sezon, možná tak od 1990 tam jezdím jen sporadicky a vždy vidím to stejné. Jinak i pro tebe, jsem taky původem z jihu a taky mě to štve, co vidím za zvěrstva v JČ ( Hněvkovice ,Lužnice apod. )Nevím jak ty, ale já pojezdím za sezonu různé revíry min. 3 krajů, tak snad vím jaký je rozdíl. A k tomu stojáku na Vysočině jsi zapoměl taky připsat jiné mé zápisy z ML, kde píšu o tom, jak nasadí zubatky 25-45 a na hladině plave denně několik kačenek a pak další návštevu vyndávám ty zubatky do oblouku. Podle tebe je hovado ten, kdo několik sezon chytá dravce jen přívlačí, když jednou tam nedá wolfram a zubatka mu to urafne.Ty jsi byl u toho, nebo jsi jen podle mého zápisu z ML poznal, že jsem té zubejdě poškodil žábra????? Tak tě můžu ujistit, že k žádnému poškození žaber nedošlo ani náhodou, bo to měla vzadu nahoře v patře. A chytám snad dost dlouho, abych uměl peánem vyndat gumu. Sis domyslel pohádku o ošklivém kačátku !Takže nevytrhávej něco ze souvislostí. A jak už jsem psal víckrát, když nebude někdo srovnaný s tím s čím nechce, nikdo ho nedonutí.
Jinak pokud se ti moje zápisy nelíbí, máš v otázkách jedinečnou šanci požádat Peteho, ať je klidně smázne a máš vyhráno.

Pete - Profil | Čt 6.10.2005 14:08:20

hmm zajímavý zápis...no comment

Lachtan | Čt 6.10.2005 14:03:26

Rybomil: aby si nemyslel,že jsem si to vymyslel

rybomil Pá 16.9.2005 8:00:13
15.9. - Stoják na Vysočině
Na 6. nához zubejda +-45, -12 cm banjo až v pr...i chuděra, naštěstí hák na konci kostnatého patra.Pak +- 65 to po 10 min soft zdolávání stejně Jiřanovi urafla, bo byl líný dát wolfram. Zůstala 58. Další +- 70 spadla, pak candoš 35. Na závěr prda, jízda do boku a opět vyháklý. Na tom místě už podruhé, asi menší sumýš.Žádný lidi, večer sovy nad hlavou, co víc si přát, krásné 4 hoďky, spokojenost