Přenocování u vody - výklad pojmu táboření

Někteří z nás díky zákazu lovu na nesmyslné 4 hodiny v letních měsících, přespávají u vody a často bývají Policií ČR či RS za toto napomínáni. Chtěl bych se proto zeptat jestli se to někomu stalo a za jakých podmínek:
1) spali jste "pod širákem" nebo ve stanu či pod přístřeškem
2) byli jste v CHKO či nikoliv

Já osobně jsem se totiž setkal s názorem členů Policie ČR, že v CHKO nemohu u vody spát ani "pod širákem", protože to je prý "táboření". Jak jsem se však přesvědčil v zákoně č.114/1992Sb. kde je opravdu zákaz "Táboření a rozdělávání ohňů" stanoven, není definován pojem táboření. Prošel jsem všechny příbuzné zákony a vyhlášky na které se zákon odkazuje, ale nikde "táboření" definováno nebylo. Nakonec jsem objevil výklad tohoto pojmu na stránkách Min. životního prostředí, kde jasně definováno, že spát pod širákem (i v CHKO) není táboření! Je ale možné, že přespávání pod širákem zakáže vyhláška obce,ale já se domnívám, že nadřízeným orgánem obce v oblasti ochrany životního prostředí je Ministerstvo, takže logicky přespis či výklad Ministerstva je pro obec závazný. Proto se domnívám, že ti rybáři co jsou napomínáni za spaní "pod širákem" (nemají stan,přístřešek) jsou buzerováni a ti co buzerují se dopouštění zneužití pravomoce veřejného činitele. Co si o tom myslíte?Mě osobně dochází trpělivost, protože jestli u vody spím "pod širákem",dodržuji pořádek a nerozdělávám oheň, tak se zcela jistě ničeho nezákonného nedopouštím a proto v případě, že se mi to stane znovu, podávám trestní oznámení. Díky všem za věcné názory.

Odkaz na výklad MŽP je zde:
http://www.env.cz/www/env-faq.nsf#NT000009EE
Autor diskuse: xycht - Profil , 3.10.2005 všeobecné - revíry, cestování

rybomil | Pá 7.10.2005 9:08:34

profo: Podle tvého výkladu, rybář má tuším v bližších podmínkách definované místo, za které z hlediska úklidu zodpovídá. Takže když se přestěhuji každý den o 10m vedle a pak zas další den zpět, jde o přenocování přece pořád. Nebo ne?

xycht - Profil | Čt 6.10.2005 8:41:10

hraji: jasně v pohodě, neberu, ale tohle se nestává jen mě. Mimochodem nejedná se ani o revír ČRS ani MRS, to jen tak na okraj.

Jinak s tím vyjádřením máš asi pravdu, výklad ministerstva není zřejmě právně závazný. Nicméně nechápu, že neexistuje prováděcí vyhláška k zákonu č.114/92Sb, která by jasně stanovila co je opravdu táboření, protože nynější stav, který je nejednoznačný může uškodit oběma stranám i když si myslím,že více rybářům.

Na stanovisko MZe si vzpomínám, velice šalamounsky napsáno a hlavně část "...pokud to vyžaduje lov" je opravdu úžasná :-)

hraji - Profil | Čt 6.10.2005 8:01:13

xycht: neber si moje vyjádření osobně, reagoval jsem obecně na příspěvky v diskuzi. Co se týče toho, co uvádíš ve svém příspěvku a otázce, ano, máš právo podat trestní oznámení. Ovšem stanovisko Ministerstva je méně než včerejší výtisk Blesku. Soud se bude řídit zákonem a svým výkladem, nikoliv stanoviskem ministerstva.
Jistě si vzpomínáš na stanovisko MZe k otázce lovu na živou rybku, to byla ukázka jednoho z největší blábolů za posledních pár let.
Jestliže není definováno, co je to stanování nebo táboření, bude to vždy na posouzení dotyčného orgánu státní správy a soudu.

ZN - Profil | St 5.10.2005 20:09:43

Pavelkov :
jen aby ten dotyčný po zachrochtání místo posrání nestřelil.

Pavelkov - Profil | St 5.10.2005 20:00:20

A co takhle poodejít dále od vody (určitě je tam i méně komárů :-)) ). Já vždy zalezu dále, nejlépe někam do lesa. Po půlnoci se na taková místa neodváží pomalu ani myslivci. A když tě tam někdo půjde po půlnoci otravovat tak zkus zachrochtat a uvidíš ten úprk, pokud se dotyčný rovnou nepos...

xycht - Profil | St 5.10.2005 17:57:30

hraji: Zdravim, přečti si prosím můj příspěvek z pondělí 3.10.2005 23:12:21. Jestli to co tam píšu nejsou obstrukce a buzerace, tak už fakt nevím.

Mě nejde o to aby neexistovala pravidla nebo aby si někdo mohl dělat co chce, mě jde jen o to,že přespání přes noc u vody (když to nezakazuje vyhláška obce) bez přístřešku či stanu, ohně apod. prostě není táboření a o tom to celý sakra je.

profo - Profil | St 5.10.2005 12:01:13

xzcht : to jsem nenašel v žádném zákoně či vyhlášce, to jsem převzal, ale neříkám, že mám pravdu jen jsem se s tímto přístupem ze strany PČR setkal, bylo mi řečeno že pokud se jedná o přespání tak to PRÝ znamená strávení noci na jadnom místě pouze jedenkrát, pokud se tam zdržíš na noci dvě a více pak se PRÝ jedná o táboření, protože nejsi schopen vytvořit nulový odpad. Ale protože je to PRÝ tak jsem tam i připsal, že se to jen velmi špatně dokazuje (samozřejmně myslím doložením nezvratného důkazu a né pouze tvrzením) Přijde mi to i tak trochu logický i když né pro každou situaci.
Tak a teď to vypadá jak správná kličkovaná......:-))))

Holátko Josef | St 5.10.2005 11:26:20

rybomil> Zkrátka jsou příslušníci pro které je podezřelý KAŽDÝ, včetně rodinných příslušníků ... :o(

ZN - Profil | St 5.10.2005 10:39:02

hraji:
musím konstatovat, že máš naprostou pravdu.

plavčík Tom - Profil | St 5.10.2005 10:32:10

xycht: vyhláška obce je závazným právním předpisem. Vyjádření ministerstva je jen jeho stanovisko. Tato stanoviska a vyjádření vydává ministerstvo většinou na něčí žádost a za uřčitým účelem, např. vydání nějakého správního rozhodnutí. Shrnuto - pro nás platí obecně závazné vyhlášky, jakožto platné právní předpisy.

Jirka K (původní) - Profil | St 5.10.2005 9:54:58

carlos: Máš pravdu, že to neni jednoduchý. Bylo by fajn, kdyby svaz poskytoval svým členům určitý právní servis a třeba všechny takovýhle věci v mezích možností řešil na svých internetových stránkách, aby i rybář bez jakýchkoli právních základů (a takových je určitě většina) měl možnost si v tom všem udělat aspoň trochu pořádek. Na druhou stranu je tady aspoň MRK a tady se ty informace určitě dají najít taky, s tím, že tady je třeba umět oddělit zrno od plev (doré a špatné právní názory) a k tomu je už zase třeba alespoň minimální erudice.

rybomil | St 5.10.2005 9:49:08

Aladin. Ty carpteamy co se na Vlkově střídaji od března do listopadu s MP a PČR tam válčí vlastně od data platnosti vyhlášky MěÚ Veselí / Luž. Někdy uznávaj bivak bez podlážky, jindy nic.
M D: To víš když už tam jedou a nejsou tam zrovna žádný nůdistky, aby je okoukli, tak aspoň vykážou nákou činnost. EDIT: Holátko : to mi připomíná jak Radek Ch. nazýval účastníka dopravní nehody potenciálním pachatelem

Miloš_speedloader | St 5.10.2005 8:19:12

hraji:
boduješ...naprostý souhlas :-)

Holátko:
navíc se tam jistě válel v těch svých šílených maskáčích, tak se holt nemůže divit, že se jevil podezřele....

hraji - Profil | St 5.10.2005 7:51:45

Zase se tu objevila typická česká vlastnost. Pokud zákon chrání cizí majetek proti mě, je to buzerace, pokud zákon chrání můj majetek proti ostatním, je to v pořádku a měl by víc.
Pokud v této zemi každý kousek půdy někomu patří a zaplaťpánbůh není nás všech, pak se musíme smířit s tím, že vlastník může svůj majetek chránit. Buďme rádi, že tak činí jen vyhláškami a zákony a ne ploty z ostnatého drátu, to bychom se k vodě nemuseli dostat vůbec. Pokud někdo plánuje týdenní výpravu na lov kaprů, myslím, že do plánu příprav může lehce zahrnout i zajištění případných potřebných povolení vlastníka k přebývání na pozemku.

xycht - Profil | St 5.10.2005 6:40:24

Malá podotázka: Co je v právních hierarchii orgánů ochrany životního prostředí výš - vyhláška obce nebo vyjádření Ministerstva?

Já měl za to, že v oblasti ochrany ŽP je to Ministerstvo ...

xycht - Profil | St 5.10.2005 6:33:35

profo: Jak jsi přišel na tu jednu noc? Já jsem to nikde v zákoně ani jinde nenašel.

Holátko Josef | Út 4.10.2005 23:34:30

rybomil> To že tě kontrolovali MP a PČR znamená, že jsi se zdržoval v neobvyklou dobu na neobvyklém místě, byť jsi v tuto dobu vykonával obvyklou činnost. Pro tyto příslušníky jsi byl podezřelá osoba a konali pouze to, co mají v popisu své práce ...

carlos - Profil | Út 4.10.2005 22:14:39

Jirka K (původní) - ® : taky jsem proti němu neřekl slovo špatné ale beru to z pohledu "normálního" člověka bez právnické praxe a znalostí. My neznalí po příchodu k vodě (a myslím, že ani před tím) nemáme nejmenší šanci uvedené skutečnosti zjistit a zařídit se podle nich.
Zrovna dneska jsme s Klikařem chtěli naplánovat ještě nějaké výpravy na nové lokality ... ale kam ? Opravdu by nezbývalo, než měsíc zjišťovat pozemky, vyhlášky, zákazy, příkazy a podobné buzerace. Takže zase pouze nějaký soukromák ...

Jirka K (původní) - Profil | Út 4.10.2005 12:59:08

carlos: To že Ti JUDr. Šíma nedal soupis těch konkrétních obecních vyhlášek, ze kterých vyplývá zákaz táboření, ještě neznamená, že jeho právní názor je nepoužitelný. Naopak si myslim, že to napsal celkem slušně.

profo - Profil | Út 4.10.2005 11:32:28

carlos : od zjišťování máš zimu, aby jsi byl na vše řádně připraven...:-)))))

Co jsem zatím četl a našel, tak jestli jsem to dobře pochopil se nechá vyložit asi takto :

Táboření obsahuje alospoň některou z těchto základních věcí:
1) rozložení přístřešku (bivak, plachta, ...)
2) nocování delší než přespání (déle než 1 noc) - těžko se dokazuje
3) příjem potravy (myslím tím přípravu)
4) rozdělávání ohně za jakýmkoliv účelem
5) produkci odpadu
atd......

za táboření se nepovažuje tedy přespání na 1 noc pod širákem (pokud to není vysloveně zakázáno nějakým místním předpisem či zákonem) a pak asi jen spánek ve stoje:-))
Co se týká camping vozů (přívěs, karavan a obytný vůz) dle mého se tyto považují za přístřešek a tudíš si myslím, že při přespávání v tomtu příbytku se jedná o táboření a asi to bude jen těžko vysvětlitelné při kontaktu s PČR. Je to můj názor a doufám, že se kůli němu nedostanu na pranýř.....:o)))

carlos - Profil | Út 4.10.2005 11:13:44

rychet - ® : takže mnoho keců, které nevysvětlí naprosto nic !!! Jako vždycky !!! Už jsem to tu jednou psal - pokud chci postavit bivak (přístřešek, deštník), musím si napřed pořídit výpis z katastru nemovitostí, abych zjistil, komu pozemek patří. Podle čísla pozemku mi do 60 dnů na úřadech potvrdí, jestli to náhodou není rezervace nebo chráněná oblast. Když není, musím na úřad příslušné obce prostudovat všechny vyhlášky minimálně za 15 let zpět, abych zjistil, zda něco nezakázala obec. Pokud ani tam nic není, mohu postavit bivak a doufat, že nenarazím na blbce, kterej mě stejně seřve jak malýho Jardu.
Jenže to už mě může být úplně jedno - při tom běhání po úřadech a hledání na internetu jsem si nevšim, že už je dávno po sezoně a na sněhu se špatně táboří !!! Tak holt zase napřesrok ...

rychet - Profil | Út 4.10.2005 10:21:26

zveřejněno v časopisu Rybářství leden 2005 (vydává český rybářský svaz)

Odpovídá Judr. ALEXANDER ŠÍMA

Dotaz:

Jak je to s možností táboření ve volné přírodě? Může rybářská stráž postihovat rybáře, kteří zákaz táboření porušují? (Opakované dotazy z různých MO ČRS)


Odpověď:
V době do roku 1990 byl pojem "táboření" vyložen v instrukci Ministerstva vnitra "O ochraně veřejného pořádku při táboření ve volné přírodě" (Věstník vlády ČSR pro národní výbory, částka 5/ 1978). Tímto předpisem byla také možnost táboření ve volné přírodě značně omezena. Přetrvává pak jakási povědomost o tom, že taková omezení trvají dál. Jaká je situace dnes?
Odpověď' hledejme zejména v zákoně č. 114/ 1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny (dále jen zákona). Tábořit a rozdělávat ohně mimo místa vyhrazená orgánem ochrany přírody je zakázáno v národních parcích (§ 16 odst. I písm. c/ zákona). Národní parky jsou vyhlašovány zákonem a v současné době máme na území republiky celkem 4 (NP Šumava, NP Podyjí, NP České Švýcarsko, Krkonošský NP). Stejně tak je zákaz táboření a rozdělávání ohňů mimo vyhrazená místa se souhlasem orgánu ochrany přírody stanoven pro území chráněných krajinných oblastí (§ 26 odst. I písm. b/ zákona), jichž je na území státu vládou ČR vyhlášeno celkem 25. Rovněž v národních přírodních rezervacích, které vyhlašují orgány ochrany přírody, platí stejný zákaz (§ 29 písm. j/ zákona). Výjimky z těchto zákazů, ale jen v případě, že veřejný zájem výrazné převažuje nad zájmem ochrany přírody, povoluje v každém jednotlivém případě vláda ČR (§ 43 zákona). V přírodních rezervacích, které vyhlašuje orgán ochrany přírody na menších územích, už takový zákaz ze zákona stanoven není. Tábořit mimo vyhrazená místa se nesmí také v lese (§ 20 odst. 1 písm. k/ zák. č. 289/1995 Sb.) Oheň se nesmí rozdělávat v lese a ještě 50 metrů od okraje lesa. Zřejmě nejčastější zákazy táboření mimo vyhrazená veřejná tábořiště budou obsahovat obecně závazné vyhlášky obcí, které mají pravomoc je vydávat ve své samostatné působnosti (§ 10 zák. č. 128/2000 Sb.)
Shrnuto: Ten, kdo chce tábořit v přírodě, by měl mít jasno v tom, na jakém pozemku chce rozbít své ležení. Půjde-li o pozemky ve vlastnictví soukromých osob, je třeba vždy mít souhlas vlastníka pozemku. Ten je v možnosti udělit takový souhlas omezen pouze obecně závazným předpisem, tedy zákonem nebo obecní vyhláškou (viz shora). Půjde-li o pozemky ve vlastnictví státu nebo obcí, pak je třeba respektovat zákaz táboření v některých zvláště chráněných územích (národní parky, chráněné krajinné oblasti, národní přírodní rezervace) a místa, kde to zakazují vyhlášky obcí.
Táboření na zakázaném místě je přestupkem, nikoliv však rybářským. Rybářská stráž ho tedy nemůže sama postihovat (ani kárný orgán ČRS), ale je třeba, aby zjištění takového přestupku hlásila kompetentním orgánům, tedy především policií či orgánům ochrany přírody. Ten může uložit fyzické osobě pokutu až do výše 5000 Kč (§ 87 odst. 1 písm. f/ zákona).

JM - Profil | Út 4.10.2005 10:17:07

Jirka K: I když si pamatuju, že svého času se to taky nesmělo, protože v řádu byl jen termín "plovoucí zařízení", ta přeprava nákladu se tam přidala až později. To molo je na přívlač super, protože ze břehu to tam nejde.

Jirka K (původní) - Profil | Út 4.10.2005 10:13:10

JM: V Tvym případě je to samozřejmě OK. Jenom jsem chtěl říct, že jsou mola, kde to OK není.

Aladin - Profil | Út 4.10.2005 10:12:00

rybomil:na Vlkově jsem v létě viděl i kapraře s bivakama...........i když je pravda, že místní bobkař mě hned upozornil, že ne ně musí zavolat RS.....))

rybomil | Út 4.10.2005 10:08:55

Holátko : Tomu nějak nerozumím.Když spím na karimatce 30m od vody, všechny věci mám v autě před zákazem vjezdu a tedy mimo CHKO, už jsem potenciální přestupce ? Podotýkám - žádný nepořádek, žádné vaření a konzumace stravy atp.
Takto mne kontrolovali 1x MPíci a 1x PČR na Vlkově. Na MP stačil " modrý průkaz ". PČR jsem vysvětloval, že se mi udělalo špatně od srdce a netroufl jsem si řídit auto, ale stejně to nepochopili.

JM - Profil | Út 4.10.2005 10:05:45

JirkaK: Ne, je to naše vlastní plovoucí molo ukotvený ke břehu, řádně přihlášený.