kukurica a jej kvalita

Podľa čoho sa rozhodujete pri kúpe kukurice, príp. či je možné rozoznať jej kvalitu? sú aj nejake ine rozdiely (napr. hodnotové) medzi jednotlivými druhmi?
Autor diskuse: duro - , 24.9.2005 kaprařina - nástrahy, návnady

MrKos - Profil | Čt 29.9.2005 5:53:29

Petrson: když už jsem byl natolik línej že jsem to nepřebral a uvařil vše tak i ta plovoucí kuku se nasákla vodou a potopila.... když už jako suchá plave tak je to asi způsobeno nějakou dutinou od brouků škůdců ( pilous, zrnokaz, korevník, potemník ) či čeho a ta se vařením stejně zaplní...

Petrson - Profil | Čt 29.9.2005 5:39:03

>>MrKos> k těm poškozeným zrnům, zkoušel jsi je případně nastražit jako plovoucí, a pokud ano, jak se lišily výsledky od záběrů na "normální" kuku?

Lubos - Profil | Po 26.9.2005 17:38:49

Súhlas zo Silvanom a ešte chcem pripomenúť, že býva často napadnutá molom.Hlavne teraz pri veľkých nadúrodách sú na skladoch ešte prebytky z minulých rokov.Treba pred kúpou skontrolovať vnútro. Mole zanechávajú po sebe v kukurici jemné pavučinky. Vtedy nebrať.

silvan - Profil | Po 26.9.2005 15:50:41

No, kukuřice je různá: klasická zrnová (je i jiná - na siláž) je tzv. tvrdá a koňský zub (ten je měkčí), pak cukrová (ta se obvykle jako vařený klas prodává) a pukancová (na popkorny). Ty posledně jmenované mají menší zrna než klasická. Hybridy (odrůdy) se liší také obsahem škrobu a bílkovin. Co nejvíce chutná kaprům - Bůh suď. Ale vyhýbej se zaplísněným zrnům - mohl by sis uhnat rakovinu.

MrKos - Profil | Po 26.9.2005 11:11:12

koko: ano, větší cejni jsou opravdu asi jediní kromě kaprů kteří si s ní dokážou poradit... :-) Já už po několika letech používání ani nepátrám po odrůdě a tvaru zrn ale dívám se pouze na to aby byla dobře zbavená všech zbytků klasů a nepomíchaná pokud možno se semeny jiných plevelů na poli rostoucích zároveň. Ostatní záleží na způsobu přípravy....

koko | Po 26.9.2005 10:38:06

Mrkos: jasne, chapem. robim to iste, ak ju davam do krmiva ako partikel napr. na kratkodobe chytanie kaprov na plavanu. Ak nou vnadim kapry na priehrade, pouzivam radsej celu, pretoze ak je prilis rozvarena, pleskace mi s nou urobia poriadok, ani sa neotocim...

MrKos - Profil | Po 26.9.2005 10:07:35

koko: já ji někdy vařím schválně tak dlouho aby praskala... po prasknutí se pěkně nafoukne a absorbuje do sebe velké množství roztoku ve kterém vařím... ať už vanilka, melasa, med... a jako nástraha to potom není špatné... namáčím většinou 24hod předem....

koko | Po 26.9.2005 10:02:36

uvarena kukurica vyzera lepsie a az tak nepraska, ked sa predtym namoci

MrKos - Profil | Po 26.9.2005 10:00:52

Pokud to má být kukuřice na krmení tak bohatě stačí suchá za 4kč/kg a po uvaření se dá použít kromě vnadění také jako nástraha. Případná poškozená zrna většinou při namočení plavou takže je můžeš odstranit ale není to nutné... A rozdíly jsou ve tvaru zrna dle odrůdy a to především v tom že po uvaření jsou některá kulatá a pravidelně prasklá a některá mají tendenci být tvaru " koňského zubu ", jak je někteří výrobci nazývají, ale pro použití jako návnada je i toto naprosto jedno...

Lubo | Po 26.9.2005 9:53:04

Jestli myslíš tu na krmení, tak tam se při koupi dívám jen na to, jestli není v sáčku zrno rozdrcené, případně sáček neobsahuje nějaké zbytky nečistot. Jinak je mi to jedno.