Jak seřídit BAIT navijáku na lov kaprů

Zjistil jsem, že mám celou dobu špatně seřízen bait u svého DAM QUICK FS650. Měl jsem jej vždy docela hodně povolen a při jízdě - záběru ryby (klapra) jsem překlapával. Na konci loňské sezony jsem musel dát navijáky do opravy, protože docházelo k přeskakování baitu. Jak máte Vy zeřízen bait ? Myslím si, že by brzda měla být utažena o trochu méně než přední brzda, aby při překlápění nedocházelo k poškozování vnitřku navijáku. Pokud se týká mé osoby, tak pomalu ustupuji od baitů a přejdu pouze na přední brzdu. Díky za názory.
Autor diskuse: Ota - , 8.9.2005 kaprařina - techniky lovu

šeptal - Profil | Po 12.9.2005 8:04:38

Rapalla: Podle mě sotva. Otočením kličky jen "namaháš" těch součástí víc, protože vlastně zapojujěš jakýsi předstupeň přepínacího mechanismu, který bude u všech baitů skoro stejný. Jepičí životnost u toho DAMu je dána nesmyslsnou jemností těch součástek volnoběžky a podle mě i ne příliš domyšleným mechanismem. Popisovat to nemá cenu, chce to vidět. Musíš na krámě někoho ukecat, aby tě nechal vypreparovat jak DAM, tak Shimano. :o)

spinningman - Profil | So 10.9.2005 11:17:20

oliv:surf naviják je ten s dlouhou plytkou cívkou aby se z ní lépe odvíjel vlasec.

oliv | Pá 9.9.2005 20:16:16

ja sa tiez prave rozhodujem ci kupit bait alebo iba s prednou. Inak hosi, co je to ten surf? Aky je to navijak (sorry za moju nevedomost) To len aby som nekupoval blbost. Uvazujem nad Okuma longbow 60.

Rapalla - Profil | Pá 9.9.2005 17:13:01

šeptal - a nemůže mít zapojení toho mechanismu do akce právě vliv na delší životnost bajtu? Nikdy jsem ho nepitval, tak nevím.

šeptal - Profil | Pá 9.9.2005 8:28:29

m.kindl: Wo tom to je.

Jinak "utažení" baitu - jen tak tak, aby to nešlo ze stojanu. Jak je to povolený úplně, tak se na točící cívce z vlasce udělá parádní paruka. Ale to už jsem asi psal.

m.kindl - Profil | Pá 9.9.2005 8:26:10

šeptal : Souhlas,bait není na zavážení.Já nezavážím jelikož jsem línej jak vepř a málokdy lovím na větší vzdálenost než 80-90 metrů.Na zavážení to chce robustní silnej naviják se silným převodem a tam bych samozřejmě neváhál a šáhnul taky po surfu.

šeptal - Profil | Pá 9.9.2005 8:14:17

m.kindl: Já dlouho hořel pro baity. Pak jsem ale kvůli dalekému zavážení a lepšímu nahazování koupil surfové navijáky, samozřřejmě že s přední brzdou. A zvyk jsem si hodně rychle. Chce to jen trochu tréninku. Bajt je sice pohodlíčko, ale rozhodně ne nezbytnost. Jinak potvrzuju, že bait od DAMu a od Shimana se dá jen těžko srovnávat. Měl jsem oba, oba jsem je operoval, takže vím, o čem je řeč.

m.kindl - Profil | Pá 9.9.2005 8:09:19

Svůj první baitruner Shimano jsem si koupil od kamaráda asi před dvanácti lety.Měl jsem jich už docela dost a jen z důvodu že jsem chtěl novější jsem je potom prodal dále.Všem bezchybně šlapou do dneška.Hlavní brdu nastavuji na zdolávání a baitruner tak akorát aby mi záběr nesebral prut,je to jen o málo míň než zdolávací.Je pro mě pohodlné při záběru cvaknout páčkou a nepatlat se s brzdou(hlavně po tmě při lovu v překážkách kde nemám třetí ruku na dotažení brdy).Zkoušel jsem přejít na přední brzdy ale vrátil jsem se k baitům protože jsou pohodlnější,spolehlivost je věc o které většinou mluví lidé kteří se to dočetli a nikdy je neměli,nikdy jsem neviděl aby se bait rozbil opotřebováním a mechanická spolehlivost je super(na rozdíl od DAM který jsem po roce používání viděl u kamaráda a chtěl s ním fláknout o zem).

šeptal - Profil | Pá 9.9.2005 6:52:11

Rapalla: Zbytečný obavy. Je to úplně jedno, jak to přepneš. Při točení kličkou jen zapojuješ do akce o jeden jednoduchý mechanismus navíc.

wright - Profil | Čt 8.9.2005 20:19:39

Používám Shimana a myslím si, že nemají chybu. Utahuju na záběr tak aby mi nespadl prut ze stojanu a při záseku pouze nadzvihnu špičku prutu a zatočím klikou, přepne se mi to na brzdu nastavenou natvrdo a celkem to nemá chybu. Nezpozoroval jsem, že by to Shimana nesly nějak nelibě. Faktem je, že když jsem na vodě bez vázek, tak chytám na přední brzdu

Rapalla - Profil | Čt 8.9.2005 17:50:45

Když jsem si kupoval před osmi lety svoje první bajty (dodneška šlapou jak Pobedy) upozornil mě prodejce, že přepínání z bajtu na klasickou brzdu pouze a jen zatočením kličkou, nikoliv přehozením páčky.

DAM | Čt 8.9.2005 16:36:44

Môžeš to robiť aj tak že, pri zasekávaní rozjetej ryby chytíš cievku zasekneš a potom v pohode preklopíš páčku baitu.Naviják nedostane takú šupu.

Petr.J | Čt 8.9.2005 15:39:53

Chtěl jsem ti poradit, ale předemnou už řekli vše, já jen to, že až zničím svoje baity tak jdu jedině do přední brzdy, při mém způsobu chytání nemá bait cenu.

Ales V. - Profil | Čt 8.9.2005 14:53:56

šeptal: Kua...škoda:-))))

willIam - Profil | Čt 8.9.2005 12:27:34

Mam pouze predni brzdy ale u baitu bys mel mit jen o trochu volnější brzdu nez mas nastaveni hl. brzdu

šeptal - Profil | Čt 8.9.2005 12:01:18

Ales V.: Kua, ty máš paměť. Nedohodnem.

Ales V. - Profil | Čt 8.9.2005 10:46:04

Jsem bajťákovej...mám Long casty a jsem úplně spokojen..Jak zde již bylo psáno...mám jej taky dotaženej na maximum..většinou chytám u překážek a tak nějaké dlouhé jízdy jsou nežádoucí...jen aby mi ta ryba nevzala s sebou stojan..to je jedinej limit při štelování bajta..

šeptal:co ty tyčky?? dohodnem se??

Miras - Profil | Čt 8.9.2005 8:31:31

Baitrunnery seřizuji tak, aby mi kapr při záběru neutekl s prutem, i tak jsou poměrně dost utažené. Souhlasím s tím, že tento systém je nešetrný ke střevům navijáků, ale jelikož většinou chytám na krátké vzdálenosti u překážek, tak naviják s baitrunnerem je dobrý způsob, jak neztratit rozhodující metry.

šeptal - Profil | Čt 8.9.2005 8:03:51

ota: Jedna, a to nejlíp přední brzda, je jistota. A mít bait povolený úplně, to je nejkratší cesta k maléru. Kapřík cukne 2 metry, pak se zastaví v trávě, jenže cívka běží dál. Párkrát jsem to absolvoval a není o co stát. Jinak, jestli budeš i nadále trvat na baitu, tak jdi do Shimana. Tuhle značku nijak zvlášť nezbožňuju, ale jejich volnoběžky, to jsou mašiny. Měl jsem je, stejně jako ty DAMy, vykuchaný a nedá se to porovnat. Tam to prostě kleknout nemůže. Péra jak z náklaďáku, sotva jsem je nacpal zpátky.

ota | Čt 8.9.2005 7:54:39

šeptal: přesně tak, to se mi právě stalo, proto silně zvažuji, že opustím baity a zůstanu u přední brzdy. Pouze jsem chtěl vědět, jak silně seřídit brzdu baitu. Koukám, že jsem to celu dobu dělal blbě. Měl jsem je moc povolené, viz. carlosův příspěvek
carlos: jak budu mít chvilku ozvu se
díky

šeptal - Profil | Čt 8.9.2005 7:32:15

V podstatě jak píše carlos. Jen upozorňuju, že ten DAM má ten mechanismus vypínání baitu na prd. Má tam hodinové pružinky, místo pořádných per, co by tu zarážku tlačily pořádnou silou, sama zarážka drží tu korunku nasazenou na ose přesahem cca 1mm - zkrátka je to celý nějaký přehnaně jemný, proto to taky snadno odchází. Sám jsem kdysi měl 2 kousky DAM QUICK FTS 650 FS (takový stříbrný s kovovýma cívkama) a u žádného z nich ten mechanismus nepřežil půl roku.

carlos - Profil | Čt 8.9.2005 7:21:07

mám také navijáky s baitem (Tica Sportera), dříve jsem je i často používal, bait jsem měl povolený tak, aby ryba neodtáhla prut a přední brzdu podle vlasce a prutu. pokud necháš bait povolený úplně a překopíš při jízdě, naviják dostane strašnou ránu a ne každý to vydrží. Od té doby, co jsem si pořídil kaprařské navijáky jen s pořádnou přední brzdou, jiné nepoužívám.