Osobáky ze soukromých vod.

Nedávno jsem se dostal do docela ostré pře s kamarádem ohledně osobních rekordů ze soukrpmých vod.Začalo to tím,že jsem nespokojeně mručel nad časopisem a nadával na to,že tam uznávají"rekordy"ze soukromáků.On hned velmi ostře zareagoval,že tj.přece v pořádku.Jeho argumenty-Jak může člověk vědět,že ta ryba tam byla vysazená až v trofejní velikosti,že není původní a že MO vysazují taky trofejní ryby,tak bych nemohl uznat za rekord ani rybu ze svazové ryby.Mé argumenty-MO nevysazuje trofejní ryby,max.je přemístí z jednoho revíru do druhého po výlovu,ryby na soukromáku mají vetšinou horní míru,nad kterou je nelze vzít,takže si v klidu rostou dál,zatímco na svazové vodě toto omezeno není,do soukromáků se cpe těch velkých ryb až fantasticky moc,takže to nelze za rekord považovat.Ke smíru jsme nedospěly,každý si stojíme za svým.Podle něj lze tedy ryby ze soukromých vod považovat za osobní rekord,podle mě absolutně ne.Jsem zvědavý na váš pohled na tuto problematiku.Za vaše názory děkuju.
Autor diskuse: Milda - , 5.9.2005 kaprařina - druhy ryb, rekordy

richtřík - Profil | St 7.9.2005 20:19:39

pokud máš na prutě osobák,tak je podle mého názoru jedno,.jestli jej taháš na soukromáku,nebo na svazovce,vytáhnout jej musíš stejně,akorát porovnat možnosti některých soukromáků a většiny svazovek,no posudˇte sami...... :))

Rapalla - Profil | St 7.9.2005 18:46:16

m.kindl - s těma blondýnama a brunetou je to u mne naprosto stejný, na ty bloncky jsem i dnes (bohužel už je to pouze jednostranná záležitost).
K otázce - na soukromé vodě jsem byl tento víkend poprvé a myslím, že ne naposled. Trofejní rybu jsem si nechytil a ani žádná z těch co mi spadla zřejmě trofejní nebyla. Pokud mohu posoudit za tři dny - neřekl bych, že tento revír je jednodušší než svazové revíry, na kterých chytám pravidelně. Jestli zdolám velkou rybu na jemnej cajk na soukromáku, svazovce či na Ebru pro mne znamená vždy stejně hodnotný zážitek. Ryby fotím minimálně a nějakej pátek pouze ryby, sebe ze zištných důvodů vynechávám. Nikomu však nezazlívám, když pěknou rybu více méně zkazí svým ksichtem - je to jeho věc. Vyloženě mě však se.e, když kvůli takovýto fotce nechá rybu zasakovanou celou noc. Ryby, které pouštím (naprostá většina) neměřím, takže osobáky neeviduju.

maxwell - Profil | St 7.9.2005 9:50:45

Jakmile se napíše soukromá voda tak si každý vybaví rybník nacpaný kaprem a každý,kdo nahodí něco vytáhne,ale dle mého názoru jsou soukomáky a soukromáky.Já např chytám na rybníku,který 15 let nikdo nelovil,zarybňuje se jen málo a navíc se tam krmí takovim způsobem a je tam tolik přírodní potravy,že je opravdu těžké rybu přimět k přijímání potravy.Takže z takového revíru si vážím velké ryby třeba i více než z nějakého soukomáku,kde mohou být podmínky stejné jako na nějakym kaprodromu.Takže rozdělení na sokromé vody a svazovky je dle mého názoru poněkud nepřesné a obtížnost vody bych viděl podle trošičku jiných kritérií.

Kendy - Profil | St 7.9.2005 1:23:16

Jezdím na soukromé i svazové revíry a když semi podaří chytit větší rybama tak mě to potěší a jemi jedno z kterého revíru to je.Nezatracuji osobak jednoho či druhého revíru ale truchu více si cením ten svaz......

Lumír - Profil | Út 6.9.2005 23:06:29

ad: Otázka "srovnatelnosti" hodnoty úlovku velké ryby (kapra) na soukromé vodě versus svazová voda. Tohle je téma, na kterém se tady samozřejmně nemůžeme shodnout. Přesto bych k tomu taky chtěl něco poznamenat:
Rybařinu nevnímám jen jako bezhlavý hon za těžkým úlovkem. Přesto se nedá říct, že pokud mi leží velký kapr na podložce, necítím určitý pocit satisfakce za vynaložené úsilí. Určitě velmi důsledně rozlišuju,na jaké vodě chytám. Jsou revíry snazší, jiné obtížnější. Nedá se ale říct, že bez výjimky jsou snazší soukromé vody. Chytal jsem i na soukromém revíru, kde ulovení cca8mi kilového šupináče považuji za větší úspěch, než stejně velké ryby na svazové vodě. To říkám úplně upřímě a popravdě. Je pravda, že takhle obtížných soukromých vod je jen zlomek. Obecně mám zato, že "hodnotu" úlovku si pro sebe posoudí každý lovec sám - v závislosti na svých zkušenostech a asi i časových možnostech. Já mnohem raději chytám na svazových vodách. Přitahuje mě na nich větší "tajemno" a menší hustota rybářů na břehu. Na druhou stranu mi nedělá dobře stres, který zažívám při porušování četných zákazů. Nervů si užiju dost i bez toho. Zejména proto vyrážím i na soukromé (=lehčí) vody.
Přesto bych si nikdy nedovolil někoho odsoudit za to,že prezentuje úlovek ze soukromé vody - třeba v nějaké soutěži. Je na každém,jestli takový úlovek přihlásí do soutěže. Není to věc, která by mě nějakým zásadním způsobem iritovala. O pár kilo lehčí kapr z těžké vody mi osobně udělá větší radost. Stejnou radost někdo třeba zažívá při ulovení velké ryby na placené vodě. A já mu ji rozhodně nechci upírat. Toť můj názor.

vraník - Profil | Út 6.9.2005 22:48:11

zn
určitě nejhezčí prostředí a ryby jsou tam krásný dodnes........

ZN - Profil | Út 6.9.2005 22:37:49

vraník :
průměr, ale jsi v přírodě, ne na šutrech. A ryby tam byly krásný.

vraník - Profil | Út 6.9.2005 22:35:05

zn
šestička na jaře = velcí amuři a nechytatelné ryby přes 30 kg no a na pětičce musí být méně vody, to potom ty zatopený vinice vydají své bohatství. sedma je průměr

ZN - Profil | Út 6.9.2005 22:26:48

MM:
jo, Mušov byl a je super. 99% jsem chytal na 7-ce, pětka mi moc neříkala, na šestce jsem byl jednou dva dny a mizel odtud na kosu u Brodu.

Martin M. - Profil | Út 6.9.2005 22:23:35

ZN> ja myslel spise musov.

ZN - Profil | Út 6.9.2005 22:22:30

MM:
ne, na takovémto revíru jsem byl jednou, v Polsku. Jel jsem na týden, druhý den jsem byl doma, i když tam velcí kapři byli. Velké ryby mám z revírů, kde se mi fakt líbilo, byl jsem tam opakovaně. Dnes už je to třeba profláknuté až moc, ale příroda je tam pořád pěkná, i když už tam nejezdím. Kapry už pár let nechytám a na pstruhy jezdím na pěkné revíry doma i venku.

Martin M. - Profil | Út 6.9.2005 22:16:16

ZN> jasne, chapu, ale pro tu radost jsi byl ochoten jet i na revir, ktery neni zrovna idealem rybare pozitkare.

ZN - Profil | Út 6.9.2005 21:59:42

Martin M. :
no, musíš uznat, že to je tvůj problém. A jsme u těch priorit a jejich posunů :-))
( já už jsem velké ryby nějaké chytil. U mnohých ani nevím, kolik měřily a vážily. Ta radost byla podstatně větší jak všechno ostatní, v té chvíli mi to bylo jedno, prostě to byla fakt velká ryba)

Martin M. - Profil | Út 6.9.2005 21:53:37

ZN> "A nepolezu přece na revír, kde se mi nelíbí, to mi může být velká ryba ukradená." - to nemusi byt az tak pravda. Kdyz pravdepodobnost uloveni velke ryby u mne zvitezi nad esteticnosti reviru, pujdu i na skaredy revir.

mesani - Profil | Út 6.9.2005 21:50:11

Když chytím pěknou rybu raduji se z ní ať je odkudkoliv, samozřejmě že z vody soukromé je to většinou lehčí

Klikař - Profil | Út 6.9.2005 21:46:14

Klid ,pohoda,pěkná ryba a nebo ještě lépe velká ryba a jedu jen tam kde je mi dobřea kde se mi to líbí mám tam popř.přátele a je mi tam fajn.(bohužel na svazovkách je čím dál míň míst a nebo ty hezký ještě poznám)

m.kindl - Profil | Út 6.9.2005 21:42:21

Martin M : Tomu rozumím,byl jsem na blondýny a najednou jsem si uvědomil že jsem si vzal brunetu :-)

ZN - Profil | Út 6.9.2005 21:41:26

MM:
nepochopil jsi to. Přece každý chodíme na ryby a chceme chytit velkou rybu. Nejde přece primárně o nějaký pofiderní rekord. Jde o radost ze života, odpočinek, relaxaci . A velká ryba k tomu patří. Ať je z jakéhokoliv revíru, hlavně že je mi tam dobře. A nepolezu přece na revír, kde se mi nelíbí, to mi může být velká ryba ukradená. A rozhodně nemůže jít o honění se za nějakým rekordem. Tady začíná pakárna.
PS: za dalších 20 let změníš priority ještě párkrát. Dojdeš k závěru, že budeš chtít dělat jen to, co tě baví. Všechno ostatní bude obtížné.

Martin M. - Profil | Út 6.9.2005 21:31:48

ZN: cemu? ze jini rybari maji jine priority? To je prece docela prirozene. I moje priority se za poslednich 20 let tolikrat otocily o 180st., ze si myslim, ze to je docela prirozene. A nebo jsu pako ;-)

ZN - Profil | Út 6.9.2005 21:12:00

bud jsem magor (což je možný), ale ničemu tady nerozumím.

m.kindl - Profil | Út 6.9.2005 21:03:57

Já chodím na oba typy vod,ale rozhodně si víc vážím kaprů ze svazový vody.Velký kapři na soukromým revíru jsou tak trochu samozřejmost a spíš bych byl nešťastnej a zklamanej kdybych vyhořel.Na svazový vodě mi velkou radost udělá mnohem menší kapr.Problematikou bych to ale nenazýval,je to každýho věc a co kaprař to názor.

carlos - Profil | Út 6.9.2005 20:04:11

Martin M. - ® : plně souhlasím. Před několika lety jsem "bobkařil" a chytit kapra se podařilo málokdy. Bylo mi vlastně jedno, kde chytám, jen když jsem byl u vody. Nyní není problém kapra chytit (v neděli jsem se bavil s feedrem a po zakrmení šli ven každých 5-10minut), tak se snažím chytit velkého kapra a s těmi malými si jen hraju. Snažím se tím pádem chytat tam, kde je na ně šance a kde není proti předpisům můj způsob lovu. Pokud nechci porušovat RŘ, nesmím na svazovku. Kdyby mi někdo před pěti lety řekl, že kapr do 70cm je moc malej, poslal bych ho do prd.le a myslel si o něm svoje.

Pike | Út 6.9.2005 19:34:54

MM: Tak to ja na takove vody naopak chodim, bo je tam aspon klid

Martin M. - Profil | Út 6.9.2005 18:40:18

Miso> souhlasil bych s tebou az na vetu "kto chyta ryby koli nejakemu osobaku ...". Ja opravdu CHCI chytnou trofejni rybu a dokonce uz vlastne ani nechodim na reviry, kde je mala sance, ze bych ji dostal, nebo by to bylo moc tezke ci zdlouhave (male svazove stojate i tekouci vody).

pro | Út 6.9.2005 16:10:30

Taky si myslím,že není osobák jako osobák.Před pár lety jsme žasli nad kapry z Labe nebo Mušova,dnes si stačí zaplatit pár stovek (tisícovek) a máme je. Jen jestli je to to pravé?

Kocháč | Út 6.9.2005 15:23:59

Na fotce podle mne není nic špatného. Je to pěkná památka na souboj s rybou. A není důležité jestli má dvacet kg nebo deset. Na WC mám stohy časáku a dívám se na krásný řádkáče,.... A někdy je dobře, že dřepím, protože je to k po...ní.

MISO | Út 6.9.2005 12:57:14

co je to "osobak"? co vas napadne ked vidite v casopise fotku "osobaku"? Ze lovec je dobry rybar, lebo chytil rybu na zvazovej vode, alebo ze lovec je menej dobry rybar, resp. bridil co nevie chytat lebo rybu chytil na sukromaku...podla mna je cele "osobakovanie" chore. kto chyta ryby koli nejakemu osobaku je na mile vzdialeny krasam a podstate rybolovu. Ak uvazujeme tak, ze ryba zo sukromaku je menej hodnotna, tak aj rybacka na sukromaku je menej hodnotna. Tak preco tam potom vsetci chodime??? pretoze nam ide o zazitok zo zdolavania viac ako o zazitok z prelstenia divej ryby v divej prirode. To je to co vacsinu rybarov na rybacke bavi. Zdolavanie ryby. A fotky trofejakov svedcia viac o narcisizme lovca nez o jeho sikovnosti ;-)

Pan Slamáček | Út 6.9.2005 12:00:20

az bude soukromak zalozen na prirozenem vyteru alespon z 50% populace tak si tech ryb budu moct vzit, kdyz se zde budou vysazovat ryby ve stari jeden rok tak pak pro mne ryba z toho reviru bude mit hodnotu velkou, ale toto v soucasnosti neni pravdou a tedy pro mne tyto soukrome reviry nepredstavuji nic atraktivniho...

xycht - Profil | Út 6.9.2005 9:10:46

šeptal: trefa! :-)

šeptal - Profil | Út 6.9.2005 8:45:35

xycht: Štička je jedním z mých favoritů. Díky. Ovšem, kdy já se dostanu na jih, to je ve hvězdách. A víš co, pošli mi ten tip rovnou. Jestli to není štičí líheň v Táboře. :o)

xycht - Profil | Út 6.9.2005 8:40:33

šeptal: až někdy pojedeš k nám na jih tak ti jeden tip dát můžu, jestli chytáš candáty a štiky :-)