nejdůležitější u feedrového chytání

Ahoj, zajímá mě co považujete za nejdůležitější při lovu (na co se nejvíce při přípravě zaměřujete). Zkuste vyjádřit procentuelně faktory; KRMENÍ : NÁSTRAHA NA HÁČKU : NÁVAZEC(druh návazce,délka,háček..atd.): JINÉ.....např.(40%:30%:25%:5%). Zajímají mě faktory které můžeme ovlivnit při přípravě, ne např. počasí, stav vody atd... Díky předem a těším se na zajímavé názory odborníků, kterýma se MRK jen hemží
Autor diskuse: machin - Profil , 1.9.2005 feeder - ostatní

zubáč | Pá 9.9.2005 7:48:23

robo. Pokud máš rychlý záběr, zkus prodloužit forpas.... záběr by mél být čitelnější, aspoň mně to funguje...

machin - Profil | Út 6.9.2005 13:17:00

osprey:taky si místo často vybírám bez udic a pak při lovu zkouším a experimentuju(jen zkušenosti mi ještě chybí,i když chytám od doby kdy jsem udržel prut v ruce)...v patek jsem koupil WP a o vikendu jsem celý natěšený pádil zkusit nový proutek a naviják. Na osvědčečném místě jsem všechno rozbalil, ale záběry nepřicházely, v neděli na jiném místě to samé. Byly to letos dvě nejslabší chytačky(jen pár cejnů a plotic) a to jsem se vážně snažil (zkusil jsem snad všechno) nebraly i kdybych se p...l. Navíc se přišli podívat kámoši jak tahám rybu za rybou :)) Nějak si to nedovědu vysvětlit - to asi ještě chybí ty zkušenosti!
robo:tvá otázka mně samozřejmě nevadí, naopak je zajímavá..já bych zkusil zahustit těsto a nechal hodně trčet háček nebo jak píšou MM s Osp. na vlas

Martin M. - Profil | Po 5.9.2005 15:35:32

osprey> s testem potvrzuji. Nekolikrat jsem s k nemu zkousel vratit, ale klasicke nastrazeni mi dnes jiz nevyhovuj. Neco se tak chytit da, ale na malem hacku to neni ono. Jedine jak pises pod hacek.
bulk> az osprey bude stary kmet, tak ty budes mit fousate decka a budes uz zase nosit plenky! :-)

Bulk - Profil | Po 5.9.2005 15:29:30

osprey: Až budeš starý kmet a budeš si hledat učňě tak to beru všemi deseti :-)

osprey - Profil | Po 5.9.2005 15:28:04

robo: Moje vysvětlení je, že háček s červy se snadněji uchycuje v tlamě ryby, s tím těstem je to buď a nebo. Měl jsem tenhle problém nedávno s jinou nástrahou - dlouho nic, jen záchvěvy a pak rána do prutu. Původci - kapři 50 - 65 cm.
Nezkoušel jsem to zatím, ale napadlo mě tehdy - s jinou nástrahou (byla větší a těžší)delší návazec, nástraha mimo háček (těsto na kroužku či pružince, to celé na vlasu - jen pro kapry), průběžná montáž místo paternosteru. Vyzkoušet jednotlivě, ne všechno najednou. Přesně tohle je důvod, proč dělám z montáží vědu. Vidím rozdíly a pokuším se přijít na to v čem to je. Moc mi to nejde, ale zato mě to baví. Za deset let do toho vniknu.

osprey - Profil | Po 5.9.2005 15:16:57

machin: A ještě trochu přidám - opravdu hodně chodím kolem vody a koukám do ní. Dokonce kolem ní jezdím na kole, koukám z mostů,... Prostě chci věřit, že když někde sedím, dává to celé smysl.
Teď jsem byl na srazu MRKu, chvíli jsem seděl vedle MM a druhý den po ránu zmizel v kopřivách, obešel nádrž a nakonec jako maximální separatista usedl do rákosí naproti všem. Naštěstí tam skutečně byly ryby, jak se mi od pohledu zdálo a docela jsem si to užil. Dnes mám o té vodě jakýs takýs obrázek a možná bych podruhé klidně zůstal sedět s ostatními, ale dost jsem se tam přiučil. Například jsem mohl pozorovat jak mi obrovské ryby projíždějí místo a ryjí v krmení, vidět na špičce feederu jak mi ochutnávají nástrahu a když jsem sáhl po pití a pětikilový kapr mi málem vzal z vidliček a vzápětí spadl, proklel jsem ho, že to slyšeli přes celou přehradu. Takový to byl adrenalin. Nesrovnatelné s čekáním na zvuk pípáku.

Bulk - Profil | Po 5.9.2005 14:44:49

robo: A zkoušel jsi to seknout??

robo - Profil | Po 5.9.2005 14:43:14

Možno budem vyzerať ako vtierka, ale nemôžem si nechať ujsť túto debatu a neopýtaťsa: Ak použijem červy záber je jednoznačný, ale ak použijem cesto, príp. inú mäkkú nástrahu dôjde k jednému prudkému ohnutiu špičky a dosť (cesto je v pr....). čo s tým, zmena montáže (dlhšia ,kratšia), zmena veľkosti háčika, .......?
Ešte raz sa omlúvam "machinovi", že vzužívam tento priestor na kladenie mojej otázky.
Dík

machin - Profil | Po 5.9.2005 10:46:17

all: díky všem za přízpěvky...je zajímavé zjišťovat, že většině feedrařů nezáleží na tom co napíchnou na háček...jaký to markantní rozdíl oproti létům minulým i poměrně nedávným
osrey: dík za odp.-letos jsem ani já na Moravě(řece Moravě) nechytal na třešně (ještě že jsem si tlouště zachytal na vláčku)

osprey - Profil | Po 5.9.2005 9:54:01

machin: U neznámé vody bych si prošel úsek, kde chci chytat a vybral si flek(y). Něco mezi hodinkou a půldnem. Doma jsem na řece 4 x týdně, stačí mi vidět, kolik teče vody a jakou má barvu (něco ve stylu "moc špinavé na tlouště, ale možná by šly parmy").
Je to záležitost pár minut, na Blanici to zvládám cestou z práce. Letos to bylo dost podstatné, člověk kolikrát nevěděl, co uvidí zítra. Shnil mi ve sklepě kýbl třešní jen proto, že bylo moc vody.

zubáč | Po 5.9.2005 7:06:53

1. výběr revíru vzhledem na stav vody, počasí ...30%
2. výběr lovného místa ... 20 %
3. výběr vhodné špičky pro konkrétní podmínky ...10%
4. vhodná montáž ...5 %
5. vhodná nástraha ...20%
6. správné krmivo a hlavně přesné nahazování ..15%
ty procenta to jen velmi hrubý odhad, protože velmi záleží na roční i denní době, na povětrnostních podmínkách, aktivitě ryb a celé řadě faktoru, takže se procentuální vyjádření muže a někdy i dost výrazně měnit ...ale na těch prvních dvou bodech vcelku trvám...

palo - Profil | Pá 2.9.2005 19:43:56

Spinner - pokud nejseš na závodech, tak bych ty procenta i otočil.

machin - Profil | Pá 2.9.2005 12:14:40

osprey:můžu se zeptat? kdybys měl 5 dní na chytačku v tobě neznámém revíru(např.dolní tok středně velké řeky) kolik času bys věnoval průzkumu revíru a kolik samotnému rybolovu...díky moc (z tvých přízpěvků mně připadá, že asi hodně času strávíš právě průzk.voy)

osprey - Profil | Pá 2.9.2005 11:51:05

Ono to vážně není jednoduché. Někdo chytá, kde musí, někdo závodí a někdo si vybírá revír i ostatní podmínky. Od toho se odvíjejí obrovské rozdíly v důležitosti všech dotazovaných věcí. Pokoušel jsem seukázat kontrast svého nomádského přístupu k přístupu těch, kteří mají určitý zaběhaný styl.

Jinak k montážím - kolega mě jednou odporně zahanboval jen proto, že měl o 10 g těžší zátěž a nahozeno pod jiným úhlem a kvůli podobným prkotinách jsem viděl značné rozdíly v úspěšnosti víckrát. Záleží na nich, když to moc nejde, když to jde, většinou je to skoro jedno...

boyscout - Profil | Pá 2.9.2005 11:13:37

Spinner>opravdu? takže je úplně jedno na kterém místě chytáš, zda na 5m hloubce u hráze nebo v 1m vodě na přítoku? Jak jednoduché...:-) Ovšem o spolehlivosti této taktiky dost pochybuju....

xycht | Pá 2.9.2005 10:10:08

Spinner: jo podle mě to krmení je moc důležitý, ale když sem to ted řekl kámošům tak si ze mě dělali srandu...

Lubo | Pá 2.9.2005 8:55:57

Spinner: jsi můj člověk. V jednoduchosti je síla :-)))

Spinner - Profil | Čt 1.9.2005 18:12:45

krmení 60 %
přesně nahodit do krmení 40 %

Na tom zbytku uz moc nezalezi a je to jen rutina.Ryba bere - kratsi forpas a vetsi hak, ryba nebere - dlouhej forpas a malej hak, velikost zateze podle vody, vymyslet zbytecne slozite monteze je taky na nic...

petr - Profil | Čt 1.9.2005 13:11:10

Bulk: a to nevíš? Lachtan to ví, jakto že ty ne? :-)) Taky můžeš dát lehčí krmítko a pak ti splavává celá sestava nebo dáš na ten dlouhej forpas broček aby si ho trochu zpomalil..... no prostě fantazii se meze nekladou a pka ti může najednou ožít rybama i "mrtvá voda"

piskotus - Profil | Čt 1.9.2005 13:01:53

Krmení 50 %(pokud chytám sám,tak 25%)
Nástraha 30 %(pokud chytám sám tak 10%)
Ostatní 20%.

Chytání je zcela jiné pokud jdem feederovat s partou MRKmanů a pak je Krmení hodně důležité.Když jdu sám na řeku většinou se uchytám k smrti a všechny procenta jsou pasé,pročež potom ryba najede na krmení horší kvality a nástrahy i nevalné chuti :-) O závodech nemluvě.

Lachtan | Čt 1.9.2005 12:45:09

Bulk: petr to myslel asi tak,že když je krátký forpas,že se méňě hýbe proudem (nástraha)