Kam s prutem při vylovování?

Zdravím. Jsa začátečník takřka samouk, rád bych se zeptal zkušených. Co děláte s prutem pokud vytahujete rybu z vody např. podběrákem? Všude píší že naviják nesmí přijít do kontaktu se zemí, ale já vždy prut někde pohodím a věnuji se rybě (vyháčkování apod.). Je nějaké rozumné řešení, neo to nemám řešit?
Autor diskuse: silvan - Profil , 31.8.2005 všeobecné - techniky lovu

zubáč | Po 5.9.2005 7:14:04

Při zdolávání není problém - prut v pravé ruce, podběrák v levé pokud ho používám a nevyháčkovávám rybu přímo ve vodě, v případě podebrání a vytažení ryby z vody používám na odkládání prutu vidličku ve tvaru háku, nebo prut položím do vidliček, tripodu odklopím překlápěč a je vystaráno, někdo dává prut do trubkového držáku, pravda je ta, že válet naviják po zemi mu příliš nepřidá ( písek, prach, bláto...)

karelretik | Čt 1.9.2005 12:24:28

jasně, ale jestli jsem to dobře pochopil, tak mu šlo hlavně o to, co s prutem, při samotném aktu vyndavání ryby z vody.Já nejsem žádnej ostřílenec, ale trošku jsem se už naučil.Mám prut v pravý ruce, přitáhnu si rybu na dýlku prutu a pak jí nadzvednu.Levou rukou jí ve vodě vyháčkuju a nebo naberu do podběráku.Ten mám připravený po ruce na vidličce.Jinak rybu chytám, když musím hned za hlavou a trochu zmáčknu(ale ne aby jí vylezly oči z důlků...) a ona se moc nehýbe....teda takhle to alespoň zatím dělám já.Ale cítím, že to není úplně ono.

pz - Profil | Čt 1.9.2005 10:55:09

prut dam do vidlicek a a povolim brzdu nebo odklopim preklapec, spatne nejsou i za nejakych 50,- ty rourky, ale ja je pouzivam jenom na bic, vlacak a podberak...

Moravák - Profil | St 31.8.2005 15:25:04

Neženu to nijak do extrémů, při vylovování ryby prut šetrně položím na zem, nebo do vidličkay a věnuju se úlovku. Nějaké to zašpinění prut s navijákem vydrží a není to z cukru, takže si to nekomplikuju. Na druhou stranu neskáču kolem vody jak nějakej Jenda, abych si na prut šlápl. Tvoje otázka je trochu úsměvná, ale to co se kolikrát děje při vylovování ryby z vody, je mnohdy zábavnější a o lidech si můžeš myslet, že jsou ztělesnění Pat a Mat.

Groow | St 31.8.2005 13:33:22

Po tom co jsem koupil tripod tak mě zůstali klasické vidličky. Ty používák k odložení pruty ale i podběráku a přitom to mám všechno po ruce.

Silvan - Profil | St 31.8.2005 12:58:10

Pánové díky za nápady. Zkusím to nějak řešit. Nejdůležitější je ja říká Pajda - hlavně si to v tom fofru uvědomit:-)

Marťásek - Profil | St 31.8.2005 11:10:53

Jednoduchá pomoc za caa 100 kč snad v každém rybářství koupíš plastovou rouru s bodcem a kloubem na nastavení úhlu náklonu. Tato praktická pomůcka vyřeší tvuj problém a navíc je to dobré i když např. napichuješ nástrahu nebo plníš krmítko máš na to obě ruce volné. Jediný problém nastává při používání bolonezky která je moc dlouhá a vyvrátí držák ze země. Petrův Zdar!

Tomáš Holec - Profil | St 31.8.2005 9:09:23

Pokud položíš prut do trávy či nějakou podložku(lehátko, matrace) je to v pohodě. Prut a hlavně naviják by se neměl pokládat na zem hlavně tam, kde je písčitý, kamenitý či štěrkový břeh - zde hrozí, že se do navijáku dostanou drobné částečky a naviják můžeš zadřít. Jde hlavně o to, si to při tom vylovování ryby uvědomit, člověk bývá vzrušen bojem a na tohle moc nemyslí a někdy dost zmatkuje. Nejlépe je prut pokládat do vidliček, stojanu či do nějakého speciálního držáku (např. plastová trubka s bodcem)

šeptal - Profil | St 31.8.2005 7:47:37

Položím do trávy, nejlíp rovnoběžně s břehem, aby mi na něj nějaký obdivovatel nešláp. Nebo do vidliček. To ale až když už je ryba na břehu. Vlastní vylovovací akt zvládám jednoruč, takže prut při něm pořád držím.

pajda - Profil | St 31.8.2005 7:38:40

Je důležitý si to uvědomit. Sám jsem dříve položil prut, kde se dalo. Nyní zapnu volnoběžku a položím ho do stojanu. Ta volnoběžka proto, aby když někdo zachytí vlasec, neshodil prut na zem, hůře na kameny. Dobrá věc je ho opřít o nejbližší strom, ale je to také s rizikem. Doporučuji při bouřce neopírat o stan, tzv. na stojáka.
:-))))

Zdeněk - Profil | St 31.8.2005 7:34:42

Já používám místo vidliček takový jednoduchý držák prutu z tvarovaného drátu (asi za 200,- Kč). Taky se do něj dá prut jakoby opřít vztyčený vzhůru. Pak drží pevně a je k zemi asi pod úhlem 80 stupnů. Je to dobrý i na přípravu udice apod.

Bulk - Profil | St 31.8.2005 7:29:54

Silvan: Já to dělám úplně stejně. D8m ho vedle ryby. Jen ho nepohazuj někam daleko aby jsi ho ještě našel.

carlos - Profil | St 31.8.2005 7:28:35

vyřešíš to jednoduše - nejezdi na ryby sám a máš pomocníka na podebírání. Teď bez legrace, snažím se prut někam opřít, aby neležel na zemi - o stojan, vidličky, deštník... Ne kvůli nečistotám v navijáku, to se vyčistí ale takový prut položený na zemi v trávě nebo za tmy - to je zaděláno na průšvih. Člověk skáče kolem ryby a nečumí, kam šlape !?!