Jak dlouho vařit boilie

Chtěl bych se zeptat jak dlouho mám vařit boilie?Nešlo by se tomuto procesu vyhnout a jen je pořádně usušit?
Autor diskuse: kouv - Profil , 13.8.2005 kaprařina - nástrahy, návnady

karelc - Profil | Pá 19.8.2005 15:55:48

Radek Fox: jak už jsem psal dřív, výroba kuliček a podobných věcí kolem kaprařiny, je pro mě okrajovou záležitostí. Proto nekupuju žádný esence, dipy apod, na těch pár vycházek na kapry mi vždy stačilo udělat boilie z "voňavých" věcí (pstruží granule + tresčí játra) a fungovalo to bezvadně. Neříkám, že na to přišlo hodně a velkých kaprů, ale chytalo to větší ryby než kuku. Pro mě to stačilo.

Jinak si samozřejmě nedělám patent na rozum, jen jsem se přidal do debaty zejména o procesu, ne složení. A nějaký vlivy složení na braní, to už snad nemůže bavit ani tebe :-))) Vždyť už to ani není o chytání, ale o zkoušení :-)

pajda - Profil | Čt 18.8.2005 7:31:55

MM: Ty granule pro drůbež také používám, jsou dobré pro plavanou a feeder. Někdy je dobré jen tak hrst přihodit do hotové směsi do krmítka.
Jejich nevýhoda "výhoda" je, že se okamžitě rozpouští A TO DO 5 MIN.
Lákají spíše menší ryby. A hodně bílou rybu.

Martin M. - Profil | St 17.8.2005 21:33:27

Kamos si dela nechava delat male pelety (granule) u nejake firmy z vlastni plavackove smesi. Nemyslim si, ze by to bylo nejak drahe, radove do 10kc/kg urcite. Take si nemyslim, ze by do toho pridaval cokoliv tekuteho, proste to slisuji z prinesenych surovin. Granule pro drubez jsou rovnez lisovany za studena v suchem stavu.

luboš | St 17.8.2005 18:32:53

Michal Kučera : Čau Miku, vono de vo to jestli ti náhodou všichni nelžou že udělali osobáky atd atd a jestli náhodou nejsem jedinej co ti řekl pravdu jak se věci mají:-). Jestli bych neměl dostat nějakou slevu jako odškodnění za ten smutek co jsem prožil když jsem si nezvedl OSOBAK :-)))).

Mirek Saf. - Profil | St 17.8.2005 18:10:37

Myslím, ža ani do komerčních boilie se již pravé vejice nedávají. Kdo by se tím piplal. Jsou to potrvinářské sušené a možná mají prošlou záruku, tak je pro cukrářské výrobky nemohou použít.

Korda | St 17.8.2005 10:31:42

MK.Tak to musí být pořádnej lis:-))))Já myslel že právě ta doba rozpustnosti se řídí vždy nějakým pojivem.

Michal Kučera | St 17.8.2005 10:22:55

Korda - ty co prodávám nevyrábím, takže nevím, jen to, že vydrží i 24h na háčku. O některých v Čechách vyráběných peletách mám jakés takés info o výrobním postupu a vejce v tom určitě nejsou.

Korda | St 17.8.2005 10:14:25

MK.A ty chytací pelety jsou teda jako taky bez vajec???

Michal Kučera | St 17.8.2005 9:52:20

harpo - sám peletynevyrábím, pouze dovážím z Anglie, ale podle mě se při výrobě pelet rozhodně nepoužívají vejce. Velký tlak slisuje i zdánlivě nespojitelné. Absence vajec vysvětluje i to, proč se tak rychle ve vodě rozpadají - a to jde o laboratorní podmínky, bez vlivu proudění vody a ataku drovných ryb - tj. ve skutečnosti je rozpad mnohem rychlejší.

Fisch - Profil | St 17.8.2005 9:33:16

Chlapi tie podvodné zábery na CT boli v ktorý deň.13 alebo 6 ?

pajda - Profil | St 17.8.2005 9:13:27

Nikde nemohu najít nějaké obrázky zapouzdřených pelet. Už jsem o nich slyšel, ale ještě jsem je neviděl. Není to něco jako Yeti?

harpo | St 17.8.2005 8:34:09

Mirek Saf.: klidně bych vsadil na to,že to,čemu kolikrát v obchodě říkají pelety,v podstatě pelety nejsou.Některé jsou natolik levné,že by se ani nevyplatilo to lisovat.Podle mě je to dělaný nějakým takovým způsobem,jak jsi popsal a to třeba přes ten mlýnek.To slovo "Pelety" se,myslím,dost užívá i tam,kde se to vyrábí podobně jako¨bojlí s tím rozdílem,že se použije lepidlo,polovina vajec,pár běžných mouk a nechá se to jen vytvrdit na vzduchu.Ale třeba se mýlím.

harpo | St 17.8.2005 8:25:08

pajda,Mirek Saf.: to video je k hovnu,pokud neovládáš angličtinu.Mám Underwater 3..Viděl jsem první dvě DVD.Je tam toho k vidění dost,ale když nevíš,jaký popisuje montáže /materiál,složení bojlí apod./,tak je to tak k něčemu jenom na půl.Třetí řadu /2 DVD/ jsem koupil za dvě kila neozvučený.Jestli to někdo chce za 150.-,klidně pošlu.Obraz je v pohodě.

pajda - Profil | St 17.8.2005 8:15:45

Mirek Saf: Máš tam mail.
honza s5: Pokud máš možnost, rád bych si to také prohlédl.
Nebo se někdo ozvěte, kdo tohle DVD máte. Prosím.

honza_s5 - Profil | St 17.8.2005 7:57:02

mirek saf: jestli chces pozorovat nafilmovane kapri hodovani pod povodou, zkus si vypujcit a prohlidnout dvd od kordy unterwater fishing (tusim cast 3 je tomu hodne venovana). existuji i dalsi videa, ale tohle je urcite hodne proflakle a bude leckde k vypujceni.

Mirek Saf - Profil | St 17.8.2005 7:49:22

Pajda : pelety , možná stojí za vysvětlení co si myslíš pod pojmem pelety. Boilie je prostě vařené či jinak tepelně upravené směsi. Pelety by měly být dělany za studena lisováním pod vysokým tlakem. Ted jse o to, zda ta původní směs je identická / nebo podobná a zda komerčně vyráběné pelety není jen ochucený šrot a odpadní moučky. Pokud to není tajné ( nechci složení směsi ) popiš mi tvou domáci výrobu pelet . Já například uvažuji o tom, že na elek mlýnek na maso dám vývod jak na plnění klobás, vytlačím válečky a ty nasekám. Jak děláš ty pelety na feeder ? Dík.

Mirek Saf - Profil | St 17.8.2005 7:42:14

Harpo : ano všiml jsem si toho, ale záměrně jsem to tady nedal. Víš proč ? Protože jsem psal jen to co jsem viděl nafilmované. Proč tedy nedali do telky toho metrového kapra jak proplouvá kolem pelet a vybere si kuličku boilie? Víš co mne ale zaráží? Je to, že oni tam skutečně velmi dlouho a pravidelně krmili bobulema a ti kapři ( na filmu to nebyli žádní nasadaci ) to prostě ignorovali. Jo a ještě jedna drobnost co tam zazněla na začátku. Je to "sponzor" co toho potápěče požádal o nafilmování. Takže si to vylož jak chceš. Pelety mají ale jednu velkou nevýhodu. Je to v tom, že pokud je na vodě vetší množství bílé ryby, tak kaprům toho moc nezbyde.

harpo | Út 16.8.2005 21:29:14

pajda: jinak si myslím, že ti může být ukradený, jestli tě někdo podpořil nebo ne, protože ty z toho osobně máš dobrý pocit, ryby ti to chytá a to je podstatný.A jestli ti na to brali takoví pěkní kapři, tak to je super.Máš v tu návnadu prostě důvěru a to je důležitý.Ze sušených vajec nebo Vajahitu jsi to asi nezkoušel, co?

pajda - Profil | Út 16.8.2005 21:23:15

harpo: Ty jsi kecka. Dělám různé tvary.
V sobotu jsem si pěkně zachytal na feeder pelety. Jsou menší a uprostřed malá dírka. Kdybych ti řekl, co jsem do nich dal, tak si sedneš na prdel. Je v nich snad mnohem více než v těch nejnadupanějších bobulích. A o ceně se ani nebudu bavit. Jen těch aminokyselin na to padla celá řada.
Ani nevím, proč se tomu říká kyselina, když to kyselé není. Ochutnal jsem to.
Více říkat nebudu, je to výrobní tajemství.

harpo | Út 16.8.2005 21:12:56

pajda: už se mi to Pavel P. jaksi omrzelo.Teď jsem HAnáckej Rybář POlák/harpo/.JInak asi s tebou souhlasím, protože ty snímky byly pořízeny v lomu, kde se předtím, myslím, vůbec nechytalo.Ale musím uznat, že ty záběry v té čisté vodě , jsou opravdu úžasný.Ty děláš ty pelety klasický nebo kulatý?Kvůli krmení!A dáváš tam fakt jenom tu olejovou esenci a funguje to?Co nějaký amino apod.?

pajda - Profil | Út 16.8.2005 21:07:11

Sorry. Právě jsem se díval do zápisu a bylo to 5 druhů, dva z nich na stejné bázi.
Pavel: Jak to, že máš změněný nick?
Já si zase myslím, že kapr na velmi prochytaných vodách bude trochu opatrný vůči boilies a raději veme peletu, která nemá kulatý tvar. Třeba polštářek, váleček a pod.
S bobulema se už setkal za minulý rok snad 10x. Ale peleta je pro něj něčím neznámým a navíc ne každý loví na peletu. Raději pokrmí peletou a dá bobuli. Z toho vyplývá větší důvěra kaprů vůči peletám.

harpo | Út 16.8.2005 21:02:31

Mirek Saf: jestli si ten pořad sledoval pozorně,tak tam ale taky ten potapěč řekl,že když přijel větší kapr,tak šel hned po bojlí.Dobře tam bylo taky vidět,že ti menší kapři tu peletu nasáli,ožužlali ten změkčený povrch a zbytek vyplivnuli.Na menší rybu to bude asi o.k.,ale na ty trofejní kapry ,to vypadalo,že je lákavější bojlí.

pajda - Profil | Út 16.8.2005 21:01:16

Mirek Saf.: Nazdar. Konečně mě někdo podpořil. Chytal jsem na pelety, které byly "tvrdé" dva dny a rozpadly se po 5 hodinách. Ale včera jsem dělal pokus. Do 4 skleniček jsem dal 4 různé druhy pelet suché po 7 dnech na sítu. Průměr 18mm.
A výsledek mě překvapil. Ty u kterých jsem si myslel, že vydrží, se "roztekly" po 2 hodinách. Další vzorky po 3,5 hodinách a favorit padl za 5 hodin.
Z výsledku jsem odvodil, že závisí na poréznosti, množství vajec a lepidla v peletách.
Je důležité si vzorky označit a VŠE zapisovat. Něco na způsob laboratorní práce na škole.
Takhle od kompu ti nedovedu odpovědět, ale myslím si, že 8 dní by mohlo stačit. Potom je nasypu do síťky a zavěsím do průvanu. Nebo někde na suché místo. Na rozdíl od boilies tvrdnutím nestrácí schopnost se rozpustit.
Tvrdé po týdnu se rozpoučtí asi o hodinu rychleji, než tvrdé po měsíci. Takže sušit, sušit a sušit.

Mirek Saf. - Profil | Út 16.8.2005 20:51:45

Pajda : jak dlouho je potřeba pelety sušit. Příklad 24 mm, 5 vajec na kg směsi, rozložené na sítu v suchu při pokojové teplotě.

Mirek Saf. - Profil | Út 16.8.2005 20:48:57

Pánové, na mne zapůsobil pořad na ČT s Hrušínským, kdy ukazovali podvodní snímky jak kapři přijímají boilie. Údajně pravidelně několik měsíců krmili flek než se jim podařilo nafilmovat kapry v akci. Pro mne to bylo fascinující včetně toho kometáře potápěče. Doporučuji shlédnout všem, pořad je již na netu. No a proč to zde říkám. Proto, neb kdysi v době boomu videokazet o "moderní kaprařině" se tvrdilo, že jedna kulička boilie vydá za m2 partiklu. Na snímcích je jasně vidět jak kapři ignorují bobule a vezmou tak jednu z 50 ti, ožužlají jia vyplivnou. Takže se kloním k těm peletám. Potápěč to jasně říkal.

Lumír - Profil | Út 16.8.2005 18:48:19

jepice.cz - jedna věc je výpočet, druhá praxe... Navíc každý mix je jiný...

jepice.cz - Profil | Út 16.8.2005 17:28:36

10vajec na 1kg bych nedaval- vypocital sem si ze by melo bejt 1 vajco na 78,5g smesi

Lumír - Profil | Po 15.8.2005 23:39:01

Radek FOX - Dělám to stejně jako Karelc- většina mixů, které používám, "pojme" 10vajec na 1kg směsi. Dávkování atraktorů rozpočítávám na použitá vejce, ne na váhu základní směsi. Třeba aminokomplexy se také dávkují "5ml na jedno vejce" - ne na 100gr základového mixu. Tak to vidím já - samozřejmě je možné, že to vidíš jinak.