Karas obecný - kam zmizel?

Zajímá mne váš názor na to, zda je karas obecný u nás opravdu na vymření?
Autor diskuse: beno - Profil , 12.8.2005 všeobecné - druhy ryb, rekordy

Petrson - Profil | Pá 26.8.2005 1:45:16

Tak jsem po dlouhé době opět live viděl karasy obecné, nedaleko Lysé n. L. je jich plná asi 0,5 ha tůňka, jiné ryby jsem zde po "pytlácké"sondáži prutem nechytil, ale možná tam budou taky nějací líni (proužky bublinek). Nutno dodat, že jde o divokou vodu, o níž se nikdo nestará a není zahrnuta v žádných revírech ani na mapách. Dle místních jich takových v regionu je víc. Podle četnosti v lokalitě karas nemá problém s reprodukcí. Velikost jedinců byla malá, vesměs kolem 10 - 15 cm, ale podle stavby těla se nejednalo o zakrslou formu. Vyvozuju z toho, že důvodem úbytku je především nedostatek a likvidace vhodných lokalit (silně zarostlá, zabahněná voda), totéž se asi týká línů, kterých jsem na jednom hodně zarostlém a tudíž rybáři málo navštěvovaném revíru chytil dost během jednoho dne.

Pyzda | So 20.8.2005 0:27:21

Hraji: Ani jednou jsem zde netvrdil, že tito pánové nemají učebnicovou pravdu. Bavíme se zde o karasu, a z toho odvozuji, že při "zabetonování" vyplývající z průšvihu uvést revír "do dražby licitace po 10 letech", mě prosím vysvětli, kdo může na revírech ČRS, včetně (MRS a svobodného Chodska-CHRS ), změnit zarybňovací plán a na čí žádost?! Já seru na to, co a kdo si myslí o mé pravdě. Prosím velmi zdvořile, aby jsi rozvedl, v čem jsou zákonná ustanovení v rozporu s tvojí pravdou, ve vztahu např. m.j. k vysazování karase ? P.S. politiku dnes necháme stranou a teď se ukaž blamáž ...
S pozdravem Pavel.

hraji - Profil | Čt 18.8.2005 15:09:17

Pyzda: tedy abys zase neměl pocit, že po tobě jedu, jen suše konstatuji, že kolegové, kteří píšou níže o zarybňovacích plánech (VénaS a Martin M.) mají pravdu a ty ji prostě nemáš.

Pyzda | St 17.8.2005 21:57:56

Martin M. : O tom faktu jsem tu již několikrát psal, ale o takový revír musí být zájem. Zarybňovací plány jsou mnohde 15 - 30 let staré a neobsahují úbytek "plevelné ryby" a o změnu zarybňovacího plánu revíru může požádat pouze jeho uživatel! Jsem skutečně zvědav, komu prvnímu seberou dekret na revír za nevysazování např. štiky, candáta, a.j. protože mnohé MO mají v tomto letitý dluh.

Martin M. - Profil | Út 16.8.2005 19:06:06

pyzda> pokud dnes pozadas o zmenu zarybnovaciho planu, tak nejen ze ti nevyhovi, ale navic to bude duvod k vyhlaseni "vyberoveho rizeni" na uzivatele reviru, protoze soucasny uzivatel uz nedokaze hospodarit (nebo tak nejak si to zduvodnuji).

jepice.cz - Profil | Út 16.8.2005 17:54:01

Karas obecnej je u nas fakt v minimu. jen a jen karas stribrity. dokonce si myslim, ze v nasich vodach je vic zlatych karasu, nez obecnejch

Pyzda | Út 16.8.2005 17:51:14

Véna S., Martin M.: To máte naprostou pravdu, ale pokud požádáš jako uživatel revíru rybářský orgán o změnu zarybňovacího plánu, bude ti zřejmě vyhověno. Proč neposílit vysazování kapra na úkor ostatní "pádele". To má stále podporu.

Véna S. - Profil | Po 15.8.2005 15:25:53

Pyzda: Nasazovací plány si neurčuje uživatel, ale jsou stanoveny v dekretu na revír. Jsou tam uvedeny základní druhy ryb a množství, to musí uživatel dodržovat, jinak se nyní vystavuje nebezpečí odebrání revíru pro špatné hospodaření. Vysazování jiných druhů ryb (mimo nepůvodních) záleží na hospodáři, co si dokáže vyprodukovat, nebo sehnat. U nás na Úhlavě, i když je tloušťů dost, stejně jsem jich vzal před 3 roky z nabídky jiné MO 3000 ks a rozsadil po revíru. Bývala tam prý hojná podoustev, která pak vymizela. Po dlouhé době se loni povedlo přes ÚS sehnat násadu a šlo jich do revíru 5000 ks o velikosti 6 - 8 cm. Pokud bude letos a příští rok k sehnání, vezmu ji znovu, aby se vytvořil základ nové populace. Na rybníce máme generační cejny, potěr slouží jako krmivo pro štičky a stejně jich na podzim při výlovu ještě zbyde dost k nasazení do řeky. Stejně tak vysazujeme do řeky okouny, kteří se nám množí na jednom z rybníků. Karasů bývalo všude dost, je fakt, že jich v posledních letech ubývá. Z čeho mám radost je, že se nám na pstruhovém revíru zase začíná více objevovat střevle.

Noe | Ne 14.8.2005 20:10:12

MM - co se nasadi je jen v rukach hospodaru. Samozrejmne kapr, pstruh, lipan, uhor a jeste par jinych ryb urci svaz. Candaty, stiky, amury atd........ jsou na pridel, kdy nekdo nedostane nic. Vlastni produkce ryb je u MO mala. Ostatni ryby se temer nevysazuji, nebo jsou dokonce MO+hospodarem masakrovany........ neb je to preci plevel :o(

Martin M. - Profil | Ne 14.8.2005 19:55:08

pyzda> to teda nevim, myslim si, ze zarybnovaci plan se schvaluje mimo svaz.

karelc - Profil | Ne 14.8.2005 19:54:02

Pyzda: já jsem byl loni celkem překvapenej. U nás na malý stoják bylo vysazeno celkem dost perlína a hodně línů. Bohužel, ti líni jsou z velké části už zdecimovaní. Vysadili totiž většinou nadmíráky.

Pyzda | Ne 14.8.2005 19:45:45

Martin M. To je jen teorie. Bohužel se vysazuje jen kapr a pouze stopové množství ostatních druhů ryb, a to v naprosté většině revírů. Druhy ryb, které jsem chyltal před 20 až 10 lety jsou už historií. Zarybňovací plány si určuje uživatel sám, to nevíš?

Pavel

whitefish | So 13.8.2005 8:15:04

Karasů jsem chytil tak zanedbatelné množství, že bych se přikláněl spíše k názoru, že jde o ohrožený druh. Ale můj rybolov není naštěstí ukazatelem výskytu ryb :o). Chtělo by to odborný článek!

Lubos - Profil | So 13.8.2005 7:35:13

Noe: Koľko odhaduješ, že sa dožijeme a potom naše deti a ich deti a potom už len zopár jedincov.

Noe | Pá 12.8.2005 20:37:46

Lubos - kapr znici vsechno..........
Jinak karas obecny je opravdu na vyhynuti.........
Ostatne tak jako treba uhor........
Nebo lin..........
Jak dlouho bude trvat nez vyhynou ty generace nakazene bolsevismem?

Lubos | Pá 12.8.2005 19:32:25

Povodný karas sa stratil aj zo slovenských vod, takže je to problem skor europsky. Verim tomu že je to v celej strednej europe ak nie aj ďalej. Nesúhlasím celkom s tým, že je na vine karas striebristý. Mal som lokality kam som chodil na nastražné rybky a ešte nejakých 15 rokov dozadu tam bolo stále dosť karasov zlatistých (slov. názov pre karasa obecného) Je to sústava zavlažovacích kanálov s minimálnym rybárskym tlakom. Tie karasy tam boli doslova premnožené a mali ideálne podmienky. Po ich ústupe je tam teraz premnožená populácia malých kapríkov a boleňov.Karasa striebristého som tu nenašiel. Upozorňujem, že nikto sem rybu nenasádza a všetko sa jedná o prirodzený výter.Skor by som uvažoval o možnosti nejakého cudzopasníka, alebo vírusu ktorý napáda len karasov a ostatné ryby su voči tomu imúnne. Napr. parazit ktorý ničí populacie úhorov.

pajda - Profil | Pá 12.8.2005 19:26:32

Karas obecný žije. Právě byl zdokumentován 1 (slovy jeden) exemplář ve velikosti cca 28-30cm na revíru Rusava 2A.
Učil jsem dceru lov feedrem. Nástraha vanilková kuku. Doba ulovení 18.39 hod.
Úlovek navrácem zpět do svého živlu.

Martin M. - Profil | Pá 12.8.2005 19:18:57

Mam dojem, ze zakon uklada uzivateli reviru nasazovat presne dane druhy a pocty ryb, mezi nimi i takove druhy, jako je jezdik, piskor, karas, proudnik atd. A to bez ohledu na poptavku od rybaru. Je tu nekdo hospodarem? Jak to je?

karelc - Profil | Pá 12.8.2005 18:27:36

beno: to není tak jednoduchý, tak jak to říkáš, je to sice pravda, ale nevystihl jsi jádro pudla. Pokud bude mít většina členské základny takový názory a takový priority, jako má teď, tak jí bude tento stav vyhovovat. Tím pádem se to nezmění, protože je to většina, která volí funkcionáře. I když můžou být vyjímky.

beno - Profil | Pá 12.8.2005 18:24:09

díky za vaše odpovědi,pokusím se otázku trochu upřesnit.Dokud tu budou na svazu hospodáři co tam sedeli před 40 lety tak se můžem rozloučit s dalším druhem. umněj totiž nasadit jenem kapra pro masaře.

Ales M. - Profil | Pá 12.8.2005 13:54:29

Je to velmi individuální.V mém okolí je ještě dost lokalit,kde není problém nachytat větší množství karase obecného.Zase tady na druhou stranu téměř nezavadím o parmu,nebo candáta.....