Jak je to s Donbasem - Tovačovem?

Přeji krásný den. Tak jsem slyšel, že prý na Donbase slevnili povolenky a nechávají autem dojet až k vodě. Víte o tom někdo něco?
Autor diskuse: Kouďa - Profil , 12.8.2005 všeobecné - revíry, cestování

Mr.Piket - Profil | Čt 27.10.2005 7:11:07

Přeji dobré ranko,
několikrát jsem četl a stále sleduji tuto nadále se rozvíjející debatu. Je samozřejmé, že zde stále bude pro a proti.....
Nejsem zastánce toho nebo onoho názoru, ale s dnešním rybolovem jsem spokojen jen a pouze na řece, jelikož to co předvádějí funkcionáři na ČRS v Přerově je přinejmenším ostudné až urážející. Já jako sportovní rybář, který vyhledává takové revíry kde se dá slušně zalovit a PUSTIT zpět do živlu rodného je dnes opravdu málo. Ano jsem zastánce CHaP. Abych se tady nějak moc nerozepisoval o mích pocitech jak to třeba dělá p. Svížela (Přerovsko) napíšu můj jediný a doufám, že oprávněný názor......
Pokud v ČRS Přerov budou skostnatělí funkcionáři a funkci porybných budou vykonávat lidé, kterí nemají žádný zájem o zlepšení podmínek k rybolovu tak říkám ANO soukromím vodám. Jediný důvod je ten, že člověk, který má rád přírodu, vodu a vše kolem tak si mile rád připlatí za to, aby mu neseděl vedle prdele nejaký důchoce, kterému jde jenom o jedno - MASO a zase jenom MASO.
S pozdravem, Vojtěch Pikna
P.S. : p. Žáček je upřimný a ochotný člověk, který spojil příjemné s užitečným - ruku na srdce, kdo z nás by si tuto zálibu a zároveň povolání nepřál.

Jarda Žáček - Profil | Út 13.9.2005 19:44:22

Tentokráte vám pane Tománek nemohu fundovaně odpovědět, jelikož jaké jsou výhledy do budoucna ohledně odběru vody z jezera Troubky vědí snad na VaKu v Přerově. Pokud však vím, tak budování tzv. severní větve vodovodního řadu je vyvoláno situací při povodni v roce 1997, kdy najednou všechny zdroje byly více či méně poškozeny. Proto bylo rozhodnuto, že se vybuduje druhý nezávislý zdroj, který by ani 100 letá voda nemohla ohrozit. V důsledku povodní ztratilo charakter vodárenské nádrže jezero III Annínské a proto je na něm dnes možno chytat bez větších omezení k radosti rybářů. Možná se ukáže, že jedno z jezer I sever či II Troubecké bude v konečné fázi také nadbytečné a v tom případě, budou - li to Troubky, určitě rozšíříme možnosti lovu jako na Annínském. Je tu ale ještě jeden problém a to Prostějovsko. Tam jsou na tom s vodními zdroji podstatně hůř, než my na Přerovsku a už jsem zaslechl zvěsti, že by se nadbytečné kapacity mohly přesunout tímto směrem a to by z rybářského hlediska nebylo moc dobré. Bohužel asi budeme nuceni uznat, že pitná voda bude mít před volným způsobem rybolovu přednost.

Pavel Tománek - Profil | Út 13.9.2005 17:47:39

Pan Žáček: Děkuji za odpověď , a jěště jeden dotaz ,jak to vypadá do budoucna z Troubeckým jzerem? Slyšel jsem ,že by se mělo časem stát normálním jezerem tzn, bez ochranného pásma ,protože se má brát voda z Kružberka? Je na tom něco pravdy? Děkuji za odpověď

Jarda Žáček - Profil | Út 13.9.2005 16:41:38

Pane Tománek, situace s Troubeckým jezerem není tak jednoduchá, jak si představujete. Na jezeře jsou dvě ochranná pásma, první pásmo tvoří výseč o poloměru cca 150 metrů při čerpací stanici, zatím co zbytek jezera je II. ochranné pásmo. V I.ochranném pásmu je vše, včetně rybolovu, zakázáno.Ve druhém pásmu je rybolov povolen, v tomto II. ochranném pásmu probíhá i kontrolní odlov sumců. Pro širokou veřejnost platí zákazy vstupu a tím i rekreace na celém jezeře, což je vyznačeno na tabulích u přístupových cest.

Pavel Tománek - Profil | Út 13.9.2005 15:17:51

Pan Žáček - to znamená ,že Troubecké jezero už nepatří k vodárenskému pásmu? Lze tedy říci ,že je přístupné široké veřejnosti? Děkuji za odpověď

Jarda Žáček - Profil | Út 13.9.2005 13:59:11

Vážení přátelé, pokud máte zájem dovědět se něco nového o tom, jak to na Tovačovských jezerech, dříve též známých pod názvem Donbas či revír Morava 17A dnes vypadá, zavolejte si na telefon 603 352 306 nebo napište své otázky na mail zacek33@atlas.cz a milerád vám je zodpovím. Poslední diskuze se totiž stává víceméně osobními spory či růuznými pohledy na věc a to většinu rybářů nemusí zajímat. Děkuji vám Jarda Žáček.

Jarda Žáček - Profil | Po 12.9.2005 18:00:58

Pane Tománek, promiňte, že vám odpovídám poněkud opožděně, ale celou věc jsem si musel osobně ověřit. Na všechna jezera včetně Troubeckého je vypracován znalecký posudek doc.Adámkem a jeho součástí je praktické ověření publikovaných výsledků. Jelikož nemáme ověřeno, zda přemnožení populace sumce se týká i lokality II Troubecké, bylo po souhlasu hospodáře, vedoucího provozovny Tovačov a vedení ČMŠ přistoupeno ke kontrolnímu odlovu sumců dvěma uznávanými sumcaři s tím, že kromě rybolovu budou pro štěrkovny vykonávat i jiné služby, jež mi zde nepřísluší publikovat. Pro vaši informaci uvádím, že neloví v I.ochranném pásmu, ale v blízkosti doku, což je minimálně 100 metrů od výseče, kterou ČMŠ v dohodě s VaKem rozšířilo na dvojnásobek se stavem ještě loni. Lovící si této možnosti lovu patřičně váží a při žádné z kontrol ze strany hospodáře nebylo zjištěno jakékoliv znečištění místa lovu. Prozatím byly uloveny 2 kusy sumce a vše nasvědčuje tomu, že i zde bude, jak to předpokládá posudek, značně přemnožen. Loď, kterou používají k zavážení určitě kvalitu vody nezhorší a pokud jste někdy lovil sumce, nelze plastové lahve použít pro trhací bójky, tudíž jejich existence nemá s těmito lovícími nic společného. Pokud jste již do problematiky Troubeckého jezera tak zasvěcen, zajisté víte, že po více než roční přestávce zde byla obnovena těžba a s tím souvisí i provoz remorkérů, které vodu znečišťují určitě víc než gumový člun sumcařů. Při zpracovávání posudku bylo zjištěno, že voda na Troubeckém jezeru obsahuje tolik volného kyslíku, že ji pro využití k vodárenským účelům neohrozí asi těžba. Podobně, jako v minulých letech, koupaly se zde nekontrolovatelná množství lidí, auta stála od Troubek až po nový most a VaK ani policie na to reagovali. Ani já jsem negativní vliv koupajících na chuti pitné vody v přerovském vodovodu nezaznamenal. Není proto důvod, aby kvůli dvěma lovícím, kteří zde provádí kontrolní odlov se dělal nějaký větší rozruch. Možná, že na základě jejich výsledků se bude hledat způsob, jak i zde regulovat přemnožené sumce a to již nebude záležitost těchto dvou, ale zajisté širší skupiny lovících, mezi nimiž můžete být i vy. Trochu mě mrzí, že ač máte tak velký zájem o revíry ČMŠ, nekoupil jste si zde ani jednodenní povolenku, abyste mohl publikovat svoje osobní zkušenosti a ne jen to, co viděli či řekli druzí. Jak jste si možná všiml, nehodnotím úroveň revírů obhospodařovaných MO Přerov, ač i na ně mám povolenku, ale když tam nelovím, nebudu kritizovat.

richtřík - Profil | Po 12.9.2005 17:25:18

Jarda Zˇáček:díky za odpovědˇ,alesponˇ můžu poslat zaručené fámaře,kteří mluví o jenom 60 zaručeně prodaných povolenkách a krachujícím prodeji do prdelky.Zarybnění Troubek bylo vždy nějaké "divné".
Jinak souhlas s vaší odpovědí.Ještě jednou díky. :-)))))

Pavel Tománek - Profil | Ne 11.9.2005 20:37:41

Pan Žáček -neodpověděl jste mi na můj příspěvek ohledně chytání sumců na jezeru I myslím Troubecký pískáč , jak je možné,že na ochraném pásmu je dovoleno zavážet a chytat z loďky s vábničkou a mít bojky s pet láhví ,které potom znečišťují celou plochu jezera.Takže kdokoliv s ostatních rybářů může takto chytat ?

Jarda Žáček - Profil | Ne 11.9.2005 20:27:22

Pane Richtr, pokud vás to uspokojí, mohu vám klidně prozradit počet prodaných povolenek na Tovačovská jezera, není to žádné výrobní tajemství. Do konce srpna bylo prodáno 812 povolenek ročních a 550 krátkodobých, jsou v tom započteny jak povolenky normální, tak i speciály. Jestliže máte pocit, že rybáři kradou ryby, máte zajisté pravdu, ale to kradli i za svazu. Pokud je někdo vychován v duchu že "kdo nekrade, okrádá rodinu" je zbytečné se tomu divit. Z Tovačovských jezer by mělo být vytvořeno místo, kam se chodí na ryby a ne pro ryby, ale to ještě potrvá delší dobu. Prvním krokem musí být,aby tato voda přestala být zajímavá pro masaře a kapři mohli dorůst i do větších rozměrů, což je zase zajímavé pro sportovní rybáře. Za podmínek, které nastolil svaz to opravdu nešlo realizovat. Vždy se totiž našly hordy chamtivců, kteří revír vyčistili a do dalšího vysazování se tu neukázali. Vyšší cena opravdu trochu rybáře roztřídí, určitě to nemá být voda pro vyvolené a cena základní povolenky snad bude pro většinu zájemců o rybolov na těchto jezerech dostupná. Cena speciálu to je již jiná, nad ní se asi dost rybářů zamyslí, zda ano či ne. Tovačovská jezera mají zůstat v kategorii cenově dostupných vod a není v úmyslu se ispirovat jinými soukromými revíry, kde se platí 500 až 1000 Kč denně a i na ně se najde klientela. 90% ceny povolenky tvoří hodnota vysazených ryb, které si zase lovící odnesou domů. Až se naučíme, že i mírová ryba se dá pustit, potom nebude třeba tak enormního zarybňování a může se snížit i cena povolenky, v tomto duchu jsem myslel to, že ČMŠ nečekají na výdělek z rybolovu. Bohužel to ale nejsou takoví nadšenci, aby řekli hospodařte se ztrátou, dávejte povolenky za hubičku a my to klidně doplatíme. Ještě jsme se nenaučili, že ryby co by potravinu nakoupíme v marketu a k vodě se půjdeme rybolovem jen pobavit. To, že občas doneseme nějakou rybu domů, aby nevypadalo, že jsme tam na blázna by mělo být samozřejmostí.
Pro pana Tománka: také jsme překvapeni, proč se na Troubeckém jezeře tak neúspěšně loví, vždyť tam ještě loni na podzim přerovská organizace vysadila tolik ryb, jak bylo publikováno v tisku. Za mé osobní asistence se tam již letos vysadilo 1200 kusů kapra K3 o váze téměř 2000 kg a stále nic. Že by ty loňské ryby byly vysazeny jen papírově a ve skutečnosti skončily někde jinde? Na to nejsou důkazy a ani nemám zájem to prošetřovat. Uvidíme, co to udělá v vodou po podzimním vysazení, které si opět osobně pohlídám, abych mohl psát to, co jsem viděl a ne jen slyšel.

Pavel Tománek - Profil | Ne 11.9.2005 16:17:56

No dnes jsem se přesvědčil ,že to jde s Tovačovskýma jezerama s kopce. Zaráží mě fakt že na jezeru Troubeckém, je pod lesem parta rybářů a chytají z vesela sumce z loď ky a neustále zaváží. Myslím že to je ochranné vodní pásmo 1. stupně. Nevím co by tomu řekl někdo z VaKu a možná i policie České republiky . A co se týče rybí osádky asi to taky nebude růžové.Známí tam byli už po několikáté a nechytili ani plotičku tak bych rád věděl jestli se i tam alespoň trochu vysazuje kapr.No budu hodně přemýšlet jestli si koupím v příštím roce povolenku na Tovačovská jezera.

richtřík - Profil | Ne 11.9.2005 15:37:49

jarda žáček:nemusíte všude vidět jen navážení, možná to je snaha jen o nastínění řešení, ovšem také si myslím, že dříve to bylo lepší a že starší věk nemusí být zrovna patent na řešení.Co se týče Přerovské organizace, je to na delší dobu a myslím si, že je to pouze v osobě ryb.hospodáře a jeho aroganci a ryze " obornému " přístupu, protože co si máte myslet o hospodáři, který vás seřve za to, že do rybníku pustíte zpět matečního kapra, kterého tam sám pustil se slovy tohle svinstvo tady nemá co dělat, na to vám řekne, že na boilí tady chytáš naposledy, protože to zabíjí ryby a ty víš, že krmí ryby nevařenou kukuřicí.A co se týče jeho odborné stránky co do výkonu jeho funkce, o tom škoda mluvit...

richtřík - Profil | Ne 11.9.2005 15:16:06

jarda žáček:ne každý přepočítává cenu povolenky na chycené ryby.Většina je ale v takové situaci,že dva litry za povolenku na vodu,kde půjde 10-20 x ročně dát prostě nemůže a tento revír vynechá.Dále si myslím,že Morava 17 A je revír,kde se pytlačilo a pytlačí nejvíc na Moravě,já sám jsem tam chytal do lonˇska od roku 1988 a při cca 500 docházkách jsem nebyl ani jednou kontrolován!Taktéž si myslím,že cena 1000 kč by byla mnohem přijatelnější,když píšete,že CˇMS o výdělek z povolenek ani tak nejde a v globálu by jste na povolenkách možná získali mnohem více.Taky by jste se asi divili,kolik ryb vám ti,co si povolenky koupili,prostě nevykáží v sumářích.Podle mého názoru je to tak 1:1 a to je možná ještě moc optimistické.A také si myslím,že dřív to bylo lepší,tak jak píše V.K.Navíc přijít k něčemu,do čeho předtím cpal peníze někdo jiný a tetˇ se divit,že s tím většina nesouhlasí,se mi jeví poněkud sobecká.
A proč se bojíte zveřejnit čísla prodaných povolenek?

Jarda Žáček - Profil | Ne 11.9.2005 15:14:32

Pane V.K. Mé, dobře míněné informace o Tovačovských jezerech se nějak zvrhly ve spor nás dvou. Proto pro vaši informaci uvádím, že od roku 1957 do roku 1973 jsem byl členem MO Přerov, dodnes mám v Přerově trvalé bydliště a trochu znám vaše přerovské problémy. V roce 1973 jsem přestoupil do MO Tovačov a od roku 1975 jsem členem výboru a vykonávám funkci účetního organizace. Jedním z důvodů, proč jsem z Přerova odešel bylo, že jsem společně s pozvánkou na členskou schůzi několikráte obdržel lístek, že členové strany se mají dostavit nejméně půl hodiny před začátkem schůze, což mně poněkud urazilo. Tolik na vysvětlenou, kdo začal tahat politiku i do rybaření. Vaše organizace má přes 2500 členů, Olomouc ještě více a přesto je pro vás problém zajistit denní prodej povolenek. Nás v Tovačově není ani polovina a povolenku jak na štěrkovny, tak na svazové vody si může zakoupit každý denně. Je jen otázkou, zda někdo dělá funkci pro peníze nebo pro dobro věci. Když už jste také pamětník, zajisté si vzpomínáte na
starou dřevěnou boudu a pana Sekeru, který denně se zvoncem končil rybolov na rybníku a byl také denně k dispozici všem členům. S postavením nového reprezentačního hradu se však shopnost být rozrůstající se základně k dispozici nějak vytratila. Nemám nic proti krajskému hospodaření, pouze mi vadí, že nuceně sdružuje i ty, co v něm nechtějí být. Od pana Jaroně jsem se na konferenci dověděl, že MO Tovačov by mohla klidně vystoupit, ale bez revírů, na které má vystaveny dekrety Ostrava. Opravdu zvláštní výklad demokracie. Pro 90% našich členů jsou bývalé revíry Tovačova dostatečné a při zpracovávání výkazů zjišťuji, že na jiných revírech loví pouze členové s místem bydliště Přerov, Olomouc a pod. Při stejném zarybnění by mohla stát povolenka polovinu současné krajské a to už zajímá hodně lidí. Pro organizace, kde je více členů než vody by to ovšem byla pohroma. Pokud se týče vás a vašeho rozhodnutí na Tovačovských jezerech nelovit, je to v první řadě vaše škoda, vaše místo u vody určitě nezůstane prázdné. Je dost těch, kteří rozšířené možnosti lovu přivítali a jezdí sem z daleko větších dálek, než byste to vy měl z Přerova.

brach - Profil | Ne 11.9.2005 15:03:09

Dobrá reklama:-(

V.K. - Profil | Ne 11.9.2005 12:59:27

No, nevím pane Zacek jestli jste az tak stary, ale ony ty reviry ani před tím rokem 1970 nebyly az tak jenom vase nebo vasi MO.Mam dojem, ze vam je dal do opatrovani stat a mam dojem, ze to bylo bezplatně(tady se mozna pletu).Tu dobu, kdy rybar musel tezce shanet nekoho, kdo mu proda povolenku si pamatuju velice dobre.A jestli mi chcete namluvit, ze pro radoveho rybare nastava nejaka lepsi doba, ze opet bude muset hledat vydejny povolenek po vsech certech, tak to se tezce mylite, mily pane.A jestli se mi styska po starych casech?Po rybarskych rozhodne ano.No a politiku sem radsi netahejte, jste na rybarskem serveru.Aby se to tady zase nezvrhlo.Mejte se fajn a at se vam dari na vasem novem pisecku.Uvazoval jsem na pristi rok o povolence na vas revir, ale uz mne presla chut. Nastesti je tady jeste kam jit na ryby ...

Jarda Žáček - Profil | Ne 11.9.2005 11:11:47

Vážený pane Tománku a Králíku. Bohužel chytám ryby déle, než jste na světě vy a proto si pamatuji doby, kdy zde nebyla žádná nuceně ustavená celokrajská správa všech revírů, ale každá organizace měla svoje revíry a o ty se starala a lovili na nich jen ti, kdož si zakoupili povolenky. V rámci normalizace v sedmdesátých letech ale z politické svévůle vzniklo něco, co si snad ani většina rybářů nepřála a co se pouze přejmenovalo a trvá dodnes. Myslím tím krajské zřízení, dnes územní svaz. Jestliže dodnes není možné z tohoto "demokratického" sdružení vystoupit a získat zpět revíry, které organizaci patřily, našlo se řešení jiné, obhospodařovat bývalé vlastní revíry tímto způsobem. Pro český rybářský svaz pracuji již více než 30 roků a budu pracovat i nadále, souběžně s tím klidně dál budu prodávat povolenky na Tovačovská jezera. Původně to mělo být jen pro členy MO Tovačov, realita je ovšem taková, že je prodávám všem, tudíž i vám, pokud budete mít zájem. O tom, že i vy jste se v miniulosti finančně podílel na zarybnění těchto jezer nechci polemizovat, podílel jste se totiž podobně jako každý jiný na všem, co obhospodařoval VÚS Ostrava. O případném finančním vyrovnání za "ztracené revíry" se budou dohadovat právníci svazu a ČMŠ a můj a váš názor asi nebudou moc platné. Řeči o krádeži století jsou zajímavé pro články do novin, ale jak vám může někdo ukrást něco, co vám nikdy nepatřilo. Nebo snad když budete řadu let obdělávat cizí pole bez dohody o pronájmu a bez placení, stane se tím vaše a vlastník, který se přihlásí má smůlu? Proč i přerovská organizace najednou se snaží koupit pozemky, na kterých jsou vaše revíry, aby o ně nepřišla, že by jen tak z plezíru? Je zvláštní, že u nás v Tovačově nemáme se ztrátou bývalých revírů Morava 17A zdaleka takové problémy, jako je máte vy. Ten, kdo považuje Tovačovská jezera za stěžejní, tak si na ně koupí povolenku, ten, kdo sem chodil sporadicky si buď zakoupí třeba denní nebo loví jen na svazových vodách. Snad by bylo dobré, kdybyste si zvykli, že budou existovat dva druhy revírů, svazové a soukromé. Váš názor "Kdo nejde s námi, jde proti nám" byl aktuální v době kolektivizace v padesátých letech,ale dnes je to už anachronizmus. To, že jsem začal psát na těchto stránkách je zapříčíněno tím, že jsem se snažil objasnit nesmyslné nápady a "zaručené informace", které se tady objevují. Všichni ti, kdož se o Tovačovských jezerech chtěli dovědět něco nového si to mohou přečíst, těm, kterým je líto po minulých časech ale slzy utírat nemíním.

Pavel Tománek - Profil | So 10.9.2005 21:49:17

VK- Přesně jak říká VK ,trefil do černého, tam kde vítr tam kabát , ale takových tam bude víc,bohužel , někdo měl velký oči a neuvědomil si jak by to mohlo taky dopadnout . No je to velká škoda že to nezůstalo jako dřív-to je můj názor

V.K. - Profil | So 10.9.2005 20:46:11

Pane Zacek.Na Vasi argumentaci nize mne fascinuje z ejmena to, ze snad jeste letos jste byl clenem MO CR S Tovacov, prodaval jste povolenky jak na soukromou, tak i svazovou cast reviru a dneska tady mluvite jakonejuvedomelejsi king a na svaz plivate jak jen to jde.Myslim si, ze kdyby J.W.nekomu neotevrel oci a ten toho jaksepatri vyuzil(mozna spis zneuzil), tak by dodnes existoval revir Morava 17A a vubec by vam nevadilo, ze jste clenem MO Tovacov.Ale takova je momentalne situace v nasi republice-koho chleba jis, toho pisen zpivej,ze ano? A to, ze nekdo driv nedodrzoval 50 ks kapra za rok si muze pripsat k dobru take vase byvala MO, protoze nebyl problem nepotkat RS na reviru nekolik let.Mejte se krasne a za ty rybare, kteri nepremenili sve penize za ryby a bohuzel prisli o krasny revir, preji novemu vlastnikovi, aby ho brzy prestalo bavit dotovat z prodeje pisku zlodeje ryb, ktere dlouha leta platili nejen clenove MO Tovacov,jak jste napsal jeste niz.....

Jarda Žáček - Profil | So 10.9.2005 9:05:36

Na Tovačovských jezerech je možno zakoupit dva druhy povolenek. Základní, které umožňují lov pouze ze břehu a dle pravidel, podobných svazovým, nebo je možno si ale zakoupit povolenku speciál, která umožňuje nonstop lov, použití lodě pro zavezení nástrahy při lovu dravců (bójky) a návnady při lovu kaprů. K této povolence lze za mírný poplatek přikoupit možnost postavit si stan či bivak a zaparkovat auto či karavan na pobřežním pozemku, patřícím ČMŠ. Povolenky speciál platí jen na jednom z jezer tzv. Annínském o výměře 105 ha a to pouze po dobu platnosti letního času, letos do konce října. Pro kapraře s touto speciál povolenkou platí omezení v tom, že horní míru kapra mají 60 cm a denní úlovek kapra (zasáčkovaný) mají omezen na 1 kus. Dále však mohou pokračovat v lovu kaprů systémem CHaP, což musí vyznačit v záznamu úlovků. Pro sportovní rybáře snad solidní podmínky, masaře tento způsob lovu nepotěšil a už se jich několik spálilo a jsou bez povolenky. Nevím, proč si někteří z vás stále myslí, že nejlepším hospodářem na vodách je svaz se svými zkostnatělými způsoby lovu, neschopný pro pomyslnou jednotnost umožnit jakoukoliv vyjímku. Díky tomu došlo k přesumcování všech částí revíru a značnému potlačení kapra, jelikož doposud vysazovaná násada K2 byla vynikající potravou pro přerostlé kusy sumce. Letos se sumců zatím odlovilo přes 40 kusů, aby to revíru ale výrazně pomohlo, je to pořád málo. Myslet si, že zisk z prodeje povolenek vzhledem k výši obratu ČMŠ je hlavním důvodem provozování rybolovu je pošetilost, nový majitel pouze využil možnosti dle zákona obhospodařovat vlastní majetek. Zajisté je denní zisk z těžby a prodeje štěrku vyšší, než celoroční z rybolovu, tak už si tím netrapte hlavy. Spíše si přejte, aby nový majitel tuto činnost byl ochoten provozovat i nadále a tím bylo zaručeno, že všichni, kteří mají zájem o nonstop lov, bivakování a další nadstandardní služby mohli je využívat i v dalších letech. Svaz by vám to určitě nezajistil, měl k tomu 40 roků a nic. Tovačovská jezera opravdu nebudou pro ty, kteří kalkulují, kolik i násadových kaprů musí ulovit, aby se jim cena povolenky, projetý benzín či další náklady vrátily. Ztráty těchto rybářů nám určitě nebude líto.

pajda - Profil | So 10.9.2005 7:17:00

Jarda Žáček: Tady z toho jsem nabyl dojmu, že je tam povoleno i bivi a zavážet na kapra.
Pokud ne, dalo by se to zařídit? :-))
Klidně na mail.
Díky.

richtřík - Profil | Pá 9.9.2005 23:00:54

jarda žáček:tady se také jedná o to,jak velké byly oči nového majitele a také o to,kolik vám tam vůbec chodí lidí,asi se nemáte čím chlubit.Bez urážek.
Pavel Tománek:je jich tam dost,ale s Mušovem a jemu podobným revírům se to nedá srovnat.Jinak na Donbase se nevyplatilo chlubit se s tím jak velké kapry a kde jsi je chytil.Vím to z vlastní zkušenosti.

Pavel Tománek - Profil | Pá 9.9.2005 22:05:56

richtřík: Moc se mi tomu nechce věřit ,že je tam dost kapitálních kaprů, na tu rozlohu je jich tam jako šafránu. To by se o tom mluvilo kdyby se tam ,jak říkáš chytali 15ti kilový kapři. Je to každopádně pěkná voda ,ale bohužel a to není jen můj názor ,pěkných kaprů tam prostě není, což je velká škoda. Ale časem se snad situace zlepší,doufejme že nebudem u toho moc vousatí ))

Jarda Žáček - Profil | Pá 9.9.2005 22:05:49

Množství prodaných povolenek může snad zajímat provozovatele revíru tj. ČMŠ a.s. Mokrá, pro ostatní lovící je podstatné, že si ji mohou zakopupit denně a v rozsahu platnosti dle vlastního výběru. Rozhodně nediskriminujeme nikoho, kdo je z organizace samostatně hospodářící, jako to s oblibou činí svaz. Do loňského roku, kdy zde hospodařil ČRS, byl zarybňovací plán 23000 kusů kapra K2, spolu s ostatní rybou v hodnotě do 1 milionu. V posledních letech se dle celokrajského výkazu ulovilo od 8500 do 15000 kusů kapra ročně, ať každý posoudí, zda je to málo či hodně. Při míře kapra 40 cm je dosti obtížné, aby zde plavaly samé trofejní ryby, zvláště když i omezení úlovku na 50ks ročně bylo víceméně symbolické. Od letošního roku se vysazuje pouze kapr K3 a celková hodnota zarybnění bude 1400 000 Kč. Všechny ty, co se obávají, že se tento revír ekonomicky zhroutí mohu ubezpečit, že na zarybnění si prodejem povolenek určitě vydělá a že tudíž i v příštím roce zde bude co lovit. Porovnávat Tovačovská jezera, což jsou v podstatě zatopené pískovny s Novomlýnskými nádržemi co do velikosti ročního přirůstku u kapra může jenom naprostý laik. Každá z vod je svým charakterem něco úplně jiného, vždyť i sumci ze Španělska budou mít určitě větší přirůsky, než ze zdejších jezer. To ale není dané vlastníkem revíru, ale jeho geografickou polohou. Nebo snad jezdíte pro meruňky do Ostravy? My ke Znojmu.

richtřík - Profil | Pá 9.9.2005 21:00:48

jarda žáček :kolik jste letos prodali povolenek,slyšel jsem,že to byl totální propadák
tománek,koudˇa:viděl jsem hodiny videozáznamů z Tovačova od kamaráda potápěče a chytal jsem zde do lonˇska od roku 1988,viděl jsem zde chycené kapry nad 15 kg,štiky nad 10 kg a candáty okolo 8 kg,já sám mám zde kapra 84-nevážen,puštěn,dále pár mezi 75-80 cm,amura 94,ovšem drtivá většina kaprů je okolo 50 cm,ale tady nikdo opravdu nikdy neví.........

Pavel Tománek - Profil | Pá 9.9.2005 13:32:21

Kouďa: Jezera to jsou větší ,ale velké ryby tam zřejmě nebudou , možná sem tam nějaký sumec , drtvá většina rybářů z okolí jezdí na Nové mlýny co se týče kaprů, těch ja na Donbase pomálu.

Jarda Žáček - Profil | Pá 9.9.2005 12:50:10

Tovačovská jezera opravdu nejsou jednoduchý revír pro rybolov už proto, že se jedná o 100 ha jezera. Kapři, sumci i ostatní dravci jsou tu kapitální a není jich málo. Pokud ale ulovení 42 kusů kaprů od 50 do 70cm za týden třemi kapraři lovícími systémem CHaP je málo, potom je nutno opravdu se zaměřit na malé revíry, kde když někdo vysype auto ryb, je doslova přerybňeno a chytne i ten největší hlupák. Na Tovačovských jezerech takovýto stav nelze navodit i když se zarybňuje poctivě. Pokud se týče trávy, byla opravdu velkým problémem v roce 2004, ale letos je už zase vše v normě. Větší výskyt trávy i sláviček, o které se uřeže dost ryb při zdolávání je důsledek povodně z roku 1997, ale takto bylo postižena většina revírů v povodí Moravy. Většina větších kaprů přešla právě na požírání sláviček jako přirozené potravy a o nějaké šrotové koule či foukanou kukuřici nejeví prakticky zájem, proto ti, kdo náhodně přijedou a uloví pouze čerstvě vysazhené kapry se bláhově domnívají, že zde pořádné kusy nejsou. Chce to jen více přemýšlet a zkoušet.

Pavel Tománek - Profil | Čt 8.9.2005 20:08:18

Kouďa: No,myslím si že jsou daleko lepší revíry jako je Donbas , s rybama to není moc slavný , a navíc je to tam samá tráva ,totální mor. Kapři kolem 45cm tam jsou ,ale z většíma je to problém-prostě tam nejsou . Volil bych jinej revír .Tovačovský jezera- je tam hezky ,ale s rybama jak už jsem naznačil nic moc.Skus Skaličku u Hranic tam je to super po všech stránkách.

Jarda Žáček - Profil | Čt 8.9.2005 18:24:42

Tovačovská jezera, minulost, současnost a budoucnost.

Tovačovská jezera začala vznikat v padesátých letech a od počátku až do roku 2004 byla pravidelně zarybňována členy ČRS MO Tovačov. Až v roce 2004 se nový majitel ČMŠ a.s. Mokrá rozhodl vykonávat rybářské právo v souladu se zákonem sám, přičemž ze strany Krajského úřadu mu bylo vyhověno a následné odvolání ČRS bylo zamítnuto. Tuto změnu nelibě nesou jak někteří členové místní tak i okolních organizací svazu. V podstatě to znamená návrat před rok 1976, tedy do dob, než bylo zavedeno krajské hospodaření. I tehdy si každý, kdo chtěl na kterémkoliv revíru lovit musel na něj zakoupit povolenku a nepovažoval to za nic zvláštního a mimořádného. Důsledkem oddělení se od svazu je snížení přehnané návštěvnosti na revíru, odpadly nájezdy z okolních organizací po vysazení ryby a v neposlední řadě možnost upravit rybolov dle skutečných potřeb lovících. Konečně se hospodář opět stal hospodářem revíru a ne jen vykonavatelem rozhodnutí nadřízených složek.
Od roku 2005 je tedy nutno na tento revír, tvořený 3 jezery o celkové výměře 330 ha zakoupit si samostatnou povolenku. Povolenky jsou prodávány základní a speciál pro lov nonstop. Je možno zakoupit povolenku roční, týdenní, víkendovou i denní a to v obou skupinách. Povolenka základní i speciál platí na všechna jezera a je na ni možno ulovit v letošním roce 30 ks ušlechtilých ryb celkem. Povolenka speciál navíc umožňuje pro lov použít lodě k zavážení, přikoupit si povolení ke stanování a zaparkování auta na příbřežních pozemcích. Dále je možno na zvláštní povolenku provádět lov sumců z lodi na vábničku s použitím echolotu. Využití těchto nadstandardních služeb je omezeno pouze na jezero III Annínské a to jen po dobu platnosti letního času.
Zarybňovací plán má hodnotu 1 400 000 Kč, zarybnění letos proběhlo již 2x, hodnota vysazené ryby je zatím 450 000 Kč. Oproti minulosti se vysazuje pouze tříletá násada kapra, rovněž násada štiky a candáta bude plněna rybou větší a ne násadou ve velikosti 8 až 10 cm, jejíž přežití bylo minimální. Hlavní zarybnění proběhne v měsíci říjnu.
Cena roční povolenky základní je 2000 Kč, povolenky speciál 5000 Kč. Cena krátkodobé povolenky týdenní je 500 Kč, týdenního speciálu 1000 Kč, vídendové 250 Kč, víkendového speciálu 500Kč, denní 150 Kč, denního speciálu časově omezeného na 24 hodin 200 Kč. ZTP a studenti mají roční povolenky se slevou, dětská roční stojí 400 Kč. Jistou zvláštností je prodej tvz. zelené karty, která je určena pro držitele základní povolenky a v podstatě rozšiřuje po dobu platnosti této karty povolenku základní na povolenku speciál. I zelené karty jsou týdenní za 500 Kč, víkendové za 250 Kč či denní za 100 Kč. Prodej všech povolenek je zajištěn 7 dnů v týdnu v Tovačově Anníně.
Pro příští roky se nepočítá s žádnými podstatnými změnami v rybářském řádu, pouze kapr by měl mít zvýšenu míru na 45 cm a štika na 60 cm. Uvažuje se rovněž o omezení úlovku kapra na 1 kus denně (dále by bylo možno lovit kapry jen systémem chytni a pusť) a o zavedení horní míry u kapra na 60 cm. Celkový úlovek na jednu povolenku by výhledově měl činit 25 ušlechtilých ryb, z toho max. 20 kaprů. Ceny povolenek by se podstatně měnit neměly, pouze již nebude poskytována plošná sleva členům některých organizací, jako tomu bylo v letošním roce. Bližší informace můžete získat na kontaktním telefonu 603 352 306 případně na internetu na adrese zacek33@atlas.cz.
Hodně příjemných chvil u Tovačovských jezer i bohatých úlovků vám přeje
Jarda Žáček.

Cucák - Profil | Čt 18.8.2005 18:06:28

Slevnili o 50 % jen celoroční povolenku, což je na místě, vzhledem k tomu že je víc jak pů roku pryč. Jinak s autem je to pořád stejný, může se jen do vyhrazených zón.

wiln | Pá 12.8.2005 13:19:44

Tak u Tovačova nevím, ale štěrkáč, co je hned za Troubkama je taky v té povolence. Jsou tam celkem 3 ze 4. Jeden zůstal dál svazu. Nechcu kecat, ale zdá se mi, že základní celoroční povolenka stojí 1000 kč pro členy ryb. svazu Přerov nebo Tovačov. Ostatní to mají za 2000kč. Jsou ale i levnější - např. týdení a dražší - sumci. U těch Troubek to s tím autem fakt funguje, akorát to stojí zas nějakou tu kačku navíc, ale ne moc. Jinak s rybama se mi to zatím zdá lepší, jak vloni. Já chodím jenom na kapry a zatím jsem, až na jednu vyjímku, vždycky chytil. Když jsem ale byl bez ryby, ostatní okolo chytali. Ale to všechno bylo na koncu jara. Znova jsem vyrazil až včera: celkem tak tři rybáři na cca. 120ha a byl z toho jeden kapr - 42cm. Ale délkovej průměr ulovených ryb je menší jak v minulých letech, asi je to tím, že vysazovali. Tohle info ale neberte moc závazně, protože povolenku jsem bral asi v dubnu a to už se leccos mohlo změnit, navíc si to už úplně nepamatuju. Někteří možná nemusí s tím lepším letošním skóre souhlasit stejně jak s tou délkou ryb. Takhle to ale je u mě a já su začátečník. Uvidíme co nám novej majitel nachstá příští rok...

pajda - Profil | Pá 12.8.2005 7:50:09

Více info jsem viděl vytištěno na prodejně v Prostějově. Pokud jsi někde poblíž, tak si tam zajdi.
Tuším, že to auto tam bylo za poplatek povoleno.