ako sa dá sterilizovať kukurica?

CAUTE KAMOši rybári, poraďte mi, ako sa dá prosím sterilizovať kukurica.
Autor diskuse: Miro - , 5.8.2005 všeobecné - ostatní

Mário | St 10.8.2005 16:30:17

Honzas: Ahoj!
Sterilizujes mladu cerstvu varenu kukuricu alebo si skusal aj namocenu uvarenu susenu kukuricu?
Inak bol som si kupit plechovkovu u vas v Hodonine vo vyprodejke cena 2.9Kc - 330 ml a - 3.9Kc 480ml.
Je sice nalozena v mierne slankavom naleve ale ked ju zalejem sladkym jablkovym sirupom z vyprodejky 4.9Kc/1L - na plavacku nema chybu. :o)

Abe | Ne 7.8.2005 21:48:31

laty = klasy

Jak vložit obrázek? | Ne 7.8.2005 21:25:14

laty-máš na mysli k l a s y

Abe | Pá 5.8.2005 19:33:06

Steriloval jsem kukuřici tímto způsobem. Čerstvě natrhanou (právě teď je ideální období) jsem zbavil zelených slupek a celé laty jsem povařil cca 20 minut. Kukuřice krásně zežloutne a po vychladnutí ji za pomocí příborového nože vyloupu. Postupuji od konce laty k její špičce v příslušném řádku, jak jsou zrnka za sebou. Kukuřice musí být právě pro tento účel povařená, jinak nejde vyloupat. Vyloupaná zrnka znovu povařím cca 20 minut v mírně osolené vodě a snažím se dodržovat sterilní čistotu. Takto povařenou kukuřici nandám do připravených čistých malých zavařovacích sklinek. Vynikající byly sklinky od dětské výživy. Sklinky naplním cca do výšky 4/5, do vrchu doliju vodou, v které se naposledy kukuřice vařila. Zavíčkuji a steriluji v zavařovacím hrnci cca 30 minut při teplotě 70 stupňů. Úspěšnost provedení takto "zavařené" kukuřice je cca 95%, hodně záleží na strerilitě prostředí. Pracnost je veliká, ale výsledek stojí za to. Takto ošetřená kukuřice vydržela bez problémů v chladnějším prostředí sklepa i tři roky.

xycht | Pá 5.8.2005 19:12:33

Miro: koukni sem:
http://www.mrk.cz/clanek.php3?id=519&kw=l%25EDh

a taky se podívej do komentářů k článku

šošon - Profil | Pá 5.8.2005 12:41:08

Honzas: to sem teda netušil,že seš takovej krutej zemědělec.A hlavně ty tvoje malý zrníčka sou určitě geneticky upravovaný jak tě tak znám :-)))

xycht | Pá 5.8.2005 8:42:30

dobrý je naložit to do lihu...krásně to voní :-)

Honzas - Profil | Pá 5.8.2005 7:10:50

Uvařenou kukuřici dáš do vymytých sklenic např. se závitem, můžeš přidat nějakou esenci nebo sirup, uzavřeš víčkem a pak zavařuješ v hrnci 30 minut při 90°C. Po vytažení z hrnce dáš na víčka hadru namočenou ve studené vodě a tu občas znovu ochladíš, dokud sklenice nevychládnou. Vše musí být čisté a vymyté, pozor také na Jar, ten při vymývání sklenic raději nepoužívej nebo sklenice pořádně opláchni horkou vodou. Zavařoval jsme kukuřici už několikrát a asi ze 100 sklenic mi nedržela jen 1. Po zavaření vydrží několik let jako čerstvá. Ještě podotýkám, že zavařuji jen cukrovou, vlastnoručně vypěstovanou na políčku, která má trochu menší zrníčka než klasická a také při uvaření nepraskají ale jsou krásně měkká. Na háčku drží 100x líp než ta z plechovky z kaufu a přitom je měkká.