Woblery:jednodílné versus dvojdílné

Vážení kolegové,určitě se to tu už nejednou řešilo,ale rád bych znal Vaše aktuální názory.Já vláčím převážně na řece(Morava,příležitostně Dyje),zde se mi osvědčují jen jednodílné woblery.Používám i dost velké woblery,u těch bych tak nějak předpokládal,že dvojdílný lépe imituje pohyb rybičky,ale opět mám daleko větší úspěchy na jednodílné.Jedině na stojatých vodách mi jakž takž dvojdílné fungují,ale i tam jsem úspěšnější s jednodílnýma.Pokud mi na dvojdílný něco zaútočilo,tak téměř vždy to byla štika,přitom jsem kdysi četl,že dvojdíláky jsou bomba na candáty.Možná je ale jen špatně vedu,nevím,ale vláčím už pár let a mámdocela úspěchy,ale s dvojdílákama mi to prostě nejde.Popište prosím své zkušenosti,popř.poraďte v čem by mohl být"zakopaný pes".Za odpovědi děkuju.
Autor diskuse: Milda - , 24.7.2005 dravci - nástrahy, návnady

Michal | St 27.7.2005 14:54:55

rybomil: Dík.

rybomil | St 27.7.2005 14:47:13

Michal: no pokud ten pohyb je moc divoký a tobě se nelíbí, ani není účinný, pak bych laboroval se závěsným očkem směrem dolů - zmírnění, směr nahoru - zvýšení ? Nebo obráceně , teď fakt zpaměti nevím, vyzkoušej. Ale logika říká dolů = malý rozkmit. Na léto to nechávám vždy hodně bláznit, při rychlejším tažení u hladiny je to až občasné jakoby vzdutí, pak zmírním a nechám opětně naklesat hlouběji, to je to pravé chytací.
Mírně švidrací vobler bývá někdy taky to pravé. Ale třeba ti zubáč napíše něco jiného.
PV: Jasně, moje řeč !

PV - Profil | St 27.7.2005 10:54:41

Je to asi o tom, že musíš zkoušet, co rybám nejvíce "chutná", jestli wobler, nebo guma nebo rotačka, když wolbler, tak jaký, jak velký, jakou barvu atd.. Kdyby existovala univerzální nástraha, která by fungvala vždy a všude, tak bych se dal na filatelii a přestal chodit na ryby.
Ale ty vícedilné woblery stojí za zkoušku.

Michal | St 27.7.2005 10:44:39

zubáč: Právě na ten chod dvojdílných woblerů jsem se chtěl zeptat, koupil jsem letos poprvé několik dvojdílů a zkoušel je, ale ten chod mi připadá strašně zmítavý, opravdu se to má takto chovat ?Mmě už to ani nepřipadlo jako pohyb rybky. Díky za odpověď.

PV - Profil | St 27.7.2005 8:33:45

Já používám trojdílný wobler- deď nevím od jaké firmy a
je velice účinný, jedinou nevýhodu má v tom, že se vlní tak, že ryba má občas problém se do něj trefit.

zubáč | St 27.7.2005 8:08:30

Osobně se mi víde líbí dvojdílné, mají velmi agresivní chod, který vydráždí každou rybu...

DeProfundis - Profil | Út 26.7.2005 8:01:36

Asi jak píše Kevin. Taky daleko víc používám jednodílů a tak by se zdálo, že je na ně víc ryb. Ale asi před tejdnem jsem byl vyzkoušet nějaký woblerky co jsem si sám dělal a nakonec nejvíc úspěchů na jednoho z nich a právě dvoudíla. Asi 4 tloušti a 3 štičky. Docela mě to potěšilo, asi si jich zkusim udělat víc dvoudílnejch. Jinak třeba na 11cm 2-D potápivou štičku od Salma mám úspěchy hlavně v zimě, přes léto nic. Nechápu. Jinak letos mi to přijde dost náhoda, na co ty potvůrky jdou. Pomalu se vracim k rotačkám, vzhledem k přikalenosti Sázavy v poslední době a docela úspěchy.

Urbo - Profil | Po 25.7.2005 20:26:22

Pro mě je dvojdíl tento a lonskej rok naprostej favorit.Samozřejmě s ním nechytám za každých okolností ,ale když jsou podmínky jako příznivá hloubka tak ho nasadím.

čolkař - Profil | Po 25.7.2005 17:27:35

Nedávno jsem tady vyhodil takovou řečnickou otázku,čím to je,že zatímco loni jsem měl většinu slušných ryb na Labi na 2-dílné woblery od 11 cm nahoru,letos na stejné vodě chytám téměř vše na 1-dílné menší 5-7 cm,přitom fandím spíš těm 2-d.,zejména při chytání po proudu pracují už v okamžiku kdy 1-d.ještě nejde do akce a musí se vodit rychleji,aby pracoval.Navíc pokud držím 2-d.jen tak v silném proudu a střídavě ho popouštím a potahuju se změnou hloubky nakláněním prutu,má takovou měkčí akci.

rybomil | Po 25.7.2005 15:03:26

Loňskou i letošní No.1 na Ca jsou malé skajtry,ale jinak někdy se zblázní i na 12 cm vedené mělko.Chodím k vodě, když jiní valí domů. Nejvíc ale vadí pádlovací mozky.Letos zatím jen podměrečné velikosti, těch větších asi moc nebude. Musím zkusit nějaký stoják, kde vím že statní jsou a neberou.Na zrazenou zubejdu dávám zpravidla velký dvojdíl, barvu a způsob vedení asi musí každý vykoumat sám podle místních podmínek.

harpunar - Profil | Po 25.7.2005 13:00:22

Já chytám zase převážně na dvoudílné,dokonce mám i dva trojdílné,které mají super chod,ale nějaký velký rozdíl mezi jednodílným a dvojdílným nevidím.Snad jen že dvoj-potažmo trojdílné mají jaksi kultivovanější,přirozenější pohyb.Největší zájem mají štiky,to je pravda.Spíše je to ve způsobu vedení,zkoušení jak píše-vraník-.Na candoše doporučuju hlavně gumy a nebo stříbrnou rotačku,vedenou nade dnem.Hlavně poooomalu!!

vraník - Profil | Po 25.7.2005 12:48:57

dvoudílný chodí mnohem agresivněji a je to jako vše metoda pokus omyl

Kevin | Po 25.7.2005 12:33:53

Milda: Zajímavé téma. Jednodílné woblery jsou pravděpodobně mnohem víc používané, tudíž má drtivá většina vláčkařů zkušenosti právě s nimi. A z toho se asi odvíjí i jejich úlovky a úspěšnost s těmito nástrahami. Jsem na tom asi stejně. Sem tam nasadím na karabinu i dvojdílný wobler, ale na řece Moravě jsem na ně ulovil výhradně tlouště. Slyšel jsem od dobrých vláčkařů, že používají dvojdílné woblery v pozdním podzimu na řece právě na candáty a štiky. Ale nemám s tím zkušenosti.