Čo s tým?

U nás v jednom štrkovisku ( revír chyť a pusť ) sa rozmnožili sumčeky americké , prosím poraďte ako obmedziť ich počet príp ich zlikvidovať.
Autor diskuse: stefan58 - , 16.7.2005 všeobecné - ostatní

Petrson - Profil | St 20.7.2005 14:21:31

>> Joysi > grilování v přírodě: vykuchané trumany naplníš směsí z cibule a slaniny, okořeníš (rybí nebo grilovací k.), osolíš, trochu potřeš olejem či máslem nebo zabalíš do plátků slaniny a to celé zabalíš do plachty z alobalu. Na rozpáleném ohništi zasypeš žhavým popelem (jako brambory=zemiaky:)), po 10 - 15 min. vytáhneš a sníš rychleji, než vůně přiláká sousedovic čokly. Daj se tak připravovat i u vody, potřebuješ jen kousek alobalu, sůl a slaninu, cibuli seženeš někde na poli :-)

Zoidberg - Profil | St 20.7.2005 12:34:41

Joysi: Usmaž z nich škvarky - hranolky. Z filet nařezej svisle 1-2 cm proužky, ty obal v mouce s kořením a solí a šup na pánev se spustou rozpáleného oleje. Mělo by se to usmažit, osolit a podávat k bílému vínu ve velké míse. Původně je to recept na cejny, ale funguje ze všeho.

stefan58: asi jediným řešením je domluva s majitelem, aby povolil (nakázal) jejich ponechání.

Joysi | St 20.7.2005 10:51:31

Ako sa daju pripravit /okrem udenia/. Na jednom strkovisku ich mame tiez dost rozmnozene... K veceru beru aj na kukuricu ci pufu.. Su tu aj 25 cm kusky... stefan58: prepac za prispevok mimo temu.

fananek | Út 19.7.2005 22:39:16

Velmi výstižně to napsal Miso - jedině chyť a nepusť. To bude jediná šance na oslabení jejich počtu, neboť bez vypuštění se jich těžko zbaví... Mimochodem mají velmi chutné maso, je jich dost a příprava je jednoduchá. Jen pozor na trny u hřbetní a prsní ploutve, ale to je všeobecně známo, že se poranění dost špatně hojí ... Tedy hrrr na ně a dobrou chuť !

MISO | Út 19.7.2005 22:28:46

Jedine "chyt a NEPUST". Ina sanca nie je.
Na jednom sukromnom reviry sme organizovali preteky, klasicke gulasovky. Majitel reviru sam vypisal zvlastnu cenu za najvacsi pocet ulovenych americanov. Mozno aj to je dobry tip. Ine nez fyzicka likvidacia nepomoze. Velmi by som si starosti s tym nerobil, nie je to u nas povodny druh a je vyznamnym skodcom v kazdom reviry.

Miran - Profil | Út 19.7.2005 7:06:19

v sobotu jsme jich s kamárádem chytli na slepém rameni Labe v Kolíně cca 60 ks. JIné ryby neměly šanci. Brali to i na foukanou kuku a chleba.

Detreux - Profil | Ne 17.7.2005 19:15:33

chce to na ně používat větší háček.kterej do sebe nacpou ale nepolkou..... mě ted jeden borec říkal že nejlepší rybou na sumce je truman :))

Petrson - Profil | So 16.7.2005 18:08:21

>> Stefan58 - DOPLNĚNÍ: Myslím, že k jeho lovu je dobré užít větší háčky bez protihrotů - i když je bojovník a umí i skákat, při jeho (ne)velikosti je šance, že se vyháčkuje zanedbatelná. Btw - ono zbavit se háku ze žaber, jícnu, žaludku nebo řiti asi pro něj bude nezvladatelný oříšek, byť by hubou mlátil sebevíc. Naskytne se určitá možnost dostat háček ven obůstkem bez stříhání. A bacha - skoro vždy na položenou bere "obráceně" - ke břehu, takže při nočním lovu nechytat jen na brzdu, chce to poldu.

Petrson - Profil | So 16.7.2005 17:46:48

>>Stefan58 Ad

Petrson - Profil | So 16.7.2005 7:58:55

>> Stefan58 > Myslím, že jediná možnost jak je trochu omezit je zkusit u provozovatele revíru prosadit u sumečka výjimku z pravidla Chyť a pusť, v radikálnějším případě mu přisoudit statut škodné a tudíž pouštění zakázat. Asi to bude složité, ale je to v jeho zájmu, protože masová přítomnost sumečků může podstatně narušit stav a pověst zřejmě hodně atraktivního revíru (Chyť a pusť), neboť zkomplikuje lov žádaných druhů - bude téměř nemožné ulovit na živočišnou nástrahu něco jiného, ovšem sumeček nepohrdne ani kuku, extrudy, rohlíkem a menšími rybkami. Zkušenosti z labských ramen, na některýchž jsou také přemnoženi, z posledních let ukazují, že snad jejich stavy klesají (jen na některých tůních), ale na to se nedá spoléhat - je to dlouhodobá záležitost. Přestože tato ryba dorůstá malých rozměrů, má velmi chutné maso, navíc neobsahuje šupiny a svalové kůstky, takže její příprava je jednoduchá. bohužel, jak již naznačil Mirmen, je to ryba velmi hltavá, tudíž řekněme 80 % úlovků bude nutno odříznout. Jako nástražní rybka nic moc.

mirmen - Profil | So 16.7.2005 7:10:07

Provnaď místo, kde budeš lovit, hrstí nasekaných žížal smíchaných třeba s rybí moučkou.
Máš šanci chytit jich několik desítek za vycházku.
Vynikající jsou vyuzení.
Žel, není to má zkušenost, ale kolegy, který je na jednom labském rameni chytá tímhle způsobem.
Plavačka, přehloubený splávek, nástraha hnojáci.
( a připravených spousty návazců, aby se nemusel zdržovat navazováním háčků, zažrané odřezává rovnou do vezíru).

Lubos | So 16.7.2005 4:39:42

Ak je to v reviri chyt a pust tak si myslim ze nemate sancu sa s tym vysporiadat. Ja tiez trpnem strachom lebo sa mi po prvy raz podaril ulovok sumceka tento rok v maji na ramenach Dunaja a viem ze je to len zaciatok.Pred par rokmi som patral po mene neznamej ryby, ktoru som ulovil (Neogobius kessleri) a dnes je premnozena po celom slovenskom toku Dunaja bez moznosti jej stav skorigovat.