Jak sundat prasklé očko.

Jak sundat očka na teleskopu bez poškození prutu.Prasklo mi třetí očko a nevím jak šetrně demontovat ostatní abych je nahradil novým. Každou radu uvítám. Dík
Autor diskuse: Šplouch - , 2.7.2005 všeobecné - náčiní, doplňky

Stilet - Profil | Pá 8.7.2005 20:16:36

Používám el. pájku - kov na kov, zatím se pohlo každé očko.

Holátko Josef | So 2.7.2005 22:37:18

Mám okoukané, že na jedno očko stačí sirka. Je třeba očko strčit přímo do plamene a otáčet. Nad plamenem je údajně teplota vyšší a tak by mohlo dojít k prohřátí pryskiřice v prutu a ne jen lepidla držícího očko. Zapalovač by také vyhovoval, ale pozor na čas nahřívání. Já to několikrát zkoušel a jednou mi to ulítlo. Asi to už bylo lepeno jiným než vhodným lepidlem. Nechtělo to povolit, tak jsem nahříval, až povolila celá špička. Prostě nic, nic a najednou to šlo všechno.
Jestli ti nejde o čas bez prutu a nějaké finance navíc, svěř to do nějakého servisu. Tam by se ti za své pochybení měli nějak revanžovat. Když si to zdrbeš sám, sám si to také nahradíš :o(

grafi - Profil | So 2.7.2005 21:42:40

mne sa pri tomto probleme vždy osvedčil obyčajný zapalovač na cigo, ktorym som očko jemne ale hlavne "přimeřene" nahrial a potom sa ho snažil krútivým pohybom (bez použitia veľkej sily) dostať dole.

BULK - Profil | So 2.7.2005 11:01:17

Jednou jsem sundavol očko, kde nahřátí nepomáhalo tak jsem ho opatrně odříznul plátkem pilky na železo, chvilku to trvalo, ale jinak mi to prostě nešlo, ale musíš fakt opatrně.

pajda - Profil | So 2.7.2005 8:08:43

Přesně tak, kluci mají pravdu. Já to nahřívám nad zapalovačem a pomalu utáčím prutem. Plamínek je malý a nemá rozptyl - nepoškodí blank.. Potom to v utěrce sundám pomalým točením. Žádný problém.

Abe | So 2.7.2005 6:32:30

jak píše z depa, od koncového očka lehce nahřát nad plamenem, doma to praktikuji nad plynovým hořákem, pokud jsou očka lepeny originál tmelem, jdou krásně dolů pomocí suché hadry, nebo starší chňapky, jinak pozor na prudké ohřátí, nebo vyhřátí prutu, asi by ztratil své vlastnosti

zdepa - Profil | So 2.7.2005 1:07:29

Pokud jsou přilepeny správným lepidlem, tak by mělo stačit nahřát. V případě sekundového lepidla je to horší, protože mě nic nenapadá.