Konzervace v boilie

Nedávno jsem v diskuzi na stránkách firmy Saccon četl o tom,že na některých vodách v anglii je zakázáno používat konzervované boilie.Nikdy mě ani nenapadlo,že by konzervace mohla kaprům škodit.Jaký je váš názor na používání konzervace?Mělo by se zakázat používání hotovek i na našich vodách?
Autor diskuse: Tonda Novák - , 11.6.2005 kaprařina - nástrahy, návnady

Poušťák - Profil | Út 2.3.2010 12:27:31

Vladimír Jerhot-mohl by jste si prosím aspon vyplnit kartu,když už chcete polemizovat o něčem v této otázce?Aspon já nemám rád,když se s někým dohaduji a nevím s kým.Řeknu vám jen jedno a to,že víte uplný kulový o tom,na co přešla většina renom.firem(J.Těš.,Nikl,Sportcarp).

Usama - Profil | Út 2.3.2010 11:07:19

Chemická konzervace určitě není nic dobrého . Samozřejmě hodně náleží na množství . Na druhou stranu uvařit něco bez chemické konzervace pomalu nejde . Rybí moučky oleje ptačí sušenky krmení pro psy všechno obsahuje konzervaci. Běžně to výrobci a rybáři dávají do krmení .

carperman - Profil | Út 2.3.2010 10:44:32

Caute...dlho nad tym premyslam ako to je vlastne s tou konzervaciou....viete mi niekto poradit ako sa to robi a aky to ma vlastne ucinok? Dakujem

Vladimír Jerhot | Pá 17.6.2005 15:47:32

maxwell,m.kindl - no vidím,že pražáčci jsou zase nejchytřejší.
m.kindl - na tvé tlachy v kaprařině už jsem četl hodně krytiky,tak tě nebudu dál trápit.
NAPSAL JSEM POUZE SVŮJ NÁZOR NA KONZERVOVANÉ BOILIE.
rangemaster - přečti si ještě jednou otázku.Právě na anglických vodách se to zakazuje.Já si nemyslím,že by konzervanty škodili vodě,ale kaprům určitě ano.
Proč teda většina předních výrobců boilie u nás postupně přechází na mrazené a na suché směsi(J.Těš.,Nikl,Sportcarp)???
Nerad bych se stal otloukánkem tohoto dotazu na kterém si každý zahojí komplexy - jsou to pouze mé názory .

maxwell - Profil | Pá 17.6.2005 11:25:43

Robert:myslel jsem přirozenou přírodní živočišnou potravu ryb a myslým,že ve škeblích,patentkách nítěnkách atp. se moc konzervantů nevyskytuje.

Robert(původní) - Profil | Pá 17.6.2005 11:13:28

maxwell: Nemáš pravdu, v přírodní potravě samozřejmě konzervanty najdeš. Například kyselina benzoová, jeden z nejrozšířenějších "chemických" konzervantů, je velmi hojně zastoupena v borůvkách (a nejenom tam). Rovněž kyselina sorbová se v přírodě vyskytuje.

maxwell - Profil | Pá 17.6.2005 10:16:35

Vladimíre,Vladimíre!Přidávání soli do boilies je naprosto běžné,dokonce i někdo boilies do soli(cukru),nakládá a prosímtě,když něčemu nerozumíš tak neraď druhým a nic proboha nezakazuj.

m.kindl - Profil | Pá 17.6.2005 0:31:12

Vladimír Jerhot :Je vidět, že o boilie toho moc nevíš.Za prvé, je spousta rybářů co uvaří doma ještě větší sračky než se dají koupit v obchodě jako hotovky.Za druhé je fakt jak píše rangemaster, proč na vodách kde se loví třicet let a více na hotovky se těší kapři dobrému zdraví.Za třetí, jak víš co je v mraženém boilie ?například hodně olejů kaprům škodí víc než konzervační látky.Připomínáš mi ty dědky co by zakázali boilie, zavážení a děličky a baitrunery a pražákům nedávat povolenky a ještě nepouštět a bivaky a cokoli co chytne víc než já.Za čtvrté je vidět, že toho o boilies moc nevíš.

Lubos - Profil | Čt 16.6.2005 21:51:26

Určite žiadna chemikália vode neprospeje. Jednak hotovky su s tym nadopované výrobcom a jednotlivé E-čka laikovi nič nepovedia kde bude zrada. Ale aby sa to očividne prejavilo na kvalite vody zmenou nejakého ukazovatela alebo otravou tak toho by muselo byť nahádzané do vody doslova tony a skor by sa to už prejavilo pri kvasení na prudkom poklese obsahu kyslíka vo vode.Tie chemické záludnosti su pomalšie ale o to zdlhavejšie. Inak aj do vychvalovaných domácich boilís valíme chemikálie vo forme dipov,voní,farieb,AMK,živočíšnych prísad atď. ktoré sú veľmi statočne chemicky nabombované viď. doba trvanlivosti. Takže v tomto vobec nevidim rozdiel medzi hotovkami a domácou produkciou.V každom prípade takéto krmenia nemajú nič spoločné s rovnováhou v prírode.

rangemaster - Profil | Čt 16.6.2005 15:55:05

Vladimír Jerhot: kdyby konzervanty škodily vodě, projevilo by se to na vodách, kde se na hotovky chytá už třeba 30let (anglické vody). Navíc, když hotovku hodíš do vody, za dva až tři dny se rozpadne a za další dva dny se rozpadne na totální kaši. To sem zkoušel u boilie, které je u nás normálně v prodeji. Jinak sám na hotovky nechytám, ale to jen proto, že mě baví experimentovat s vlastní výrobou, a proto, že hotovky nejsou vhodné na delší chytání.

Groow | Čt 16.6.2005 15:49:53

Milda > Nacukrovaný boilies by bylo v pohodě, ne.

Ať se už konzervuje boilie jakymkoliv způsobem tak to je vždy na úkor něčeho a vždy tam zůstane něco negativního. Co se týče vnazení hotovkama. Kdo si teda už chce ty komerční koule kupovat a vnadit tak si přece muže vybrat mezi koulema konzerovanýma nějakou chemickou sr*čkou nebo muže sáhnout po hluboce praženým nebo vakuovaným boilie. Tam žádné chemikalie nebudou a mělo by to bejt v poho.

Vladimír Jerhot | Čt 16.6.2005 15:46:45

Milda - nemusí si každý kaprař boilie vyrábět doma.Není problém si koupit mražené.

Milda | Čt 16.6.2005 15:37:11

Vladimír Jerhot:solí boilie zasypeš,ona vytahne přebytečnou vlhkost,přirozeně se do boilie něco vstřebá,ale to kaprům opravdu nevadí,ti velcí něco snesů a majů radši pikantní,než sladké.Takový velký kapr snese v pohodě velků dávku pálivé papriky atd.Jinak těžko říct,jestli zakázat krmit hotovkama,ne každý kaprař má čas si vyrábět boilies.Snad by bylo dobré,kdyby bylo povinné výrobcem označit užité konzervanty a pak by si každý mohl vybrat.Ale to se asi nestane.

Vladimír Jerhot | Čt 16.6.2005 15:18:57

Milda - no nevím jak by kaprům chutnalo nasolené boilie.
Otázka je zaměřena nejspíš na trvanlivé boilie z obchodu,které je konzervováno chemicky.Někteří kapraři jsou schopni za vidinou úspěchu naházet ročně do vody i několik metráků takových sraček.Můj názor je ten,že kdybych byl majitelem soukromé vody,tak bych zakázal vnadit z hotovkama.

maxwell - Profil | Út 14.6.2005 10:13:29

Je fakt,že v žádné přírodní potravě žádné konzervanty nenajdeš,ale když si uvědomíte co všechno se do řek a rybníků dostane za svinstva tak nějaký konzervant je proti tomu procházka růžovým sadem.Nicméně já do svého domácího boilie nedávám žádný konzervant,ale je fakt,že solim.

Milda | Po 13.6.2005 17:07:42

Souhlasím s m.kindlem,nějak se to s tím poukazováním na konzervaci přehání.Např.když si zavařím boilies,tak je tím pádem konzervované a tím je jako už ohrožující,i když použiju jen přírodní materiály?!Leda houbelec.
Vladimír Jerhot:Např.i cukr a sůl je konzervant,takže nesolíš,nesladíš?

m.kindl - Profil | Ne 12.6.2005 21:10:40

Já se s tím neztotožňuju,jen si myslím,že konzervace není tak hrozná věc jak někteří lidi poukazujou.Hotové boilie nedosahuje kvality domácího především kvůli výsledné ceně a proto se jednoduše řekne : je to chemií a basta.

Vladimír Jerhot | Ne 12.6.2005 17:35:33

m.kindl -To ti bude tvrdit každý výrobce.

m.kindl - Profil | So 11.6.2005 18:35:52

Já myslím,že je to nějaká blbost.Např.Hutchinson tvrdí,že do boilie dává míň konzervantů než je v sušenkách pro lidi.Každá potravina je svým zbůsobem konzervována a myslím,že to nemůže vadit.Lidi z toho dělají vědu,ale podle mě to takhle není.