Woblery Rapala

Jakou máte zkušenost s pstruhovými woblery Rapala?
Nemůžu si pomoct ale mně připadají oproti jinným výrobkům dost slabý až neúčinný..

Stilet - Profil | St 15.6.2005 20:53:52

rybomil: v jednu dobu se objevila spousta výrazně levných Rapal a některé byly sedlány háčky "mustad", které však byly velmi mizerné kvality a jedna z verzí byla polská napodobenina.
Ještě trochu z jiného soudku. Čas od času se v krabici objeví wobbler, jehož úspěšnost vysoce překračuje běžný průměr a přiznám se, že vždy jen tipuji, proč právě tento, když jiné, navlas stejné jsou v tu samou chvíli jen průměr.
Jeden můj bývalý parťák z pochůzek chtěl po mne vždy jen ty "nemocné" wobblery - svým chodem se ani náhodou nevlezly do kategorie standard.

rybomil | Út 14.6.2005 8:47:42

Stilet: Jednoduše - když se rapalka potápěla víc než měla( ta předchozí ) vyměnili mi ji za jinou. Tedy pokud měli ještě ten typ. Když tak jsem si nějaký čas počkal ( tak do 14 dnů) Někdy hned vrátili peníze, a šel jsem jinam, kde měli požadovaný typ OK.Vyskytovalo se to jen určitou dobu, počátek výroby v Irsku, časem to podle mě doladili jak bylo dříve.

Stilet - Profil | Po 13.6.2005 17:50:13

No přidat k 3 gramovému wobbleru 1 gramovou karabinku - to se u kompromisně nastaveného wobbleru rovná jeho nucenému odchodu mezi nepohyblivé nástrahy.
Jemným nastavením je Rapala dost proslulá a přiznám se, že mi při testech ne vždy chodem vyhověla, nicméně u lovu pstruhů je to pochopitelné, protože lovíme na tak rozdílných vodách, že základní nastavení wobbleru prostě nefunguje všude.
Nastavit chod tak, aby při tažení po rychlém proudu wobbler přesně pracoval a při prohození proti tomu samému proudu " nevyráběl elektřinu" a neplašil rybu na 50 metrů je dosti složité.
Nastavení Rapal na rychlý, ale krátký kmit je podle mne právě to základní nastavení, které víceméně vyhoví na každou vodu. Speciální úpravy chodu už jsou pak na majiteli.
Jako poznámku bych uvedl, že toto nastavení z krátkým zákmitem je daleko šetrnější k rybě, protože při širokých kmitech (nad 2 cm ) je část ryb seknuta mimo tlamu a bohužel dost často v oblasti oka. Pokud nejsou zamáčklé protihroty má pstroužek většinou o problém postaráno.
Že se občas objeví kompromisní, nebo zcela nenastavitelný wobbler je při těch počtech vyrobených Rapal zcela normální. Dost by mne zajímalo rybomile, jak dopadly Tvé reklamace.

rybomil | Po 13.6.2005 14:30:02

steve: Jasný je Tobě i mě, jak asi který vobler má chodit v jak prudký vodě nebo při jakém tažení. Ale když koupíš stejný vzor o rok později a je oháčkovaný jinak, jak to pozná ten lovec, co ho vidí poprvé ve skutečnosti ? Myslím, že správně udělaný dřívko musí chodit dobře v divoký vodě i na stojáku.A karabina malýho chod nekurví jenom tím, že tam je , ale i tím, že něco váží.Nebo ty malý rapaly dělaj na chytání bez karabin, když v každým reklamním videu i letáku je Rapala na různých ( I NEMOŽNÝCH ) montážích karabin s obratlíkem? Už jsem šel pár rapal i jiných dřívek reklamovat, když jsem si je po rozbalení hodil v krámě do nádrže s rybičkami nebo před krámem do kašny. Prodavač by to měl znát sakum pikum, kolikrát neví ani co to Rapala je, natož aby věděl provedení, určení.Kolikrát když vídím, jak radí neznalým, je mi na blití.

steve - Profil | Po 13.6.2005 11:44:11

rybomil: tohle se da prece prohlidnout uz v krame. Jinak prece rapalu nikomu nenutim. A mozna jsem si nerozumeli. Treba uz jsem parkrat videl 3 cm woblera na 12 karabine a dotycny nadaval ze mu nepracuje jak ma !!. Woblery s raznejsim chodem to unesou, ale zrovna rapala original nebo CD maj jemnej chod (i ve vetsich velikostech) a karabinka ho zkurvi. Zrovna ale pstruzi nepotrebujou nejakej blaznivej chod. Cca pred 14 dny reagovali na Ohri na woblera nahozenyho kolmo na proud a jen drzenyho na napnutym vlasci (nastraha tedy vlastne opsala ctvrtkruh). Pri tazeni nastrahy zabery ustaly.

rybomil | Po 13.6.2005 9:57:52

steve: Myslíš jako, že když tam výrobce plácne o jednu velikost větší háčky nebo i kroužky ( podle toho jaké asi zrovna má na skladě ), máme si to dohnat " prací " s prutem? Na takovýho výrobce se můžu víš co, když jiný to udělá jak má a o půl laciněji.

steve - Profil | Čt 9.6.2005 17:45:08

Problem bych hledal nekde jinde nez ve wobleru. I kdyz musis souhlasit s dadem, salma udelaj prinejmesim tu samou praci a za polovicni cenu. Jinak rapaly maj dost jemnej chod, chce to pridat praci prutem, vazat rovnou na vlasec (ne karabinku), atd ...

Kevin | Čt 9.6.2005 12:37:37

Pasovec: Naprostý souhlas. Neúčinné jsou kvůli špatnému a mnohdy nevyváženému chodu v malých velikostech. Rapala má sice skvělou povrchovou úpravu, ale to k dobrému chodu bohužel nestačí. Myslím tím originaly a CDčka ve velikosti 3 cm. Proto nemám ani odvahu zkoušet novinku v ještě menší velikosti. Ale 5tky už jsou většinou napohodu.

dad - Profil | Čt 9.6.2005 10:39:32

Myslím si, že Rapala je uznávaná firma a produkuje kvalitné woblery aj na pstruhy. Ja chodím na pstruhy v oblasti Vysokých Tatier a v podhorí, kde sú doposial Rapaly pomerne účinné. Posledné dva roky sa mi ovšem ešte účinnejšie zdajú woblery od firmy Salmo, kde niektoré sú naprosto neprekonateľané - hlavne plávajúce.