Mléčná kukuřice

Je to trochu předčasné, ale poraďte:
-od a do kdy použít z klasu (jaké jsou fáze zrna vhodné na háček a od kdy již ne).
- je možné i vnadit? (oloupaná zrna plavou, jak tomu předejít). Děkuji všem za rady.
Autor diskuse: PETR CH. - , 27.5.2005 kaprařina - nástrahy, návnady

PETR CH. | So 28.5.2005 21:23:39

Pánové - moc díky. Petrův zdar!

Abe | So 28.5.2005 12:23:40

Petr Ch. no vidíš a máš to tady s názornou ukázkou, to je přesně ono

Martin M. - Profil | Pá 27.5.2005 19:09:22

Tohle je tak akorat a nebude jiz plavat na hladine. Plave jen nezrala nebo dlouho utrhnuta (vyschla). Dobrym poznavacim znakem je, ze jsou listy na klasu jeste fakt hodne zelene. Jak zacnou schnout a zloutnout, uz je potreba vice varit.

PETR CH. | Pá 27.5.2005 13:28:41

Stadium zrna, kdy teče šťáva, je prý nejlepší. Ale šťáva teče i z nevyvinutých malých zelených zrnek a právě zde nevím, od kdy (barva, velikost nebo jaký poznávací znak zrna) můžu použít k lovu nebo vnadění.

Abe | Pá 27.5.2005 12:11:46

je možné ji nastražít, ale musíš mít trpělivost, nemá ještě v sobě ukotvené pevně jádro a většinou "vystříkne", proto jsem ji nechával přejít do voskové barvy a pak uvaříl, na pole ji musíš chodit kontrolovat, stačí dva dny a už je "tvrdá"

PETR CH. | Pá 27.5.2005 11:17:07

A je možné v tomto stadiu (po vyloupnutí z klasu jak píšete) ji nastražit přímo na háček nebo je již tvrdá? Jak lze poznat mléčnou zralost a kdy je již po ní? Spíše je to otázka pro zemědělce, ale mléčnou chci letos zkusit, ale nevím jak na to. Dík.

Abe | Pá 27.5.2005 8:17:22

Já jsem vždy kukuřici pajtloval v prvním až druhém týdnu srpna, musí být těsně po stadiu mléčné zralosti. Má voskově nažloutlo barvu. Normálně z klasu jde těžko vyloupnout. proto jsem ji vždy povařil cca 10 minut a pak vyloupal tupým příborovým nožem. ještě jednou jsem ji povařil a buďto zamrazil do mikrotenu a nebo sterilizoval do sklinek. S takto upravenou kukuřicí jde krásně vnadit a přidával jsem ji aji do šrotu, ale to už je dávno......