Ako merať hĺbku vody v rieke a na pokojnej vode?

Už dlhší čas mám problém ako merať hĺbku vody, najmä trochu ďalej od brehu.
Autor diskuse: gogo - , 29.5.2001 všeobecné - techniky lovu

Mirek S | Čt 31.5.2001 10:25:08

Na stojaku jsem meril i na 60m , asi 20g splavek a zavazi na konec vlasce asi 60g. Postupne posouvat zarazku, az je videt jen antenka. Ale na rece to na cca 50m uz jde spatne, proud splavek ruzne potapi a u hloubky 5m uz i spatne klouze po vlasci. Taky jsem na rece zkousel opacny zpusob, prubezne olovo a na konci splavek, a odmerovat navijakem delku vlasce pri stazeni splavku k olovu na dno. V proudu na 50m to taky neni moc dobre, splavek spatne vyplavava a strhne ho proud.
Chce to celkove kvalitni anglicak, aby dobre klouzal po vlasci.

pike | St 30.5.2001 19:59:36

Na klidne vode pri lovu s anglicakem pricvaknu na hacek 2 borcky o hmotnosti 1,5 g, tedy 3g dohromady a pokud se splavek objevi na vode, tak zmensim ponor, pokud neni videt tak ponor zmensim. Pocatecni ponor nastavuju podle odhadu vody, takze kdyz odhaduju hloubku 1,5m tak tam nenasatvim 3 m a naopak. Nastavim treba tech 1,5 m a podle vysledku mereni posouvam zarzku po 5 cm. Nekdy clovek vidi antenku ponorenou ve vode idkyz neni nad vodou, tak pak to zvetsim podle toho, kolik cm navazce chcu, aby lezel na dne. S tim se musi taky pocitat. Pri lovu na rece je to podobne, jen vyuzivam misto brocku zabky ci specialniho zavazi, ktere ma preci jen vetsi hmotnost, to vse je kvuli proudu, aby se zatez dostala rychleji na dno.

Kocour - Profil | Út 29.5.2001 11:40:31

Na delší prut si dej splávek, na místo háčku dej olůvko, které splávek potopí. Potom nahazuj do místa, kde chceš změřit hloubku. Když se splávek potopí, posuň jej výše, nebo naopak a znovu nahoď. Opakuj tak dlouho, až poznáš, že olovo je přesně na dně - a máš hloubku. Prodávají se na to speciální olůvka, které fungují jako kolíček na prádlo - pouze jej přicvakneš na háček.