Rybolov 24 hod.

Zajímalo by mě, jaký máte názor na možnost lovu po celých 24 hod. Denní limity mi připadají jako nesmyslný socialistický přežitek z dob, kdy nejjednoduším řešením na všechno byly zákazy. Dnes ale již nežijeme v dobách, kdy se chodí povinně spát ve 22.00 a situace je jiná - mnoho lidí pracuje po celý den, nebo naopak přes noc a ve dne spí. Pro ně mi připadá toto omezení diskriminující. Mám pocit, že jediným důvodem je složitější možnost kontrol rybářů v noci. Pokud máte nějaké další, logickém a smysluplné argumenty, připojte je sem.
Autor diskuse: Petrson - Profil , 19.5.2005 všeobecné - RŘ, MO, svazy

xycht - Profil | Čt 26.5.2005 23:34:27

Petrson: souhlas

Petrson - Profil | Čt 26.5.2005 23:03:10

Folpy, Medeo >> jenom poznámku k tomu hlídání RS: na Mušově a Svratce 1 či na Orlíku jsou noční hlídky běžné již řadu let, někdy i s policií (viz otázka Pokuty a RS na Mušově). Takže je to spíše o tom, jak fungují konkrétní MO. Kde se prostě chce, tam to jde. Navíc, vždyť RS jsou sami rybáři, tak by aspoň měli větší motivaci kontrolovat v noci - aspoň by si při tom mohli i zachytat a třeba by odpadl problém se sháněním dobrovolníků, kterým se v noci k vodě "zbytečně" moc nechce.

Petrson - Profil | Čt 26.5.2005 22:43:08

Lojza >> no, to nevím, jestli tě to zachrání nebo ne, to taky netvrdím. Ale budeš moct vychutnávat noční rybolov celé noci. A vo tom to je, ne?

xycht - Profil | Čt 26.5.2005 22:10:32

ZN: máš pravdu, jenže mě nenapadá žádný argument pro lov 24h na který by mohl zákonodárce slyšet :-)

Jinak trošku odbočim, už se nemůžu dočkat až pojedu na salmonidy na Soču :-) co tY? nechystáš se tam taky?

xycht - Profil | Čt 26.5.2005 22:06:56

Folpy: vím, že bobkaříš.....prostě to tak ber :-) Mimochodem u vody se taky pohybuju s winkelpickerem.Nenapsal jsem, že sumce lze lovit pouze od 0.00h do 4.00h, jen vím, že tam kde lovím je nejvíc záběrů mezi 23.00 a 2.00h...to je moje zkušenost. O komplikacích při odstranovaní bojek o půlnoci radši ani nemluvím.....Prostě si myslím,že se u nás lov sumce výrazně až nebezpečně omezuje ....

pro | Čt 26.5.2005 12:23:52

Víte co mi připadá zvláštní? Kolik lidí by uvítalo 24 hodinový lov,byť jen v určitých měsících,přitom ale za ty roky co se tento problém diskutuje není žádný posun.Zřejmně pláčeme dobře,ale na špatném hrobě.Zřejmně se bude muset najít někdo,kdo je schopen tlačit na kompetentní místa,žádat je o diskusi,argumentovat,tlačit na ně.Nevím kdo by to mohl být,ale rád ho v jeho hrdinském boji s přestárlými a socialistickými funkcionáři podpořím.

Vokoun - Profil | Čt 26.5.2005 11:28:49

maxvel: pro lepší pochopení zdali jsme, nebo nejsme špatný národ, vkládám článek převzatý ze sajtu
http://ceskyrybar.nbk.cz/
Sice se to netýká přímo tématu "Rybolov 24 hod."tak se omlouvám, nicméně to není úpně od věci a článek mne velice zaujal. Podstata článku nevystihuje jen masařinu, ale hlubší podstatu člověka.


Jsme masaři?
Český jazyk v půběhu svého vývoje vyprodukoval spousty nových slov a „masař“ k nim bezesporu patří. O jeho významu v rybářském slangu nemůže být pochyb. Jednoznačně se jedná o slovo hanlivé a na hlavu příznivce Petrova cechu, kterého jím počastujeme, by se měla snést lavina opovržení. Zaznamenal jsem, že tohle slovo je také stále častěji spojováno s českým naturelem, potažmo s českými rybáři. Hned na úvod musím zaprotestovat. Ne, masaři nejsme pouze my Češi!
Najdete je všude na světě. Německé či ruské rybářské zájezdy do Norska (nebo poslední hit – candáti na Ebru) s karavany napěchovanými mrazáky, jsou spíše slavností řezničiny než rybaření. Japonští či američtí „sportovní rybáři“ na luxusních lodích s tou největší skladovací kapacitou, jejichž freezery dokáží zchladit úlovek na -15°C za jednu jedinou hodinu – hm. A k tomu ty překrásné fotografie mečounů, wahoo, dorád nebo tuňáků zavěšených na hácích, usměvavé skupinky lovců trofejí stojící po kotníky ve sražené krvi – hm. Podobných sportovců je mnoho. Masaři jsou prostě všude, v Čechách stejně jako na opačném konci zeměkoule.
Možná by stálo za to, zamyslet se nad tím, kdo je vlastně „masař“. Co třeba norští lovci tresek na malých či větších kutřících i velkých rybářských lodích, kteří denně uzmou moři od několika kilogramů do mnoha tun z jeho bohatství – ne, to jsou profesionální rybáři (rybařením se živí)! Japonští lovci velryb – ať se nám to jak chce hnusí (nebo také ne) a mnozí z nás se proti vybíjení kytovců snaží více či méně úspěšně bojovat, musím říci – ne, to nejsou masaři! Při svém výletě do Egypta na asuánskou přehradu jsem při lovu mnohokrát uvízl v rybářské síti nebo vytáhl klasického „čapíka“. A pak jsem viděl jejich majitele – otrhaní, unavení rybáři na polorozpadlých bárkách vydělávající si lovem místních ryb na nuznou obživu. Ne, ani oni nejsou masaři!
Jak tedy definovat masaře? Podle mého je to člověk (není důležité, jestli je to český školák, německý důchodce nebo americký milionář), který se holedbá visačkou sportovního rybáře a přitom zcela vědomě využívá sportovní rybolov ke svému vlastnímu obohacení, ať už hmotnému (plný mrazák) nebo řekněme duševnímu (trofej na zdi). A je úplně jedno, že takový člověk s útrpností v hlase používá argumenty typu „odnesu si přece jen dva kapříky denně, co je na tom?“ nebo „přivezl jsem si jen 30kg polystyrenovou bednu tresek, a to se může!“
Nebojte se, už nebudu moralizovat. Dalo by se možná říci, že ani nemůžu, protože do Norska jezdím rád, nějakou tu tresku si přivezu téměř vždycky a candátem z českých revírů také neopovrhnu. Ze všech sil se ale snažím potlačit vlastnosti, které nám zřejmě zůstaly z dob lovců mamutů – chtivost a nenasytnost – a snad se mi to daří. Uznávám, není to moc, ale pro začátek…
Ivan Finta

ZN - Profil | Čt 26.5.2005 10:58:47

drda :
ajajajaj, tak to uvidíš věci.-))))

drda - Profil | Čt 26.5.2005 8:50:43

ZN: OK, máš pravdu. Jen bych htěl být u toho, až to jednou budete rozebírat s hrajim :-)

šeptal - Profil | Čt 26.5.2005 8:44:11

Lojza: Ono to nebude o tom, kdo má v kolik padla, ale o opodstatnění takového ustanovení.

Lojza - Profil | Čt 26.5.2005 8:41:14

Petrson: taky pracuji v smennym provozu , a nemyslim si ze mne zachrani 24h.

ZN - Profil | Čt 26.5.2005 7:58:22

drda :
nechci to fakt nějak rozebírat, už to tady bylo mockrát a stejně je to jen plkání víceméně lidí s podoným názorem. Jen krátce, spousta lidí nemá rybařinu jako nějakého velkého koně. Chodí si víceméně pro maso. Pokud by se zdražila povolenka, nebo silně omezila možnost rabobovat vody, hodně lidí, a myslím ti nejhorší, by začala přepočítávat a už by se jim to nevyplatilo. A dodržování pravidel, to se musí hlídat. Majitel firmy si taky hlídá svá pravidla a dodržování disciplíny, jinak by šel do kytek. Ale nemá to cenu, je to tady dokola.

drda - Profil | Čt 26.5.2005 7:49:36

ZN z 25.5.2005 19:05:42: samozřejmě, že to lze srovnávat a to proto, že se jedná pořád o tytéž lidi. Jiní tady v republice ani nejsou. Stoprocentně s tebou souhlasím v tom, že pokud vědomně porušíš pravidla, máš na hodně dlouho smůlu případně na "furt". Svaz nesvaz, tady bych to vůbec nerozlišoval. Jenže to jsme teď dva a možná by to podpořilo i pár lidí tady na MRKu. Obávám se ale, že by to pořád nestačilo. Jde o to to do zákona potažmo do BP RŘ prosadit. A zase musím srovnávat: ze stejného důvodu je problém v zákonech zavést systém "třikrát a dost", řidičák ti nevezmou i když jezdíš nalitej a třeba poslanci mají imunitu i na prohřešky, které s výkonem jejich funkce nesouvisí.

šeptal - Profil | Čt 26.5.2005 7:39:33

Folpy: Ale vždyť ti nikdo ty další 4 hodiny navíc necpe. Jen kdyby byly povolený, měl bys možnost volby. Takhle to je striktně, a nesmyslně, daný a možnost volby odpadá.

Folpy | Čt 26.5.2005 7:09:07

Xycht : My jsme se někdy u vody potkali, že mě přisuzuješ bobkařinu ? Ano, svým způsobem bobkařím. Dělal jsem před lety kaprařinu, potom feeder a teď chodím k vodě pouze s winklepicrem. Sedím u toho, proto bobkařím. Ale určitě míň než než ty u svých sumcových tyček. To jen tak na okraj. Z tvého příspěvku mě vyplývá, že sumci berou hlavně od 0:00 do 4:00. Budu si to pamatovat a pokud se dám někdy na sumcařinu budu bojovat jako lev, abych v tento čas mohl chytat. Zatím jsem spokojen s těmi dvaceti hodinami denně.

stefan | Čt 26.5.2005 6:01:53

Petson:Myslým a som o tom aj presvedčený že si to vystihol na plno a správne a to preto že najjednoduchšie je nič nerobiť kľudne sedieť a čakať nanajvýš si sem tam trošku poplakať (samozrejme v hospode)na verejnosti držať hubu a nanajvýš čakať kedy niekto za mňa niečo vybaví.Súhlasím že normálna spoločnosť sa buduje roky ale raz začať treba a proste sa niekto musí nájsť a verejne začať poukazovať na všetko čo vminulosti bolo zlé a čo je potrebné riešiť a samozrejme aj navrhovať spôsobi riešení.Keď budú takto stavaný liberáli konať raz tých nešťastných a pohodlných konzervatývcov určite presvedčia a samozrejme že potom aj oni z toho budú mať osoh.

Petrson - Profil | Čt 26.5.2005 3:24:32

Medeo >> zkusím co nejvíc zkrátit argumenty pro povolení, na něž se ptáš. Asi všichni, kdo pracují, hlavně ve směnném provozu, se shodneme, že po šichtě, končící např.v 19 či 20 h.ani nemá cenu chodit na ryby, pokud nemáš revír za barákem.Když člověk vypočítá úzkou časovou škvíru volna na ryby mezi pracovní vytížeností a spánkem(a v to nepočítám volný čas, věnovaný jiným povinnostem, rodině apod.), zjistí, že na své hobby bude mít víc času tak možná v důchodu.Dále, tvůj argument o klidu rybám musím odmítnout.Nejen, že spousta druhů ryb je aktivní v noci, je i vědecky potvrzeno, že ryby na revírech s extrémním ryb.tlakem přes den se tomu přizpůsobí tak, že přes den víceméně nepožívají a intenzívní krmení zahájí až po setmění.Z toho plyne, že rybí společenstvo je dynamický, neustále se měnící organismus, a ne společenství, řídící se nějakým neměnným vyšším řádem s přesně danými cykly klidu, příjmu živin atd.Obdobně jako společenstvo lesní-čehož po právu nimrodi využívají hlavně v nočních hodinách, kdy má většina lidí volno.V lese tedy myslivci nikoho neruší a nejsou hluční, aby si zvěř nepoplašili.Nebojím se použít tento argument, protože je vesměs logický, stejně jako je podle mě logické chytat v noci ryby.Představ si zkusit zakázat v noci lovit zvěř.Asi by si každý poklepal na čelo.Ale přitom zdaleka ne všechna lovná zvířata jsou aktivní v noci.Stejně je to s rybami.Jen prostě myslivci měli lepší lobbing a asi mají výhodu, že mnohem více poslanců pěstuje tento zájem, a ne rybaření.A dále:To, že se noční lov zakáže, neznamená, že se v noci neloví.Naopak, vzniká nekontrolovaný tlak na revíry, kdy si mnozí z narušitelů zákazu tento risk kompenzují lovem na tři pruty (jak již níže popsáno), masařením atd.Povolení lovu by tento stav pouze optimalizovalo a zprůhledňovalo, vedlo k větší kontrole i sebekontrole.Samozřejmě že takové opatření by muselo jít ruku v ruce s dalšími pravidly-posílením ryb.stráže(nejlepší by byla profesionalizace), i za cenu zdražení povolenek, případně volby možnosti si za noční lov připlatit, což by při dostatečné kontrole nikdo neporušoval atd.Myslím, že také souhlasíš s demokratickým principem, že členská základna zájmových združení, jakými ryb.svazy jsou, by se měla aktivně a zásadně podílet na organizaci a podmínkách, za jakých bude svou činnost pěstovat, samozřejmě pokud tím nebude omezovat práva jiných skupin či porušovat jiné normy.Což podle mě noční lov splňuje.Nechci ignorovat ty, kteří s nočním lovem nesouhlasí.Pouze říkám, že obě skupiny by měli mít stejnou startovní čáru a možnost výběru.Jak pravil klasik: Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale do konce života budu bojovat za to, abyste svůj postoj mohl vyslovit a obhajovat.Tím chci poděkovat za tvůj názor.

ZN - Profil | St 25.5.2005 23:56:35

xycht:
ty to víš, já to vím, 95% lidí z MRKu to ví. Jenže my nejsme skutečně reálný vzorek českého rybáře. My si tady můžem poplkat, ale řešení je někde jinde.

xycht - Profil | St 25.5.2005 23:12:22

ZN: jo ty si psal přestat se vymlouvat :-) sem to blbě přečet..se omlouvam

xycht - Profil | St 25.5.2005 23:11:41

ZN: proč bych se měl vymlouvat? :-) Jinak s tim co jsi napsal naprosto souhlasim...slovo JASNÉ bych podtrhnul

ZN - Profil | St 25.5.2005 22:43:00

Jirik:
jen dodám, že je tam ještě mapka revíru.

Jirik - Profil | St 25.5.2005 21:51:31

to ZN: viz pravidla na povolence 6x15 cm ve třech jazycích

ZN - Profil | St 25.5.2005 21:44:39

xycht:
Přestat se vymlouvat, udělat pořádek a důsledně kontrolovat dané pravidla, které budou jasné, jednoduché, ale udělané pro rybáře. Jedním slovem, chovat se jak hospodář.

Vokoun - Profil | St 25.5.2005 21:07:33

xycht: male kone postrilet :-)

xycht - Profil | St 25.5.2005 20:40:23

ZN: co navrhuješ?

Vokoun - Profil | St 25.5.2005 19:45:44

maxwell: si nedělej iluze že jinde jsou lidi jiný. Člověk se musí vychovat a od toho jsou zákony a represivní složky. Tam kde to mají sladěný to funguje a lidi se chovají slušně. Nepřál bych ti zažít když kupříkladu němci přijedou k nám do Pardubic na Zlatou přilbu. Větší hovada jsem neviděl . A doma sekaj latinu a běda jak by ne.

honza_s5 - Profil | St 25.5.2005 19:42:12

zn: promin, ale tady si strasne limitovany vzorkem. realita a mainstream je bohuzel nekde jinde ... :(

ZN - Profil | St 25.5.2005 19:05:42

jistě máte pravdu s obecným pojmem kolektivní viny. Ale proč, kurva, srovnáváte dobrovolný spolek s něčím obecným. Co má rybařina společného s ježděním v autě přes vesnici? Je to koníček.Podotýkám dobrovolný. Jaký je problém v DOBOVOLNÉM spolku se zbavit nechtěnného? Rybaření nevyplývá z nějakého zákona. A když tedy, DRDO, někdo poruší několikrát pravidla, tak mu povolenku jednoduše neprodám. Na tu nemá ze zákona nárok! Je to dobrovolné. A zase jsme u pofiderního systému svazů. Znovu musím říct, že s rybařinou jako všelidovou zábavou za pár šupů se musí udělat rázný konec. Dle mého, jiná cesta není. Rybařit musí jen ti, co to berou jako velkého koně. Všechny vaše připomínky mi dávají za pravdu.