místo na břehu a ostatní rybáři

Chceme si s manželem upravit kousek od chalupy místo na břehu na chytání ryb. V současné době je místo pro rybařinu naprosto nepoužitelné. Velké suché větve nad vodou, vysoká tráva, roští za zády a boule na břehu. Myslím, že pila, srp a lopata by to spravily. V okolí posedává ještě několik dalších rybářů, se kterými se příliš neznáme. Mám jen strach, aby po naší „brigádě“ někdo nevzal místo za své a mi neostrouhali. Ráda bych znala Vaše zkušenosti s podobných situací. Je mi jasné že se stane, že přijdeme k vodě a nebude vždy volno, ale jde mi o domluvu.
Autor diskuse: Stana - , 17.5.2005 všeobecné - příhody, kuriozity

max270 | Pá 20.5.2005 7:17:38

NOVAS: Jestli ho "zabrali" někomu jinýmu to nevím, neb jsem mladé pívo a co se týče rybařiny, tak jsem ještě nemluvně. :o) Ale jezdí tam už asi 30 let. Tak nevím. Jde o to, že ve svahu udělali rovinu, vykopali díru na chlazení piva, a takové další drobnůstky. Myslím, že nikomu nebrání, aby si na to plato sedl, popř. přespal. Horší je, že někteří jedinci mají asi problém doběhnout někam na toaletu, a když je tam ta díra tak proč se namáhat. A pak si tam dej chladit basu.

NOVAS | Pá 20.5.2005 6:06:59

JosefH: Přesně tak to chodí i u nás.Chovají se tak i ,,pseudomajitelé,, kteří pozemek považují za svůj jen tím, že mají poblíž chatu , hausbot nebo karavan.

Woody - Profil | Čt 19.5.2005 16:50:09

Debata tady je celkem zajímavá. Možná by stálo za to zvážit skutečně pronájem rybářských míst. Každý rybář by si vybral to svoje zaplatil a mohl by jej přednostně využívat. Za pořádek na tomto místě by byl samozřejmě zodpovědný. Samozřejmě chápu, že u této možnosti "trochu" neladí vlastnické poměry, Ale jako varianta se mi to zdá docela dobrý.

Pokud se JM týká - mám pro tebe takový návrh. Pochopil jsem, že Ti nejvíc vadí nepořádek, který zde ostatní rybáři dělají. Nepomohlo by umístění nějakého koše spolu s nějakou ceduličkou? Já vím, že to není fér, ale když ten binec stejně uklízíš, tak takhle by jsi ho mněl alespoň na hromadě.

JosefH | Čt 19.5.2005 16:42:59

Teď už to nesměřuju na JM,ale obecně.Nemovitost
těsně u vody prostě v rybářském ohledu smrdí problémem.A smutné je,že právě majitelé rybáři bývají dle mých pozorování těmi nejúpornějšími barikádníky "své" vody.Zkušenost z revírů,které navštěvuju,a pochybuju,že jinde je to jiné.
Modelová situace:ostroh nad přehradou,objekt bývalé školky,nyní soukromý vlastník,pozemek široký cca 45m.Kdysi z každé strany přiléhající místo,klidné, pěkné,bylo-li tam volno,blízko města ideální.Synek majitele rybařík,při rekonstrukci plotu na jednu stranu znemožněn přístup(na 99% v rozporu s výměrem),na druhou pěšinku naházeny poražené akátky.Když jsem se tam jednou bez prutů prodral,vidím molíčko,3 pruty,na hladině v dáli
bóje z kanystru a momentálně nikde nikdo.
Místo činu Plzeň-Valcha.
Příležitost dělá zloděje a pseudomorálního "vlastníka"
dokázajícího si své jednání patřičně zdůvodnit.
Toť vše,doufám,že už budu zas jen číst a nezatěžovat Vás svými hořkými příspěvky.

NOVAS | Čt 19.5.2005 14:51:44

max 270:možná ty Tví známí , co maj ten suprovej flek, ho zabrali někomu jinému.Takhle se to totiž stalo mě. Jezdili jsme na jedno místo.A pak si někdo usmyslel , že si to místo upraví. A vod tý doby jako mělo bejt jeho?Tím , že tam máknul , na něj přece nezískal nárok.Prostě jakýkoliv nárokování místa k lovu je špatný. O ponechávání pet-lahví na vodě ani nemluvím.

Jirka K (původní) - Profil | Čt 19.5.2005 14:43:33

JM: Jo, je to ta zátoka.

Robert(původní) - Profil | Čt 19.5.2005 14:35:59

Tak a jsme u toho, jak si někteří představují domluvu a toleranci. Prostě bude po jejich nebo oponenta chytí za prdel... To si fakt JM neuvědomuje, že když někoho tím plotem kór nasere, tak štípací kleště vše spraví? Jednou, dvakrát, třikrát... Oni ti chataři, co tam nejsou furt, jsou v dost nevýhodné pozici. Jsou odkázáni na toleranci svého okolí.

JM - Profil | Čt 19.5.2005 14:29:02

Tu zátoku asi znám, to je asi ta vpravo od kempu? Tam a ani v kempu nechytáme, protože je tam přes léto moc lidí, i když znám pár kluků co si to tam chválej. My jedeme když už, tak pod Hrazany do skal na dravce, hlavně na sumce, ale to je dost otrava to v půlnoci zbalit a do čtyř čekat v lodi. Jinak má tolerance se nikam nepoděla, někdo to pochopil (např. max) a někdo holt ne. Celé to vzniklo z toho, že si u nás bohužel neumíme vážit práce druhých. Já třeba v práci rukama nedělám, tak mi nedělá problém o víkendech dělat právě takové ty zahradní práce. Tenhle problém by nebyl, kdyby se tam všichni chovali tak aby nebylo poznat že tam byli. Jenže se našli takoví, co tam po nich zůstal bordel, poničené věci a hlavně rozbité sklo. Nebýt toho, všechno bylo jinak, ale člověk si připadá blbě, když tam přijde majitel a vidí co je tam za bordel, tak uklízíme a uklízíme a nikam to nevede. Dopadne to tak, že to zase pěkně necháme zarůst, děti budem vozit koupat na pláž, chytat budem o kus dál a kdekoliv jinde a všichni budem nadávat jaký je kolem té vody bordel. Končím, už mě to nebaví, tohle je v téhle otázce můj poslední příspěvek a abych řekl pravdu, mrzí mě že jsem se do toho pustil, protože ač se to někomu bude zdát divné, tak nesnáším konflikty. Jenže bohužel to bez nich opravdu někdy nejde.

max270 | Čt 19.5.2005 14:23:18

Jirka K (původní): Taky tak.

Jirka K (původní) - Profil | Čt 19.5.2005 14:20:03

max270:Přes den tam úspěchy nemam (kromě loňského bolena 73). Ale to jsme už mimo téma. Měj se fajn.

max270 | Čt 19.5.2005 14:14:22

Jirka K (původní): Loni jsem tam pokušel štěstí s vlačákem a jen jedna malá štika (cca 30 cm), ale za to za sebou vláčela asi pět metrů vlasce i s olovem. Možná se nechala chytit schválně, abych jí toho zbavil. :o) Jinak ani ťuk. To jsem byl až vzádu na skalách.

Jirka K (původní) - Profil | Čt 19.5.2005 14:08:47

max270: V sezóně to v tý zátoce má samozřejmě smysl jen brzo ráno a nebo při lovu nástražních rybiček. Je možný, že se za tou zastávkou parníku potkáme, taky se tam parkrát přes léto vyskytnu.

JosefH | Čt 19.5.2005 14:06:19

""tak se dál nikdo nedostane a může mít stokrát právo""zkoušeli po dobrém a když holt to nejde""...
To jsou hlášky celkem vše vysvětlující,tak si to užij
a jen si přej nenarazit na podobného...

max270 | Čt 19.5.2005 14:01:06

Jirka K (původní): Jelikož přítelkyně kdysi pracovala v tom kempu co tam je, tak tam občas jezdíme. Letos jsem chtěl vzít pruty a zalapat. Tak uvidíme jestli to "místní" unesou. Ale stejně bych asi šel až za zastávku parníku.

Jirka K (původní) - Profil | Čt 19.5.2005 13:50:34

max270: Naprosto s Tebou souhlasim (v tom, že s někym se nedomluvíš), akorát z trochu jiný pozice. Sám jsem se dobu (léta) snažil fakt slušně domluvit v zátoce na Nový Živohošti (předpokládám, že to tam bude JM znát) na možnosti rybolovu u přívozu a plovoucí hospody. Přál bych Ti vidět, co se kolem toho dělo. Jak řikám, snažil jsem se bejt slušnej ale ustoupit jsem nehodlal. Jsou prostě tací, kteří si myslí, že zátoka patří jim a možná jejich známým. Nakonec jsem si dal tu práci a sehnal si potvrzení od všech možnejch institucí a pak byl teprve klid.

medvěd - Profil | Čt 19.5.2005 13:45:09

JM:nějak Ti nerozumím.Napřed píšeš o toleranci a porozumění,pak se chceš v klidu opalovat,pak chceš někoho chytnout za prdel a když Ti někdo vysvětlí,že to není správné ani lidsky ani dle rybářského řádu,tak se odvoláváš na to,že ostatní taky porušují.Možná by jsimohl trošku dospět.Co vlastně chceš?pro mne za mne,postav si ten plot klidně z ostnatýho drátu.Mne tam u "Tebe" ani chytat nebavilo.A přestaň se prosím pořád tak nesmyslně hájit

max270 | Čt 19.5.2005 13:43:25

Jinak si myslím, že v případě, který napsal JM, už ani tak moc nejde o RŘ a o tom "já můžu chytat, kde chci", ale spíš o lidskou slušnost, které je bohužel v této zemi stále méně.

pro | Čt 19.5.2005 13:42:59

Myslím,že pravidla je třeba dodržovat i když se mi nelíbí.Chci říct,že vyhrazovat si místo k lovu není možné.Ze zkušenosti ale musím říct,že například na Vranově si nikdo nedovolí sednout na místo,které evidentně "patří" k chatě.Alespoň jsem se s tím za posledních 10 let nesetkal.

max270 | Čt 19.5.2005 13:40:28

JosefH: Jsou prostě lidi u kterých je jediná možná domluva "chytnu za prdel", prostě se domluvit nedá, ať se snažíš sebevíc a jsi velice tolerantní. Jinak s tou samotou máš pravdu.

JosefH | Čt 19.5.2005 13:37:02

JM:V závěru jsem přece jasně napsal,že bych se tam necpal.Jsem dokonce někdy takovej magor,že i když mám předkrmený místo a cca 15m vedle už někdo sedí,kvůli klidu jdu jinam a zpátky se tam potácím až za tmy.Prostě u vody mám rád samotu.
Ale lidé jsou různí ,někomu to prostě nevadí a klidně
se "k tobě" může nakvartýrovat.A co je podstatné ,
má na to nárok.Tudíž mi to tvoje usurpování svazové vody vadí.Navíc okořeněné hesly typu "chytnu za prdel".Kam se podělo včerejší je to o domluvě a toleranci?

max270 | Čt 19.5.2005 13:33:51

JM: Co k tomu dodat. Co jezdím na Orlík, tak jsme si tam chtěli v jedné zátoce udělat sezení, ale když jsme se bavili s chlapama, co jezdí na flek cca 30m od nás a co tam flek maj suprově udělanej, tak jsme si to radši rozmysleli. To co tam občas našli je dost nechutný. Nakonec jsme se domluvili, že když tam nejsou tak si k nim vlezem. Ale je to jen o domluvě. Občes přijeli a pak jsme se přesunuli, nebo když jsme byli jen dva tak jsme se tam srovnali společně a ještě dobře pokecali a zachytali. Prostě jsou lidi s nimiž se domluvíš a taky naopak.

JM - Profil | Čt 19.5.2005 13:20:41

max: Tohle je přesně ono, to co jsi napsal. Jenže mě to tady někdy přijde jako v ráji. Všichni přesně dodržují všechna nařízení a běda jak je někdo poruší, vždyť já tím že tam nechci rybáře přeci řád porušuju a to se přeci nesmí. Ale pak se ptám, kde jsou ti Mirkové Dušínové z rychlých šípů v běžné praxi u vody???? To co se u vody často děje je s mým vědomým a úmyslným porušováním RŘ nesrovnatelné a ti hodní a čestní chlapci tam u toho nikdy nejsou. Kde jsou???? Nejsou to často jen internetové fantazie????? Snad ne, snad jich je jen málo na ten počet rybářů, možná si jen nechtějí pálit prsty, kdo by chtěl dostat přes hubu jen proto, že někdo chytá na tři pruty????? asi nikdo ne.

max270 | Čt 19.5.2005 13:11:04

JM: Je pravda, že plot není nic krásného, jedině snad nějaký dřevěný, ale to je zase dost výrazný zásah do rozpočtu. Pro dobrotu na žebrotu. A můžeš tu tisíckrát psát, že ti tam rybář nevadí když tam nejseš a když tam nedělá bordel. Stejně se tu do tebe budou lidi navážet. Chtěl bych vidět je, když jsou na rybách a já bych si sedl vedle nich na vzdálenost, kterou povoluje RR, nahodil pruty a začal so procházet po břehu a pokukovat po nich, občas hodit do vody nějaký ten kamínek. RR bych neporušoval, ale za chvíli by asi došlo ke konfliktu.

JM - Profil | Čt 19.5.2005 13:02:13

max: asi to tak dopadne, i když jsme se pořád plotu bránili. Výhoda je, že z kraje je přibližně pěti metrový pás od vody absolutně neprůchodný (velka rokle na kterou se napojují skály), takže když to oplotíme po hranici povodí, tak se dál nikdo nedostane a může mít stokrát právo. To je to, že jsme to roky zkoušeli po dobrém a když to holt nejde tak to nejde.

max270 | Čt 19.5.2005 12:56:00

JM: Jestliže je to soukromý pozemek, tak ho oploť, krom těch třech metrů. Po kraji to nech u vody zarůst nějakým křovím. Pak budou muset příchozí přelézati tvůj plot, což je vloupání a volal bych policii, nebo se budou muset prodírat tím křovím u vody, což se jim nebude chtít, nebo připlavat po vodě a to spíš budou chytat z loďky. Přeji málo nezvaných návštěvníků.

JM - Profil | Čt 19.5.2005 12:53:16

Robert: To je trochu rozdíl, nehledě k tomu, že tohle není v žádné atraktivní chatové oblasti, ale asi dva km stranou. Nicméně to s tím nijak nesouvisí.

Robert(původní) - Profil | Čt 19.5.2005 12:50:08

JM: Jsi jako ten hospodský Na mýtince. Chceš chatu v atraktivní chatové oblasti, ale nechceš tam mít žádný lidi...

JM - Profil | Čt 19.5.2005 12:47:50

Robert. Ale nemusím.