Kdy to chce změnu?

Začal jsem nedávno chytat na odhoz a zajímalo by mě od zkušenějších jak dlouho čekáte na záběr (když to zrovna nejde), než začnete pochybovat a něco měnit na sestavě nebo nástraze,návnadě popř. něčem jiném. Já si někdy nejsem jistej jestli ještě není brzo něco měnit, že třeba ryby ještě návnadu neobjevily, pak přeměřuju hloubku jestli chytám opravdu na dně. Otázka tedy zní po jak dlouhé době začnete něco měnit a co? Samozřejmě na revírech kde to až tak dokonale neznáte (tam většinou odhalíte dřív v čem je problém). Upozorňuji rejpaly že opravdu teprve začínám a po čase si asi sám utvořím systém co nejdřív změnit, ale rád bych věděl jak jsou na tom ostatní. Díky.
Autor diskuse: LudaT - Profil , 15.5.2005 plavaná - techniky lovu

stefan | Ne 22.5.2005 21:17:35

Keď sa ešte nedali kúpiť kosťáky tak sme si ich na súťaže vyrábali tak že do starej vane sme na spodok nasypali asi 3cm vrstvu preosiatych pilín z brúsenia parkiet (jamné sito na múku)na to sme položili 2ks. plné tehly , na tie 15kg lodňu s cca 5 -6 kg vypitvaných rýb bez šupin ktoré necháš aby donich nakládli mäsiarky vajíčka , to celé potom zakriješ igelitovou fóliou a po 5 -6 dňoch z tých pilín preosiatím dostaneš čisté kosťáky.Ryby môžeš nafarbiť aj rodamínom na červeno alebo žlto.V okolí 10 - 15m už nie je cítiť žiaden zápach.Z 5 -6kg rýb spravíš 1 -1,5l kosťákov.Do vane sa ti zmestia aj 2lodne ale potom musíš dať viac pilín.Pozor piliny musia byť suché v opačnom prípade ti kosťáky budú utekať.

pro | Čt 19.5.2005 13:54:13

Pokud jsem si jist o správnosti sestavení udice,nastavení hloubky,kvalitě a správnosti místa krmení,tak zbývá jen čekat.řekl bych u bílé ryby řádově minuty,na kaprové vodě několik málo desítek minut.Ale na druhou stranu víte jak to je s rybami.Když nechtějí tak ani ...

Miramax - Profil | Čt 19.5.2005 12:24:25

stefan: taky jsem ti chtel napsat kvuli tem kostnakum, zel mail ktery je ukryt pod tvym nickem nejak neni dost koser pro odesilani mailu, tak prosim pokud by sis nasel chvilku, kdybys posilal MISOVI o tech kostnacich nejake info, posli i me, diky moc mail: Mirek.Motycka@seznam.cz

MISO | Čt 19.5.2005 9:49:56

Stefan-ja mam prave v plane robit vlastne kostnaky. Ak mas nejake tipy/triky/skusenosti, budem rad. Mozes aj na mail mixi@atlas.sk

stefan | Út 17.5.2005 3:23:43

Miramax:Nasekané hnojáče sú veľmi pohyblivé a sekať ich musíš tesne pred krmením,na kaprovej vode zvyknem nastrelovať (prakom ) čistú kukuricu .Celý sistém spočíva v tom že na začiatku lovu vyhádžeš 3/4 krmiva a potom dohadzuješ len malími guľkami (krmiva)a nastreluješ červy.Okrem sterilizovanej kukurice je veľmi dobrá naklíčená pšenica alebo raž(1 až1,5mm klíčky) avšak dostrel prakom je obmedzený na cca 15 - 20m.Skús si robiť vlastné kosťáky ak máš záujem ozvi sa.

Miramax - Profil | Po 16.5.2005 13:51:32

LudaT: vim o cem mluvis:) smrt bobkarum, navic ty kecy kdyz pustis kapra, a nebo co to je za isiku na motyly o plavackovem podberaku...ale oni vymrou....nas cas prijde:)

LudaT - Profil | Po 16.5.2005 13:40:39

Miramax:taky Ti přeju hodně úspěchů. Mě nejvíc štve že čas od času když mě to opravdu všechno sedne a "chytám",tak mě to okolo začnou bombardovat bobkaři s krmítkama a ja mam utrum.

Miramax - Profil | Po 16.5.2005 12:58:45

LudaT: asi jsme na tom podobne, dle toho co pises, taky zacinam, chytam vetsinou na mensi vzdalenosti, protoze chytam na slepych ramenech zbylych od regulace toku moravy, sirka do triceti metru, mam problem zase s tim, ze jakmile s nekym prohodim par slov na brehu, ryby se poplasi, ale dovoluji si doufat ze s pribyvajicimi prutohodinami se budeme zlepsovat:) hodne zdaru a trpelivosti

LudaT - Profil | Po 16.5.2005 12:37:17

Ještě upřesním že chytám převážně na malých rybnících s docela velkým tlakem(na řeku si ještě netroufnu s odhozem). Opravdu teprve začínám takže když do zhruba 20 minut (na feeder většinou za tuto dobu aspoň cejnka vytáhnu)není záběr tak znervoznim a začínám čarovat se sestavou nástrahou apod., ale zase si říkám "co když je všechno v pořádku a chce to jenom vydržet", asi to přijde časem samo, ale zajímala mě vaše hranice trpělivosti.

PJ - Profil | Po 16.5.2005 11:53:41

Moje zkušenost je, že nejčastější problém je nesprávně nastavená hloubka a přesnost respektive vlastnosti krmení. Osobně mám pocit, že na odhoz by se nemělo na záběr dlouho čekat, ale snažit přijít jak na to, ale docela často se mi to nepovede.

Miramax - Profil | Po 16.5.2005 11:21:21

stefan: diky, krmeni jsem pouzil na bazi rybi moucky, fakt je ze takoev krmeni je opravdu docela aromaticke, jeste ted mi snad smrdi ruce:) zkusim tvou radu, nicmene prohazovat misto cervama je nad moje financni moznosti, proto jsem uz dlouho premyslel jake ucinky maji nasekane zizaly?

stefan | Po 16.5.2005 4:49:49

LudaT:Doba od zakŕmenia po záber závisí od mnohých faktorov 1.)Hĺbka vody,čím je voda hlbšia tým je studenšia a nástup ryby pomalší.2.) Veľkosť vodnej plochy,húf rýb na veľkej ploche môže byť inde ako kŕmiš a chvíľu trvá kým po vôni ich ryby nájdu.3.)Od navštevovanosti miesta/prechytanosti/,ak je miesto často navštevované a často sa tam kŕmi tak nástup ryby je kratší.4.)Kvalita kŕmenia ,sú krmivá ktoré sú priamo nastavované na súťaže a preto je ich nástup veľmi rýchli ale po 3hodinách ich v lovnom mieste neudržíš.5.)Technika lovu , rybu tam môžeš mať ale ju nemusíš uloviť ,preto ak dlhšiu dobu nemáš záber tak skúšaj meniť hľbku,alebo loviť okolo zakŕmeného miesta.6.)Terén dna ,ak je dno veľmi členité /veľké lámané kamene/a krmenie ti zapadne medzi ne tak môžeš čakať na záber dlho a s tým istým kŕmením o 20m inde budeš mať oveľa rýchlejší úspech.7.)Rôzne iné faktory,výskyt dravca,zlé počasie,lokálne znečistenie,nekvalitné kŕmenie atď.Preto ti doporučujem dobre poznať vodu,vyskúšať rôzne kŕmenia,opatrne sa chovať pri vode a zbierať hodne skúseností s lovom na odhoz(lov na plávanú je najprogresívnejší spôsob rybolovu ak si vytvoríš vhodný sistém.
Miramax:V bode 4 sa môže schovávať tvoj problém skús zvoliť menej aromatické kŕmenie a pozdejšie dohadzovať živím kŕmením( kosťáky,sekané hnojáče,ptentku) .

Miramax - Profil | Ne 15.5.2005 15:44:18

jestli muzu mit takovy poddotaz, jak resite situaci, kdy zabery zacnou skoro okmazite (chytam na malych stojacich do 2 ha, kde je dost bile ryby, takze taham vetsinou malicke cejny nebo bilou rybu:)), ale rekneme po dvou trech hodinach ustanou, krmeni stejne, prihazuju stejne, muze to byt prekrmenim? nahazu tam jenom pet pomerancu na uvod a pak po pul hod dva tri mensi? diky za radu

mirmen - Profil | Ne 15.5.2005 15:17:04

LudaT: na několika oblíbených revírech si před začátkem lovu zakrmím hned 2-3 místa, několik desítek metrů od sebe. A pak přecházím, chvíli lov u stulíků, pak zase na místě, kde je nějaký zlom. Občas u strmého břehu, kde z porostů přesahují větve a traviny nad vodu.
Neřeším to jen změnou sestavy nebo nástrahy.
Měnit místo nebo sestavu začínám zhruba po 20-30ti minutách.

Pvl - Profil | Ne 15.5.2005 14:26:34

Míra :Luda T ne Louda :o) Tak jsem si dával záležet . TO je trapné .: O(((( Jsem už starší člověk . o( Ale ty jsi mi udělal radost. :o))

MIra | Ne 15.5.2005 14:12:43

Pvl> LoudaT se ptal na plavanou :-)

Pvl - Profil | Ne 15.5.2005 13:23:26

Jak píše Miki , kde, a na co. Já chytám většinou na větších vodách , přhrada, větší písáky a na boilies. Záběry většinou tak brzy po zakrmení nejsou. Je to spíš o čekání. Na jeden prut dávám b. kterým krmím , na dr. prut zkouším jiný b. Přehazuji 2krát až 3krát 4,00- 24,00 hod. Když nejsou záběry . Jen pro představu: nahozeno 4,00 záběr přišel až 23,30 (bez přehazování)Takže přemýšlet, zkoušet , a VYDRŽET !! :o))

miki - Profil | Ne 15.5.2005 11:06:34

Záleží hlavně na tom, kde chytáš, jaké ryby chceš chytat a na co chytáš. Na řece jsou většinou ryby aktivní a záběry se často dostavují do cca půl hodiny po zakrmení-někdy i dříve. Na stojáku to může být obdobné, ale pokud chceš lovit např. na velké vodě-přehradě, může to trvat třeba dvě hodiny než najedou. Loni jsme takto čekali na Seči, ale po dvou hodinách jsme tahali rybu za rybou.
Při chytání s anglánem ti musí sedět správná hloubka, přesné zakrmení a celá montáž musí bezvadně makat. K tomu je zapotřebí samozřejmě dobrá mačka a spolehlivej naviják, aby jsi se vyhnul spoustě problémům.