Poznámky

Chtěl bych se vás zeptat zda si děláte poznámky o úlovcích. Myslim kdy, kde, na co, jak velký úlovek atd. Popřípadě zda z toho v budoucnu těžíte.
Autor diskuse: Thomas - Profil , 12.5.2005 dravci - nástrahy, návnady

Tom B. - Profil | Út 31.5.2005 12:26:23

Marně usiluju vést si takovou evidenci taky. Ale nejak se furt nedaří.Mám to vždycky napsany do května a pak už se mi nechce. To se ale clovek dozvi veci, co kde pred rokem vyvaděl. Ale dělam si statistiku, kolik me teda všechny věci na ryby vlastně stoji. (ne ze by to regulovalo množství peněz do náčiní a krmení vložených) Nic si ale nevyčítam. Jen aby to neviděla ta moja.

Kato | Čt 12.5.2005 23:16:41

Já jak které úlovky, některé mimořádné jo, ale spíš si dělám záznam o krmných směsích, které kdy a kde fungují, nebo nefungují..

Maw - Profil | Čt 12.5.2005 20:01:12

Já si píšu záznamy z každé výpravy na ryby. Je toho asi 35 stran ve wordu - píšu tam datum, revír, místo,... průběh lovu, krmení, sestava,úspěšnost okolních rybářů, počet chycených ryb, pak si tam vyleju srdce a zhodnotím proč jsem nechytal, proč jsem chytal atd. Dá se z toho vyčíst na jakou nástrahuto na daném místě bere, kam jet v určitou roční dobu apod.

Ivan | Čt 12.5.2005 17:19:59

Já kdysi dělal v zimě "průzkum" revírů. To jsem ještě v zimě nechytal, a tak jsem jezdil po okolí a obcházel a prohlížel jednotlivé revíry. Dělal jsem si poznámky jak to kde vypadá, typ vody, možná jednotlivá místa, překážky ve vodě, prostě kde co. Doma jsem to zapisoval do tlustého sešitu v tvrdých deskách. Takový průzkumnický deník, většinou jsem k tomu vlepil mapu. Pro mladší - digitální foťáky ještě nebyly ani vynalezeny, tak jen popisy.
Použil jsem to asi 2x. To jako za posledních 15 let. Jinak Bručoun si vede něco jako kroniku. Asi mu poradím, ať tam píše i počasí, atd.

Maroon | Čt 12.5.2005 13:59:44

Zdravim vsetkych, su tu celkom zaujimave prispevky.
Ja som si tiez zapisoval co som kedy kde chytil a aj od kolegov rybarov a najme tych starsich som zbieral informacie a celkom sa mi to vyplatilo.
Mal som info ze v urcitom obdoby na jednej priehrade pravidelne beru velke zubace - candaty a tak som sa snazil v tom obdobi tam byt a vyplatilo sa zubac 82 a 70 o rok neskor 75 a par kuskov okolo 65 a o dalsi rok dva pekne kusky 73 a 75 - samozrajme ze nebrali len velke kusy ale aj tie mensie tak okolo 50. Pod som 50 tam nechytil. Kolega rybar, ktory mi o tom povedal tam vytiahol kusy 95, 101 a 111cm. Takze asi nieco na tom bude.

medvěd - Profil | Čt 12.5.2005 12:49:34

Jo po bouřce je to fajn.Trošku se zvedne voda,lehce se zakalí,pak jdou ryby jedna báseň.po dešti začne lítat jepice a to je potom rachot

medvěd - Profil | Čt 12.5.2005 12:47:37

Andy:no vidíš,já byl mnulý týden na rybách dvakrát.V úterý jsem si parádně zachytal,dokud mne z vody nevyhnaly blesky a v sobotu na stojáku taky.A že nebylo teplo.Je to stejný.Když mám čas tak jdu

Andy - Profil | Čt 12.5.2005 12:46:41

medvěd: Docela se mi osvědčilo, když v létě k večeru přijde bouřka, zaprší a pak přestane. Když se těsně po dešti dostaneš hned k vodě, tak mě záběry ještě nikdy nezklamaly.

Andy - Profil | Čt 12.5.2005 12:43:52

medvěd: Já vím, že je to těžké a šance chytit máš vždycky i když zrovna ryby neberou. Minulý víkend přecházela přes naše území studená fronta a také se mi to projevilo na počtu záběrů. A stejně je to docela problém jít na ryby, když si myslíš, že budou brát, protože zrovna nemáš čas a jdeš většinou až o víkendu. Všechno je to jenom teorie. Na ryby stejně většinou chodím, když mám čas.

medvěd - Profil | Čt 12.5.2005 12:40:53

Andy:pokud mne paměť neklame,tak kdysimi Martin M říkal,že něco podobného dělat taky,takže bude asi mít spoustu informací

medvěd - Profil | Čt 12.5.2005 12:37:34

Andy:ale to je přesný.Chytám ryby víc jak třicet let a nějaký pravidla mimo ročnich období jsem nikdy nenašel.Neberu třeba náhlý ochlazení a pod.Mám tu zkušenost,že vnější vlivy se na moji úspěšnosti podílejí pouze nepatrně.Vždy je to způsobu,místě,nástraze a téměř nikdy to není jako minule

Andy - Profil | Čt 12.5.2005 12:33:54

medvěd: Chodím na ryby, abych něco chytil. Když je špatný den a chytím i malou rybku, tak jsem spokojený. Takže na velikosti nezáleží. Rybařina je samozřejmě i o pobytu v přírodě. Když několikrát za sebou nechytím nic, tak mě to nutí se zamyslet a hledám příčiny. Přeci nebudu chytat stejným způsobem, stejnou technikou na stejném místě, když jsem tam nikdy nechytil rybu jenom proto, že jsem v přírodě. Správný rybář musí pořád něco vymýšlet. A to se týká i mapování vnějších vlivů jako je třeba počasí.

medvěd - Profil | Čt 12.5.2005 12:05:41

Andy.nechci Ti do Tvého zcela jistě užitečného systému kecat.Ale opravdu tohle všechno děláš kvůli efektivitě pobytu na rybách.Tu efektivitu měříš množstvím,nebo velikostí ryb?

carlos - Profil | Čt 12.5.2005 11:37:42

a všechny statistiky mě jsou stejně na nic - na ryby jdu kdy MUŽU a ne kdy to je výhodné nebo kdy berou !!!

denyg - Profil | Čt 12.5.2005 11:34:08

Letos začínám..........

Andy - Profil | Čt 12.5.2005 11:33:48

NOVIS: Mému systému do dokonalosti chybí ještě hodně. Hlavně čas a chuť to dokončit. Hlavně jsem z toho ještě nevytěžil informace, kdy jít na ryby a kdy se věnovat raději něčemu jinému. Najít v tom nějaké pravidlo je těžké a vyjímky se neustále objevují. Ovšem statistika 13 let, kterou máš, to už by možná něco mohlo napovědět. Hlavním z důvodů, proč to všechno vlastně dělám je ten, že mám málo času a na ryby si můžu dovolit jít maximálně tak 1x, maximálně 2x týdně, ale to už musí být. Chci si proto tyto dny vybírat, abych byl u vody co nejefektivnější, ne bezrybka. Proto jsem se vrhnul na tuto výzkumnickou činnost.-)

carlos - Profil | Čt 12.5.2005 11:31:14

poznámky si chci dělat už několik let ale nějak nejsou lidi a čas. Zatím si alespoň ukládám do GPS všechna místa lovu, parkoviště, občerstvení, hloubky vody, lavice atd. abych to příště nemusel zase hledat. A už se to začíná vyplácet, protože jsem hlava děravá.

NOVIS - Profil | Čt 12.5.2005 11:24:25

Zápisky z lovů si eviduju už třináctým rokem, ale do takové dokonalosti jako Andy to dotažené nemám. Je to spíš takový památníček co kdy kde jsem u vody zažil, i když krom vzpomínek z toho čerpám i info o revírech, kde jsem byl, případně se snažím vysledovat alespoň základí rysy vlivu počasí na lov.

Bulk - Profil | Čt 12.5.2005 9:48:47

Andy: Ahah to jsem nevěděl tak nic, aspoň jsem to zkusil

Andy - Profil | Čt 12.5.2005 9:47:10

Bulk: Pouštěním takových DVD se občas chlubím, když k nám přijde nějaká návštěva. Protože jsou ale na DVD i rodinné záběry, na ryby se mnou v létě chodí i manželka se synem, tak je to až moc soukromé DVD, které pouštím opravdu jenom nejbližšímu okruhu svých známých. Nedávno jsem to pouštěl sestře a švárovi a skončilo to tak, že si pořídili digitální foťák, uvažují o kameře a začali si také dělat DVD.

Bulk - Profil | Čt 12.5.2005 9:43:06

Andy: A nechtěl by jsi se s tím DVD pochlubit:???

Andy - Profil | Čt 12.5.2005 9:39:50

Poznámky z lovu jsem vedl celou loňskou sezónu a letos v tom pokračuji. Zaznamenávám datum, čas lovu, revír, přesné místo lovu, informace o počasí jako teplotě vzduchu, teplotě vody, slunečno, oblačno, velikost a směr vln. Pořídil jsem si i barometr a letos zaznamenávám i informace o barometrickém tlaku, fázi měsíce. Do poznámek zaznamenávám i techniku lovu, nástrahy, ulovené ryby atd. Přikládám i fotografie z okolí místa lovu a ulovené ryby. Chystám se z toho časem udělat nějakou statistiku, jestli vypozoruji nějaké závislosti. Občas je i zajímavé si v tom pročítat, protože se mi znovu vybaví některé mé úspěšné dny. Protože mi nedělá problém programování, tak jsem začal vytvářet program do kterého toto zaznamenávám. Bohužel není ještě z časových důvodů celý dokončený, ale do budoucna by měl vytvářet nějaké souhrnné statistiky, umožňovat prohlížení fotografií i s velkými náhledy, zobrazování předvolených webových stránek přes tlačítko, stahování online informací o počasí z meteorologických webů, povodí řek o průtocích atd. Protože teď nemám tolik času, tak ani nevím, zda program dokončím. Možná na něm budu pokračovat zase v zimě až skončí rybářská sezóna. Jinak ze svých fotografií a videa za každou sezónu vytvářím DVD (ulovené ryby, fota a záběry od vody), proložím to hudbou, různými efekty, doplním titulky a vypadá to skvěle.