Potlučení kapři

Již několikrát se mi stalo, že jsem lovil na soukromé vodě a kapři byli často značně poškozeni. Na svazových vodách bych to pokládal za poškození dravcem, ale proč v obecních, nebo v soukromých vodách jsou kapři takto potlučení? Vylíže se z takových ran kapr, který žije v hektarovém rybníce?
Autor diskuse: Bob - Profil , 10.5.2005 všeobecné - ostatní

Márvin - Profil | Po 2.9.2013 15:09:18

O výkendu sem chytil kapra 66 cm, byl odřený na břiše a v hlavě měl díru která mu začínala plesnivět vypadalo to jako by ho někdo praštil po hlavě a pak mu kapr utek,myslíte si že má kapřík šanci přežít?

Bob - Profil | Út 10.5.2005 18:56:27

kluci: všeobecně vzato. Na malých vodách nenalétávají kormoráni, ani příčinou poškození nejsou masaři, ale skutečně ryba je poškozena převozem. Za vaše názory vám děkuji. Možná kdyby ten kapr tam přežil do příštích závodů, tak by ho fišmen lapl uzdraveného v dobré kondici. Možná!

tomad - Profil | Út 10.5.2005 18:53:58

ajdam: tie plutvy by sa mali v pohode uplne zahojit, jedine keby nemali dostatok vitaminov tak sa moze stat ze sa im rany dlho hoja alebo dokonca mozu im tie rany sposobit smrt.

ajdam | Út 10.5.2005 17:42:19

minuly rok jsem sel do sadek koupit kaprika do sveho rybnicku, snazil jsem se vybirat neposkozene kusy -bohuzel vzechny ryby byly svym zpusobem ponicene apod. vzal jsem si kaprika ktery mel roztrhlou ocasní ploutev nake supiny strhane a nejake oderky od betonu. Po mesici a pul jsem ho pro kontrolu chytl a vysledek = srostla ocasni ploutev , vsechny rany ze sadek byli zahojene , celkovy stav ryby byl dobry :) a jeste vyrostl 2,5cm. uz tam plave pres rok a dobre se mudari. z toho soudim ze se ryba v klidne vode bez problemu uzdravi.

tomad - Profil | Út 10.5.2005 17:11:19

Bob: to je kapor poskodeny prevozom a vysadzovanim.
Ja som bol nedavno na jednom sukromnom reviry, majetel od nas vyzadoval aby sme pouzivali haciky bez protihrotov, podlozky a podberaky, ale tie ryby boli tak neskutocne dobite, nakoniec som sa dozvedel ze ich vypustali po suchej doske a vacsina im povypadavala na zem a presne vyzerali ako na obrazku. No hruza!
Andy: plutvy sa im trhaju ked je vela ryb na sebe, alebo sa im poskodzuju mechanicky pri vysadzovani a manipulovani s rybami. Este som nepocul ze by to bolo vdaka nedostatku vitaminov. Ale myslim si ze je to skor zlou mamipulaciou s rybami.

Bob - Profil | Út 10.5.2005 15:33:56

Bulk:To není ten co ho utloukl onen rybář.Toho jsem čapl já.Ale jeho kapr byl taky dotlučenej.
Já lapl ještě jednoho a ten vypadal o něco líp, ale nebylo to to pravé ořechové. Toho mě pořadatelé okamžitě odebrali do tomboly. Laplo se více kaprů, ale ty já neviděl.
Andy: Tam se kapři nepouští ani náhodou. Dokonce jsem viděl borca jak bral i karáska sotva 30 čísel.

Andy - Profil | Út 10.5.2005 15:17:38

Využiji otázku a zeptám se. Kapr na obrázku má viditelně potrhanou ocasní ploutev mezi jednotlivými paprsky. S tím jsem se už párkrát u vody setkal a přitom jinak ryba vypadala nepotlučená a celkem vpořádku. Jedná se o normální věc, kdy si kapr může ploutev mezi paprsky sám potrhat nebo se jedná o nějakou nemoc, anomálii nebo třeba nedostatek vitamínů apod.?

Bulk - Profil | Út 10.5.2005 15:15:29

Bob: To bvyl zakhle pomlácený jen tento kapřík nebo i ostatní co se vytáhly??

Andy - Profil | Út 10.5.2005 15:10:35

Bob: Není to ten kapr, co ho domnělý rybář tloukl tou vidličkou, docela na to vypadá? Vzhledem k tomu, že před závodem se vysazují ryby, tak to opravdu vypadá na potlučení ryby při přepravě a následném vysazování. A nebo se jedná o soukromý revír "Chyť a pusť", kde majiteli nezáleží na rybách, ale na výdělku a zacházení s rybami nekontroluje. Chytat takové ryby by mě rychle znechutilo, pokud by to bylo častější, tak bych takový soukromý revír přestal navštěvovat.

Bulk - Profil | Út 10.5.2005 14:56:43

Bob: Tak tohle snad ani není možný aby se takto kapr potloukl při vysazování nebo přepravě. A určitě zdravej není, ale měl by se z toho dostat, po zimě vypadaj rybišky o něco hůř než v plné síle.

Bob - Profil | Út 10.5.2005 14:52:38

Je toto zdravý kapr? Chyceno na těch závodech.

Šuli - Profil | Út 10.5.2005 14:52:11

Moravák:Nejenom Tesco,ale i v Carefouru prodávaj kapry celoročně,když jsem to tam viděl tak se divim že jim to někdo nezatrhne.Nevim kolik lidí si kupuje živího kapra,ale podle toho jak vypadali tak asi moc ne..((((

Moravák - Profil | Út 10.5.2005 14:26:50

Převážná většina mnou ulovených ryb s nějakou rankou je v jarních měsících. Předpokládám, že se jedná o nezhojené rány, které se přes zimu spíš zhoršili, než aby mizely, protože ryby mají v těchto měsících menší přísun vitamínů. Do léta se jim to zahojí a je jedno, jestli to je ryba, která byla přes zimu namačkaná v sádkách, nebo ležela někde zavrtaná v bahně a chrundala. Na soukromé vodě to může být třeba tím odíráním v sádkách, nebo převozem. Rozhodně to nebudí nejlepší dojem a na takové ryby se člověk snad ani netěší. Kormorán je kapitolou samou pro sebe a opravdu, jak již bylo napsáno, svést vše na něj je jednoduché. Předpokládám, že by se k tomu mohl vyjádřit nějaký odborník, který by mohl objasnit, jak to s těmi ránami je. Tesco - hnus.

Bob - Profil | Út 10.5.2005 13:46:17

Připouštím, že jsou ryby poškozeny dílem od kormoránů, dílem od častého chytání na kaprodromech, ale co ty malé vodní plochy? Správci na takovém malém obecním rybníčku, když to zveličím, nevědí co to je podložka na ryby.
O háčcích bez protihrotu, nedej bože o nějakém desinfekčním prostředku, nemají ani páru. Nejsou ti kapři potlučeni přepravou?
Zůčastnil jsem se nedávno sranda závodů, kde vedle seděl "rybář" a chlubil se , že na 0,30 vlasec mu žádný kapr nezdrhne a když fakt se mu na 1/0 háček zavěsil kapr cca 60 cm, tak ho měl venku za minutu s proříznutou hubou a hned ho praštil pa hlavě vidličkou.
Z toho soudím, že na takovém rybníčku žádný bobkař rybu nepustí a přesto jsou tam kapři plní krvavých ran.

mosell | Út 10.5.2005 10:10:49

Na některých soukromých revírech si šetrné zacházení s rybami hlídají a sledují kondici ryb. Je zakázáno používání protihrotů a dokonce dostanete sprej na vydezinfikování rány po háčku. Existuje tam spousta pravidel, jak nepoškozovat ryby. Pokud zjistí, že se nechováte k rybám slušně, tak vás okamžitě vykáží. Jeden z takových revírů je vrbenský, ale mohl bych jmenovat další. S potlučenými rybami se lze setkat i na svazových vodách.

Bulk - Profil | Út 10.5.2005 9:35:13

barbel: Já jsem nemluvil o soukromých revírech ale o svazových vodách. A za tím si stojím kdybych měl digi foťák tak bych Ti přinesl fotky ryb z výlovu jak vypadají potlučené od kormoránů a volavek.

barbel - Profil | Út 10.5.2005 9:31:56

Na soukromé vodě kapr desetkrát chycený za týden nebude asi vypadat moc zdravě. Už jsem o těhle Hypermarketech na chytání v jedné otázce napsal hodně. Hlavně že se to může svést na kormorány....No a teď majitelé sokromých vod hurá do mě ;-)

Bulk - Profil | Út 10.5.2005 8:28:09

Bob: Nevim co je na tom pavdy: Ale v Evropě je evidováno 500 000 hnízdících ptáků a dalších 500 000, kteří ještě nehnízděj. Fakt nevim jestli to je pravda, ale je to obrovský číslo. Na výlovy chodím a kormoráni jsou vidět i na malých rybníkách.

Bob - Profil | Út 10.5.2005 8:24:31

Bulk: Stále se mluví o kormoránech, že nadělají škod, ale silně pochybuju, že na hektarový rybník zaútočí. Ti se spíše soustřeďují na velké vodní plochy. Nebo se mýlím?

Bulk - Profil | Út 10.5.2005 8:03:03

Kapři nejsou potlučení jen tím jak se s nimi zachází při výlovu. při výlovu když jsou ryby ještě ve vodě, ale je nízky stav vodní hladiny na ně útočí volavky a kormoráni a spoustu jich pomlátí zobákama, taky v důsledku útoků těchle ptáku jsou ve stresu a dochází k jakémusi srážení slizu ( nevim jak jinak to popsat) a jsou náchylnější na odření.

Tom | Út 10.5.2005 7:56:52

Na jaře se s potlučenými kapry setkávám i na svazových vodách. Myslím, že jsou potlučení z nešetrného zacházení při vysazování. Myslím, že většina ryb se z toho dostane, protože těch potlučenejch občas chytám dost, ale nevšimnul jsem si nějakého zvláštního úhynu ryb. Akorát teda ten rybník u nás má 7 ha.