Jak se loví s čihátkem před špičkou prutu?

Zdravím. Zatím jsem používal jenom čihátka mezi očka prutu. Chci teď použít čihátkou před špičkou prutu (jedno jsem si koupil). Nechápu ale jak to funguje. Čihátku má telíčko, které prochází drátek s pružinkou. Po stlačení tělíča se ukáže malé očko. Vím, že mám dát svlasec do tohoto očka a uvolněné telíčko potom "drží" na vlasci, ale co po záseku, to tam to čihátko zustane? A nevadí při navíjení vlasce, resp. zdolávání ryby? Díky
Autor diskuse: Zdeněk - Profil , 6.5.2005 všeobecné - náčiní, doplňky

Deawon - Profil | Čt 5.1.2017 14:58:40

Řeším teď něco podobného. Koupil jsem si nové Okumy LB 665 a vlasec 30 Awashima a většinou používám pružinová čihátka před špičku. Teď u nové Awashimy mi ale došlo, že je mi jí líto a bojím se, abych ten vlasec nezničil.

teoretik - Profil | So 14.3.2015 13:22:06

jj, máš pravdu, za 10let určitě pokročil, už vás tady nebudu rušit

arnošt - Profil | So 14.3.2015 13:05:23

dosec >> Nebo srovnal krok s dobou a má už 9 a půl roku hlásiče... :))

dosec - Profil | So 14.3.2015 13:02:10

teoretik >> řekl bych,že je mu to už deset let u prdele :-)

teoretik - Profil | So 14.3.2015 12:55:17

Toto téma je: Jak se loví s čihátkem před špičkou prutu? Tak se ho držte. Divím se zadavateli, že vás ještě nevypral.

Petrson - Profil | Ne 22.5.2005 13:24:46

Pyzda >> neberu Ti Tvůj názor, ale mám dojem, že si trochu protiřečíš.
1) Čím více se bude praktikovat chyť a pusť, jak píšeš, tím více ryb - a časem pořádných - v revírech zůstane, takže není pravda, že nebude co chytat.
2) Právě ti, co odnesou těch 200 K, vytváří půdu pro zvýšenou obratovost rybí obsádky, a tím jakousi její komercionalizaci: víc ryb chycených = větší objem nákupu násady dle zarybňovacích plánů. Naopak, mnozí t těch, co volají po zrušení zákazu lovu v noci, chtějí i další změny - např. zavedení limitů (třeba max. 50 kaprů za rok), horních mír, revírů "chyť a pusť" atd. Pokud by se takové změny prosadily, a taky dejme tomu přijatelně zvedla cena povolenek, aby se dala slušně zaplatit profesionální stráž, odpadlo by spoustu problémů s masaři a noční lov by obsádku nijak drasticky neohrozil. TENTO ZÁKAZ TOTIŽ V PRAXI NEZNAMENÁ, ŽE SE V NOCI NELOVÍ. Naopak - nejvíc tento zákaz porušují partičky masařů, kteří, když už riskují, si to patřičně kompenzují narabovanými rybami. Legalizace by tento stav pouze optimalizovala do podoby, kdy by u vody bylo i více poctivých rybářů, rybářská stráž (proč třeba na S 1 kontrolují často i v noci? Kde se chce, tam to jde) a tudíž větší kontrola. Argument, že když se nic nevytáhne, nic se nenasadí a tudíž nebudou ryby, taky neberu. Nikde není psáno, že svazy musí zarybňovat podle úlovků. Myslím si, že mnohem zdravější by bylo zarybňovat podle studií ychtiologů, které by doporučovali optimální skladbu násady dle rozlohy a typu revíru, s přihlédnutím k ryb. tlaku. Navíc, že by se pouštělo do takové míry, až by úlovkové lístky byly čisté a tudíž nebylo co vracet, to u nás zatím zdaleka nehrozí, právě kvůli takovým, kteří si vezmou těch 200 ks za rok a víc. Nemám nic proti odnesení úlovku, ale všeho s mírou. Proč by někomu nemělo stačit těch 50 K ? Třeba taky proto, že by pak nemohli tolik kaprů rozprodat. Nejhorší přístup je říct: v noci toho odnosí víc, tak to zakážem, pro jistotu ještě zavedem na každém revíru co nejširší pásmo "ochrany ptactva" , aby se tam vešlo rybářů co nejmíň, a ryb bude dost. Jinými slovy - hezky po bolševicku nic nedělat, jen zakazovat. Řešení se nabízí dost a dost, jen by ještě ve vedení svazů musel být někdo ochotný prosazovat změny k lepšímu.

Pyzda | So 21.5.2005 23:18:58

Petrson : Hlavní rozdíl je (měl by být) ve svazovém a komerčním rybolovu. Svaz dříve ryby choval, hájil, pěstoval a choval se tak, aby ve vodách byl a zůstal určitý sortiment ryb. K tomu slouží i jistá nelogická restriktivní optaření, jako doby lovu, nejmenší lovné míry, počet docházek k vodě, např na P, omezení rybolovných způsobů, nástrah, návnad a.j....
Komerční rybolov se nemusí starat o výše uvedené, protože jediným hlediskem je přitáhnout lidi a všechny ulovené ryby zpeněžit a nové nakoupit.
Svazy jdou evidentně cestou kapří a sumčí komerce a proto většině zde vadí, že např. důchodce uloví 200 kaprů a oni jen 50 za stejný peníz a ještě tyto ryby pustí?
Závěrem : čím více se loví a propaguje lov chyť a pust, tím více ubývá ryb. Pokud se zavede systém non stop24, nebude už co chytyt a pouštět. Je to nelogické, ale s logikou na rybách neuspěješ.

šeptal - Profil | Út 17.5.2005 7:21:21

Pyzda, Petrson : Lov po půlnoci - nikdy. To přeci usíná celá příroda. S úderem této hodiny naprosto ustává jakýkoliv boj o potravu a o přežití. I sumci, candáti a úhoři to respektují a nechávají svoji kořist až do 4:00 odpočinout, aby její lov byl pak o to sportovnější. ;o)

Zkrátka a dobře neexistuje jediný opodstatněný argument pro zákaz lovu nonstop. Pokud ryba spí, tudíž nepřijímá potravu, tudíž ji nelze ulovit a tedy vyrušit. Pokud nespí a přijímá, tak logicky nemůžu rušit její siestu, protože ji nemá.

Jinak se omlouvám za odbočení od tématu otázky, ale na tyhle nesmyslný témata nedokážu nereagovat.

Petrson - Profil | Út 17.5.2005 1:33:56

Pavel (Pyzda) >> Zajímal by mě Tvůj názor na lov 24 hodin, který nepovažuješ hodný skutečného rybáře. Doufal jsem, že nový zákon tento lov poloví, protože nenacházím logické důvody ho zakazovat. Ubližuje se lovem v noci snad rybám či přírodě více? Tezi o etice, že je slušné nechat spát i ryby, v tomto případě neuznávám, protože již některé studie dokazují, že zejména v revírech, kde je silný rybářský tlak přes den, se tomu ryby přizpůsobují změnou režimu - ve dne víceméně nepožívají a odpočívají, s krmením začnou až po setmění, tudíž nespí a lovem nemohu být buzeny. Zajímá mě Tvůj názor a všech, kdo odsuzují lov 24 hod. Mě připadá tento zákaz diskriminující. Budu rád za byť jediný argument, který nepostrádá smysl a logiku, já žádný nevidím.

Pyzda | Pá 13.5.2005 21:39:40

Kutil: nemyl se jménem, někdo mě zablokoval jméno a toto nové, je jménem tohoto člověka.
Kdo je skutečný rybář : Jen těžko bych zde hledal podporu pro lov pstruhů na P revírech na červa. Jen těžko bych hledal podporu pro lov 24 hod., jen těžko bych našel člověka, který by toleroval lov samosekem......
Pokud je stav (hovořím o ČRS) takový, jako je, kapr jako téměř jediná vysazovaná ryba se loví téměř průmyslovým odlovem a současně je zde voláno po ochraně kaprů, tak tomu nerozumím. Z tohoto důvodu jsem se ptal "skutečných rybářů" . Pokud chceme opravdu chovat ryby, není na místě omezit "některé dnes ještě legální" způsoby lovu?

Pavel

Kutil | St 11.5.2005 18:36:14

Pavel - velmi bych rád znal definici SKUTEČNÉHO RYBÁŘE.Asi by to zajímalo nejen mne.Ne na mail, ale tady a všem.Určitě to bude zajímat více lidí.Díky.

Petrson - Profil | St 11.5.2005 17:56:33

Zubáč :: Hlavní je sekat dřív, než letí prut do vody :-))

zubáč | Út 10.5.2005 7:22:40

Pavel: Myslím si osobně, že při feedru sekám určitě o dost dříve než při ostatních zpusobech lovu, určitě dříve než při lovu se špičkovým policajtem...

Pavel | So 7.5.2005 21:17:39

Skuteční rybáři: V čem je rozdíl mezi lovem na srkačku a lovem na feeder s krmítkem? Stejně zasekáváte až po samozáseku, tak tady neblbněte s nějakými podprahovými reakcemi, nutnými pro původní systém lovu na feeder. Předšpičkové čihátko je levnější varinatou elektronického hlásiče.

Petrson - Profil | Pá 6.5.2005 22:03:04

Při položené používám téměř výhradně čihátka před prut právě kvůli citlivosti, pokud není větrno a užiju hodně titěrnýho poldu, poznám na něm každé ťuknutí, které se na meziočáku neprojeví. Mají ale své nevýhody, proto je radno pečlivě vybírat. Pozor také na koncové smyčky z drátů, některé svou velikostí přímo "sednou" do koncových oček prutů a zasekávají se tam - ty nebrat, většinou to končí ztrátou ryby, někdy i utržením. Používal jsem i kolegy zmíněné kuličky se sucháčema, ale často jsem je ztrácel, některé se časem "ochodily" a padaly z vlasce. Gumička je dobrá, pozor jen při náhozu, chce ji dobře zafixovat za očka, aby neletěla i s vlascem a zároveň ho nebrzdila při odmotávání.

Karbo - Profil | Pá 6.5.2005 19:01:59

V podstatě souhlsím s ostatními. Pružinový jsou nanic, reznou a ničí silon a dost vadí při zdolávání. Nejlepší jsou ty kroužky z tvrdší gumy- na vlasci nekloužou vlastní vahou, dobře se s nimi manipuluje, nepoškozují silon a takřka nevadí při zdolávání. Dělal jsem si je i sám z cca 2-3 mm silný gumový placky ve formátu A4, kámoš to donesl z fabriky. Raznicema se daj krásně vyrazit.
Ale jinak feeder je feeder, to je pohoda, nic nikde nepřekáží....

Kutil | Pá 6.5.2005 17:43:24

Pro úplnost - váha nejmenšího s perkem je -1gr, největší 4gr+, placičky jsou asi 20let staré,váha0,5gr,guma polepená folií.
Zdeněk - vzdáleností od špice prutu se reguluje natažení - napnutí vlasu.Chtělo by to tenhle system dotáhnout do konce, ty švestky by měly být co nejslabší kvůli ploše na vítr.Různé druhy placek jsou dobré, ale protivítr nebo vítr do zad s nimi dělají věci.
Na první placce zprava je vidět fígl, který omezí ztráty po záseku - naříznutí na kraj - tečnu otvoru.
Osvědčilo se v horní části otvoru vyříznout klínovité jakoby pokračování naříznutí aby se v něm trochu kousnul vlasec a švestka tak nejezdila.
Zvláštní kategorii předšpicáků tvoří gumička z duše kola nebo motocyklu, navlékne se přez nástrahu na na prut, borci s tím bezpečně hází, po hodu sklepou na vlas - ideální na jemné záběry na kratší chytání.

Kutil | Pá 6.5.2005 17:19:17

Kutilovy předšpicáky

Kutil | Pá 6.5.2005 17:18:35

Ktilovy předšpicáky

Kutil | Pá 6.5.2005 16:09:07

Kdesi jsem to tady už psal - pozor na starší prodávané modely - výrobci dávali pochromovaný nebo poniklovaný drát, který právě v tom ohybu byl někdy popraskaný, viděl jsem to přímo v krámu.
Používám běžně předšpicáky vlastní výroby, musejí se přesně vyladit aby po vlasci nejezdily sami, ale aby nedrhly - ty předšpicáky.

ladysek | Pá 6.5.2005 15:55:56

Zoidberg ..konečně :))dík

MrKos - Profil | Pá 6.5.2005 13:22:20

Pokud je to ten se suchým zipem a není moc " dotaženej " tak se dá dobře posouvat i rozkmitnutím špičky prutu nahoru/dolu.... Platí to i u pružinovýho. A ten " suchej zip " není třeba moc tisknout. Pak lépe jede po silonu. Samozřejmě je třeba najít tu správnou mez...