Jak usmrcujete ryby?

Jak co nejšetrněji usmrcujete ryby?
Autor diskuse: karelretik - , 29.4.2005 všeobecné - ostatní

Pavel | So 7.5.2005 21:38:25

Stačí sekyrka a gumová zástěra. Pokud ulovím kapra nad 70 cm tak většinou ne a ne nalést metr. Když ho najdu v poslední kapse elasťáků, tak už kapr nedýchá, zase jsem byl pomalý.

XAXAP - Profil | Út 3.5.2005 13:38:26

Pike: ty se s kaprama kuchas??? ja jsem si po Slamakovo vzoru koupil vyrazeny mlynek z masokombinatu a cpu je do toho cely! Vlezou se tam i vetsi nez K-70! Veprici si pak chrochtaj! Ale musej byt pomleti zacerstva.

ZN - Profil | Út 3.5.2005 13:35:06

MD:
kdyby jsi je střílel mezi oči, tak je nemusíš kuchat.

Michal | Út 3.5.2005 13:25:23

M_d: Můžeš mi prosím říct, kolik tě stojí pronájem toho stadionu ? A kterej je třeba nejlevnější, pokud máš trochu přehled. :-)

Pike | Út 3.5.2005 12:26:04

Dle velikosti kapra vyberu spravne velkou palicku (pozn.Gobopalicka velikosti XL zvladne i kapra kolem 5-10 kg). Palickou pak kapra bouchnu mezi oci. Svym nastrojovym nozem Leatherman pak kapra rovnou vykucham a zbavim ho zaber. Nebudu si kazit maso nejakou skolackou chybou.

mirmen - Profil | Po 2.5.2005 17:00:49

Miloš _ diakritický: něšetři je, nejhorší smrt je utopením

Bulk - Profil | Po 2.5.2005 16:33:03

Miloš: A jakou máš úspěšnost trefíš každýho???

Miloš_diakritický | Po 2.5.2005 16:31:15

střílím je na stadionu ranou do týla, hlavně kapry....

mirmen - Profil | Po 2.5.2005 16:29:10

Pecka do palice, bodnutí do hlavy ( do mozku), přetnutí páteře a odstranění žáber - vykrvení.

karelc - Profil | Pá 29.4.2005 16:51:08

Já když beru cejny, tak stačí, když je člověk třikrát klepne paličkou. Jsou pak už úplně tuzí. U odolnějších druhů, jako je kapr, přeříznu žábra, aby odtekla krev a přeruším míchu. Samozřejmě ho nejdřív omráčím. U úhoře pak použiju nejvyšší stupeň násilí - nejdříve ho několikanásobným vysokoenergetickým úderem na chvilku znehybním a poté mu zasadím bodnou ránu v oblasti páteře. A stejně mi pak připadá, že i bez hlavy žije. Ze zvědavosti jsem jednou strčil prst úhoří hlavě do huby, a jak jsem se divil, jakej má stisk :-) Holt úhoř je odolnej.

xycht - Profil | Pá 29.4.2005 16:44:46

jo a taky přeříznu páteř na hlavou....

xycht - Profil | Pá 29.4.2005 16:43:41

Omráčim tupým předmětem a proříznu žaberní oblouky

Korda | Pá 29.4.2005 16:29:13

Nejdřív se pomodlím otčenáš. Podložím rybu na plátek C4 navrch dám jednu nudličku semtexu a pak dám dálkovou roznětku a je to rychlé a bezbolestné:-))Je to rychlejší návod jako o Matesa -původního:-)))

Jirka K - Profil | Pá 29.4.2005 14:56:20

karelretik: Jak jsem slíbil, tak Ti píšu ty paragrafy. Dříve to byl § 29 vyhl. č. 103/1963 Sb. (".....povinen rybu usmrtit prudkým úderem do temene hlavy a úplným vyříznutím oblouků žaberních."). Dnes platí § 5g odst. 5 zákona č. 149/2004 Sb ("U ryb při průmyslovém zpracování se vykrvení provádět nemusí. Vykrvování ryb při prodeji a pro vlastní potřebu se provádí po omráčení silným úderem tupým předmětem na temeno hlavy přetětím žaberních oblouků nebo přetětím míchy a cév řezem bezprostředně za hlavou".)

Bulk - Profil | Pá 29.4.2005 13:50:36

Kato: Když budeš šikovnej můžeš mít místo kabelky z krokodýla kabelku z kapříka :-))

Mates(původní) | Pá 29.4.2005 13:48:37

Paragánská padina, neboli úder zakončený vrutem.
Lze provádět i s nožem.

Kato | Pá 29.4.2005 13:45:06

bulk: taky mi kůže chutná. U nás se ryby skoro vůbec nejí, teda jí, ale kupované. Za rok zabiju tak 10 ryb a na tom praxi moc nezískám. Díky za radu, někdy to testnu.

drda - Profil | Pá 29.4.2005 13:21:34

Andy: v tom máš pravdu, omlouvám se .

Andy - Profil | Pá 29.4.2005 13:16:51

drda: Úder do hlavy a přeříznutí žaberních oblouků je docela známý způsob zabití ryby. Pozastavil jsem se spíše nad dvojím zabitím, tedy ještě navíc přeříznutím páteře.

drda - Profil | Pá 29.4.2005 13:10:40

Andy: než se do někoho pustíš, nejprve si zjisti, zda ten dotyčný to náhodou nedělá v souladu s RŘ, který říká: ..je povinen rybu usmrtit prudkým úderem do temene hlavy a proříznutím žaberních oblouků. Je to citace z RŘ MRS. RŘ ČRS to vůbec neřeší.

Andy - Profil | Pá 29.4.2005 13:06:37

slimak: To je vpořádku, všechno je to v povaze lidí. Kdyby byli všichni rybáři tak ohleduplní k rybám, tak jako ty, tak by se nám všem možná žilo lépe.

Bulk - Profil | Pá 29.4.2005 13:03:17

slimak: Když použiješ sak tak se jí nic nestane.

slimak - Profil | Pá 29.4.2005 12:58:52

Andy: ty žábry ji přeřezávám kvůli lepšímu vykrvení a s tím vezírkem ať si to dělá každý jak chce. Já mám radši rybu nepoškozenou.

drda - Profil | Pá 29.4.2005 12:46:08

Myšob: já sice kůži nestahuji, ale když ti nikdo jiný neporadí, tak ti poradím alespoň já. Nestahuj ji taky, je to škoda :-)

Andy - Profil | Pá 29.4.2005 12:44:14

slimák: To by mohl být nový trend. Zabíjet rybu pokud možno ještě ve vodě, nejlépe ještě před vyháčkováním, aby se ji neopratrnou manipulací při vyjímání háčku nezpůsobila bolest. Že by všeobecný zákaz vezírků? To dvojí zabití ryby je také dobré, zřejmě čím více ran a řezů, tím lépe. Ještě že po páteři a žábrech se nedá už nic více přeříznout.-)))

Myšob - Profil | Pá 29.4.2005 12:43:32

Děkuju!

Bulk - Profil | Pá 29.4.2005 12:43:00

Úhoře zabíjím dost drasticky: chytnu a praštím s ním parkrát o tvrdou zem, nejlépe beton a pak mu přeříznu páteř.
AA: Abych-to už jsem tam napsat nechtěl.

woody - Profil | Pá 29.4.2005 12:37:58

Myšob-viděl jsem nějaký zabiják na úhoře na stránkách výrobce podběráků (Fencl) odkaz je tady v e-schopech

Abies Alba | Pá 29.4.2005 12:34:44

Myšob - ® Omráčit, proříznout páteř za hlavou

Myšob - Profil | Pá 29.4.2005 12:33:44

Tady je to samý stahování kůžičky, ale poradit mě, to ne....

Abies Alba | Pá 29.4.2005 12:31:20

Bulk: Abys?

Bulk - Profil | Pá 29.4.2005 12:29:35

AA: Kúžička je mňamka, ale máti ji chce stahovat hlavně u lisáků, takže ty pouštím abych.

Abies Alba | Pá 29.4.2005 12:26:07

Bulk - ® Já kůži nemám ráda, tak si kapříky taky svlékám. Kůže se dobře stahuje za ztuhlého stavu.

Bulk - Profil | Pá 29.4.2005 12:22:37

Kato, pokud použiješ ostrý nůž a pojedeš hezky přímo pod šupinama, tak je seřízněš celé v kusu, a kůže Ti zůstane. A hlavně přitom vůbec nenaděláš.
slimák: Jo filetování je super, i pro tepelnou úpravu ryby.

slimak - Profil | Pá 29.4.2005 12:14:02

Já mám několik zásad k zacházení s rybou - pokud ji pouštím/ většina /, tak ji vyháčkuju už ve vodě. Pokud už si ji hodlám ponechat a sežrat, tak ji zabiju hned, bez toho, abych ji půl dne stresoval ve vezírku u vody a potom vláčel živou domů. Omráčím ji a přeříznu páteř za hlavou a proříznu žábry. Doma potom po zbavení ryby šupin ostrým nožem shora odřezávám filety po páteři a bocích směrem dolů, takže nemusím vůbec zápasit s vnitřnostmi, což mi vždycky vadilo nejvíc.

Myšob - Profil | Pá 29.4.2005 12:13:12

No, jsou tu hezký věci. Jen by mě to zajímalo u úhoře, někdy mám problém s vystavením úmrťáku...

Kato | Pá 29.4.2005 12:12:59

Bulk: protože když "škrabu" šupiny, tak jsou všude kolem a musím to po sobě uklidit a sbírat jednu šupinu po druhé.....

G.Moolis - Profil | Pá 29.4.2005 11:06:45

Tanec se střenkou nože a pak vykrvení přeříznutím žaberních oblouků.

jurasoft | Pá 29.4.2005 10:56:11

Hlavně rychle aby trpěla co nejmíň..