Proč kapři skáčou nad hladinu???

Ahoj tuhle sem viděl na Labi kapra skočit nad hladinu. Tak mě zajmá proč skáčou??? Jedna má teorie je že prchá před sumcem....je to pravda?Předem dík za odpovědi
Autor diskuse: Čudlař - Profil , 28.4.2005 všeobecné - ostatní

pz - Profil | Ne 1.5.2005 23:52:17

osobne si myslim, ze by se v techto uvahach melo vychazet ze dvou skutecnosti - frekvence skoku je tim vetsi, cim je vetsi teplo (respektive rozdil mezi teplotou spodni vody a horni vrstvy a vzduchu...) a take to, ze frekvence je vetsi na stojakach nez na rece...
dokonce v australii kapri skaci uplne porad a nekdy i jak delfini - pred clunem si delaji skokanske zavody....

Kutil | Pá 29.4.2005 22:43:29

No a co stará pověra - když ryby skáčou - rybáři pláčou.Co takhle se jich zeptat - to bychom se něco dozvěděli.Zajímavost jsem slyšel kdysi na Seči - dědkové se bavili že pamatují - tak týden to trvalo - mezi Čáslavskou a židákem na prostředku každý podvečer skákali kapři, úplné lodě, 10kg+, vždy tak 20 minut, chlapi to tam rvali co jim síly a vercajk stačily / nesmělo se vyvážet/ ale ani nudle.
Pokud bych měl říct, co si myslím tak bych věřil - kromě parazitů - že si regulují prudkou změnou tlaku poměry v trávicím traktu - holt na tom prdění něco asi bude - aby to ostatní slušné ryby neslyšely - tak si vyskočí nad vodu - cha cha.

Andy - Profil | Pá 29.4.2005 10:09:25

šeptal: Přeměna skupenství z plynového do zkapalněného až hustého se stane při nesprávně zvolené stravě. Je potřeba počítat s jakoukoliv hutností. Vždycky je lepší mít zničené kalhoty než malovat ohozené zdi. Takže kalhoty nedoporučuji před pokusem sundavat.-)))

šeptal - Profil | Pá 29.4.2005 9:51:09

Andy: Já měl na mysli spíš zahušťování, než přeměnu v plazmu. I když, na kalhoty to bude mít i tak zničující účinek. A to nemluvím o obdivu případného obecenstva. ;o)

Andy - Profil | Pá 29.4.2005 9:33:13

šeptal: Pokud bude dotyčný konzumovat před pokusem pivo a česnek jako mencl, tak se samozřejmě skupenství prdíku změní ve vysoce třaskavý plyn a hrozí možnost exploze. Proto by měli pokus provádět jenom proškolené osoby starší 18ti let.-)))
Albert: Nejsi ty náhodou Einstein? Ale ten do Archimedova zákona nedělal, vymyslel úplně jiné zákony. Například o teorii relativity v přímé úměrnosti hmotnosti a energie tělesa. Myslím, že na ten kapří bobek se jeho teorie také trochu vztahuje, protože čím větší je hmotnost bobku, tím je potřeba větší energie k jeho vytlačení.-)))

šeptal - Profil | Pá 29.4.2005 8:16:36

Andy : Při tom pokusu bacha! Aby se ti při soustředění na odraz a jeho časování nepodařilo zaměnit skupenství toho prdíku. ;o)

Albert | Pá 29.4.2005 7:55:35

Andy: A to ještě neznáš Archimedův zákon po slovensky!!
" Kokot do vody ponorený vyzerá ako ztoporený! "

.Robo - Profil | Pá 29.4.2005 7:43:28

Mam taky v akvarku sumecky. Celej den lezej na dne a ani se nehnou, ale vobcas nejakymu rupne v kouli a zacne aktivne plavat. Pri tom se zdrzuje na omezenem miste a jakoby se snazi plavat proti sklu, nahoru a dolu. Pri tom pozoruju snahu dostat se az k hladine, jenomze protoze to jsou lenosi, tak mu to chvili trva. Po chvili se k hladine presto dostane a i kdyz je to mirne zavadejici, to co tam ten spunt predvede, by se mohlo srovnat s vyskocenim kapra nad hladinu. Hned po te se bud vrati zpatky k cinnosti plaseni, nebo zalehne a uz se nehne.
1. neprdi
2. na dne pomerne hruby a cisty sterk, zadne bahno
3. kysliku je ve vode dost
4. nepozoruju zavislot na prijmu potravy
a. parazity nevylucuju, ale pravdepodobnost je miziva
b. posledni dobou to uz nepozoruju, ale zmenil jsem rytmus vymeny vody (prodlouzil) a tim jsem eliminoval pomerne casty uhyn rybek.
Z toho mi plyne, ze duvodem bylo neco spatnyho ve vode a nemohly to byt nitraty. Jedine tak ph, tvrdost ci nejaky jedy. Nebo proste vobycejnej rapl. Obcas neco podobnyho predvede i cichavec, kterej se zdruje u hladiny. Vypada to ale spis, jako by se vzdycky neceho polekal.
Jednou na Svetu jsem pozoroval hafo kapru z hraze rybnika u vypuste. Mraky se jich vyhrejvali pod hladinou a videl jsem spoustu kapru, jak se neustale vynoruji z hloubky na hladinu a zase pomalu pluji zpet ke dnu. Obcas to nektery prehnal a vyskocil. Pozoroval jsem bubliny a odhadoval na dne bahno. Byl hic. To napovida, ze si bud cistili zabry, nebo to souviselo s kyslikem ve vode. Ackoliv ted me napada, ze ty bublinky nemusely byt od ryti. Kdyz vyloucim metan ze dna, mohl to byt klidne metan z riti :) Mimochodem, i kdyz u me to neplati, rika se, ze kdyz kapr skace, rybar place. To znamena, ze kapr na rybare prdi. Ha, je to jasny. Tedka mi uz akorat zbejva najit bublinky u tech mejch sumecku :))

Andy - Profil | Pá 29.4.2005 0:57:55

Teorie o prdění a skákání nad vodu se mi zdá jako málo pravděpodobná. Kapr sice konzumuje stravu, která mu tvoří ve střevech plyny, ale prdění určitě provádí ve vodě. Uděláme si malý pokus. Pokaždé když se vám bude chtít prdnout, tak vyskočíte. Po několika prdnutích zjistíte, že takové vyskakování může být na obtíž, může zapříčinit bolení břicha a dokonce může způsobit zaražené prdy. Pokud vím, tak voda svírá tlakem střeva, čím větší hloubka, tím větší tlak a tedy i snažší prdění. Tak nevím, proč by kapr měl prdět ve výskoku, když bude někde vysoko ve vzduchu nad hladinou. To jedině, že by dělal bobek, protože podle archymedova zákona platí, že "Těleso ponořené do kapaliny je nadlehčováno silou, která se rovná gravitační síle, která působí na kapalinu o stejném objemu, jako je objem ponořené části tělesa". V takovém případě by kapr nebyl schopen bobek ve vodě vytlačit, protože postupně vypouštěný bobek by ho musel zákonitě vynést nad hladinu. A to nemluvím o postupně vypouštěné šišce, která by mohla být důvodem abnormálně velkých výskoků kaprů nad hladinu. Tato teorie je pouze domněnkou a je zde uvedena pouze pro zamyšlení. Její prokázání by znamenalo dlouholeté bádání mnoha týmů vědců, na které nemáme u nás kapacity. Takže pravdu se nikdy nedovíme.-)))

mencl - Profil | Pá 29.4.2005 0:19:36

tak dle literatury prý to není odstraňování parazitů ale spíš ulehčení při krmení dle mých zkušeností s vlastním rybníčkem se většinou objevují ryby nad hladinou při a těsně po krmení takže to asi bude pravda a když jsem někde narazil na místo kde se ryby házejí na hladině a podařilo -)))) se mi tam nahodit tak záběr na sebe většinou nenechal dlouho čekat ale to prdění je celkem zajímavé jenom bych rád věděl jestli kapři smrdí stejně jako já po pár pivech nebo česneku -))))))

Honza M - Profil | Čt 28.4.2005 23:50:07

Kdysi jsem někde četl, že by si tím skutečně měli čistit žábra od bahna, ale nepsalo se o skákání, ale o tom ladném vystrčení hlavy a opětovné ponoření... Zdá se mi to celkem logický. Jinak proč by kapr nemohl skákat jen tak? Třeba ho to baví ;-)

Kubiik - Profil | Čt 28.4.2005 22:26:08

By se to dalo vyuzit v armade - takove neviditelne torpedo....

ZdeněkM - Profil | Čt 28.4.2005 22:11:51

Tak tahle debata je opravdu něco :-))) Co potom, když si prdne takový dvoumetrový sumec? To ho to vystřelí nad hladinu jako torpédo a běda těm, co zrovna projíždějí na člunech!! :-)

Kubiik - Profil | Čt 28.4.2005 21:37:58

A ja proc nektere ty vody tolik smrdi...

whitefish | Čt 28.4.2005 21:29:30

Bezpečně si běží prdnout nad hladinu, aby to pod vodou nemuseli čuchat.Jde o společenský zvyk. Ti otrlejší kapři, povaleči a bezdomovci, ale taky frajeři, co na to mají, prdí klidně pod vodou. :o))

Louda - Profil | Čt 28.4.2005 20:27:51

Kapři si skokem čistí žábra od bahna . Kapřivce takhle nesundaj ten drží asi tak jako klíště, je na to přispusoben.

Ladysek | Čt 28.4.2005 18:05:53

Jezus ať nedostano po kokosu chtěl jsem napsat Šuli fakttt))))

Ladysek | Čt 28.4.2005 18:05:02

Šulani... jasně chodí se na vzduch umejt:)))

snobacek | Čt 28.4.2005 16:52:59

tak jsem pokusne zavolal rybnikarum a dozvedel jsem se ze to ma mit dva duvody.
1. kapri se zbavuji parazitu
2. pri zmenach tlaku si tim ulevuji

petr78 | Čt 28.4.2005 15:07:23

Říká se : Kapr skáče, rybář pláče, ale nevim proč se to řiká, když skáčou skoro pořád. To bych se musel ubrečet.

Šlehy | Čt 28.4.2005 15:02:22

Já někde četl také o tom zbavování se parazitů.Asi na tom něco bude.

Scopex - Profil | Čt 28.4.2005 13:01:15

Thomas-NPU opravdu jedinou příčinou "skákání kaprů nad hladinu" je přesně to , co se ti nepozdává .