Kam sahají pravomoci RS??

Má RS právo kontrolovat rybáře po lovu? Až už máte všechny věci v autě a odjíždíte? Kontrola dokladů a prolézání auta, jestli tam náhodou nemáte ryby, které se lovit ještě nesmí?
Autor diskuse: Vlastík - Profil , 24.4.2005 všeobecné - ostatní

macek | Út 26.4.2005 16:00:16

Miloš> no to bude prdel nepochybně, vzhledem k tomu že sis letos nevzal povolenku… :-)

brach - Profil | Út 26.4.2005 13:49:32

Pravda, skutečně dobrá RS tam něco najde...

Miloš_diakritický | Út 26.4.2005 13:45:03

brach:
ty vado, už se nemůžu dočkat, až mě u vody bude šacovat RS......bude to docela prdel....

brach - Profil | Út 26.4.2005 13:43:17

pet g. - ®: ... umožnit kontrolu úlovků v ... A když tam žádné úlovky nemám? :-)))

Ado | Út 26.4.2005 12:11:25

U nás keď ide RS na kontrolu, tak používajú aj ďalekohľad, aby už v predstihu videli ako kto nakladá s úlovkom. Potom to je už na istotu. Tel. číslo na vedúceho RS a aj hospodára je zverejnené na internete a každý rybár má možnosť sa anonymne podieľať na ochrane vôd pred pytliakmi. RS po telefonáte je pripravená okamžite zakročiť, nech je to kdekoľvek v našej MO. Proste záleží len na prístupe nás ako členov MO Košice ako sa s pytliakmi vysporiadame.

pet g. - Profil | Út 26.4.2005 11:52:46

pz a ostatní:našel jsem to, je to v soupisu revírů mrs. pro rok 2004 platný od 1.1.2003 na straně 7

"Členové MRS jsou podle Stanov povinni při výkonu ryb. práva, či v přímé souvislosti s ním, umožnit RS kontrolu úlovnků i v osobních věcech ( v kapsách oděvů, košících, brašnách, tlumocích apod.), jakož i v osobních dopravních prostředcích........"
Při odepření jí bude povolenka odebráná ...

pet g. - Profil | Út 26.4.2005 11:46:42

pz:máš pravdu, že je vše v lidech,nejsem členem mrs,ale kupuju si hostovačku.mám takový pocit, že ta fomlule o prohledávání kapes tam je už cca 2-3 roky.Dokonce to je i rybářském rádu, jestli se nepletu.
p.s. zažil jsem pákrát kontrolu na mlýnech od rena a nejsem si jistý, že jemu a jeho 4 kamarádům bych ty kapsy nakonec neukáza.právní stránka by byla asi na druhém místě:-)

pz - Profil | Út 26.4.2005 10:26:41

jsem v mrs, ve vizitce mas ale prahu.....
po pravde si to nevybavuju, ze by tam neco takoveho kdy bylo, ale mrknu se
jinak smerodatne je to, ze je to pravne neplatne....
o mrs a nekterych jejich mo si myslim svoje - ale je to o lidech a par dobrych jedincu to bohuzel neprehlasuje.....

petr g. - Profil | Út 26.4.2005 7:57:00

pz:ne, ani v praze a ani nikde na revírech českého ryb. svazu,toto platilo na všechny vody moravského ryb. svazu.

Nikita - Profil | Po 25.4.2005 21:04:30

Nový zákon o rybářství nepřinesl v této oblasti zásadní změnu. Přesto ke změně došlo pokud jde o rozsah pravomocí RS. Za nejpodstatnější lze považovat, že již není založeno právo zastavit a prohlížet dopravní prostředky a obsah přepravovaných zavazadel v bezprostřední blízkosti rybníků a rybářských revírů. Naopak je dána pravomoc v bezprostřední blízkosti rybářského revíru požadovat od osoby důvodně podezřelé ze spáchání přestupku nebo trestného činu předložení dokladů, tedy rybářského lístku, popřípadě povolenky k rybolovu nebo dokladu o nabytí ryby. RS kontroluje všechny rybáře, tedy nejen ty, kteří přímo loví, ale i ty, kteří jsou na lovu, což není jedno a totéž. Na lovu je i ten rybář, který vyhledává místo k lovu, přechází po revíru apod. RS je oprávněna kontrolovat v revíru přechovávané úlovky ( ve vezírcích, haltýřích, nádržích na ryby apod.) i obsah rybářských lodí.
Odpověď na otázku podle mého zní NE - RS nemůže kontrolovat osobu odjíždějící v autě od vody. Může kontrolovat rybáře, který ukončil lov a odnáší věci do auta a to pouze v blízkosti rybářského revíru.

Karel | Po 25.4.2005 15:55:22

HTTP://www.crs-sus.cz/ryba/src/straz.htm tondle je zajmavej clanek a myslim ze toho docela i dost osvetli o RS

jurasoft | Po 25.4.2005 13:39:57

aby jste nemusei studovat celý zákon a prováděcí vyhlášku tak jsem tady vypreparoval to co se týká rybářské stráže

http://kapripohoda1.webzdarma.cz

pz - Profil | Po 25.4.2005 12:36:01

petr q. > pokud to po tobe chtela mo (asi praha) tak je to nezakonne a jako takove je toto ustanoveni neplatne, jelikoz jednostranna vyhlaseni jsou z hlediska obcanskopravniho nepripustna, a to i v pripade podpisu takoveho prohlaseni (to se tyka i takovych hlasek jako "za odlozene veci nerucime", "smluvni pokuta za neopravnenou reklamaci", atd.) .... pozor - neplati o obchodnepravnich zavazku, ale v tomto pripade si nevystupoval jako pravnicka osoba...
jinak bych byt tebou si stezoval na toto jednani a to nejprve u crs a potom na spravnim organu nadrazenem crs, v tomto pripade je to tusim ministerstvo zemedelstvi, eventuelne bych dal rovnou podnet na zahajeni spravniho rizeni - tohle si proste nesmi dovolit...

jinak - ja se snazim bojovat proti zkostnatelosti a semilnosti mo jiz delsi dobu, ale dokud bude prevaha duchodcu a necinnost lidi v prevaze, neni sance neco zmenit, leda zdefenestrovat....

vraník - Profil | Po 25.4.2005 11:03:27

jindra
povinnosti lovícího právě při kontrole RS jsou upraveny před započetím lovu,během lovu a těsně po jeho ukončení. Jednotlivá ustanovení resp. povinnosti jsou stejně neurčitá jako pro kontrolujícího. Brach dobře psal o kontrolách zavazadel atd. , proto jsem se snažil v mém příspěvku naznačit, že se z toho i zákona mírně znalý pytlák vykroutí. Prostě jak píše Josef H. -zkontroluje dva kapry ve vezírku při odchodu, když budou v batohu už balancuje na hraně zákona a pokud jsou v autě je to prakticky ztracený. Tj. největší problém je zkontrolovat pytláky, kteří přesně tento postup používají. Opakuji, že pokud se ke mě RS chová slušně nemám problém jim ukázat i svůj očkovací průkaz :-)

Peca - Profil | Po 25.4.2005 10:35:26

petr g: máš pravdu, v loňském roce si při převzetí povolenky MRS musel podepsat, že umožníš RS nahlédnutí do zavazadel, kapes, atp. V roce letošním to na povolence již nenajdeš.

šeptal - Profil | Po 25.4.2005 8:26:19

Jirka Šachl: Neznáš pozadí týhle záležitosti. Třeba tam mají mladou atraktivní porybnou. A od tý je šacování kapes .... no, co budu vykládat. ;o)

jurasoft | Po 25.4.2005 8:17:36

petr.g : tomu se mi ani nechce věřit. vím jaké byli zákonné obstrukce když bylo potřeba vojákovi základní služby otevřít komisionelně skříňku při podezření, že tam přechovává drogy. To co jsi napsal je tak protizákonné, že takovou moc neměla ani RS za minulého režimu.

petr g. - Profil | Po 25.4.2005 7:39:51

brach: nevím,jak to je teto rok u moravského ryb. svazu,ale minulý rok jsi musel při podepsání povolenky souhlasit s tím, že ti RS bude prohlížet i kapsy.

ZN - Profil | Po 25.4.2005 7:26:02

brach:
Díky. Jasné, srozumitelné, bez zbytečné omáčky.

brach - Profil | Po 25.4.2005 7:21:15

Člen RS je především povinnen se prokázat průkazem RS a přitom viditelně nosit služební odznak. Potom požádá o předložení dokladů, tedy průkazu totožnosti, rybářského lístku a povolenky k rybolovu. Při kontrole dokladů, rybářského náčiní, úlovků, případně i kontroly rybářské loďky, nádrže nebo jiného zařízení užitého k uchovávání ryb (ale již nikoliv batohů, brašen, tlumoků, zavazadlového prostoru auta apod.) je třeba postupovat maximálně korektně, slušně, i v nervóznější atmosféře uvážlivě a klidně.
Pokud rybář odmítá podrobit se kontrole nebo pokračuje v nedovolené činnosti, požádá RS o pomoc orgány Policie ČR nebo i obecní policii.
Takže za nejpodstatnější lze považovat, že již není založeno právo zastavit a prohlížet dopravní prostředky a obsah přepravovaných zavazadel v bezprostřední blízkosti rybářských revírů. Naopak je dána pravomoc v bezprostřední blízkosti rybářského revíru požadovat od osoby důvodně podezřelé ze spáchání přestupku nebo trestného činu předložení dokladů, tedy rybářského lístku, případně povolenky k lovu (nebo podobného dokladu opravňujícího k lovu) nebo dokladu o nabytí ryby (účtenky, paragonu atp.)

jindra - Profil | Po 25.4.2005 0:46:14

Vlastík:možná stačila v tomto případě( nezapsaný příchod) ústní domluva. Protože v případě další kontroly, u stejného přestupku, půjde o recidivu, no a další člen RS nemusí být tak benevolentní
Jinak plný souhlas s tím, co níže uvedl HJ.Při kontrolách také zjišťuji plno drobných porušení zákona, které je možno na místě řešit ústní domluvou, při vzájemném korektním jednání,což se taky většinou děje.
Jinak jen malou poznámku.Je dobré,že se zajímáte o povinosti RS, ale nebylo by na škodu se pořádně seznámit i s povinostmi lovícího.

jindra - Profil | Po 25.4.2005 0:27:06

Thomas:Nejen v zákoně o rybářství,ale i v Soupisu revírů s bližšími podmínkami, najdeš výcuc ze zákona 99/2004 a prováděcí vyhlášky č197/2004,kde máš vyjmenované práva a povinnosti RS.
Samozřejmně, že Soupis revírů s BP nosíš sebou, neb jsou nedílnou součástí povolenky.:-))Takže až Ti nebudou brát ryby,zkus si je pořádně pročíst.Jsou tam některé zajímavě údaje.