Míchání krmění pro plavačku

Jak správně dopředu se má přípravovat krmení na plavanou? Míchat je až u vody to asi není správné aby vůně správně reagovali. Kdy je optimální doba?
Autor diskuse: Hop - Profil , 24.4.2005 plavaná - nástrahy, návnady

miki - Profil | Čt 28.4.2005 16:31:37

Kdysi jsme připravovali krmení z rumových perníčků, tak to má jistě něco do sebe.

Mlrek: Máš pravdu s tím šrotem a můžeš ho zkusit i mírně navlhčit-poprášit vodou z rozprašovače a zahřát v troubě.

Golem - Profil | Čt 28.4.2005 16:00:22

brach: Odhalil jsi mne :o)) Ale stejne bych tem rybam asi neco nechal.

brach - Profil | Čt 28.4.2005 15:58:29

Golem - neříkej, že s sebou budeš vozit rum a dávat ho do krmení, to je jen taková domácí výmluva :-))))

Golem - Profil | Čt 28.4.2005 9:41:08

S tim alkoholem to neni prdel. My jsme jeste v me ere kaprareni chytali na hrozinky nalozene v ruma nebo slivocici a tem mrskam supinatym to celkem smakovalo :o). S tim rumem si mi nasadil brouka do hlavi. Zkusim ho pouzit do krmeni.

M!rek | St 27.4.2005 21:41:21

Podle mého názoru příprava šrotu doma, by byla asi nejidealnější ať se jedná o teplou nebo studenou vodu. Poněvadž, když si mícham šrot u vody,sice tam přidávám vodu z té lokality kde budu chytat, ale teprve asi po hodině chytání je šrot v optimální konzistenci a to je docela pozdě.
Ten kdo přidává studenou vodu do šrotu tak ať přidá trochu rumíku nebo votky na zahřátí :o) ryby to jistě ocení a výsledek bude určitě lepší než když tam přidáte jenom tu teplou vodu bez ničeho. ;o) :D

miki - Profil | St 27.4.2005 14:57:45

mirmen: Promiň, asi jsem tě dosti nemístně napadl a bylo to zbytečné. Uznávám, že v některých věcech máš pravdu a když si zpětně ty přízpěvky čtu, zjišťuji, že děláš věci v podstatě tak, jako já, tak že.....ještě jednou se omlouvám.

mirmen - Profil | St 27.4.2005 0:22:35

miki, máš pravdu, trochu jsem to zavedl jinam ( což se ale občas i u otázek stává). Ponechávám na zadavateli- moderátorovi, aby to podle své úvahy vymáznul.
Pro mne by docela zajímavé bylo vědět, zda používat teplou či vroucí vodu ( a podle toho třeba víc připravovat doma).


miki - Profil | Po 25.4.2005 13:56:34

Bulk: Kterej máš na mysli?

Bulk - Profil | Po 25.4.2005 13:36:29

miki: Tak si mirmenův příspěvek přečti pořádně:-)

miki - Profil | Po 25.4.2005 13:31:44

mirmen: Nejsi krapet mimo? Tady se bavíme o míchání krmení teplou vodou a ne o přípravě komponentů.

janci | Po 25.4.2005 13:26:02

poriadne ho zataz jemnym strkom, pridaj tam lepidlo na krmivo (asik nieco prirodne, napr. PV1) a mozes to hadzat hned nad lovne miesto...;-)

farmer | Po 25.4.2005 12:11:05

Ja bych rek ze az u vody ponevadz tam dam vzdy tu origos vodu z ty lokality a je to přirozenejsí.muzete mi nekdo poradit jak hazite krmení na řece daleko nad lovny misto aby ste si byli jisty přesností?třeba na Labi?

janci | Po 25.4.2005 10:48:53

ja som nic nepovedal, len som sem hodil obrazok, zo stareho katalogu sensas, pokial sa nemylim ;-)

Rybář - Profil | Po 25.4.2005 10:17:22

Janci: podle tvého obrázku soudím, že ta moje informace ze začátlku byla pravdivá

janci | Po 25.4.2005 9:36:57

cize podla toho oblacika okolo toho krmenia je zrejme,ze ta tepla voda spomaluje ucinky posobenia krmiva...

janci | Po 25.4.2005 9:35:43

tu je riesenie...

janci | Po 25.4.2005 8:53:39

mirmem: mal by si si dat ten recept patentovat:-)

mirmen - Profil | Ne 24.4.2005 23:52:39

Martin M. :
- len na lepidlo do proudu ano, krmivo krásně drží částice, partikl, hlínu, dlouho se rozplavuje, akorát to místo do koule mačkám do placky nebo lisuju do krabičky cca 15x10x5 cm ( na lov v kratších vzdálenostech, do cca 15-20 metrů)
- Asi jsem to předtím nenapsal moc jasně, promiň. Ta poslední věta předchozího příspěvku patří taky k mému poddotazu.Ty poslední věty jsem měl na mysli jako otázku, zda by povaření ( spaření) posilovače ( na "vývar-čaj") kladně ovlivnilo krmení.Napadlo mne to při čtení příspěvků, osobní zkušenost s vařením koření nemám.

Jinak vývary ( z fazolí a dalších luštěnin či olejnin) používám do krmení běžně, je mně líto vylévat minerály, vůně apod.

Ještě "perlička z kuchyně" : - v poslední době zkouším vyrábět si něco jako "sýrový zákys".
Do plastové lahve nakrájím půlku měkkého, zrajícího sýra (romadur, pivní sýr nebo olomoucké ) a zaleju to litrem mléka. V lednici to za pár dní zesýrovatí ( občas protřepat), cca polovina je syrovátka a druhá půlka měkká sýrová hmota, základ budoucího sýra.
Před použitím protřepat a je možné tím kropit krmení namísto vody.
Někdy to používám i jako smáčku na rohlík nebo dortový oplatek.

Martin M. - Profil | Ne 24.4.2005 23:07:01

mirmen> len sparujes/varis? Neni z nej pak klih na tapety? ja ho prestal uplne pouzivat.
Ten tip na "koreneny caj" je dobry, vyzkousim, diky.

mirmen - Profil | Ne 24.4.2005 22:32:49

Které komponenty upravovat tepelně ( spařením vroucí vodou, povařením)?
Kukuřičný šrot - spaření .
Olejnatá semena ( konopí, řepka, len) - var ( nebo do termosky + zalít vroucí vodou).
Sojová drť - var.
Ovesné vločky - spaření - lze použít, není nutné.
Použití vývarů k vlhčení krmiva.
To vše jsou asi nejčastěji tepelně upravované komponenty (+ další partikly, kroupy,kuku,luštěniny ... ) a asi to nemá smysl rozebírat.
Ale docela by mne zajímala loupaná slunečnice, zda ji mlet a dávat do krmiva drť nebo zda ji taky spařit.
A u koření ( případně u posilovačů) - zda by chuť zvýraznilo povaření ve vodě a použití ke kropení namísto míchání do suchého.


Martin M. - Profil | Ne 24.4.2005 22:14:40

Myslim, ze vetsina kupovanych smesi je delana na michani se studenou vodou max. tak hodinu pred lovem.
Neco jineho jsou "domaci" suroviny, jako treba ten kukusrot, ktery prelivam varici vodou, aby se tvrda zrnka nasakla, srot byl lepivejsi, aromatictejsi a zrejme i rychleji ztravitelny.
Posledni dobou casto pouzivam kuchynska koreni do navnady a tam je krasne videt, ze cim dele je krmeni namichano predem, tim pak vice voni. Horka voda tomu jen pomuze. Nektera koreni po spareni voni uplne jinak (mene stiplave).
Nektere suroviny, kdyz jsou dlouho namocene, tak "pusti vodu" a jsou pak strasne lepive (strouhanka, jecny srot a.j.)

Pvl - Profil | Ne 24.4.2005 22:05:50

mirmen : Rybař psal, že je to takhle ve studené vodě . Jsem na tom asi stejně . :o)

mirmen - Profil | Ne 24.4.2005 22:01:02

Pvl: špatně jsem to napsal.
Zmínil jsi, že teplá voda by pravděpodobně mohla vést k rychlému, ale asi krátkodobému uvolnění vůní, chutí .
( Možná těkavých.Nevím, jak dlouho stabilních). Ale co když se něco z toho zachytí v nosiči.
Kdyby se - teoreticky - krmení ( nebo některé jeho složky) "nespařilo", tak by třeba některé látky nebyly uvolněny ( "nevyluhovaly se") vůbec. To jsem měl na mysli.
Ptám se jen proto, že mne to docela zajímá, nic víc v tom není.

Pvl - Profil | Ne 24.4.2005 21:49:51

mirmen :jsem zřejmě natvrdlej, nerozumím Ti. O studené vodě jsem se nezmiňoval .

mirmen - Profil | Ne 24.4.2005 21:35:57

Pvl: co když studená voda některé látky vůbec neuvolní??

mirmen - Profil | Ne 24.4.2005 21:31:39

Rybář : zajímavé.
Například : při mletí kávy se uvolňují některé aromatické esence už při teplotě 45°C. Je rozdíl mezi kávou mletou na el.strojku, který se zahřeje a část aroma uvolní do ovzduší a kávou mletou pomalu ručně, kde do ovzduší uniká minimum těkavých látek.

Je možné, že horká voda umožní částečný rozklad nebo uvolnění některých vonných a chuťově výrazných sloučenin ( silice??).
Je možné, že ovlivněním teploty olejnatých zrn nebo jejich částí víc do hloubky se chuť a vůně zvýrazní.

Koneckonců - rozdíl mezi praženým a nepraženým konopím je taky markantní.

Možná by se mohl vyjádřit nějaký chemik a z hlediska přípravy i někdo, kdo to vyzkoušel nebo používá.


Jinak k otázce - většinou doma, zhruba 1-2 hodiny před nahozením.
Partikly mám zamražené po cca 1/3 litru kroupy, rýže, kuku aj., konopí apod. zamražené po cca 1,5 deci. Zmražený partikl před přípravou dám v mikroteňáku do umyvadla s teplou vodou.

Pvl - Profil | Ne 24.4.2005 21:12:00

Rybář :Nevyvrácím Ti to, ale pravděpodobnější by se jevila teplá voda -rychlá ,ale krátká reakce. Nechci se dohadovat. :o)))

Rybář - Profil | Ne 24.4.2005 20:59:32

miki: nemám to ze své hlavy, ale od povolanějších - snad jsem to správně pochopil (zatím jsem to nezkoušel)

miki - Profil | Ne 24.4.2005 19:46:12

Rybář: Tak tohle jsem v životě neslyšel. Z teplé vody se dá krmení míchat a je to dobré především pro lepší zvýraznění namletých komponentů, které se tou teplou vodou jakoby zaktivizují, ale že by vydrželo déle funkční????

Rybář - Profil | Ne 24.4.2005 18:29:37

Pokud jedeš na celý den, dá se krmení namíchat doma a z teplé vody, vydrží pak déle funkční. Ze studené reaguje rychleji, ale kratší dobu.

Šlehy | Ne 24.4.2005 17:12:27

Dost záleží na složení krmení a nejen na aromatických složkách.Krmení obsahující hrubé složky(větší kousky semen,anglickou vločku nebo třeba hrubý kukušrot) klidně namíchám den předem a u vody pak jen dovlhčím.Jak ale píší ostatní,tak hodinka by mohla stačit.

Ciff | Ne 24.4.2005 14:10:54

jak rika miki....tvoje otazka neni uplne presna...kazde krmeni potrebuje urcity cas aby se uvolnili aminokyseliny a vsechny ty vune a chute, ktere tem oploutvenejm chutna.....ja ho udelam doma ve vane a nez dojedu na rybnik reku....tak to je tak pul az hodina takze je to docela v klidu....

miki - Profil | Ne 24.4.2005 9:56:51

Tohle je dost obšírné téma a záleží i na tom, z čeho se krmení skládá, ale když se budu držet jen a pouze tvé otázky, odpovím-klidně hodinu předem.
Nejdříve samozřejmě opatrně navlhčit, nechat cca 10 min. odstát, přepasírovat přes síto a pak zvolna dovlhčit a nechat klidně onu hodinu. Po příjezdu na místo případně dovlhčit a přidat hlínu či jiný zátěžový nosič.Zopakovat proceduru se sítem.