Chytání v cizině.

Proč vlastně lidé platí těžké peníze za rybařinu v cizině kde všechny ryby pustí zpět a přitom u nás si je pěkně masaříme? Nebylo by lepší se k těm rybám chovat taky tak i u nás?
Autor diskuse: Thomas - Profil , 23.4.2005 všeobecné - revíry, cestování

pz - Profil | Ne 24.4.2005 12:55:35

nebo norsko - za ty prachy se to "vyplati" - maji v chatach mrazaky a tak se klidne odvazi i pres metrak ryb - pro prepocteni ceny za kilo lososa je vlastne "vylet" do skandinavie zdarma....
jinak muj osobni nazor je, ze norsko, japonsko a jine by se meli z hlediska ryb bojkotovat - sou to americani na vode - co tam je, vytezit... ale komercni velkorybolov je nekde mimo, ale neprimo se nas samozrejme take tyka

pz - Profil | Ne 24.4.2005 12:50:30

jedte do australie - tam je kapr premnozene a dokonce je trestne ho nezabit a vracet zpet do reky (stejne jako zdivoceli psy - neplest ale s dingem).... :)
jinak v usa stoji listek pro lov udici 10-15 babek a vydava ho kazda mistni sprava a nebo i obchody s rybarskema potrebama co maji opravneni....uplna pohoda, zadna byrokracie, raj pro bobkare i muskare

bohus | So 23.4.2005 23:46:00

Thomas;V usa stoji listek 14$ ato nedelas zadny brigady nebo neco podobnyho a ryby se berou take.taky nevidim duvod proc by se nebraly kdyz sevysazuji.Kdyz se vam zda ze se masari mate se zasazovat o to aby bylo povoleno treba 20-30 kapru na rokaje po problemu.

mirmen - Profil | So 23.4.2005 7:41:26

Thomas: podle svědectví mých známých je cestování za rybařinou pro maso docela běžné ve více evropských zemích. Např. Němci prý docela rádi sáčkují candoše ve Španělsku apod.Němci, Češi, Poláci, Holanďané aj. nepohrdnou dovozem desítek kg nafiletované mořské ryby.
A o "čistém" přístupu k rybařině "svědčí" např. přístup rakouských rybářů, kteří na jejich úseku Dyje s oblibou chytají do čeřenů 3x3 metry.
Paradoxně vzestup obliby sportovního rybaření "pro maso" se spolupodílí na rozvoji cestovního ruchu, vzestupu prodeje sportovních potřeb aj. (Norsko, Portugalsko, Itálie .... ).
Za posledních cca 10 let příjem ze sportovního rybolovu v Evropě se začíná blížit k úrovni příjmů z průmyslového lovu v Evropských vodách. Tím také ( mimo jiné zájmy, ekologické) je vyvíjen stále větší tlak na pravidla regulace mořského rybolovu , což má zpětný dopad na zpomalování či zastavování poklesu populace mnoha rybích druhů.

K lovu u nás a "výtěžnosti" z revírů, ponechávání ryb:
Má to zpětnou vazbu.
Nebude-li výtěžnost, poklesne produkční chov pro účely vysazování ryb do revírů ( + dopad na firmy, zaměstnanost aj.).
Nebude-li část rybařící populace mít uspokojeny jejich potřeby, dojde k poklesu počtu rybařících.
Na téma "masaříme" byla nedávno vypracována studie, která posuzovala jednotlivé věkové skupiny ( student, dospělý, důchodce) a zajímavé je, že rozdíl mezi statistickým studentem a důchodcem je pouhopouhých 5 kg !!, tj. cca 15%!!

Výhledově i v ČR bude pokračovat trend do soukromých vod cpát vyřazené generační ryby a případně ryby ukradené z jiných revírů ( převážené bez jakýchkoliv veterinárních kontrol jejich zdravotního stavu).
Pro "uspokojení rybáře " musejí majitelé soukr.vod revír přerybňovat, bez ohledu na úživnost revíru, rizika zavlečení nebo rozvoje parazitárních, infekčních a dalších chorob.
Z hlediska budoucnosti sportovního rybolovu, zejmena na pstruhových a tloušťových říčkách, vidím ZÁSADNÍ NEBEZPEČÍ ve snahách Ministerstva zemědělství a výživy ( a organizace ZEMĚDĚLSKÁ VODOHOSPODÁŘSKÁ SPRÁVA) čerpat miliardové částky z rozpočtu na "prevenci povodní" a provádět další napřimování toků provázených úpravami koryta do lichoběžníkovitého tvaru.
V plánu do roku 2010 je ( tuším, musle bych ověřit) proinvestování cca 2 miliard Kč.
Oproti tomu je ponechání si některých ulovwených ryb naprosto zanedbatelné pro přírodu a rybí obsádku.

Pavel P. | So 23.4.2005 7:03:07

Silně pochybuji o tom,že kdo u nás masaří,jezdí do zahraničí na "Chyť a pust".Podle mě masaři masaří z nedostatku finančních prostředků,chtějí se obohatit na prodeji a proto budou mít těžko na nějaké výjezdy ven.Pokud vím,ven se jezdí hlavně kvůli mnohem lepším podmínkám lovu,než jsou u nás.