jak na parmy na svratce...

znam jedno misto kde je pomerne dost parem, parkrat jsem na ne sel ale bez vetsich uspechu,.... ze tri dnu jsem ulovil 2parmy do 65cm , skousel jsem zizalu, rohlik nebo pijavice ktere jsem si nasbiral u reky pod kameny.... prislo mi ze parmy mou nastrahu ignoruji a ze kdyz nakou nahodou chytim je to spis velka nahoda (ty 2 parmy byli na pijavky) jinak chytal jsem na plavacku nebo na tezko ale porad zadne pravidelne zabery na to jake je tam velke mnozstvi parem! dik za rady....
Autor diskuse: ajdam - , 20.4.2005 plavaná - techniky lovu

osprey - Profil | Po 25.4.2005 8:38:41

Parmy stimuluje spíš zákal než stoupající voda, ale tyhle věci dost souvisejí. Lov odpoledne a k večeru mi přijde úspěšnější i bez manipulace se stavem vody.
Parma jinak nežere celý den, ale jen pár hodin a při plavané se mi často stávalo, že jsem dvě tři ryby podsekl a regulérní záběr nedostal. Prostě nežraly. Dnes parem na Otavě ubylo a lovím už jen na těžko na místech, která znám z let, kdy jich bylo víc a sem tam najdu nové. Dokážu asi 10 ks za rok, což je na dobře zarybněné vodě otázka jedné povedené vycházky. Letos zkusím kvůli parmám nějakou ti rybářskou turistiku.

ajdam | St 20.4.2005 19:54:30

osprey: no vazek je tam celkem dost, hlavně velký kameny přechod do hlubšího proudu apod.... jen by me zajimalo kdyz se hodně zvedne voda (třeba o 70cm...) jestli jsou pak parmy aktivnejší i v silnejsim produ oproti klidnejsimu prutoku (vecer uposti vic vody)
jo a skousel sem i klasicky splavavat po proudu ve vodnim sloupci a na to semi povedlo chytnout ty 2parmy ale jinak ani tuk! maximalne citim jak mi narazi na silon :))

osprey - Profil | St 20.4.2005 16:41:17

Abe: Lovím parmy v úplně jiných poměrech, ale právě proto, že vím, jak je to místo od místa jiné, tak bych to úplně nezatracoval. Mým oblíbeným flekem projížděli vodáci a koupali se tam lidi a ke fakt, že když měly parmy svoji hodinu, tak s nima nějakej chlápek, který mezi nima proplaval, moc nehnul. Sjely o kus dolů a většinou do půl hoďky žraly dál.

S prutem jsem ve vodě naháněl rybu vícerokrát, je to trochu bláznivé, ale někdy to člověku zachrání úlovek. Parmu kolem 80 cm jsem měl na prutě 2x a pokaždé jsem prohrál (jezdila až našla kámen a o ten se utrhla). Jestli budu mít možnost vylepšit svoji pozici a šance na zdolání tím, že půjdu do vody, dlouho váhat nebudu. Už proto, že mám záběr tak velké parmy jednou za dva roky.

ajdam: Poradím další metodu - položená s lehkým plochým olovem, lovit na cit a splavovat olovo proudem. Když zastaví, nechat chvíli ležet, pak ho uvolnit, nechat popojet a celé opakovat. Záběry přicházejí, když nástraha klidně leží. Chce to rovnější dno, když je moc vázek, může být zátěž na přívěsu ze slabšího vlasce.
Nástrahy se mění podle lokality, ale se stoupající a kalící se vodou postupně začnou vyhrávat rousnice. Stačí půlka na jedn háček, aby se snížila spotřeba.

A ještě jedna věc. Parmy kolem 60 cm se zdolají i na hodně slabém vlasci (nedoporučuju) a optimální je dobrá 0,16. Ale velký kus přes 5 kg, když je v kondici, si dělá z vlasce 0,18 celkem prd, jezdí si, kde chce a většinou to podle toho dopadne.

Abe | St 20.4.2005 15:58:19

wenda: nevím, ale co tu píšeš, mi nějak nepasuje, silný hlubší proud a lézt za parmou a popohnat jí bez vyplašení ryb, to si dovedu dost těžko představit a co prut, v ruce? A v hloubce 1,5 m a v silném proudu, asi jsi rybářský kaskadér

wenda - Profil | St 20.4.2005 15:08:44

já chodím na parmy cíleně, ale problém je v tom, že ono to stojí dost háčků. Pokaždé co jdu na ně, tak si vyhlídnu nějaký silný hlubší proud (1,5m) i s vracákem a chtám na plavačku, dám tam tak o metr větší ponor a nechávám to splavat a prochytávám celý proud několikrát, většinou by měli jít tak do půl hodiny, ale může to i trvat. Je jedno co se použije za nástrahu, ale ty pijavice jsou nejlepší. Potom není problém zaseknou kousky kolem 80cm, ale je problém je vytáhnout, často jsou v tom nejsilnějším proudě a nejde snima hnout, proto je chytám až vlétě, kdy je voda teplá a dá se do ní vlézt a parmu popohnat, aby se rychleji unavila. Ryby se tímto nevyplaší a navíc budou ještě více žrát, protože se rozkalí dno. Doufám že to bude stačit a dobře si zachytáš :o)

Rybář - Profil | St 20.4.2005 14:57:28

Já teda na parmy cíleně zatím nechodím, ale četl jsem tu dobrý článek o lovu parem, zkus pohledat a něco bylo i elektronické knížce od Kaliny (taky se tu dá někde sehnat, už je to dýl, co jsem ji tiskl). NIcméně jsem z Brna, tak bychom se na ně mohli někdy domluvit ...