Předvnaďování

Chci Vás požádat o radu. Jak dlouho předvnaďovat málo používanou návnadou (bob, fazole, brambor,..) pro následný úspěšný lov kapra (revír stojatá voda, měkké dno) a kdy lov zahájit. Máte někdo zkušenosti s předvnaďováním pro lov lína? případně jaká návnada na lína platí. Všem díky.
Autor diskuse: PETR CH. - , 14.4.2005 kaprařina - nástrahy, návnady

Petrson - Profil | Ne 17.4.2005 14:58:52

>> Mirmen, Milda, Radek Ch. Myslím (je to pouze domněnka), že všichni máte kus pravdy. Bahno ani jeho zápach rybám nevadí, lépe řečeno je pro ně neutrální, protože je to jejich běžné přirozené prostředí. To však neznamená, že ryby bahno pro sběr potravy přímo vyhledávají (i když kaprovité žijící u dna jsou tomu uzpůsobeny), navíc aromatické látky a dipy mají podle mě mnohem slabší účinek, který v několikacentimetrovém nánosu po delší době může zaniknout docela. Vždyť to je taky nějaká tlumící masa, molekula-nemolekula! Nezapomínejme na náhodné záběry, kdy prostě hejno vyhládlíků najede do bahnitého úseku, a filtruje a filtruje, ať návnadu cítí nebo ne.

mirmen - Profil | Ne 17.4.2005 14:48:20

Radek Ch.inu, ryby. Vnadil jsem do oken stulíků fazolema, 10-20 kusů. Každý den vyluxováno. Kapřící 2-6 kg s tím neměli problémy. Dokonce jsem tam v létě zabrodil ( cca 30-40 cm jsem se bořil) a nenašel jedinou (oranžovou) fazolku.
Nepřesvědčuju Tě, aby jsi měnil své názory. Zřejmě kapři dali přednost menší námaze. Možná bych dal raději bojlinu nade dno nebo zkusil o trochu výraznější dip.

Radek Ch. | Ne 17.4.2005 14:38:15

Mirmen - kdysi jsme na Šíravě chytali kapry na boilís. Dlouho nepřicházely záběry ( cca jeden den ) a tak kolega rozhodl, že si to přehodí. Po vytáhnutí koule z vody byla tato silně cítit bahnem. Dal tam čerstvé a hle - záběr byl do půl hodinky. My vedle sedící jsme si akorát řekli, že je to haluz a nechali tam ty své kolule ( rozuměj boilís :-))) bez přehození. Mu ale záběry chodily dál, dá se říct s pravidelností cca půl hoďky a potom, co jsme ty své od bahna smrduté koule vyměnili i my za čerstvé, záběry jsme měli taky. Tak proč bych měl být přesvědčen, že bahno rybám nevadí ???

Milda | Ne 17.4.2005 13:29:55

mirmen:Jak píšeš,někdy není opravdu zbytí.Ale kde ta možnost je,tam se bahnu určitě vyhnu.Nemyslím si,že rybu odpuzuje jeho zápach,ale je pro ni náročnější vyhledávat potravu v bahně,ne z důvodu lokalizace(to jsi pěkně popsal),ale z důvodu většího výdeje energie,Když mi dá někdo jídlo na stůl nebo ho budu mít schované pod hromadú klacků,tak je evidentní,při kterém způsobu hodování vydám více joulů.Ryby nejsú opravdu hlúpé a podle způsoby vyhledávání potravy závisí jejich růst atd.a ony to prostě vědí.Takže podle mě se ryby bahnu vyhýbajú s těchto dúvodů a ne k vůli zápachu,ten jim vůbec nevadí.

mirmen - Profil | Ne 17.4.2005 13:10:17

Radek Ch. nijak osobně to neberu. Spíš jsem přemýšlel nad některými názory, které se v téhle otázce objevily, a dával si do souvislostí třeba s chováním velkých cejnů, kteří se specializují na patentky. Proč nenajedou na místo, kde jsem použil do návnady extrakt z červů nebo ze žížal? Návnada je na povrchu, lehká kroupa nijak hluboko nezapadne. Kroupa je přitom lehce nadipovaná extraktem a jiné ryby ji berou velice důvěřivě.Snadno najdou, bahno nebahno.
Ryba se prostě ve svém prostředí vyzná.
A k článkům - větší důvěru dám spíše autorovi, který se tím profesně dlouhodobě zabývá ( např.zmíněné feromony) než zkušenému lovci, který bude uvádět, že bahno překryje původní vůni a chuť návnady (nástrahy) tak, že ji ryba nebude schopna najít.
Kdysi jsem si myslel, že vnadit do bahna smysl nemá právě z důvodu, že ryba tam nástrahu najde jen velice obtížně, a dokonce jsem se na základě tohoto "předsudku" takovým místům dlouho vyhýbal. Jeden známý z VŠ, obor zoo, který trochu "čuchnul" i k rybařině, mne z toho vyvedl.Před časem jsme nad tím ( chování ryb, migrační cesty, vůně, orientace ryby) strávili nějakou hodinku pokecu na rybách. Škoda, že na net nechodí a nemůže své zkušenosti a argumenty podat určitě na určitě mnohem vyšší úrovni než já.

Milda : osobně taky vnadím raději na pevnější podklad, ale někdy není zbytí ( při chytání v oknech stulíkového porostu) a návnada jde na nános hluboký třebas 20-40 cm.Teď už i na taková místa občas zajdu s velkým partiklem (10-30 zrn).

Milda | Ne 17.4.2005 12:58:25

mirmen:Vážím si tvých názorů a co píšeš o těch molekulách,s tím souhlasím,ale pokud si budu mít možnost vybrat,kam umístím nástrahu,tak dám přednost tvrdému dnu před bahnem.Člověk si taky zobne nějakého jídla,které lákavě vypadá,i když je najezený,ale ze špinavého nádobí bys to nechtěl.Až tě donutí hlad,ale z čistého si zobneš,i když nemáš hlad,ale jdeš kolem a ono to vypadá lákavě....

Radek Ch. | Ne 17.4.2005 12:50:19

mirmen - čéče, tys musel být v minulém životě ryba nebo co ??? Takové přesvědčení o mokelulách pachu....jako bys to zažil na vlastní kůži

Na jedně straně píšeš o odborném článku v Rybářství a na druhé zase o nesmyslech opakujících se v nějakých časopisech. To musíš mít fakt na základě osobních zkušeností - jinak si to neumím vysvětlit - to tvé přesvědčení. Jinak nic ve zlém, není to osobní útok, jen takové zamyšlení

Petrson - Profil | Ne 17.4.2005 12:28:12

Od známých i trochu z vlastní zkušenosti vím, že hrách je velmi atraktivní právě při pravidelném předvnaďování, na menších vodách se při silném vnadění může stát, že kapři na nic jiného téměř nezaberou. Takže v sobě asi nějaké atraktanty má - možná je to tím, že jako luštěnina dlouho bobtná, tudíž může po dlouhou dobu vyluhovat látky? Nebo je tak nenápadný, zarytý v bahně, že ho filtrující kapři nasávají s důvěrou.

mirmen - Profil | Ne 17.4.2005 11:29:54

Trochu ryby podceňujeme, jejich čichové receptory se dokáží orientovat už na základě příjmu několika molekul!!
Proč by asi cejni i kapři byli schopni rýt v bahně a dolovat patentky a celou řadu dalších vodních zvířátek i z hloubky několika cm??
I kdyby do potravy "nasáklo" 99% "bahnité vůně", tak to zbývající 1% je pro orientaci víc než dost.
Vždyť některé ryby dokáží rozpoznat potravu-kořist na základě toho, že například rybka , která pluje, tak ztrácí pár molekul z povrchu slizu na svém těle a dravec podle toho i poslepu dokáže zjistit, že strava je několik metrů od něj.
A o čichu ryb svědčí například i odborný článek zveřejněný v čas.Rybářství před cca 2-3 roky na téma "poplašné feromony".
To, že někomu nesesbíral kapr návnadu položenou na bahnitém, zakrmeném místě, to ještě neznamená, že ji nezaregistroval.
A pokud si to "renomovaný lovec laicky zdůvodnil přebitím vůně nástrahy bahnem", a po něm to opakují v mnoha časopisech a publikacích, tak to ještě neznamená, že se to zakládá na racionálním základě.
V rybařině koluje spousta mýtů a zažitých zvyklostí,polopravd , bludů.
Koneckonců - pokud návnada bude ležet déle, tak co se s ní stane? Bude se rozkládat? Co ji bude rozkládat? Bakterie? Budou vznikat nějaké produkty rozkladu? Budou mít nějaký "vonný efekt"? Bude i rozkládající se návnada pro obyvatele vodního světa přijatelná? Bude jim způsobovat nějaké trávící potíže?

Fery | Ne 17.4.2005 11:05:16

souhlas s brachem.Někdy se mi zdá že ty kapříky moc přeceňujem.

mirmen - Profil | So 16.4.2005 16:46:09

PETR CH. někdy mi trvalo 4-7 dní, než začali fazole brát. Dost náladová nástraha. Někdy je i barvím a dipuju ( potravinářská barva do vody před namočením, v téže vodě vařím). Dá se "přichutit " například přidáním arašidové moučky aj. do vody . Pro první dny vnadění jsem jich část převařil do měkka ( a zamrazil po 20-30 kusech). Pro předvnadění postačuje jen pár desítek kusů.

karelc - Profil | So 16.4.2005 5:51:52

brach: ty ty ty, zlehčuješ tady tak vážnou věc, jako je stupeň smradu bahna a jeho vliv na účinnost atraktantů, obsažených ve vařené luštěnině - hrachu setém. A tím defakto znevažuješ kaprařinu a tím pádem K70. Tak, a je s tebe masař!
:-))))))))))))

Korda, Pacovský: pánové, to chce klid. Však pokud bude zadavatel chtít, tak smázne, co se mu nehodí do krámu.

PETR CH: předvnaďovat, dokud se na to ryby nenaučí, pokud to ale už trvá dýl a je to bez patřičné odezvy, změnil bych návnadu. Nevidím rozdíl mezi kuku a bobem, pokud mi jde o kapříky "normální" velikosti. Čiže, pokud dobře reagují na kuku, neměnil bych návnadu.
K tomu línovi - přijde mi, že vnadit cíleně na líny se ve vodě zarybněné hojně bílou rybou (většina vod) nedá. Je lepší šoulačka a najít lína někde u rákosí či kam to chodí líni na oběd.

brach - Profil | So 16.4.2005 5:35:03

Korda - podle sebe soudím tebe...

brach - Profil | So 16.4.2005 5:30:18

Korda a Pacovský . I když jsem ujel, na otázku jsem, na rozdíl od vás, odpověděl. Takže, kde je problém?

Korda | Pá 15.4.2005 17:15:46

Koukám že se tadý řeší smradlaví spocení atd?Jsem na MRKu????????????:-)))))))))
Brach:No teda od tebe bych takovou duchaplnou diskusi nečekal:-)))))

Pacovský J., | Pá 15.4.2005 16:37:52

brach-ty kluci mají pravdu,jsi v této otázce úplně mimo,a tím i tvé argumenty.

brach - Profil | Pá 15.4.2005 15:21:34

A vidíš, to je právě věc názoru.
Jednou jsme šli z fotbálku pěkně propocení, špinaví a neumytí do hospody (budiž nám odpuštěno, byli jsme mladí) a servírka, která nám nosilo pivo, se okolo nás neustále omotala - po půlnoci z ní vylezlo, že jí moc pěkně voníme. Nepodsunujme proto studenokrevným obratlovcům nějaké vyjímečné vlastnosti. (Ano, věda je věda:-)
Tomad - nemusím smrdět jako růžička, ale mohu vonět jako zpocenej chlap.
Takže...?

tomad - Profil | Pá 15.4.2005 14:58:06

Brach: kazda nastraha absorbuje pachy z okolia, otazka je ako rychlo ich nasaje. Chces mi povedat ze ked prides z hospody tak vonis ako ruzicka.....

Cyril | Pá 15.4.2005 13:51:06

Brachu,ale musíš od mí být dál jak 5 metrů!!

brach - Profil | Pá 15.4.2005 13:48:49

Mám manželku s absolutním čichem (moje nohy cítí na vzdálenost 5-ti m). Vezmu 2 plátěné pytlíčky s hrachem. Jeden hodím (uvázaný) na Katovně do vody, aby lehnul na dno a druhý do vody jen ponořím. Jsem zvědav, co mi její nos prostřednictvím úst poví.

brach - Profil | Pá 15.4.2005 13:44:57

Opět jsem utekl od otázky.
Vnadím podle druhů ryb. Dokonce jsem vnadil i na lejny hrstičkou hnojáků a po 4-5-ti dnech jsem byl docela úspěšnej.
Na kapra hrách, kuku a pár koulí šrotu (všehochuť). Na šrot se nátáhne droboť a po ní přijede kapr. První den jsem vnadil tak v 15 druhý den v 16 hodin. Za 4-5 dní jsem okolo 19 prohodil kuku a hrách (hodně málo) a záběry i ryby byly.
Vnadit jsem přestal, protože v našem revíru si jdu k vodě skutečně (jako dědek) odpočinout a ne pracovat:-). Na větších vodách to je samozřejmě jiné. Tam vnadím, až se ze mně hulí. Na Rozkoši jsem denně pozoroval kluka, který chytal týden u děličky na velké. Měl s sebou 2 kbelíky mrňavých vařených brambor, u kterých oloupal proužek slupky = koblížek. Po děličce šel asi 60 metrů, tam naházel tyto brambory asi 20m od břehu. Ke konci týdne mu chodily kapři od 60-ti do 80-ti cm. Zajímavé...

Bulk - Profil | Pá 15.4.2005 13:35:04

brach: Hrách smrdí bahnem, smrdí bahnem, smrdí bahnem, smrdí bahnem, smrdí bahnem, smrdí bahnem, smrdí bahnem, smrdí bahnem, smrdí bahnem, smrdí bahnem, smrdí bahnem, smrdí bahnem, takhle, už jsem Tě přesvědčil??? :-))