Může se na svazových vodách krmit nebo ne?(zákon o čistotě vod)

Já nevím???
Autor diskuse: Kolega - , 8.4.2005 všeobecné - RŘ, MO, svazy

Jiří Marek | Čt 14.4.2005 21:51:10

Hezky jste se tady rozpovídali, ale stále to neřeší problém vnadění. Bohužel se domnívám že tento problém organizace řešit nebudou. Nevadí jim to a ani je to nezajímá, ba naopak mají možnost i když při tom budou překračovat své pravomoce veřejného činitele, mám na mysli kontrolní orgán - porybný. V žádném případě nechci všechny házet do jednoho pytle. Každopádně by se s tím něco dělat mělo. Myslím si, že vnadění a nemusí to být hned plavačkář, který bez problému nahází do vody za jeden den 10 litrů krmení. Za vnadění a zároveň krmení lze považovat i rybáře, který si do krmítka namačká trochu toho šrotu, i toto by správně nesměl. Takže chytat se smí pouze na nástrahu napíchnutou na háček, ale nesmí spadnout, protože v tomto případě už se opět jedná o návnadu a tedy krmení. Já doufám že bude v co nejbližší době provedena změna znění zákona, protože změna o které se zmínil mirmen nic o krmení neuvádí. Z mého pohledu budu krmit dál, a až mi seberou povolenku, čímž mi bylo vyhrožováno, budu jezdit na ryby už jenom do světa. Ať se těmi nesmyslnými zákony třeba zadusí, jsem zvědavý, kdy se u nás začne dělat něco tak, abychom se za to nemuseli stydět. Nedivím se že nás ve světě stále ještě považují za rozvojovou zemi.

brach - Profil | Út 12.4.2005 23:10:44

Fíkus - a to, co jsi právě teď předvedl ty, nemá úroveň naprosto žádnou:-(

Fíkus | Út 12.4.2005 19:21:18

Hraji, drž prosím tě hubu. Nepatříš ty náhodou do svazu? Vy slavní odborníci. To co předvádite je na úrovni našich politiků.

mirmen - Profil | Út 12.4.2005 16:50:54

dantex,hraji: není náhodou už zákon 254/2001 Sb. v původním znění neaktuální díky změnám viz. www.onlinedata.cz/zakony/20_2004.asp
?

hraji - Profil | Út 12.4.2005 16:18:53

Petrson: škoda, že sis ten zákon o vodách nepřečetl celý, viděl bys, že sem píšeš hlouposti. Přímo v tom zákoně je napsáno, že krmení pro ryby je závadná látka (bez rozdílu). A můžeš si vyřídit výjimku ze zákona právě na krmení ryb. Přečti si alespoň celý paragraf 39. Na rozdíl od tebe jsem si celou problematiku nejdřív probral s inspektorem ČIŽP a pak teprve psal. Nedám na své pocity, ale na názor odborníků. A to ty rozhodně nejsi, když neumíš ani číst.

Abe | Po 11.4.2005 19:13:55

ZdenekM: v tomto případě to nemůže řešit vedení Rybářského svazu hromadně pro členskou základnu, ale jednotlivé MO pro své revíry, to si myslím, že by bylo i proveditelné

ZdenekM - Profil | Po 11.4.2005 18:45:04

šeptal, carlos > Souhlasím s vámi. Tohle by měl řešit někdo z vedení Rybářského svazu. Buď požádat o hromadnou vyjimku pro všechny členy a nebo bojovat o doplnění zákona. Jiné řešení podle mne není. Dotaz k této problematice jsem poslal mailem panu Ing. Ličkovi - vedoucí hospodářského oddělení Rady ČRS, který je prý kompetentní v této oblasti. Zatím odpověď neposlal. Každopádně bychom měli všichni bombardovat vedení ČRS, aby vše vyjasnilo. Rybařina bez vnadění je prostě blbost a někdo to musí uznat a dát do pořádku.

šeptal | Po 11.4.2005 10:11:27

Blochin: Mám dojem, že efekt by byl zcela opačný. Jak by se do toho začalo rejpat, tak by se to vyřešilo totálním zákazem hodit do vody cokoliv. Bylo by to totiž nejjednodušší.

carlos - Profil | Po 11.4.2005 10:10:53

Blochin - ® : to je pěkně blbej nápad. Podle mě nikdo z těch úředníků nemá vůbec tušení, že nějaký takový zákon existuje a nemá smysl jim to vnucovat. Pokud nějaký úředník bude nucen chvilku pracovat (zabývat se žádostí), nas..re se a vymyslí kontroly u vody.

Blochin - Profil | Po 11.4.2005 10:03:04

napadlo mě ještě jedno řešení - něco mezi pasivní rezistencí a homeopatickým přístupem léčení stejného stejným... Že by se prostě sepsala žádost o povolení výjimky ze zákona 254 (ve smyslu žádosti o povolení krmit/vnadit ryby při výkonu rybářského práva), ta by se hodila sem na MRK a my všichni bychom ji stáhli, vyplnili a poslali na krajský úřad inspekce ŽP. A na všechny kraje - jihomoravský, vysočina, středočeský.... A to by byla prdel - představte si ty úředníky, kdyby jim začly chodit ty žádosti... tenhle můj nápad má ale slabinu. Muselo by se nás dát dohromady aspoň 500, aby to mělo ten správný účinek. Šli byste do toho?

šeptal | Po 11.4.2005 9:43:37

Zádař: To abych s sebou nosil ještě vodováhu, nebo nivelák, abych si ohlídal spádnice, ne? ;o)

Zádař | Po 11.4.2005 9:30:08

šeptal: močit nůžeš ale musíš jít tak daleko od vody aby se to tam nemohlo při dešti splavit.

šeptal | Po 11.4.2005 9:08:14

Asi začnu u pasu nosit pověšenýho plastovýho bažanta, protože když to tak čtu, tak u vody vlastně nesmím nic. Ani močit, neboť čistou H2O neumím.

Petrson - Profil | Ne 10.4.2005 18:06:14

Jiří Marek >> já též, pokud na mě někdo něco takového bude zkoušet. A nebudu váhat to k soudu pohnat, aby se vidělo, jaké paskvily si jejich "tvůrci"
(rozuměj banda v parlamentu, která by měla vrátit výplaty) dovolí drze označovat coby zákony. Vnadit samozřejmě budu dál, protože zákon, kterým se řídím při rybolovu to nezakazuje a šmytec (opět důkaz "profesionality" při tvorbě (ne)kontinuity
mezi jednotlivými normami).

Jiří Marek | Ne 10.4.2005 17:46:24

Peterson: Nemohu než souhlasit, ale u nás je možné už téměř cokoli, ale určitě se hádat budu, když je v sázce má povolenka, kterou mi chce za vnadění porybný zabavit.

Rolf - Profil | Ne 10.4.2005 16:32:18

Přispěji svou troškou do diskuze, co s lidma co s mostu příp. hrází přehrad hazejí krmení rybám,vodním živočichům,dost často to dělaji děti,asi je budeme muset zavřít do polepšovny.

Petrson - Profil | Ne 10.4.2005 15:57:32

Můj názor je takový, že vnadění by bylo posuzováno jako krmení, už jen proto, že zákon pojem vnadění nezná. Což ještě neznamená, že krmením do vody vhazuji závadné látky, i když dle znění zákona se to tak může vykládat, jak to prezentuje pan předseda MO Brno 3. Kdyby se taková situace dostala k soudu byl by to asi vleklý proces, protože krmné směsi 1) neodpovídají žádné škodlivé látce, v seznamu dodatku zákona uvedené, 2) by bylo pro žalobce velmi těžké dokazovat, že krmení v menší míře narušuje jakost povrchové vody, zvláště kdyby žalovaný oponoval studií, vypracovanou na dané téma (kdysi o takovém pokusu odborníků vyšel článek v Rybářství, který konstatoval, že při krmení cca 5 kg/osoba/den na vodě s optimální rybí obsádkou ryby spotřebují kolem 90 % návnady). Bohužel, zase vidíme, jak diletantský zákon nám "zákonodárci" předhodili - opět socialisticky všechno posuzovat plošně, aniž by rozlišovali mezi pitnou vodou, vodou určenou k hospodářským účelům apod. Myslím si, že žádný rozumný soudce by za přiměřené krmení nikoho neodsoudil, protože by tím mohl spustit nebývalý precedent, podle nějž by bylo protizákonné krmit ryby v chovných rybnících, což už je opravdu do nebe volající debilita. Dohnán potom takový důsledek ad absurdum by bylo protizákonné chovat ryby, protože svými exkrementy můžou narušit kvalitu povrchové vody - takže by je člověk do vody neměl házet.

Abe | Ne 10.4.2005 10:59:24

Jiří Marek, Zdenek M: chlapi, vaše úvahy jsou naprosto správné, ale úvaha je jen úvaha, tady bohužel je zákon, je nejasný, ale bohužel platný. Tady budeme o tom plkat do nekonečna a kritizovat, až si na nás někdy ti upocení úředníci počkají a pak budeme vědět i jejich argumenty.Možná by to chtělo vyřešit na jiné úrovni, třeba dodatkem k zákonu 254/2001. Ale to už je v jiných kompetencích.

ZdenekM - Profil | Ne 10.4.2005 10:48:57

Jiří Marek> Přesně tak si myslím, že to je. Ten zákon se prostě nemá týkat vnadění!! Teď jde jen o to, aby se toho přestali chytat všichni ti praštění birokrati, kterým jakýkoli zákaz a možnost druhé buzerovat asi dělá dobře na duši :-)) Nakopal bych je všechny! Kdo se chce pitvat v paragrafech a vyhláškách, ať se vykašle na ryby a jde si relaxovat někam do soudní síně.

Jiří Marek | So 9.4.2005 20:34:22

Já stále nevím co tady řešíte. Vodní zákon co se týká krmení se vztahuje hlavně na rybochovná zařízení, bohužel je to napsáno tak nejasně že toto může někdo použít i na sportovní rybolov. Každopádně i když to někdo nahlásí životnímu prostředí, velmi se mýlí, že za tento přestupek, a je myšleno vnadění na sportovních vodách fyzickou osobou, tedy rybářem vykonávajícím rybářské právo, mu bude vyměřena nějaká pokuta. Opakuji se, pokud zde uvádím, že se na tento přestupek nevztahuje udělení žádné sankce. Jiné je to v případě, že tento přestupek bude dokázán právnické osobě (firma), potom může být vyměřena pokuta až do výše 1 milionu korun. To však není problém nás obyčejných rybářů, kteří si jdeme zachytat a do vody naházíme nějaké to krmení jako návnadu.....pouze vnadím - nekrmím.

ZdenekM - Profil | So 9.4.2005 20:10:35

snobacek> čekal jsem, že to nějaký chytrák napíše :-) Samozřejmě že to také vím. Vystupuju tady ale jako obyčejný rybář a ne právník. Předpokládá snad někdo, že ti naši staříci, kteří vysedávají na březích rybníků už desítky let s kyblíkem strouhanky do krmítka, budou mít snad páru něco o zákonu 254/2001 Sb. ? A když ne, sebereme jim povolenku? S vnaděním se u nás chytá odjakživa a máme snad v rybnících a řekách zkaženou vodu? Tak proč by to mělo najednou vadit! Úředníci a vláda by měla lidem sloužit a ne vymýšlet, jak jim znepříjemnit život. Vždyť ten zákon se vůbec nemá týkat sportovního rybolovu, tak proč se toho ten úřední šiml takhle chytá. Aby za chvilku nebyly rozdávány pokuty za to, že si např. rybář odplivne do vody.

Abe | So 9.4.2005 18:14:15

racek: přečti si v downloadu, jaké povinnosti má RS a co může a nemůže, ten borec, co to tam dal, je RS a vlastně to práskl sám na sebe

Vase jmeno zde racek | So 9.4.2005 17:55:44

Krmit se správně nesmí,upravuje to zákon o vodách,RS má právo toto kontrolovat,ale zřejmně nebude to postihovat, ale má ohlašovací povinnost a měla by toto nahlásit ůřadům životního prostředí,kde už hrozí finanční postih.Samozřejmně to bude i o množství použiteho krmení.Bližší podmínky..... toto neřeší,protože řada jiných zákonů platí mimo ně.

snobacek | So 9.4.2005 16:54:30

ZdenekM- jen tak mimochodem ohanet se recma o tom jak nectes noviny a tak je hloupost protoze neznalost zakona neomlouva !!!

xycht - Profil | So 9.4.2005 16:34:41

Tombe: souhlasim, myslim si to samý,...takže červama můžu v klídku vnadit :-)

Tombe | So 9.4.2005 14:55:25

ZdenekM> pozor,to bylo ve starém řádu, v novém (Bližší podmínky...) už není jediné slovo o vnadění,krmení,návnadách apod. Zlatý starý řád,jasně určoval povolené množství a zakázané návnady...Ale jisté je to,že RS má pravomoci pouze v rozsahu rybářského řádu,kde vnadění není zakázané...

ZdenekM - Profil | So 9.4.2005 14:40:23

Já bych to viděl asi takhle: Každý, kdo se stává rybářem a dělá zkoušky k získání lístku, je povinnen se seznámit s Rybářským řádem a max. ještě se stanovami RS. Protože rybářský řád zakazuje vnadit pouze těmi několika vyjmenovanými látkami ( mlékárenské kaly, maso červi atd... ), o ničem jiném nevím a řídím se RŘ. Zněnu RŘ zatím nikdo neprovedl a ani mne nikdo o případném zákazu neinformoval, takže budu vnadit jako dřív. Tím pádem neporuším RŘ a povolenku mi nikdo vzít nemůže.... To je můj názor, jako obyčejného rybáře, který nemá přístup na internet, nečte časopisy ani noviny :-)))

Korda | So 9.4.2005 12:42:26

Ještě se nebude moc krmit a já odevzdám povolenku a budu chytat na černo!!! Aspon budu první rybář v base:-)))Tak už mě to připadá,že z koníčka se stává kůň s požádně velkou hlavou!

carlos - Profil | So 9.4.2005 12:39:17

Fakt je, že zákony se mají dodržovat, i když jsou blbý ale v tomto případě mi všechny kontroly můžou .... Krmil jsem, krmím a krmit budu a nedej bože abych narazil na nějakýho vola. To mě pak nedají pokutu ale rovnou zavřou.

Jiří Marek | So 9.4.2005 11:55:32

Nejsem Jiří Marek z Písku, je to pouze shoda jmen.
Ale za svým názorem si stojím, zapoměl jsi dopsat svůj názor........

zdepa - Profil | So 9.4.2005 11:21:27

Jiří Marek: Nejseš náhodou Jiří Marek z Písku.

Jiří Marek | So 9.4.2005 11:14:46

Ještě tu mám takovou drobnost. Ten samý nejmenovaný porybný, o kterém jsem se zmiňoval v předešlém příspěvku je mimo jiné hospodář jedné nejmenované organizace. Ptal jsem se z jakého důvodu se nesmí krmit masnými červy, jeho odpověď mi vyrazila dech, ale posuďte sami.
Je to prý z toho důvodu, že tento červ pokud ho ryba sežere, tak ji nahlodává a rozežírá vnitřnosti, nebo lépe řečeno žaludek. Mě osobně toto stačilo, tak takové lidi máme ve vedení našich organizací, udělejte si na to názor jaký chcete. Ještě snad na dotvoření obrázku, tak tento člověk nakoupil za naše peníze velké cejny od ...... a tyto dovezl v parném létě, kdy byla teplota vody nad 25 oC a teplota vzduchu se pohybovala kolem 40 o C na revír, kde chtěl tyto ryby vypustit do vody. Každý začínající rybář ví, že čím teplejší voda, tím méně kyslíku je ve vodě obsaženo, samozřejmě že než je dovezl, uhynula polovina ryb. Ale slepice musejí také něco žrát, ale proč to musíme platit zrovna my, a doplácet na hloupost a neschopnost.....
Jsme tu opravdu jenom proto, aby nás mohl kdejaký zamindrákovaný a neschopný........buzerovat?

Jiří Marek | So 9.4.2005 10:09:33

Já jsem se minulou neděli setkal s krajským porybným, který mi vyhrožoval, že mi za krmení při lovu na feeder zabaví povolenku, dokonce si na mě v průběhu týdne stěžoval na místní organizaci. Jasně překračoval své pravomoce veřejného činitele. Z jeho strany se jedná o trestný čin. Pokud se Vám něco podobného stane, můžete zavolat policii 158 a oni už mu to vysvětlí. Toto skutečně může kontrolovat pouze kontrolní orgán ze životního prostředí, ale rozhodně nemůže udělit žádnou sankci nebo pokutu fyzické osobě, v tomto případě osobě, která vykonává rybářské právo Pokoušel jsem se zjistit všechny okolnosti a můj názor je, že jsem vždy vnadil a budu vnadit i nadále.
Vodní zákon jsem si přečetl a myslím si že se z naší strany nejedná o krmení, ale vnadění, což je dost podstatný rozdíl. Dále jsou v příloze č.1 k zákonu 254/2001 Sb. vyjmenovány nebezpečné látky. Na každem balíčku s krmením je uvedeno složení a pokud neobsahuje nebezpečné látky, které patří do některé z uvedených skupin v tomto zákonu, můžu je beze strachu používat, tzn. vše v rámci zákona. Pokud by se někdo oháněl jakoukoli vyhláškou, je to trochu zcestné, protože pro nás je vždy směrodatný zákon a ne vyhláška, která jakýmkoli způsobem zákon upravuje.

HrubecT - Profil | So 9.4.2005 10:04:33

Tombe: takovej kyselej déšť asi taky nebude to pravy ;-) ve vzduchu je tolik sajrajtu, že deštěm se voda znečišťuje taky víc než dost :-)

Tombe | So 9.4.2005 9:17:33

Jak to tak vypadá,tak brzo budem moct lovit tak akorát na vlasec s háčkem (jestli se i na nich nenajde nějaký důvod k zákazu).Olovo patří mezi nebezpečné látky,které se nesmí házet do vody,zakoupená krmící směs se nesmí házet do vody,protože je závadná,šrot a strouhanka jsou závadné,do vody už opravdu může akorát tak pršet...Já ale klidně budu vnadit dál,vnadím poměrně v malém množství,žádnými červy apod.,takže rozhodně nemám pocit,že dělám něco ilegálního.Lidi,kteří mají na svědomí takové zákony,by se nad tím občas mohli zamyslet,jak to pak bude vypadat v praxi.Fakt mám občas pocit,že je to jak v Kocourkově...Pozn. na závěr: jak jistě víte,tak slovo "feed" znamená "krmit", "feeder" = "krmič, krmítko..." .Takže bacha na to,pří feedru nesmíte podle zákona krmit,krmiči...;o)

Zádař | So 9.4.2005 8:55:42

A jak to je když vám spadne nástrajha z háčku? To se museji používat jenom nástrahy které se nemohou uvolnit z háčku a ze kterých se nic neuvolňuje? Pánové myslim že to rozebíráte moc důkladně. Já si budu vnadit jak chci a kolik chci a myslim že se na mě každej vys... Ti inspektoři maji jiné starosti než zda někdo vnadí na ryby.

Abe | So 9.4.2005 6:34:59

Karbo: no samozřejmě je jasné, že o výjimku se musí požádat, jen jsem chtěl tímto říci, že do té vody už ani těch pár hrstí šrotu bez povolení upoceného úředníka nemůžeme hodit