obrana rybáře před nařčením.

Diskuse v plkárně mě přinutila zadat tuto otázku. Když není člen RS povinen sepsat na místě zápis o přestupku, jak se může postižený bránit u přestupkové komise, že přestupek nespáchal nebo že celá kontrola a vlastní akce byla jinak, než z čeho je obviněn? Předpokládám, že se většinou věří RS.
Autor diskuse: JM - Profil , 3.4.2005 všeobecné - ostatní

Stilet - Profil | Ne 10.4.2005 14:04:22

Pokusím se ještě rozšířít informaci od Bracha o část zápisu z aktivů RS z krajů Ostrav., Olom. a Zlínského.
Při zjištění přestupku.........na místě vždy sepsat hlášenku s daty, podpisem (pokud možno) kontrolovaného a svědka RS.
Použití fota (podměrečná ryba na metru, druh atd.) se doporučuje.
- Přestupek proti zákonu č.99/2004 Sb., §13, odst. 2 a 3 nebo proti vyhl. č. 197/2004 Sb. § 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, - hlášenka o přestupku + fotokopie zadržené povolenky se předá příslušné obci s rozšířenou působností u níž je člen RS evidován (osobně, nebo prostřednictvím vlastní MO).
Současně je nutno zajistit předání zadržené povolenky vydávající organizaci s kopií hlášenky o přetupku.
- pokud přestupek porušuje Bližší podmínky výkonu ryb. práva, řeší se pouze v kompetenci ČRS bez obec, úřadu.
"Napomenutí" se do přehledu zaznamenává i nadále bohužel momentálně patrně bez odezvy......

JM - Profil | Čt 7.4.2005 13:18:58

brach: Jen neříkej, Ty máš určitě kamaráda v Austrálii a dal jsi to tam tak schválně kvůli němu. Jinak díky za moudra.

brach - Profil | Čt 7.4.2005 13:10:24

Po odeslání jsem zjistil, že stránky jsou vzhůru nohama - RC se pokusí udělat s tím něco, za což mu děkuji a Vám se omlouvám

brach - Profil | Čt 7.4.2005 12:59:17

Slíbil jsem uvést na MRKu hlavní zásady činnosti rybářské stráže zpracované ÚS Vč.kraje. Svůj slib se snažím splnit a do downloadu umístím 4 naskenované listy onoho výcucu - jsou v jpeg, takže by to mělo dopadnout.

JM - Profil | St 6.4.2005 12:08:42

snobáček: To nevadí, my to pochopili i tak, koneckonců se to týká osob tak co.

snobacek | St 6.4.2005 11:52:13

pardon je zakladni listina prav a svobod

snobacek | Út 5.4.2005 13:10:26

pokud vim tak pravo vyjadrit se k prestupku takoveho typu je dana zakladni listinou prav a osob a tak bez vyjadreni by to mel byt car papiru. policie ti musi dat moznost se vyjadrit podle stejnych pravidel. je to jen podle mne o tom jak si chce CRS vysvetlovat zakony

JM - Profil | Út 5.4.2005 12:39:46

Takže je to vlastně všude úplně jinak a člověk holt musí čekat na koho narazí.

numi - Profil | Po 4.4.2005 19:20:26

U nás jsem dostal pojeb i za to , že jsem měl vypsaný
datum jen u popisu přestupku a né ještě na začátku hlášenky. Natož , abych jí nevypsal to bych to schytal já. Když nemá rs svědka je to slovo proti slovu. Mi jsme byli upozorněni , že pokud ho nemáme , tak si koledujeme o problémy. Pokud to nemám od dotyčného podepsané , buď s vyjádřením nebo bez.
Mě osobně se ještě nestalo , aby to dotyčný podepsal a to i přesto, že jsem svědka měl.

Nikita - Profil | Po 4.4.2005 15:22:39

Pokud se RS rozhodne odebrat povolenku je její povinností sepsat hlášenku o přestupku, kde se rybář může vyjádřit. Co chce RS řešit před přestupkovou komisí, když nevypsala hlášenku o přestupku ? Jak už to tu někdo vypsal. Nejlepší obrana je v některých případech útok a proto bych v případě, kdy mi RS bude vyhrožovat odebráním povolenky bez vypsané hlášenky okamžitě napsala na zřizovatele RS dopis, kde celou situaci popíšu a v případě svědků, nechám podepsat i od přítomných.

JM - Profil | Po 4.4.2005 11:04:52

Hraji, máš pravdu, ale u nás to vždycky označené není, bohužel to ale nebývá nedbalostí MO, ale vandalismem debilů a hlavně, ne vždy se ocitneš na hranici revíru, ale to bylo jen na okraj. Ty máš pravděpodobně větší a rozsáhlejší znalosti co se rybářského práva týká než já a proto se Ti asi lépe bojuje. Já zatím o papíry taky nepřišel, i když už se to stát mohlo. Třeba vloni (už jsem to někde psal) když jsme si v rybárně koupili nástr. plotičky a byl mezi nimi bolínek, kterého jsme si naštěstí všimli včas. Být tma a pak přijít RS a najít ho, těžko bysme to vysvětlovali. Já nevím jak je to u vás (i když o Mlýnech jsem lecos slyšel), ale u nás ta rivalita domácí versus cizí dost je a RS do toho opravdu zasahuje asi tak objektivně jako naši fotbaloví a hokejoví rozhodčí.

hraji - Profil | Po 4.4.2005 10:55:58

Jinak jsem byl za svoji "rybářskou kariéru" kontrolován opravdu mnohokrát a nestalo se mi, že by mi někdo vzal papíry. Vždy je to "boj" dvou lidí, kteří by se měli domluvit.
Jestliže ovšem rybář udělá přestupek, vědomě či z neznalosti, nesmí se na RS zlobit, že mu jej vytýká.

hraji - Profil | Po 4.4.2005 10:53:42

JM: povinností MO, která na revíru hospodaří,je označit revír tabulemi, zejména na horním a dolním konci. To bys neměl přehlédnout.

JM - Profil | Po 4.4.2005 10:21:07

xycht: tu Tvojí otázku znám, hned jak jsem se tam podíval mi to došlo, máš pravdu, je dost podobná. Jinak já mám taky s RS celkem dobrou zkušenost, ale právě proto čekám, kdy na toho vola narazím, protože jednou mě to potkat musí. Jen čekám, na jakou kravinu mě umotá. Někdy mám i docela problém na cizí vodě rozlišit číslo revíru, protože občas mi dělá problém poznat co je od "horního jezu k dolnímu mlýnu" a podobné krásné popisy revírů, tak čekám kdy se seknu třeba v tomhle.

JM - Profil | Po 4.4.2005 10:16:01

xycht: díky, jinak s tím manuálem naprosto souhlasím. Nevyřešilo by to sice všechno, ale něco určitě ano. Jinak k těm RS, já věřím, že to je problém, jak se mají zachovat před místními kamarády z MO, kteří jim to taky určitě dokáží dát potom dost sežrat, ať už v hospodě u piva nebo kdekoliv jinde. Proto bych podporoval tu profi RS, kde by snad aspoň trochu tohle odpadlo. Nedělám si iluze, že by kamarádšofty vymizely úplně, ale asi by se to dost omezilo.

xycht - Profil | Po 4.4.2005 10:15:44

JM: ale na druhou stranu je fakt, že jsem se ještě nesetkal se členem RS, kterej by dělal problémy. Buď byli slušný a nebo nepřišli vůbec. Těch kontrol za 3 roky co jsem znovu začal chytat bylo fakt málo...asi 4

xycht - Profil | Po 4.4.2005 10:09:46

JM: koukni sem:
http://www.mrk.cz/otazky.php3?id=7214&from=0

před časem jsem zadával podobnou otázku, možná že nalezneš odpověď tam. Jinak mě osobně se nelíbí, že možnost vyjádření do jisté míry závisí na tom jakou má ten který člen RS povahu či náladu. Možná to přeháním,ale je to tak. Slušní a poctiví členové RS, kterými jsou brach, Hraji, Nikita a další to tak dělají,ale co ti ostatní? Proto jsem proto, aby existoval manuál člena RS, prostě předpis který by jasně stanovil jaký je postup při kontrole. Navrhovala to tuším Nikita a tenhle nápad se mi líbil.

wenda - Profil | Po 4.4.2005 10:06:52

no nejlepší obrana je útok jak se říká, tak si tenhle argument schovejte na vyroční schůzi, ikdyž je až za rok, ale tam by se tím měli začít zaobírat, protože je tam dost rybářů a ti by si velmi rádi potom vyslechli jak to vlastně je. Pokud je povinnost sepsat tu zprávu hned na místě a ta RS to neučiní, tak potom nemohlo dojít ani k přestupku. A pokud to nemusí sepsat, tak to je zase tvrzení proti tvrzení. Já mám tu vžhodu, že mě u naší MO nekontrolují, ale jak mile vyjedu k jiné vodě, tak je to zase oněčem jiném, kontroloval mě jeden tzv. porybný, chytal jsem hned kousek pod pstruhovkou na rybyčky a on ani nevěděl že tam můžu na ně chytat a dokonce nevěděl ani co je to za rybyčky, tohle potom podle mě není rybářská stráž, ale parodie na RS. A taky uvažuji otom, že si udělám průkaz RS, abych vlastně věděl co, kdo a jak se smí, protože výklad v RŘ je velmi strohý

JM - Profil | Po 4.4.2005 9:45:18

No, chlapi, názory to nejsou špatný, ale nějak jsem tam nepostřehl ten moment o který mi šlo, to je ta vlastní obrana, když RS prostě odmítne ten zápis napsat. Jako že ho pravděpodobně napsat odmítne. Je zajímavé, že mi odpověděli členové RS a někdo si myslí že zápis psát musí a někdo ne. Zvláštní nejednotnost názorů. Podle mého je ten zápis dost důležitý a ideální by bylo to, jak píše "zubáč" jak to dělají na Slovensku. Neříkám, že všichni RS jsou stejní, ale znám případ, kdy si kámoš sednul k vodě, za chvíli přišel domorodec, chtěl ho vyhodit, ale marně. Za chvíli přišel RS kamarád domorodce a ten mu to vylíčil a RS si šel vychutnat kámoše. Dopadlo to klasicky, že si něco našel a sebral mu povolenku. Kámoš měl štěstí, že to nebyl první případ dotyčného RS, kdy se mstil na někom na upozornění kamarádů a že kámoš je ve své MO považován za velice slušného a pracovitého člena, který pro MO spoustu věcí udělá i zadarmo, tak mu povolenku proti slibu, že si nebude stěžovat vrátili. Ale nebýt toho, neměl by dovolání.

zubáč | Po 4.4.2005 7:25:04

Nevím jak v ČR, ale na Slovensku platí, že zápis se zapíše na místě dvojmo a provinilec je povinný ho podepsat na místě, aby nemohlo dojít k záměně, první exemplář jde na disciplinárku a druhý exemplář dostane rybář...provinilec...

Frk - Profil | Ne 3.4.2005 22:11:12

Výklad práva je jeden a podání druhé. Skutečně odborník žasne, laik se diví. Hlašenka je napsána v jiném duchu než zní zákon. samozdřejmě, že tím je dána možnost rybáři vyjádřit se ( wendo, máš možnost ;) ) i to, že brach má pravdu. Řekl bych, že si tímto způsobem uděláme alibi všichni.

wenda - Profil | Ne 3.4.2005 20:31:00

tak je třeba zkusit podat stížnost na tu rybářskou stráž k rybářskému svazu, ono to má docela dobrý účinek

Marcel - Profil | Ne 3.4.2005 19:55:46

hmmm, to jsou novoty :-/ Já taky žiju v domění, že musí být sepsán "Záznam o přestupku" pokud se nesjedná náprava ihned na místě.....
Brach: to by bylo fajn pokud se ti to povede hodit do downloads.

Fery | Ne 3.4.2005 18:41:51

brach-Žil jsem v domění že zápis o přestupku jsem povinen jako RS sepsat,takže to už neplatí?

brach - Profil | Ne 3.4.2005 11:12:52

Skutečně jsem se nikde nedočetl o povinosti sepsat na místě zápis o přestupku.
Přesto mě to nezajímá a i nadále s sebou budu vozit Hlášenky o přestupku, do kterých se postižený může k mému zápisu vyjádřit.
Územní svaz Vč. kraje nám poslal Hlavní zásady činnosti RS v podmínkách nové legislativy. Pokusím se je naskenovat a strčit do downloadu, abyste získali trochu přehled o tom, jak se má RS chovat, co může a co nemůže.