Údržba děliček - trnové spojky

Může mi,prosím,někdo poradit,je-li třeba nutno nějak udržovat trnové spojky?Slyšel jsem něco o grafitu nebo vosku.Poprve jsem si koupil pruty s trnovkama,tak proto se ptám.Díky.
Autor diskuse: Pavel P. - , 23.3.2005 kaprařina - náčiní, doplňky

Alan | Čt 24.3.2005 15:24:01

Rozhodně nekroutit - grafit vydrží hodně v ohybu, ale ne v torzi. Není to blbost.

Bejček - Profil | Čt 24.3.2005 14:10:17

Igor: Prut si dáš za kolena pak si dřepneš ruce máš zvenku u kolen a tlakem nohou ho rozpojíš (pozor na očka). Blbě se to popisuje, ale funguje to moc dobře.

Igor - Profil | Čt 24.3.2005 7:13:59

Taky jsem někde viděl návod na rozpojení kouslé spojky - ruce za záda, chytit oba díly a pak si dřepat nebo tak něco - nevíte někdo přesný postup?

MIra | St 23.3.2005 20:43:28

Kdysi mi kdosi radil at taky nepootacim, takze pokud to jde (u mych prutu to jde u vsech) tak to netocim a jen rozpojim. Zatim se nestalo ze by se to hryzlo. Jinak tuzka taky jednou za rok.
(to pootaceni muze delat neplechu v pripade ze se tam dostane vetsi necistota a pri pootoceni roztrha vlakna prutu (podle toho z ceho je) a ty se pri dalsim pouzivani trepi-cimz se muze zvetsit prumer a nasledne kousnout)

Kutil | St 23.3.2005 20:18:33

No hlavně si pamatuj že neexistuje si postavit díl prutu spojkou na zem, několikrát jsem to viděl.Ještě si dej pozor na rozebírání prutu, nejlepší co jsem tady četl, je obě ruce těsně k sobě, palcem se opřít o druhou ruku a uvolnit lehkým pootočením.Někdo tady vyplodil písemný výkřik nikdy netočit - to je podle mě blbost, pruty Century návod bod 10 lehce pootočit, u Sportexů to mám taky.Tvrdím že bez otočení to nedělá nikdo.Hlavně se to musí vzít ve spojce a ne vedle a ne velkým tahem aby ruka s vrcním dílem jakoby nevylítla.Při tom hrozí, že při vycuknutí, když opuští díl posledním kouskem spojku vznikne zaúhlení a velká páka na vylomení, a když ne na vylomení, tak se to hrdlo velmi namáhá.Baví mě pozorovat rybáře u vody / koho ne/ a vidím občas věci.To mě vede k úvaze, že ty pruty vydrží skoro všechno.

Radek | St 23.3.2005 18:57:04

Alan: Kámoš si kupoval 3 mušáky Sage v USA a tam mu právě dali nějakou tyčinku na údržbu spojek. Vypadá to jako vosk, ale je to jemnější. Spíš něco jako lůj. Obal už měl takový ošuntělý, tak se nedalo přečíst co to je.

Pvl - Profil | St 23.3.2005 15:58:01

Nejlepší měkká tužka jak radil M Kindl. Vosk ani náhodou !!!!! Při zahřátí vsakuje ,dělá to nějakou myšinu ,ale už si nepamatuju co. Bavil jsem se o tom s p. Mikeráskem.Já jsem ten trn zlehka počmáral tužkou a jemným papírem (třeba glos.) rozleštil. Nedělej silnou vrstvu ,díly mají snahu se pootočit! Nebo to počmárej do kříže proti sobě. Vzniknou mezery grafit , čistá spojka , gr. doufám, že jsem to napsal tak, aby se to nechalo pochopit .

Alan | St 23.3.2005 15:46:05

Vosk na sebe nabaluje nejrůznější svinstvo a to může následně dost poničit spojku na obou částech. Dál mění tloušťku samčí části, což je u přesně udělané spojky špatně. Může to dopadnout i popraskáním spojky nebo tím, že spojka nepůjde rozebrat (pokud navíc stihne změknout a opět ztuhnout).

Filous - Profil | St 23.3.2005 14:36:01

Alan: Důvod, proč vosk nebrat?

Alan | St 23.3.2005 11:43:44

vosk nebrat!!!

M Kindl - Profil | St 23.3.2005 11:19:47

minos : Ještě nikdy se mi nestalo,že by mi uletěl vršek prutu.To,že by před náhozem každý měl zkontrovat jestli mu sedí prut v sobě pokládám za samozřejmost.Jinak tou tužkou tu dělám jednou za rok,když čistím nádobíčko a ukládám ho k zimnímu spánku.Nemyslel jsem to jako aby člověk pořád na rybách čmáral po spojkách.Vlastně to jen odstraní takové to praskání při rozebírání,nic víc.Jeden kamarád pořád ošetřoval spojky nějakýma voskama a pořád mu nešli rozebírat,tak nevim:-)

minos | St 23.3.2005 10:42:45

M Kindl > Není to právě naopak? Při prudkých náhozech s prutem může docházet k posunování dílu nasunutého na trn a při xtém náhozu může vyletět celý díl. Nemá tedy ošetření zabránit naopak uvolnění dílu z trnu a ulétnutí dílu při náhozu? Také časem se může trn obrušovat, viděl jsem na to nějaké spreje, které se nastříknou na trn a je to vpořádku. Používá se také svíčka, tedy vosk. Osobně trny nijak neošetřuji a zatím s nimi nemám žádné problémy. Možná by sem mohl přispět někdo, kdo trny ošetřuje, určitě bude vědět k čemu je to dobré.

M Kindl - Profil | St 23.3.2005 10:13:40

Vezmi obyčejnou měkou tužku a tou občas počmárej ten trn,je to nejlepší co znám.To zabraňuje aby se v sobě díly zakously,jinej důvod k ošetření spojek není.