Použití člunu.

O chytání ryb z člunu, zavážení či vnadění je v rybářském řádu jasně vše vyjádřeno. Co jsem však nikde nevyčetl, je použití člunu pro měření a mapování vody. Poruším rybářský řád, když budu měřit hloubky, mapovat vodu a nebudu při tom chytat, vnadit ani zavážet?
Autor diskuse: ZdenekM. - Profil , 22.3.2005 všeobecné - ostatní

Nikita - Profil | Ne 27.3.2005 18:24:28

Neporušuješ, protože není jak. Pokud měříš hloubku a mapuješ vodu nevykonáváš rybářské právo. Klidně si měř a mapuj.

Pike | Pá 25.3.2005 12:29:29

Datel: Vse je vysvetleno.

datel | Čt 24.3.2005 13:42:02

all: pánové,začínáme zde řešit příliš široký okruh. Zkusil jsem vysvětlit, jak by se, patrně, postupovalo v daném případě.Znovu podotýkám, že jedna věc je dikce zákona a rozhodnutí, druhá, velice často, selský rozum jedné strany, ketrá se účastní sporu
MM: to je , samozřejmě,hloupost
pike: ano

hraji - Profil | Čt 24.3.2005 11:19:40

datel: tebe bych chtěl mít jako právníka ve své firmě a letěl bys na hodinu.
Kdy jsi proboha přišel na ty kecy o "obvyklé situaci".
Právník se musí držet zákona a faktů a rozhoduje jedině soud, zase na základě dikce zákona a předložených důkazů. Vlastnictví echolotu není trestný čin ani přestupek a jeho používání už vůbec ne, jen v jediném případě je omezeno a to při výkonu rybářského práva a to ještě jen Bližšími podmínkami výkonu rybářského práva. Co je výkon rybářského práva je celkem jasně a srozumitelně popsáno v zákoně 99/2004Sb. Na ostatní činnosti se tento zákon nevztahuje, Bližší podmínky .... už vůbec ne.
Tvůj výklad ustanovení zákona a BPVRP není ani OOO, je ještě něco horšího.

JM - Profil | Čt 24.3.2005 8:44:16

Honzas, ano, přes hubu můžeš dostat a asi bys i dostal, ale nic víc, žádná RS Ti to zakázat nemůže a ani Tě za to postihnout. Možná, jedině majitel, ale musel bys mít možnost se s tím zákazem předem seznámit.

Honzas - Profil | Čt 24.3.2005 8:41:08

Záleží na tom, kde budu chtít člun použít. Pokud za účelem zmapování dna a zakrmení vyjedu na vodu na malém 5 ha rybníku, který je stále navštěvován rybáři (a nikdo z nich tam na člunu nejezdí) s tím, že tam budu zítra chytat, tak se s nějakým pochopením u ostatních lovících popř. u RS asi nesetkám a můžu dostat třeba i do držky. Pokud to bude větší voda jako třeba přehrada, kde se běžně lodičkuje, pak tu není co řešit.

JM - Profil | St 23.3.2005 15:28:18

Teda lidi vy máte starosti. Docela vám závidím. Ale jinak k otázce, na člunu si můžeš dělat absolutně co chceš, tedy z hlediska RS. Když máš na břehu auto, v něm vercajk a jezdíš si na člunu s echolotem a krmíš kapříky, tak je ti veškerá RS silně volná, protože ty nechytáš. Echolot není jen rybářská pomůcka a v tomto momentě jí nepoužíváš v souvislosti s lovem. Je to ten samý případ, kdy si na mě vyskakoval RS na přehradě, když jsem stál na molu s prutem a pouštěl s klukem lodičku na motorek. To že jsem měl prut ho silně rozčilovalo a nemohl pochopit, že náš cca půlmetrový motorový tanker není nástraha na sumce. Za námi se bál, protože úzká lávka a 3 promile v krvi je blbá kombinace.

v_l_k | St 23.3.2005 14:31:47

Miloši: tak to je nářez :))) to s tím pindourem je trefné přirovnání.
Můj názor k otázce: na lodce si můžu mapovat dno i s ni krmit kačenky.

boyscout - Profil | St 23.3.2005 14:13:16

MD>třeba nejde o nástroj ale o to, že si se k té samici s tím nástrojem přiblížil ..:-)

Miloš_diakritický | St 23.3.2005 14:08:20

Kurva to je nářez ..... běžný občan ve člunu s echolotem kreslící si obrázky porušuje ! RŘ platí v libovolném okamžiku přiblížení k vodě...Takže fakt, že mám penis může de jure vyprovokovat trestní oznámení libovolné samice za znásilnění, ke kterému sice nedošlo, nicméně nástroj jsem měl.....
Tahle planeta nedoplatí na jaderné přezbrojení nebo na SKYNET a jeho Terminátory, ale na přemnoživší se právníky a byrokraty.

Pike | St 23.3.2005 13:52:50

Datle, nejsi pravnik?

boyscout - Profil | St 23.3.2005 13:47:50

datel>běžný právník by patrně jako první zjistil, že podle platného zákona je echolot povolená pomůcka k lovu...:-) Bližší podmínky mají asi podstatně menší hodnotu než zákon ze kterého vychází, ne? takže o jakém soudu to proboha meleš? Co by ten soud jako řešil? Jediný kdo by to řešit mohl je ten kdo vydal bližší podmínky (MRS, ČRS)...a ten rozhodně nemá pravomoc otravovat cizí lidi v člunech zda náhodou nejsou rybáři a nemají v něm echolot i když sebou nemají žádnou rybářskou výstroj a zda náhodou získané poznatky v budoucnu nevyužijí ...:-)

Martin M. - Profil | St 23.3.2005 11:11:02

datel> takze podle tebe je jiz samotny prodej echolotu v CR nelegalni?

datel | St 23.3.2005 11:06:36

pajda: já s tebou také ne :-). Je jsem se snazil vysvetlit, jak zalezi na definici zakazu. V pripadě, že se jedná o všeobecný zákaz použití lodě, pak ho poruší. Nijak nechci polemizovat nad smyslupností takovéhoto znění.
hraji: výklad zde opravdu není jednoznačný a v tomto případě by patrně soud přihlédl k tomu, zda jsi v "obvyklé době" tuto informaci využil (je zcela jedno,následně jak). Domnívám se, že u kaprařiny,kde je běžné zakrmování několik dní dopředu, by tento časový úsek byl tak 1-2 týdny. Znovu opakuji. Zde opravdu záleží na přesné definici daného zákazu. Tvoje argumentace je sice zajímavá, aleprvní právníkk ti ji napadne na tzv. "obvyklé situaci" a ta je taková, že běžný občan ČR nejezdí po rybníku, většinou nevlastní echo a loď a už vůbec si nekreslí profil dna.
Byla by to diskuze na delší dobu, zde ten prostor opravdu není, ale dost jednoznačně tvrzení hraji spadá do tzv OOO (obecně oblíbených omylů). :-)

hraji - Profil | St 23.3.2005 8:53:51

datel: myslím, že nemáš pravdu. V okamžiku, kdy nevykonávám rybářské právo, ale jsem na dovolené s rodinou a jen z dlouhé chvíle pojedu na člunu krmit kapříky nebo plotice, tak se na mě zákon o rybářství samozřejmě nevztahuje. Platí jen pro výkon rybářského práva. Takže když si vezmu loď, do ní echolot a celý den budu jezdit po přehradě a kreslit si profily dna, jsem občan ČR jako každý jiný a zákon o rybářství mě netrápí. V okamžiku, kdy jsem na rybách, tzn. mám zapsané datum a revír, plně pro mě platí zákon o rybářství, ale mohu vytáhnout svůj sešitek se záznamy z předchozího dne, které jsem pořídil jako "občan" a najít si své "místo", ovšem už bez echolotu, ale například s GPS.
Hysterie rozpoutaná proti používání echolotů je obrazem totálního nepochopení funkce tohoto přístroje. Nicméně je třeba tento zákaz brát v potaz při výkonu rybářského práva.
Klasickým příkladem neškodnosti echolotu je Norsko, kolikrát máš na echolotu stovky ryb a nedostaneš ani jednu. Větším problémem než echolot je etika.

pajda - Profil | St 23.3.2005 8:41:06

datel: Já se s tebou nehádám, pouze reaguji na tvou poslední větu, odpovídající na Zdenkovu otázku.
Cituji: "ano, ty ho porušíš..."
A Zdenek se ptal jen na měření hloubky a mapování dna.

datel | St 23.3.2005 8:33:55

pajda:můžeš mít pravdu, ZdenekM nerekl, jak přesně je definován zákaz. Vycházel jsem z toho, že bude zákaz použití lodě a průzkum dna (vnadění) je v přímé spojitosti s tvým budoucím výkonem rybářského práva. Nikdo by asi nic neřekl, kdybys měřil hloubku někde a pak chytal jinde. Ale opravdu, z právního hlediska jeto tak, jak jsem napsal. Vymahatelnost a dodržování této právní normy je ovšem věc druhá ...V případě, že je zákaz lovu,zavážení a vnadění z lodě, pak je mapování dna , pochopitelně , povoleno

ahma - Profil | St 23.3.2005 8:33:07

v tý vyhlášce co vyšla minulej rok na jaře bylo psáno že člun můžeš používat na mapování dna echolotem!!!

pajda - Profil | St 23.3.2005 8:25:34

Troufl bych si oponovat. Mám dojem, že se DATEL plete. Rybářský řád NEPORUŠÍM, když budu na vodě mapovat, měřit hloubku a při tom nebudu chytat, vnadit ani zavážet !!!

datel | St 23.3.2005 8:15:10

MM nemá pravdu. Jsme členy ČRS(MRS) a nikde není definované to, že by se RŘ na nás vztahoval pouze v případě, že držíme pruty v ruce. RŘ pro nás platí v libovolném okamžiku, kdy se přiblížíme k vodě. Ale tohle je už dávno vymyšlené. Vezmi si do loďky přítelkyni, a pokud nebude rybářka, tak ti může prozkoumat dno, nakrmit, (pozor! nikoli zavážet) a ty tam budeš u vesel za motor :-). K tvé otázce: ano, ty ho porušíš...

pepa | St 23.3.2005 6:30:06

Martin M.: Myslím, že nemáš tak úplně pravdu. Myslíš, že když nemáš v loďce rybářskou výbavu, tak můžeš krmit a používat echolot? Rybářskou výbavu máš na břehu a Ty jsi na loďce a zakrmuješ. To se mi nějak nezdá, ale možné je v tomto státě všechno.

wenda - Profil | Út 22.3.2005 21:14:41

No a věděli jste i to, že když lovíte plankton, tak musíte mít rybářský lístek a povolenku k lovu.

ZdenekM - Profil | Út 22.3.2005 20:21:52

Díky za odpovědi. Myslel jsem si to, ale raději jsem chtěl znát i názory ostatních. Mám na mysli především použití člunu na malých uzavřených revírech (rybnících a propadlinách) a ne na řece. Již jednou jsem se totiž dostal do sporu s jedním místním rybářem, který mi dokonce vyhrožoval přivoláním RS :-) Vím, (nebo jsem v to aspoň doufal) že jsem byl v právu, ale stejně mi to nakonec zkazilo nálodu natolik, že jsem na tomto revíru ani nechytal.

Martin M. - Profil | Út 22.3.2005 9:11:26

Pokud nemas v lodce ryb. vybaveni, tak s ni dokonce muzes i vnadit a pouzivat echolot.

drda - Profil | Út 22.3.2005 7:23:48

Jak víš, povolení lovu z loďky musí být v soupisu revírů a příslušného revíru jasně uvedeno. Pokud tomu tak není a nebrání tomu nějaká místní vyhláška a pod. můžeš loďku použít nejen ke zmapování dna, ale třeba k dopravě na místo, kde budeš lovit ze břehu. Dokonce ani lov z loďky navalené na břeh se za lov z loďky nepovažuje.

ČULIBRK | Út 22.3.2005 0:10:53

myslim pokud neprovadis lov nemůžeš se dopustit žadneho prestupku to by musel mít povolenku každej luftak který jezdi na člunu