Lov na živou či mrtvou rybku

Podle RŘ MRS je zakázáno od 1.1 do 15.6 je zakázáno používání dvoj a tří háčků. Lov na plavanou a na položenou nestanovuje omezení pro lov na rybku. Lov přívlačí rybku vůbec nezmiňuje, pouze stanovuje, že přívlač je povolena od 16.6 do 31.12 . Lov dravců stanovuje pouze jakou rybku můžete použít.Do čeřínku je lov povolen od 16.6. do 31.12. Dál RŘ MRS není nic. Otázka zní: je tedy povolen lov ryb na rybičku na jednoháček po celý rok? Neberte v úvahu hájení dravých ryb, ale co třeba okoun?
Autor diskuse: Radek - , 14.3.2005 dravci - RŘ, MO, svazy

Lojza - Profil | So 19.3.2005 0:58:00

Petrson: nemusis se omlouvat, jsem radsi ze umim chytat:-) , to psani je na druhem miste.

Petrson - Profil | So 19.3.2005 0:51:56

Lojza, Šlehy, Leo >> nemám ve zvyku kritizovat někoho za hrubky - každý přece ovládáme něco jiného - a kdybych věděl, že Lojza nepochází z Česka, vůbec bych si to nedovolil - v tom případě klobouk dolů před tím, co ses stihnul naučit a tímto se Ti Lojzo omlouvám, vůbec to nebylo myšleno ve zlém, ale jen jako (snad trochu) vtipná narážka na to, že když někdo kritizuje za jazykovou nepřesnost, sám by se jí neměl dopouštět.

Pavel | Čt 17.3.2005 7:25:37

Oprava : Opravuji svoji chybu. Produkty z masa byly zakázány v návnadách (ne nástrahách).

Pavel | St 16.3.2005 15:48:03

rybomil: Nepřímá souvislost je v tom, že při lovu typu "boilí , srkačka a někdy i feedr" nemáš vždy kontrolu nad tím, co se děje i minuty s nástrahou a zásek je výsledkem "tajemných" dějů u nástrahy, což je v protikladu se zde tolik kritizovaným lovem na živou.
V tvém příspěvku ohledně součásti nástrah , mě dáváš za pravdu, že se používaly "produkty" z ryb (jikry), které byly v té době ZAKÁZÁNY, ale nikomu to nevadilo. Jaký je rozdíl mezi věhlasným závodníkem, který porušoval předpisy a "dědou masařem", který předpisy neporušuje, ale tak, jako dřív si vezme těch svých 10-30 kaprů ročně? Pokud chceš s "vlky výt", musí tě chtě, nechtě dědek míchnout a musíš to taky všem napstat, protože máme společného nepřítele.

drda - Profil | St 16.3.2005 8:57:41

denyg: používat cizí termity je velké rizoto :-)
Také nechápu, jak může ryba přežít potom, co rybář se zásekem nějakou dobu čeká - vykouřená cigareta. Myslím, že to nepřežije ani ulovená ani nastražená ryba. Ledaže by to bylo myšleno tak, že taháš z vody mrtvé ryby, potrhané od trojháků. No, ani to mi moc smysl nedává. Přesto, pokud je to takto myšlené, beru svou poznámku zpět.

rybomil | St 16.3.2005 8:38:29

Pavel : nějak mi to nedochází ta souvislost srkačky, bojlí natvrdo s lovem na živou, sorry, asi chytám málo dlouho. By ses možná divil co věhlasných závodníků plavči dříve dávalo do krmení na závody jikry. Dnes je ale všechno jinak.

Martin M. - Profil | Út 15.3.2005 18:28:34

denyg> opravdu nechapu - pokud ryba prezila rybarova cekani se zasekem a ty jsi ji pak znovu chytil, asi na tom nebyla tak spatne, ne?

denyg - Profil | Út 15.3.2005 17:13:45

Lidi,asi jste me nepochopili:Myslel jsem roztrhany ryby oh trojháků,na kterých je rybička a ti rybáři dlouho čekají na zásek.Jestli jsou chceni za okraj tlamy,tak budiž.radikální vláčkař znamená,že se pouze věnuji vláčení.A k rybám se chovám maximálně šetrně:protihroty zamackávám a na woblerech a rotačkách mám jen jednoháčky...ale ai nejvíce "gumařím",takže používám jednoháčky.....spokojeni???

brach - Profil | Út 15.3.2005 15:20:47

Jsem móóc alergický na gramatické chyby a stylistické nedostatky. Přesto, i když edituji, také chybu udělám. Poprvé jsem pěkně narazil, když jsem vytýkal chyby Rickovi. Pak jsem se naučil v jeho češtině nacházet i něco jiného, než jen chyby. Od té doby se snažím chápat ostatní, kteří vyrábějí chyby jak na běžícím pásu. Je to tím, že spěchají, nebo je skutečně hrubka netluče do očí, anebo také proto, že jsou cizinci...
Takže přátelé - všeho s mírou :-))

drda - Profil | Út 15.3.2005 14:04:19

Leo01: jestli je to tak, jak říkáš, tak před Lojzou smekám. Umí česky líp než mnohý "našinec" :-) Přiznám se ale, že mě napadla podobná reakce jako Petrsona. Ještě, že jsem ji nenapsal, musel bych se mu teď právem omluvit. Jisté je, že to z jeho karty poznat není a i na fotce vypadá jako náš člověk :-)))

Leo01 - Profil | Út 15.3.2005 13:54:12

Petrson: Možná, kdyby ses někdy zúčastnil pražského srazu MRKu a poznal Lojzu osobně, rychle bys změnil názor. Takhle Tě jen lituju za Tvé nesmyslně unáhlené reakce a přál bych Ti v životě, abys ovládal některý cizí jazyk jako Lojza češtinu.

Lojza - Profil | Út 15.3.2005 13:15:13

Slehy: diky , to mne nerozhazuje , vic jsem citlivy jako ty na vychcance co chteji obejit zakon , vyhlasku a zvlast na okouna meho milacka.
Petrson: podivej se na prispevky, jaky je sloh , pravopis tzv starsi a stredni generace , na prispevky nactiletych. Mne negramotu se chce s prominutim blit. Asi zmenim nick / prezdivku/ na Bosanac / Bosnan/

Šlehy | Út 15.3.2005 8:45:32

Ještě k otázce.Pokud si to mám vyložit jako normální rybář a ne vychcanej čecháček hledající všude skulinu, jak něco ojebat, tak lov na rybičku s jednoháčkem je až od 16.6.

Šlehy | Út 15.3.2005 8:38:13

Petrson:Myslím, že Lojzu s tím chytáním za slovíčko moc nerozházíš. Čeština je pouze jeden z jazyků,které ovládá. A není to jeho rodný jazyk.

Pavel | Út 15.3.2005 8:16:17

Pánové, chápu, že někdo může mít výhrady k lovu na živou, stejně jako mám já k lovu na "boilí". Ale lov na živou dává rybáři mnoho možností, jak při lovu postupovat eticky a proto ho nelze tako šmahem jako celek odsuzovat. Při lovu na "boilí" vč. srkačky nemohu část lovu od počátku záběru k záseku nijak ovlivnit. To se možná mnohým líbí a úspěch rybařiny se tím ve velké míře přesouvá do kuchyně. Nechci s tímto dále polemizovat, ale k tématu. To co píše Martin M. je fakt, ale co když bude rybář před 16.6. chytat na rybí ocásek, nebo rybí mlíčí? Nástražní rybka to není, vyhlášce vyhoví? (Může lovit úhoře, tlouště, sumečky a., parmy, okouny a.j.) Oproti tomu bylo před rokem 2004 zakázáno lovit i na cokoliv co pocházelo z ryby a to jak víte se jasně porušovalo (rybí můčky). Co vy na to?

Petrson - Profil | Út 15.3.2005 6:35:34

LOJZA>> Jak vidím, ty ses ve škole nedostal ani k psaní -i/ -y při skloňování p. jmen podle vzorů mužského rodu ( hradY = pojmY). To jen abys věděl, jak chutná, když tě někdo chytá za slovíčko :o))

Lojza - Profil | Po 14.3.2005 23:44:05

Marcel: asi myslel ortodoxni , pravdepodobne plete pojmi a dojmi , ve skole se nedostali do teto lekce:-)

Marcel - Profil | Po 14.3.2005 21:28:39

denyg: vysvetli mi pojem radikalni vlackar? Pokud te chapu dobre, tak z tech svych wobleru a ripperu ucvakavas trojhaky a montujes jednohacek bez protihrotu, ze?

Martin M. - Profil | Po 14.3.2005 17:46:09

denyg> kdybych pouzival tvou logiku, tak bych rekl, ze tu hubu jim trhaji vlackari s rapalama na platene snure! ... Pokud je ryba chycena za kraj tlamy, nemuzeme proti tomu prece nikdo rict ani popel. To ze ji nekdo urve drzku pri zdolavani je jina pisnicka a nezalezi na tom, jaka nastraha byla pouzita.

denyg - Profil | Po 14.3.2005 17:27:38

Ja jsem sportovní radikální vláčkař a tak bych lov na rybklu zakázal.Nemam rad,když tahám ryby s roztrhanýma hubama od trojháků,se kterýma se na záběr dlouho čeká!!!!!!

Golem - Profil | Po 14.3.2005 16:09:37

MM: To je mozne, o tom nic nevim, ale dik za info. Ja sem jen chtel upozornit, aby si vsichni davali fakt bacha, protoze ti muzou vzit papiry prakticky za prkotinu (zapomenes metr) a nezachytas si tri roky. Melo by na tohle tema probehnout informacni session u nas v klubu. Myslim, ze tady bude pozvanka.

Martin M. - Profil | Po 14.3.2005 16:01:52

golem> poznamka mimo tema - neznam zadny soukr. "revir", ktery by byl skutecne rybarskym revirem. Pokud by byl, nebylo by na nem mozne napr. chytat non-stop apod. Vetsina soukromych vod ma jiny statut, nazev ted z hlavy nedostanu (neco jako intenzivni chod ryb s odlovem?). Pak si tam muzes dat jakakoliv pravidla uznas za vhodne a tusim rovnez vysazovat ryby bez zarybnovaciho planu.

Golem - Profil | Po 14.3.2005 15:56:06

Plati nasledovne:

1. To co rika zakon
2. To co rika provadeci vyhlaska
3. To co je napsano v RR

Upozornuji, ze vsechno co je ve vyhlasce nebo zakone, tak neni v RR a je to problem kazdeho rybare, protoze neznalost jak znamo neomlouva. Resili jsme to na schuzi a je to tak. Jeste jedno upozorneni. V pripade, ze vam nekdo odebere povolenku a bude to projednavat okresni urad s rozsirenou pusobnosti (nebo jak se to jmenuje) tak si nezachytate TRI ROKY. Na tuto dobu vam bude odebran rybarsky listek. A pozor, znamena to, ze si nezachytate ani na soukromych revirech, kde by po vas rybarsky listek meli vyzadovat. V opacnem pripade (pri chytani bez RL i na soukromych revirech) muze byt vas rybolov povazovan za pytlaceni.

Martin M. - Profil | Po 14.3.2005 15:11:48

minuly vikend jsem na rybach zaslehl rozhovor nekolika rybaru, kdy jeden ostatni velmi asertivne presvedcoval, ze chytani na rybicku je povolene celorocne :-) Uz se to tu probiralo, ze tomu tak neni. Zakon definuje novy zpusob lovu, ktery nazyva "lov dravcu" (asi jako je plavana a privlac, tak je i lov dravcu) a ten je povolen az po zahajene, stejne jako treba privlac. Cituji (zkraceno):
Lov dravců je způsob lovu určený výhradně k lovu dravých druhů ryb (štika, candát, sumec, boleni, např. přívlač, hlubinná přívlač a lov na nástrahy evidentně určené, k jejich lovu jako např. přívlač a nástrahy používané k lovu přívlačí, víceháčky, smotek červů na větších háčcích, nástražní rybka, myš, krtonožka. ...
§ 16 vyhlášky č. 197/2004 Sb.
(1) V mimopstruhovém rybářském revíru je povoleným způsobem lovu
... e) lov dravců v době od 16. června do 31. prosince.

drda - Profil | Po 14.3.2005 11:10:44

Jsou známé případy, kdy byl na rybičku uloven nejen zmíňovaný okoun, ale dokonce i kapr . Přesto bys RS asi velmi těžko vysvětloval, že na rybičku cíleně lovíš kapra. Zvlášť když i na okouna existuje mnoho jiných v daném období naprosto nekontroversních nástrah.

Korda | Po 14.3.2005 10:59:20

Už zase jak loni.Čekat a čekat:-))))))))

šeptal - Profil | Po 14.3.2005 10:33:41

Mám za to, že lov na živou, nakonec i na mrtvou, je chápán jako cílený lov dravců. Nelze tedy nebrat hájení dravců v úvahu.Takže nezbývá než vyčkat do 16.6.