Jsou všechna vaše subjektivní hodnocení objektivní ?

Patřím k těm, co mají jen minimální rybářské zkušenosti a tak si pomáhám tím, že čerpám rozumy od vás zkušenějších. Ale občas pochybuji o jejich objektivitě. Pro ilustraci příklad: "koupil jsem vlasec od... bla bla bla... a po dvou letech má stále tytéž vlastnosti, jako při nákupu" . Uvádím to jako příklad a nerad bych, abyste se upnuli jen na vlasce. Týká se to i pletenek, prutů, háčků a pod. Zajímá mě, jakým způsobem můžete tato tvrzení doložit. Měříte to nebo dáte jen na svůj pocit a spoléháte na to, že to máte "v ruce" a po těch letech praxe se nemůžete mýlit?
Autor diskuse: drda - Profil , 10.3.2005 všeobecné - náčiní, doplňky

zubáč | Po 14.3.2005 8:11:10

Subjektivitě se při hodnoceních nevyhneme, objektivní názor by byl možná od testera, který otestuje několik druhu cajku a testuje je dlouhodobě ... Běžný rybář muže jen velmi těžko takovéto testování provádět, takže je to určitě subjektivní názor, případně porovnání s něčím co měl a co má, a vždy to bude o pocitu jaký si vytvoříme o dané součásti výstroje... Osobně si myslím, že pruty a navijáky se mohou posuzovat aspoň po 2 - 3 úspěšných sezónách, silony po jedné celé, těžko dát na unáhlené závěry po několika vycházkách k vodě... Jinak mirmen má určitě pravdu v tom, že základní otázka je jak s daným nářadím zacházíme, mám obdobnou zkušenost, že např. nyvíjený silon v obchodě nasucho nevydrží tolik, jako mnou doma namotaný ve vodě ... samozřejmě u silonu do 0,18 - 0,20, silnější nejsou až tak ničené ( zahřáté ) při suchém navíjení... Silon muže být super, ale pokud je navíjený suchý a ještě nejlépe přes hadr, aby se očistil ... udělali jsme vše proto, aby dlouho nevydržel... Vše je skutečně o zkušenostech a o schopnosti přijímat i kritiku na své oblíbence... Někdy je to také o šťastné ruce při výběru ... Uvedu příklad: koupil jsem 2 silony, 0,16 a 0,18, záměrně neuvádím značku, na jeden jsem nedal dopustit a druhý byl šmejd, při tom jsem oba navíjel stejně, choval jsem se k nim stejně ... na otázku mi kamarád (profesionál) odpověděl, že to závisí na technologii navíjení na cívky v továrně, že některé se mohou přehřát a potom vykazují vady.... v podstatě je tedy objektivita z názoru běžných rybářu vyloučená...

Iceman - Profil | Pá 11.3.2005 13:40:54

No comment!!

Folpy | Pá 11.3.2005 13:12:41

drda : N.Z.Nami ti to řekl úplně přesně. Až ti projde rukama otýpka prutů tak budeš ty rozdíly v tuhosti taky pojmenovávat "žvejka", "tyč k rajčatům" apod. U feedru v mediu je třeba žvejka Shimano Nexave. Naopak winklpicker Shimano Nexave je tyč k rajčatům.Všechno je o zkušenostech, tak jako život.
Já tady beru rady pouze od lidí, které znám a přesvědčil jsem se, že ty rady jsou opravdu z jejich zkušeností. Ostatní je loterie, ale i tam se někdy vyhrává.
To jsem toho tady nakecal o ničem, co?

drda - Profil | Pá 11.3.2005 7:37:47

N.Z.Nami: tvá reakce je mimo mísu. Pokusím se svoji úvahu vysvětlit na příkladu. Přítel se tě třeba zeptá, jak vám doma topí. Ty mu popravdě (protože je to tvůj subjektivní pocit) odpovíš: včera bylo teplo, ale dneska máme doma docela chladno. Poslouchá to ale i tvoje žena a řekne: dívala jsem se na teploměr a dnes ukazuje stejně jako včera. Takže otázka směřovala tím směrem, jestli, když se ti např. zdá, že vlasec ztratil pevnost, jdeš a objektivní trhací zkouškou si ověříš svůj subjektivní pocit, než ho někomu prezentuješ.
Když už jsi to nakousl, vysvětli mi, prosím, pojem "žvejka".Díky:-)

Lojza - Profil | Pá 11.3.2005 1:35:38

N.Z.Nami: nebud nervozni , skodi zdravi , a zkracuje se zivot.

N.Z.Nami | Čt 10.3.2005 21:21:44

drda
Píšeš,že čerpáš zkušenosti,ale dožaduješ se měření,důkazů...a to zadarmo a se zárukou.Firmy stojí taková měření balík peněz,jejich výsledky(ty seriozní) zveřejní a uvedou na výrobku.Ale ty nevěříš.Někdo tady to potvrdí(i několikrát), a zase nevěříš.Uvědomuješ si,že za názorem starých rybářů je praxe 20-40 let,spousta času a financí,které ty chytáním rozumů chceš ušetřit,a ještě si dovolíš mluvit málem jako špatný soudce...DOKAŽTE SVOJI NEVINU ! A na to,proč se něčemu říká ,,žvejka,, přijdeš sám, až ti projde rukama otýpka prutů ( vlastních ).Tak investuj,chytej...a neptej se...když nevěříš.

Folpy - Profil | Čt 10.3.2005 18:54:56

mirmen : to by stálo za "otázku". Ale tím se vlastně vrátíme k původní otázce drdy.

mirmen - Profil | Čt 10.3.2005 18:48:43

Folpy: dělám to tak, že navíjím pomalu z kbelíku s vodou, vlasec přidržuju lehce mezi prsty.Zda to tak má být nebo zda se má nechat dýl, to nedokážu říct. Sám uvítám jakékoliv praktické rady, které vedou k prodloužení životnosti vlasců.

Folpy - Profil | Čt 10.3.2005 18:41:31

mirmen : Jak dlouho to namáčíš před navíjením ?

drda - Profil | Čt 10.3.2005 16:49:31

Ještě bych otázku doplnil a trošku rozvinul. Před časem tady někdo použil při prezentaci akce prutu výraz "žvejka". Tento výraz si někteří osvojili a více či méně ho používají. Dobře, ale co si pod tím pojmem mám představit? Snad že je rozdíl mezi tím, co udává výrobce a skutečností? Jiný příklad, který uvedl mirmen, s namáčením vlasce při převíjení na cívku nebo ještě jiný příklad, že vlasec ztrácí vlastnosti i když leží na pultě prodejce. Pokud by to byla pravda, nechápu, proč se výrobci nebrání výtkám nespokojených zákazníků tím, že na vlascích uvedou návod k použití (v tomto případě způsob prvního navinutí na cívku) respektive datum výroby a datum do kdy má vlasec deklarované vlastnosti.
Prostě pokud si nemůžu zhoršené vlastnosti nějak ověřit nebo změřit a navíc si to ani neumím logicky vysvětlit, tak se takovému tvrzení zdráhám uvěřit.

mirmen - Profil | Čt 10.3.2005 16:21:23

Řekl bych, že se do hodnocení promítá hodně subjektivních pocitů, dojmů, zkušeností.
Bohužel nemáme možnosti si vyzkoušet deset feeder prutů medium ( na cca 100 hodin chytání) a říct, tyhle ano, tyto ne.
Podobně u navijáků, šňůr aj.
Navíc - výrobek může být dobrý, ale pokud s ním špatně zacházíme, tak můžeme být zklamáni a závady přičítat spíš výrobku než sobě.

Uvedu příklad : teprve nedávno jsem začal navíjet nový monofil na cívku až po namočení celé špulky.
Bylo pro mne novinkou, že monofily "nasáknou" vlhkost. U silnějších monofilů ( nad 5 kg nosnosti) třeba není navíjení nasucho tolik na závadu, ale u slabších, které používám na feeder nebo na boloňku ( o nosnostech od 2,2 do 4 kg) to určitě roli hraje.
Pokud se na cívku navíjí nasucho a při vlastním lovu se ukládá ta namočená část kmene, tak na spodní návin působí větší tlaky a to může slabší monofily poškozovat, deformovat ( takové vysvětlení jsem dostal a spoléhám se, že je na základě zkušeností).

Kdybych navíjel kvalitní monofil na sucho a pak se trhal, tak kde bude chyba? V monofilu nebo v nekvalitním zacházení z mé strany?
A jak to budu komentovat?
Nedávno proběhla v rubrice přívlač diskuze na téma Berkley Trilene sensitive. Z mé strany dobrá zkušenost při použití na feeder i na přívlač ( i v pevnosti v uzlu ), ze strany jiného rybáře výrobek považován za šunt, protože v uzlech praská.
Jenže: v jakých uzlech? Kolik ovinů? Byl uzel dotahován za mokra a pomalu nebo zasucha a rychle? Je to dost tvrdý vlasec, takže chce opatrnější zacházení oproti monofilu průtažnějšímu.

U háčků: kdysi jsem je nosil v plastové krabičce se všemi průvodními jevy, které to přináší. Za čas střídání vlhkosti, více koroze. Teď už vše v balení od výrobce, v pouzdru, kde jsou uchovány beze změny vlastností, nareznutí, i 1-2 sezony.

Řekl bych, že hodnocení je značně subjektivní záležitost.

whitefish | Čt 10.3.2005 13:56:40

Chvála opatrníkům !! Jsem mimořádně opatrný co se týká cizích názorů na výrobky všeho druhu. Vlastní úsudek může být na hony vzdálený skutečnosti, proto se ani nesnažím někomu radit. Mohu leda s klidem prohlásit : já používám tohle a tohle a slouží mi to tak a tak.

Gudaska - Profil | Čt 10.3.2005 10:42:17

Před nákupem navijáku či prutu proběhnu hodnocení na MRKu, oběhnu obchody, okukuji, osahávám. Koupím-li něco, s čím po nějaké době seznamování nejsem spokojen, bez sentimentu to "jde do světa". Ale nemyslím si, že veškerá hodnocení byla zcestná: každý máme trochu jiné požadavky a vkus. U levnějších věcí dám na doporučení OTESTOVANÝCH prodavačů, případně vyzkouším něco pochváleného vytipovanými kolegy z MRKu.
Ale objektivně posoudit subjektivní hodnocení asi neumím :-)

Azbest - Profil | Čt 10.3.2005 10:23:02

Subjektiví záležitost objektivní bejt nemůže.To je snad i slyšet.Ale když "to" mám v ruce,tak se nikdy nemýlím.:-)

strejka - Profil | Čt 10.3.2005 9:35:29

problem v hodnoceni beznych rybaru je hned na nekolika mistech, malokdo ma vyzkouseno nekolik vyrobku ve stejne kategorii tak, aby mohl objektivne posoudit, ktery z nich je nejlepsi, pohled se zkresluje take postupem k vyssim kategoriim, clovek, ktery 20 let chytal s teleskopy, do nebe vynese podprumernou grafitouvou slupku uz jen proto, jaky rozdil objektivne citi, nicmene jeho nadseni je opet jen dusledkem nemoznosti srovnani, dalsi problem nastava pri pokusu o seriozni objektivni hodnoceni daneho cajku, abych jej zhodnotil co nejlepe, musim s tim neco odchytat, rok, dva a pak objektivne zhodnotim, jenze za ty dva roky uz se dany vyrobek vyrabi jinde, jinak atd. atd a muze mit i jine vlastnosti, je to proste pekny bordel a nakonec nezbyde nez jistou miru rizika vzdycky podstoupit

brach - Profil | Čt 10.3.2005 8:31:45

Když si přečtu 20 stejných subjektivních názorů, je z nich rázem jeden objektivní - ale ani to někdy nemusí být 100%.

Pike | Čt 10.3.2005 8:22:03

A on nekdo pochybuje, ze Xi2 je nejlepsi prut?

koko | Čt 10.3.2005 8:19:15

V každom z nás je určitá dávka ješitnosti a preto často považuje svoj nákup za ten naj. Zrejme však len dovtedy, kým nezíska niečo nové a tak dookola. Ale myslím, že diskusia na nete predsa len nie je z očí do očí a tak to určite nikto príliš nepreháňa.

Siro | Čt 10.3.2005 7:15:46

Osobně když vybíram nový klacek, naviják či jinou blbost, projedu si inzerci a na MRKu komentáře k danému výrobku.Rovnou škrtam plky,kde si někdo před týdnem koupil klacek a už ví že je nezničitelnej a nejlepší na trhu, nebo jakékoli neobjektivní kom. třeba jen proto že ho nasr.l prodavač.Poté jdu do krámu a z "vyvolených" NĚKOLIKA značek si vybírám podle vlastního úsudku.Necham si to rozležet v palici a na podruhé už jdu na jisto.Tímto způsobem jsem vybral 90% věcí a nikdy jsem nelitoval.
Sám si dovolím dělat něčemu reklamu jen když už mám s výrobkem odchytáno, dostal pořádně zahulit a opravdu za to stojí.Plně objektivní ale nedokáže být nikdo.
Pak spoléhám na to že to mam už trochu v paži a že jsem k výrobku dostatečné prase,aby se jinde mělo lépe a sloužilo přinejmenším stejně dobře:o))))

Pavel P. | Čt 10.3.2005 5:42:28

Ono objektivně řečeno,řekl bych,že si spousta z nás myslí,že jsme koupili to nejlepší jen proto,že nám to někdo doporučil nebo že jsme o tom někde vyčetli pár názorů.Většinou pak brzy zjistíme,že realita je úplně jiná.Málokdo si uvědomuje,že tři,čtyři stejné názory můžou být cílenou reklamou na ten či onen výrobek,který se špatně prodává,viz. časopisy,kde se ve spoustě případů doporučuje něco,co ve skutečnosti stojí za prd,ať už je to bojlí,vlasce nebo cokoliv jiného.Chytám téměř 30 let a vím,o čem mluvím.Za život jsem vyhodil za rybařinu šílené peníze a když se tak nad tím zamyslím,tak možná 1/3 těch věcí mi skutečně k něčemu byla prospěšná a nelituji toho nákupu.Za ty vyhozené peníze za zbytek,bych měl dnes minumálně nové auto!Nejtěžší prachy jsem utopil v bojlí.Dnes už člověk uvažuje trochu jinak a nenechá se zblbnout kde čím.Když si kolikrát přečtu nějaký názor na něco,kde dotyčný napíše,že teď koupil super vlasec a že s ním má výborné zkušenosti,tak se musím v duchu smát."Teď "koupil nový vlasec a už s ním má výborné zkušenosti!To jaksi nejde dohromady.Ruku na srdce,většinou nás ovládá nafouknutá reklama nebo nepodložené informace od kolegů rybářů.Svědčí o tom už jenom to,když si člověk na rybářských stránkách najde bazary,co všechno téměř nové se tam nabízí k prodeji!

Petrson - Profil | Čt 10.3.2005 2:32:02

Ale z praktickýho hlediska - pokud to bylo myšleno jako schopnost na základě zkušeností připustit omyl třeba při volbě náčiní, tak nemám problém. Např. podběrák, "objektivně" vychválený a zakoupený na výstavě, nevydržel ani 2 sezony. S prutem jsem se taky pěkně sekl, o vlascích nebo některých "zaručených" nástrahách nemluvě. Takže tady je asi nejlepší dát na radu zkušenějších rybářů, jejich praktické zkušenosti se objektivitě blíží rozhodně víc, než propagace nebo "zaručené" zprávy z druhé ruky.

Petrson - Profil | Čt 10.3.2005 2:24:21

Asi nikdo ve svém subjektivním soudu není úplně objektivní - rozpor je trochu už v otázce samé, protože i s největší mírou pravdivosti podané osobní poznatky a zkušenosti nemusí odpovídat obecným závěrům. Jde asi hlavně o míru upřímnosti, se kterou jednotliví borci své zkušenosti podávají, a tu se těžko dobereš jistoty, kdo latinaří a kdo fakt nekecá. Je to v každém z nás. Za sebe - když si něčím nejsem jistej nebo to nechci prozradit, tak to prostě vynechám, než abych to přibarvoval nebo psal bludy.

carlos - Profil | Čt 10.3.2005 1:21:11

Když jsem koupil kapráky od Trabucca, chválil jsem je jen do té doby, než jsem s nimi přišel k vodě a zapřáhnul 40 cejna - nevěděl jsem o něm, byly to tvrdý klacky a šly z domu, dokud byly nový.

Korda | Čt 10.3.2005 1:12:40

carlos.O vlascích ani nemluvím.Těch jsem snad vyměnil mraky značek.Doufám,že ten u kterého jsem zůstal od podzimu,tak že tuhle sezonu bude taky tak dobrej..Navíjáky jsem dal pryč a zjistil,že když naviják stojí 3000,že neznamená že musí vydržet jak za za 1500kč.U prutů nemůžu tak tvrdit,protože já osobně nezlomil žadnej prut,tak zatím nemůžu tohle hodnotit.

carlos - Profil | Čt 10.3.2005 0:26:47

Pokouším se být objektivní ale zrovna u vlasce jsem se taky pěkně seknul. Koupil jsem vlasec, u kterého byla udávána snad dvojnásobná nosnost, než u srovnatelných. A ona opravdu byla ! Tak jsem ho vychválil a doporučil, kde to šlo. Po několika týdnech se vlasec začal velmi rychle horšit a nešel vůbec navázat háček, trhalo se to samo i mimo uzel. Na jedno použití nemá konkurenci ale na každou chytačku to chce vyhodit použitou část, která se jen dotkla vody !!!

Jinak si myslím, že většina rybářů je nadšena z toho, co si koupí a trvá dost dlouho, než připustí, že mohli taky koupit pěknej šmejd.