Naviják ???????

Chytám už skutečně neskutečně dlouho. Jsem z regionu naprosto utrženého od naší republičky - což znamená, že chytám hlavně na MP- mrňavejch stojácích a na mrňavé P-řece. Pokud mi to umožní okolnosti, vyrážím i na větší revíry.
Mám, samozřejmě, navijáky s přední brzdou, zadní brzdou, s baitrunerem, s bojovkou. Dokonce mám naviják s baitrunerem, přední i zadní brzdou (což až tak normální není).
Přesto , když jdu chytat, beru do ruky prut s klasickým navijákem - to znamená pouze s přední brzdou. Je to vlastně nejjednodušší naviják. Když tak o tom přemýšlím, naprosto mi stačí na všechny vody a na všechny způsoby rybolovu (pro dotěravce - vyjma muškařiny).
A co vy???????
Autor diskuse: brach - Profil , 7.3.2005 všeobecné - náčiní, doplňky

zubáč | Út 8.3.2005 13:50:09

Užtaky chytám nějaký ten pátek, ale asi ke kolečku nebo k rexíku bych se nevrátil, ale dá se říct, že bych určitě bohatě vystačil s polovičkou cajku, který doma mám a o navijácích to platí dvojnásob, v podstatě používám 3 - 4 oblíbené a univerzální velikosti 30, jen na plavačku mám 20 s přední brzdou, ostatní jsou se zadní brzdou a bojovkou, velmi dobře se mi osvědčili jak na feeder, tak i na přívlač, vyměním jen cívku se silonem za cívku se šnúrou a za pár minut jsem připraven k lovu ... Bez baitrunneru se vcelku obejdu, protože většinou hyper kapry nechytám a ani příliš nevyvážím, raději zakotvím člun a zase chytám na relativně krátkou vzdálenost ... Většinou mám vždy kombinaci prut + naviják, teda se synem cca 20 takovýchto sestav, ale když jdu k vodě stejně si beru své oblíbené, např. kapráky s velkými (60) navijáky používám tak 4 x do roka a to ještě jen proto, aby nikdo neřekl, že zbytečně zabírají místo, ten někdo je většinou dcera a jen občas syn...

mirmen - Profil | Po 7.3.2005 16:47:55

Navíc mám pocit, že jsou i mnoha, mnoha prodejci zdůrazňovány spíš údaje uvedené v reklamních materiálech ( zpracované profesionální agenturou na základě zadání výrobce).
Každý uvádí, že má nová konstrukční řešení, že se jedná o převratnou novinku, že tolik ložisek má význam atd. atd.

Je jen málo prodejen, kde se zákazník při nákupu navijáku setká s prodavačem, který je schopen posoudit a poradit například v parametrech :

- jak se chová překlapěč
- jak rolnička usnadňuje ukládání nebo naopak kroutí
- zda údajně "supercitlivá zadní mikrobrzda" bude spolehlivě sloužit i za 2 roky a odvádět stejně spolehlivou práci jako brzda přední (zejmena při používání kmenů či návazců o nosnostech 0,9 - 2,5 kg
- aj.
Často se setkávám se snahou jen prodat, bez upozornění například na to, že u technik, kde rybář drží prut hodiny v rukou ( přívlač, boloňka) záleží i na vyvážení prutu v ruce.


mirmen - Profil | Po 7.3.2005 16:28:10

Ano. Stejně je to všechno zejmena o zdolávání, tj. o práci s prutem .Spolehlivou přední brzdu lze při troše cviku snadno obsluhovat, u břehu dát 10-15% větší prokluz ( čeká-li rybář nějaké tance).

Korda | Po 7.3.2005 11:59:02

Já to vyřešil tak ,že už prohodím cívky a s kaprovýma půjdu na cejny i dravce.Maximálně v případě potřeby přídám pár metrů pletenky a je to pomalu na vše.A každý 2-3 roky novej naviják do 2000kč a jsem v naprosté pohodě.A místo prodělku 30000,je místo toho možná 5000 a to max.A chytačka v mém případě naprosto stejná.

Many - Profil | Po 7.3.2005 10:32:20

K podobnému poznání jsem došel o tomto víkendu.Promazával jsem navijáky v sobotu 5ks a v neděli rovněž pět kousků.Při tom jsem si uvědomil,že ačkoliv jsem použil během sezony všechny,určitě bych si vystačil s polovinou.

MIra | Po 7.3.2005 9:00:16

Tak to je presne ono. Mam taky vybaveni trebas na kapry za spoustu penez,ale byl jsem jen jednou za posledni 2 roky. Nejcasteji vezmu do ruky teleskop za 4 kila s navijakem kterej se skoro rozpada a chodim kolem reky. Casto taky premyslim na co mi to vsechno je :-)

osprey - Profil | Po 7.3.2005 8:44:54

brach: Ve většině případů jde fakt o rybáře, protože rybu normálních rozměrů zvládne s jakýmkoli obstojným cajkem. Mám dvanáct let navijáky se zadní brzdou a bojovkou a přestože jsem měl čas si na to zvyknout, používám tu bojovku pořád míň a míň. Vlastně většinou není proč. Teď v zimě jsem si na zkoušku koupil naviják s přední brzdou. Přechod mezi zadní a přední mi zatím potíže nedělá a počkám, jak se to vyvrbí.

Folpy | Po 7.3.2005 7:48:14

Tak to jsme na tom úplně stejně. Jak s revíry, tak nabytými zkušenostmi. / jsem ještě o pár kalendářů starší než ty /. Na kaprákách baitrunery a na ostatním přední brzda. Mám taky bojovky, ale moc to nevyužívám. Když se nějaký "hovado" rozhodne mazat na vodu, tak je ruka nejrychlejí a nejcitlivější brzda

Korda | Po 7.3.2005 0:51:44

Tak na tohle jsem při té dlouhé zimě přišel i já letos.A začal výprodej nepotřebných krámů atd.Navijáky snad na vše,ale využitelnost žádná.Na ty moje kapry kolem 70cm,nemusím mít Shimano atd za 5000kč a výše a o prutech na ně ani nemluvím.Tam kde chytám max 100m,ale používám vlastní lod,tak nebudu kupovat to co potřebují profi kapraři a kde musí házet .Bohužel se na zahraniční výpravu nechystám a i tak jsem viděl že známí v Madarsku tahali kapry 10kg a výš na obyčejné teleskopy a navijáky ,že to nemělo pomalu hodnotu té povolenky na 3dny a šlo to taky.Jen jak již zde několikrát omílaný prožitek s akce ze zdolávání neměli jak z klacků za 10 000kč.Ale jsou lidi co to nějak neřeší a neprožívají.Prostě a stručně.Už nebudu utrácet za věci,které nepotřebuji.Stačí mi střední třída navijáků a prutů,protože mě plně dostačují a záruka je na 2 roky a není na tom takovej prodělek jak na těch profi.A to stejné platí u mne u sumcařiny.Ebro a ani Pád letos neuvidim,tak to stejné.Jediné na co mám extra je přívlačové Shimano,které doopravdy k své velikosti a namáhaní jsem si dopřál trochu dražší,protože je stále při rybolovu v pohybu.

Tomáš.V - Profil | Po 7.3.2005 0:15:46

Brach: myslím si, že po vyzkoušení všeho možného jsi se rád vrátil zpět ke klasickému dobrému navijáčku s přední brzdou:o)). Mně osobně na plavanou ať na řece či na stojáku a i na přívlač vyhovuje nejvíce menší naviják s přední brzdou. Větší navijáky se zadní brzdou mám na prutech na položenou. Ale ty zas tak často nepoužívám, protože nejraději lovím na plavanou.