řeka Sázava

Může mi někdo prosím poskytnout informace o řece Sázavě? Jedná se mi o oblast kolem obce Sázava, přesněji chatová osada Budín. Díky.
Autor diskuse: Lubo - Profil , 6.3.2005 všeobecné - revíry, cestování

Žandule | St 9.3.2005 8:21:21

tess: jo tam jsem byla naposledy na podzim a bylo to super, byla jsem tam z kámošema zavláčet a šli jsme od Vlastějovic do Budčit a pak pořád dozadu dokud to šlo, kapříků je tam dost a myslím, že je to tam dobře zarybněné, naposled jsme tam lapli štiky a tlouště.

tess - Profil | Út 8.3.2005 20:16:52

žandule: chytáš někdy nad jezem v Budčicích? Dřív jsem tam občas jezdíval, teď jsem tam již nebyl asi dva roky. Pamatuji se, že to byla krásná voda na bílou rybu a menší kapříky jinak průměr, jak to tam vypadá teď?

Žandule | Út 8.3.2005 10:13:50

Chodím na Sázavu10, to je sice kapku jinde, je to okolí Vlastějovic, Zruče n Sázavou a teď chodím i k Ledči a musím říct, že Sázava je fakt super tam u nás je skvěle zarybněná a mám tu řeku ráda, jak jezy tak klidný tůňě a krásné okolí.

Lubo - Profil | Út 8.3.2005 9:59:36

Díky všem. Myslím že podrobnější informace už jsem od Vás snad dostat ani nemohl. Pokud se mi bude dařit, slibuju, že Vám místním to tam nevyplením :-)) a až na pár rybek na večerní gril (to přece jen k takové dovolené patří) vše vrátím zpět vodě. Ale jak znám své ryb. umění, nebude co vracet.

Gogousek | Po 7.3.2005 21:52:23

Doskok...: tak to budeš asi dost zklamanej. Na jezu v Budíně, resp. na ostrově pod ním jsem strávil nádherných 6 dětských let na každoročním vodáckém táboře a troufám si říct, že tam dodnes znám každý kámen. Jeden z nejromantičtějších a nejhezčích jezů na Sázavě vzal už dávno za své (byl rozvalený a ČEZ, a.s. ho dostala za povinnost postavit nově výměnou za ostrov, mlýn a přilehlý pozemek). Co zůstalo nezměněno je náhon od původního mlýna obtékající ostrov z druhé strany. Nevim jak dnes, ale v náhonu se smělo chytat. Dost často tam vytahovali, hlavně ve vedrech, kapříci a úhoři. Jak je to dnes, nevím.

doskok | Po 7.3.2005 21:11:51

Honza b> Tak nádherný popis jsem snad ještě nečetl, smekám před Tebou. Musím se tam jet podívat, byl jsem tam naposledy, když předělávali jez, to už je spoustu let.

John | Po 7.3.2005 20:54:08

U slova regulace se většině rybářů zatemní mozek a přestává fungovat ( teda těm co ho používají ), regulací je taky přehrada. Ale jinak vybagrovat, narovnat a co nejde dát do skruží tak vybetonovat :-)

brach - Profil | Po 7.3.2005 20:33:48

Kurňa, tys to tak popsal, že mám chuť v létě skočit do trabky a jet se tam podívat....

Honza b - Profil | Po 7.3.2005 16:31:12

K Budínu pod splav chodím velmi často na štiky na přívlač. Candáta tam chytíš spíš ojediněle ale na štiku je to výborný místo každý rok tam chytím tak tří štiky nad 70 a šedesátky tu jsou dost běžné, hojně bolen a okoun. Krásná voda dosud nezregulovaná, celý splav se dá brodit v prsačkách a ž k mělčině asi u 4 chaty po levé straně bývá tam zaparkovaná lodička a jakési schody do vody. Níže po pravé straně místo zvané u obrázku, načerno zde na louce stanuje přez léto mraky lidí, potom hlubší úsek kde se dá chytit i sumec a větší kapr následuje splav u lávky u Skláren Kavalier tento splav je dost mělký spíš tloušti menší štiky, ale pod lávkou se chytí občas i větší štika ojediněle candát ve šlajsně tohoto splavu velmi často parma. Kousek za lávkou opět začíná nebroditelný úsek a musíš pokračovat po břehu či na loďce spousta pěkných kaprařských míst na pravém břehu chata Voskovce a Wericha, místy dost blátivé dno v zatáčce která je zasypána obrovskými balvany se chodí opět na sumce a každý rok se jich tam tak pět chytí občas štika candát, za zatáčkou už jsi nad splavem u Kláštera po levé straně je výborná přírodní hospůdka po pravé straně oplocený klášter - zahrada dá se tam dostat je tam velká hloubka díry místy až 11m hloubka a skála, nad splavem opět každý rok chycen sumec tak 1-2. Pod splavem je vana kde se v létě koupe spousta lidí ale na dravce super místo hodně candátů štik, ve vracáku kolem šlajsny každý rok větší štiky a boleni a od tohoto místa mi začíná krvácet srdce pod splavem po pravé straně bývala ohromná jámá která měla tak 3m hloubku a měla trojúhelníkový tvar velkých rozměrů, na tomto místě jsem 20 let chytal nádherné candáty ale dnes je to zregulovaný a hloubka v těchto místech je 30 cm a kromě několika prohlubní do 1m hloubky je to všechno pryč. Ta voda je ted vhodnější spíš pro parmy než pro candáty a je to znát candáti zmizely, štiky zůstali. Takhle zregulovaný to je až k zatáčce u Benzíny jak píše rybomil. Jestli chceš vědět nějaké bližší podrobnosti klidně cinkni nebo zavolej zatím.

Lubo - Profil | Po 7.3.2005 14:49:45

V soupisu revírů jsem tuto lokalitu kolem Budína hledal běžně od začátku. Byla tam Sázava 1,2,3, 3B a pak už NIC. Najednou skok až na Sázava 8. Už jsem si začínal myslet že ta Sázava 5 je pstruhovka, i když mi to připadalo nelogické. Představa, že budu týden bydlet 10m od břehu a budu do vody max. čumět mne uváděla v šílenství. Ale pak jsem ji našel pod MO Paha, což mne dost překvapilo.

rybomil | Po 7.3.2005 14:30:10

Mezi jezy přímo v městě Sázava bývá slušně zarybněno, zejména kapr. Dravci myslím v menšině, vždy když nandaly mírové zubatky, bylo přelidněno rybičkolovci. Po jezem u kláštera po povodni hluboká jáma.Boleni většinou +- 50, tloušťománie. Zubatky kolem míry začínaly spíš až pod mostem k benzínce. Kolem benzíny a níž dlouhá mírná mělká voda, pak práh a u chat zatáčka vlevo začíná nadržení nad jezem, vpravo u opěrné zdi silnice kamenito, místo na candoše. Celkově přímo v Sázavě dost tlak, chodím spíš 3km nad nebo pod jez u zastávky Stříbná Skalice. Nízký stav vody lepší na dravce, parmy, kapry nechytám.
Zákaly z přívalové vody každoročně i časté.

Marcel - Profil | Po 7.3.2005 13:37:41

John: Jak se dostane Ostravák na Sázavu ?
Autem, vlakem, autobusem....

Lubo - Profil | Po 7.3.2005 13:04:21

John: jednoduše. Když máš rodinu, malé děti a tolerantní manželku, je nejlepší skloubit dovolenou tak abys mohl provozovat svoji zálibu a rodina netrpěla tvou nepřítomností. A tak si najdeš přes internet pronájem chaty u vody, ráno a večer rybaříš a přes den se věnuješ rodině.
karelc: to je v pohodě. čím více se o tom debatuje, tím více se já o Sázavě dozvím.

šeptal - Profil | Po 7.3.2005 12:45:04

John: Kafe v korytě, to s regulací asi nemá moc společnýho, ne? A milejší by mi bylo čumět 2 týdny na zakalenou vodu, něž celý život na mrtvý betonový žlab.

Sorry, ale musel jsem.

Kacula the Great - Profil | Po 7.3.2005 12:40:05

jo na Sazave sem jednou byl a nekdo po me strilel, pred pruty me dopadlo do vody roj broku, taky bych nic nereguloval, berou tam aspon uhori kdyz je to kalny

karelc - Profil | Ne 6.3.2005 23:47:32

John: jak BOHUŽEL NENÍ REGULOVANÁ? To je snad dobře, to bys byl snad jedinej rybář, co by si přál víc regulovat řeky.

PS: Lubo sorry za poznámku od věci, ale tento Johnův výrok mě trošku překvapil.

John | Ne 6.3.2005 17:08:16

Je to pro mne domácí revír, děda tam má chatu a rodiče o 12 km níže. Sázava je krásná řeka, bohužel není regulovaná tak stačí aby zapršelo a 14dní je jako kafe.Velkou výhodou je, že si sázaváci pravidelně vysazují kapry ( jaro a podzim ). Dá se tam chytit ale úplně všecho, občas i celkem velký ryby štika 1m, kapr 80cm ( né já, ale viděl jsem ).
Jak se dostane Ostravák na Sázavu ?